Зерновий сезон нинішнього
року особливий. Очікуються рекордний врожай попри погодні умови, високий
експортний потенціал і дотримання усіх експортних контрактів на тлі політичної
кризи в Україні. Навіть в умовах фактичної війни країна спромоглася піднятися
із сьомої на другу сходинку в рейтингу світових експортерів. Експерти в своїх
прогнозах оптимістичні: нарешті почалося відродження України як європейської і
навіть світової житниці. Для збереження і підтримання цього тренду самих лише
зусиль аграріїв замало. Потрібен ще й діалог з державою. Чи реально це в
нинішніх умовах?
НОВІ ЖНИВА – СТАРІ
ПРОБЛЕМИ
Прогнози для врожаю – річ невдячна. А цього року прогнози
були аж надто оптимістичними. Укргідрометцентр пророкував рекордний збір
зернових – понад 63 млн тонн збіжжя. Щоправда, його прогноз включав і кримський
врожай, що за нинішніх умов з оприлюдненої кількості можна вилучити. Українська
аграрна конфедерація в своїх оцінках на врожай 2014 року була стриманіша – на
рівні 60 млн тонн. Ще менше оптимізму стосовно українського врожаю зернових у
Міністерства сільського господарства США – близько 57 млн тонн. Однак остаточну
крапку можна буде поставити тільки після завершення жнивної кампанії. Вона нині
в розпалі практично в усіх регіонах країни. За словами глави Мінагрополітики
Ігоря Швайки, «у нас будуть цього року жнива під час війни, але пройдуть вони в
нор
мальному режимі, і ми
зберемо все, що можемо зібрати». І наголосив на забезпеченні продовольчої
безпеки держави як головного пріоритету аграріїв.
Цьогорічна битва за врожай розтягнеться в часі. До такої
думки схиляються експерти аграрного ринку. Вони відзначають зниження темпів
збирання ранніх зернових практично в усіх регіонах. Відчутне відставання у
термінах жнив і в порівнянні з минулим роком. Серед проблем нинішньої
збиральної кампанії – втрати зерна озимої пшениці і ячменю через обсипання.
Відсоток втрат досить істотний – 18–20. Спинити цей процес через високу
температуру повітря не вдається.
Та нині аграрії переймаються проблемами глобальнішими –
якістю скошеного збіжжя. Надмірні опади зробили свою невтішну справу, відтак
частина врожаю згодиться тільки для фуражних потреб. За даними Державної
сільськогосподарської інспекції, пшениця фуражної якості з нинішнього врожаю
складе понад 50%, тоді як минулого року цей показник не перевищив 20%.
Дощова негода у більшості українських регіонів сприяла і
підвищенню вологості зерна. На сьогодні його рівень складає 20% при нормі 15%.
Експерти кажуть, що цю проблему нескладно вирішити, якщо зерно просушити на
току чи на елеваторах. Та для цього, звісно, треба такі можливості мати.
Власне, зібрати врожай – лише половина справи. Його треба
ще переробити,
зберегти й
реалізувати. Науковці підрахували, що для сушіння зерна й олійних культур
очікуваного врожаю 2014 року знадобиться близько 1,5 млрд кубометрів
природного газу. Зважаючи на ситуацію в енергетиці та позицію Росії, аграрії
занепокоєні відсутністю державних гарантій поставок газу для їх першочергових
цілей. Тим більше, що чимало товаровиробників користуються газовими
зерносушарками. За попередніми оцінками, вартість врожаю нинішнього року
обійдеться у 180 млрд гривень. Навіть часткова його втрата може обернутись для
України не тільки продовольчою, а й економічною катастрофою.
ПЕРСПЕКТИВИ ЖИТНИЦІ ЄВРОПИ
Призабутий імідж України як житниці Європи знову набув
актуальності. І вона має цим шансом скористатись. Усі передумови для цього є.
Агросектор в Україні – це галузь, яка має природні конкурентні переваги. І це
сектор, продукція якого в найближчі 50–100 років буде затребуваною в світі.
