Ціни на продукти: високі, ще вищі
Останні події в Україні не могли не позначитися на вартості
товарів та послуг. Вони й позначилися, причому неймовірним стрибком угору.
Найприкріше, що подорожчало те, без чого ми не проживемо – продукти харчування.
Причому не на декілька відсотків, а на 100 і вище. Експерти констатують
невтішний факт: таких цін на продукти, які ми маємо сьогодні, в Україні ще не
було. А таких, які були навесні, вже не буде. «Профспілкові вісті» тримають
руку на пульсі.
КУРКА, ОЛІЯ ТА БОРОШНО – НАЙДОРОЖЧІ
Так, протягом травня 2014 року ФПУ провела свій аналіз
ситуації на споживчому ринку товарів та послуг України. Адже питання
доступності продовольчих товарів, житлово-комунальних послуг, транспорту і
зв’язку, недопущення необ’єктивного зростання цін і тарифів на соціально
значущі товари і послуги, посилення упереджуючого захисту купівельної
спроможності громадян та додержання законодавства щодо захисту прав споживачів
та його вдосконалення традиційно займають важливе місце у роботі ФПУ.
Особливо ретельно Федерація контролює ситуацію з
ціноутворенням товарів та послуг першої необхідності. Зокрема, на споживчому
ринку. Тому аналітична служба ФПУ дуже ретельно вивчала дані проведеного
оперативного моніторингу споживчих цін на соціально значущі товари по регіонам
України, які 1 червня оприлюднило Мінекономрозвитку. Йдеться про такі товари,
як рис, хліб пшеничний з борошна першого ґатунку, хліб житній та
житньо-пшеничний, яловичина, птиця (тушки курячі), борошно пшеничне вищого
ґатунку, макаронні вироби, крупи гречані, ковбаси варені першого ґатунку, молоко
(жирністю 2,5%), сметана (жирністю 15%), масло вершкове (жирністю 72–73%), сир
м’який (жирністю 9%), цукор, олія соняшникова, яйця курячі I–II категорій,
свинина, сало та картопля.
Крім того, проводився моніторинг роздрібних цін на
продовольчих ринках по тих продуктах харчування, які не є соціально значущим,
але часто стають основною їжею для малозабезпечених осіб. Ідеться, зокрема,
про капусту, моркву, буряк, цибулю ріпчасту. Окремий аналіз здійснено також на
ринку нафтопродуктів – щодо найбільш популярних серед споживачів марок бензину
А-95 та дизельного пального.
Отже, результати моніторингу перевершили найгірші
очікування. Виявилося, що найбільше подорожчали курячі тушки – на 104,1%, рис –
102%, соняшникова олія – 101,8%, а також пшеничне борошно першого ґатунку –
101,3%. Водночас було зафіксовано незначне зниження темпів цін на сало – 99,2%
і сметану (15%) – 99,8%, яйця – 98,6%, капусту нового врожаю – 94,7%, цибулю
ріпчасту – 97,3%, бензин А-95 та дизельне пальне – 99,9%.
На думку аналітиків із Федерації профспілок України, на
споживчому ринку України склалася небезпечна ситуація, що стосується більшості
українців. Тому ФПУ звертає увагу органів влади на необхідність здійснення
упереджуючих заходів щодо соціального захисту населення. Зрозуміло, що нинішня
соціально-економічна ситуація – дуже складна. Але допускати такого погіршення і
без того жалюгідного рівня життя громадян не можна.
«ЗОЛОТА» ОСІНЬ. БУКВАЛЬНО
За даними експертів, осінь 2014 року може принести
неприємний сюрприз щодо цін на соціально значущі товари. Українські аграрії
побоюються, що їхня продукція цієї осені стане просто «золотою» – за вартістю.
У виправдання наводять низку причин. Зокрема, цьогоріч їм довелося витрачати
набагато більше ресурсів, що потрібні на вирощення врожаю, – міндобрив та
бензину. А ця обставина потягнула за собою іншу – скорочення посівних площ, що
може призвести до нестачі продукції.
Про реальні причини підвищення цін говорять і експерти.
Пояснюючи подорожчання хліба, київська влада нарікає на складну економічну
ситуацію у країні та здорожчання зерна, палива та комунальних послуг, зокрема
вартості газу та електрики, які теж закладаються у кінцеву вартість хлібної
продукції.
Директор Інституту соціально-політичного проектування
«Діалог» Андрій Мисе люк стверджує, що головна причина – здорожчання
пального. Свій внесок зробила й економічна нестабільність, що зумовила
підвищення цін на продукти в деяких регіонах. Зокрема, на Сході, де люди, налякані
можливим дефіцитом, штучно підвищують попит, роблячи запаси. На думку
експерта, протягом літа ці фактори можуть себе проявити «в усій красі», що призведе
до небаченого подорожчання продуктів.
Своєю чергою, виконавчий директор Центру соціально-економічних
досліджень CASE-Україна Дмитро Боярчук підтверджує думку колеги та
«звинувачує» в зростанні цін бензин та стрибкоподібний курс гривні. «Основний
фактор зростання цін – це подорожчання енергоносіїв на фоні девальвації
національної валюти. Основні енергоносії, бензин – це продукція імпортна, яка
купується за кордоном за валюту, тому падіння гривні дуже істотно вплинуло
майже на всі товари через транспортні видатки», – зазначив він. Свої прогнози
щодо можливого зростання цін на продукти восени експерт також пов’язує з
вартістю пального. За словами Боярчука, йдеться про щонайменше 12% збільшення
вартості продуктів.
За прогнозами аналітиків, таке підвищення цін призведе до
значної зміни споживчого кошика українців. Більшість з них змушені будуть відмовитися
від м’яса, риби та інших вартісних продуктів. А ті, хто й так не часто дозволяв
собі подібні «делікатеси», вочевидь, перейдуть до ще більш дешевих
продовольчих сегментів. У будь-якому разі, українським громадянам доведеться
робити великі продовольчі запаси. Перевагу в цій ситуації матимуть ті, хто
або сам вирощує якусь продукцію на земельній ділянці, або ж мають родичів у
селі, які здатні їм допомагати.
ЯК РЕГУЛЮВАТИ?
Держава намагається не допустити різкого погіршення
ситуації та стримати зростання цін на споживчу продукцію. Але в умовах ринкової
економіки це можна зробити лише побічно – обмеженими ринковими методами. Так,
Мінагрополітики проводить постійний моніторинг цін на продукти харчування на
ринках, у супермаркетах та на продовольчих ярмарках. За словами міністра
аграрної політики Ігоря Швайки, ціни в торговельних мережах значно різняться.
Зокрема, це добре помітно на прикладі ціни на цукор,
вартість якого сягнула 13,20 грн. Спекулянти знають, що роблять, адже незабаром
розпочнеться консервація, тож розраховують на те, що люди купуватимуть
солодкий продукт за будь-якою ціною. За словами Ігоря Швайки, в міністерстві
розроблені свої механізми боротьби з нечесними методами. «Механізми прості.
Приміром, яка роздрібна ціна на цукор сьогодні? У мене вже виробилася звичка
дивитися на ціни тих товарів у магазині, щодо яких є запитання. Ось ціна на
цукор становить від 11,50 до 13,20 грн, залежно від фасування, якості,
категорії магазину. Вважаю, що дорого, адже ціну можна знизити: цукру, в якого
закінчується термін зберігання, в Агрофонді нараховується 150 тис. тонн. Тому
відправляємо його на продаж за ціною 9,20 грн за кілограм. Такий дешевий цукор
люди швидко розкуповують, адже з червня по вересень триває гаряча пора
заготівлі консервації, варення, вина. Як результат, оптовики знижують ціну на
цукор, і в магазинах товару за 12,50 грн не знайдеш, адже ніхто його не купить.