Україна вже значно перевершила рівень виробництва Радянського Союзу – в
минулому році аграрії зібрали 63 млн тонн. Це поки що рекорд. Однак експерти
прогнозують подальше зростання, а найбільші оптимісти підрахували, за яких
умов ми побачимо українські врожаї у 80 і навіть 100 млн тонн. Оскільки
внутрішнє споживання в Україні істотно збільшуватись не буде,
надлишок зерна – це
додатковий експорт. А отже, збільшення надходжень до державної скарбниці.
АПК вже зараз досяг рівня металургії в структурі зовнішньої
торгівлі. І якщо на світовому ринку металу нам усе складніше конкурувати,
насамперед з Китаєм, то у виробництві аграрної продукції ця країна нам не
конкурент. Та й взагалі у нас мало тут конкурентів. Ніщо не заважає нам
зосередитися на розвитку перспективного сектору. І для зовнішніх інвесторів,
і місцевих виробників уже очевидна перспективність нарощування виробництва
зерна в Україні. Наша держава – один з найбільших світових постачальників
сільгоспкультур. На першому місці – США, але в нас є шанс посісти стабільне
друге місце, а в перспективі – зрівнятися з Америкою.
«Тому ми для себе ставимо амбітне завдання: світовий лідер
на ринку продовольства», – таку заяву зробив Прем’єр Арсеній Яценюк. Такої ж
думки дотримується і міністр АПК Ігор Швайка. І наголошує: «Перспективи в
аграрного сектору – величезні, але водночас це і відповідальність перед
країною, адже саме на наші плечі покладено забезпечення розвитку країни та її
виходу в світові агропромислові лідери».
Навіть за умов економічного та законодавчого хаосу, що
донедавна панували в країні, впродовж останнього десятиліття Україна посідала
шосте місце в світовому експорті зернових. А за окремими позиціями, приміром
експортом соняшникової олії чи фуражного ячменю, ми тримаємо першість на
планеті. Тож зрозуміле прагнення політиків і урядовців робити ставку на
рослинництво й агропромисловий комплекс загалом. Це те, на чому Україна може
без особливих зусиль виграти на бізнесовому європейському полі. Та, власне, не
тільки європейському. Експерти прогнозують розширення ринків збуту
сільськогосподарської продукції з України. Перспективними вважають ринки
Азії, Африки. Уже напрацьовуються тісні зв’язки з Саудівською Аравією,
Єгиптом, Сирією, Бангладеш, Іраком та Іраном. Планується не тільки постачати в
усі ці країни українську продукцію, а й залучати звідти інвестиції.
У десятирічній перспективі, стверджують науковці, Україна
здатна потроїти обсяги виробництва сільськогосподарської продукції. Відтак
про ринки збуту слід подбати завчасно. І найімовірніше, викреслити Росію з
числа потенційних споживачів.
АГРАРНИЙ ШЛАГБАУМ
У питанні експорту продукції до інших країн усе не так
просто. Потенційні можливості України дозволяють досить легко розширити власне
площі збуту, але необхідна нормативно-правова база такої легкої та швидкої
інтеграції не дає. Впродовж тривалого часу Україна була орієнтована більше на
ринки Сходу, ніж Заходу, тому зараз багато чого вимагає значної адаптації та
доопрацювання. До того ж, поточний стан українських аграрних підприємств і
відповідність виробленої продукції європейським стандартам і нормам залишаються
під великим питанням, а подекуди далекі від їх вимог. Через це до України має
завітати екстрена комісія з Євросоюзу з метою інспекції та відповідної оцінки.
Експерти аграрного ринку переконані, що це стане шансом побачити реальний стан
речей і розпочати активну роботу над адаптацією підприємств України до норм і
стандартів ЄС. Природно, це буде великим викликом, але водночас і шансом на
бажане поліпшення та розвиток.
Уже нині такого поліпшення потребує якість зерна нинішнього
врожаю. На елеватори звозять зерно різної якості, змішують, а в результаті
Україна торгує посереднім продуктом, за який отримує такі ж посередні гроші.
На експорт іде переважно фуражне зерно, яке використовують
для годівлі тварин і птиці. Співвідношення продовольчої та фуражної пшениці
українського врожаю коливається залежно від погодних умов, але зазвичай
продовольча частка становить не більше за 50–60% річного врожаю. Експортуючи
фуражне зерно, Україна втрачає третину прибутку, який могла б отримати за
експорт продовольчого зерна.