Ось так боремося із спекуляцією» – пояснює міністр. І підкреслює, що економічних
підстав для збільшення оптової ціни цукру до 1 вересня немає.
У міністерстві стверджують, що державні підприємства, які
виробляють аграрну продукцію, хоча й є комерційними, але їхню діяльність
контролює держава. «Тому ціни на ринку продуктів харчування будуть
змінюватися прогнозовано», – переконує Ігор Швайка.
Щоправда, не завжди ринкові закони та державна інтервенція
прямо впливають на ціноутворення. Як зазначають експерти, відносна
стабілізація курсу гривні до долара не вплинула на вартість бензину, хоча й за
всіма показниками мала б. «Навіть якщо Нацбанку вдасться стабілізувати
валютний курс, на ринку пального ці зміни негайного відображення не знайдуть.
І це подорожчання буде знову ж таки закладено у вартість продуктів. Тому
побоювання аграріїв щодо нового злету цін восени цілком обґрунтовані», – стверджує
експерт Андрій Міселюк.
Своєю чергою, Федерація профспілок України вважає, що
ситуацію з неконтрольованим ціноутворенням та подорожчанням необхідних для
життя продуктів можна врегулювати за допомогою соціального діалогу, чіткого
виконання Генеральної угоди та співпраці з підприємцями та профспілками.
На щастя, Україну не можна назвати країною, де люди в
буквальному сенсі голодують. Звичайно, українці не «жирують» так, як у деяких
заможних країнах, але й не бідують, як у державах «третього світу». Союз організацій
Oxfam склав рейтинг країн, що демонструє ситуацію з харчуванням у світі.
Експерти організації оцінювали, наскільки доступний людям достатній обсяг їжі,
чи можуть вони собі дозволити нормально харчуватися, якою є якість продуктів і
наскільки поширені хвороби, пов’язані з харчуванням.
Виявилося, що найкраще харчуються жителі Нідерландів. У цій
країні ціни на продукти досить низькі, зарплати мешканців – достатньо високі,
а отже, вони можуть дозволити собі урізноманітнити свій раціон харчування. Це
добре позначається на рівні захворюваності цукровим діабетом – він тут
незначний. Але є інша проблема: у Голландії доволі високий рівень ожиріння –
приблизно у кожного п’ятого мешканця індекс маси тіла перевищує 30 при нормі
18–25.
Далі в рейтингу найбільш ситих країн ідуть Франція,
Швейцарія, Данія, Швеція, Австрія, Бельгія, Ірландія, Італія та Португалія.
Геть інша ситуація в Африканській Республіці Чад. Там їжа
хоча й дешева, але зовсім не поживна. Є великі нарікання щодо гігієнічних норм,
в яких готуються страви. Кожна третя дитина тут має недостатню вагу. Поруч із
Чадом у цьому антирейтингу розташовані Ефіопія, Ангола та Ємен.
Дослідження засвідчило, що найкраща доступна їжа – в США, а
найменш доступна – в Анголі. Якістю їжі може похвалитися Ісландія, а на
Мадагаскарі вона найнижча. Високий рівень діабету в Саудівській Аравії (18%
страждають на це захворювання і третина – на ожиріння), ожиріння – у Кувейті
(42% населення). У США та Єгипті третина населення потерпає від ожиріння.
Серед країн із середнім доходом питання ожиріння також
актуальне. Найгірші показники – на Фіджі, в Мексиці і Венесуелі. А от африканці
цим не страждають: у Бангладеш, Непалі та Ефіопії було зафіксовано найменшу
кількість товстунів.
Хронічно недоїдають мешканці Бурунди (67% населення погано
харчуються, а 35% дітей мають недостатню вагу). Далі в переліку країн з
проблемою недоїдання розташовані Ємен, Індія та Мадагаскар. До речі, в Індії
44% дітей мають недостатню масу тіла – це найгірший показник у світі.
22.06.2014
Раїса ЧИРВА, «ПВ»
|