Ще одним аграрним шлагбаумом є державні оцінки якості зерна.
За деякими параметрами вони істотно відрізняються від міжнародних. Скажімо,
європейці зважають на показник вмісту білка, а не клейковини, як українські
елеватори. Якщо пшениця 1–4 класу (із шести існуючих) в Україні вважається
продовольчою, то у Європі та США українське зерно четвертого класу може бути
визнане тільки фуражним.
За оцінками експертів, переважна частина пшениці в Україні –
другого та третього класу. Цьогоріч із зерна, що надійшло на елеватори, 30,8%
– другого класу, 33,9% – третього. Решта – фураж. Але ця градація на класи
відбувалась за вітчизняними нормами, а не міжнародними. Запровадити технічні
регламенти, як того вимагає ЄС, є справою не одного дня. Це не просто
стандарти – це ланцюжок від поля до кінцевого споживача.
Умови вирощування, зберігання, переробки, перевезення,
маркування – все має бути прописано в деталях і контролюватися на всіх етапах
виробництва. Для українських аграріїв це ще не стало нормою. Ця робота тільки
починається.
-
ДЕРЖАВНИЙ ОПЕРАТОР ЧИ
ПРИВАТНІ КОМПАНІЇ?
В Україні не вщухають суперечки з приводу того, кому
належить займатися експортом зерна. Аграрії не мають альтернативи приватним
компаніям, що працюють на зерновому ринку. Ті, своєю чергою, диктують
сільгоспвиробникам невигідні ціни. Влада неодноразово обіцяла створити
альтернативу компаніям, що купують зерно й експортують його з України.
Можливо, це зробить нинішній уряд. Однак експерти радять придивитись до міжнародного
досвіду.
У США експорт зернових культур здійснюють виключно приватні
компанії, за винятком продовольчої допомоги. Приватні комерційні компанії
конкурують між собою, тож сільгоспвиробник сам може обирати, хто кращий і
надійніший. Уряд не створює резервних фондів, попит і пропозиція давно
сформовані. І це задовольняє всіх учасників ринку.
Канадський досвід дещо відрізняється від американського.
Тут існує дві системи експорту пшениці та ячменю. Одна з них – вільна торгівля
та експорт зерна всіма учасниками ринку – фермерами й трейдерами. Друга
система діє впродовж шести десятиліть переважно в західних провінціях, де
основним й практично єдиним учасником є Канадська рада з пшениці та ячменю.
Купуючи зерно у виробників, рада забезпечує його експорт, розподіляючи всі
доходи між виробниками пропорційно зданої продукції.
Жодних обмежень для експорту не існує в Бразилії. Експортують
як великі транснаціональні компанії, так і місцеві виробники і торговельні
компанії в умовах високої конкуренції одне з одним.
Дещо інша ситуація в Аргентині. Там регулюють експорт
пшениці та кукурудзи. Роль держави полягає у веденні чіткої статистики
внутрішнього споживання й експорту, прогнозування майбутнього врожаю. Обсяг
можливого експорту оприлюднюється до початку збору врожаю, щоб не затримувати
експорт у перші місяці після жнив.
Австралія змушена була відмовитись від послуг державних
компаній з торгівлі пшеницею 2008 року. Компанії визнали неефективними, й
держава дала згоду на їх приватизацію. Втручання держави обмежується видачею
ліцензій на експорт зерна.
Немає обмежень на торгівлю та експорт зернових у країнах
Євросоюзу. Будь-яка компанія чи фермер може бути експортером. Для всіх
учасників передбачено рівні права й типова процедура експорту. Головною вимогою
Європейської комісії, що відповідає за торгівлю, є декларування кількості
зерна, яку компанії збираються експортувати. Після проходження процедури
декларування компанія отримує експортну ліцензію, що дає право на відвантаження
зерна на експорт.
Отже, важливо не те, державний оператор чи приватна
компанія буде займатися експортом зерна, а наскільки чесними вони можуть бути з
аграріями.