« на головну 25.11.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1261)
24
Жовтень
 
Інтерв’ю
 
ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ

ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

Ціни злетіли: як українцям розговітися на Великдень?

Ціни злетіли: як українцям розговітися на Великдень?

Через подорожчання долара і нестабільну ситуацію в економіці Україну накрила хвиля подорожчання про­дуктів. Деякі види харчів додали в ціні 10, 20 і 45 від­сотків. І це ще не межа, вважають експерти. Зміною курсу іноземних валют іще можна пояснити підвищен­ня цін на імпортні товари, але чому вони так стрімко зростають на вітчизняні овочі, фрукти, молоко й мо­лочні продукти? Особливо люди відчують це напере­додні великодніх свят, коли традиційно закуповувати­муть велику кількість продуктів. «Профспілкові вісті» ознайомилися з думками економічних аналітиків.

Хвіст від сьомги

Навіть провідні експерти не можуть чітко визначитись, на скільки подорож­чав березневий кошик із харчами пересіч­них українців. Не тому, що не мають до­ступу до такої інформації, а через те, що не встигають за ціновими стрибками. Поки що анонсують попередню цифру: продукти подорожчали на 15 відсотків. Звісно, в середньому. Пересічні українці, котрим доводиться спостерігати за цін­никами у супермаркетах і на ринках, ма­ють полярну точку зору, стверджуючи, що продукти подорожчали наполовину. Якщо зіставити ціни за деякими групами товарів, то останні мають рацію. Гречка тепер коштує 11 гривень замість 6-ти, чай 14 замість 7 гривень, цибуля 13 замість 5 гривень. «Кусаються» ціни на молочні то­вари. Літр молока вже коштує 10 гривень, сметана – 30, вершкове масло – 75 гривень за кілограм, сир пропонують по 60 гри­ вень за кіло. На 32 відсотки доводиться переплачувати за цукор. Відтак це тягне за собою подорожчання усіх продуктів, до складу яких його додають.

Якщо вірити даним Держінспекції з контролю за цінами, лише найнеобхід­ніші продукти, що входять до споживчо­го кошика, подорожчали мінімум на 50 гривень. Конкретний приклад: тепер приготувати улюблену національну страву – борщ – стало дорожче на 40%. Знову ж таки, як мінімум. Якщо раніше тільки за овочі та м’ясо для першої стра­ви українцям треба було викласти 67 гри­вень, то нинішньої весни основний набір для борщу потягне всі 100 гривень.

До речі, експерти спробували зайти до одного із столичних супермаркетів зі 100 гривнями, аби продемонструвати, що на ці гроші можна купити. За найнеобхідні­ші продукти: капусту, яблука, масло, мо­локо, кефір виклали 62,7 гривні. На ре­шту 37,3 гривні купили півкіло апельси­нів – 7,5 гривні, два банани – 7,5 гривні. Залишилось 20 з копійками. Цього виста­чило на 50 грамів(!) дорогої ковбаси і на хвіст від сьомги, аби зварити юшку.

Незалежно від результатів експеримен­ту днями під стінами НБУ відбулася акція протесту проти різкого підвищення цін на харчі. До протестувальників вийшов гла­ва НБУ Степан Кубів і запевнив, що влада робить усе можливе для стабілізації ситу­ації в Україні. А також повідомив, що ви­їжджає з місією до Вашингтона, де буде проведена відповідна робота зі світовими фінансовими структурами. Однак такі за­гальні заяви не вдовольнили натовп. Одна з присутніх пенсіонерок сказала: «Ті пас­ки, які ви радили нам затягнути, у мене особисто тріщать по швах».

Солідарні з мітингувальниками і профспілкові лідери країни. ФПУ звер­тає увагу органів влади, попри складний стан національної економіки, неодмінно вдаватися до попереджувальних заходів соціального захисту населення і не ухва­лювати рішень, що призводять до погір­шення і так низького рівня життя про­стого люду. Профспілки налаштовані відновити соціальний діалог із владою і домагатися твердої обіцянки не залиши­ти напризволяще бідних українців, у тому числі пенсіонерів.

Навздогін імпорту

Те, що зросла вартість імпортної про­дукції, зрозуміло й без експертів. Адже, як не крути, її купують за валюту. Зважа­ючи на різкий стрибок долара, очікувати на минулорічні ціни не доводиться. Тож додали у вартості імпортні огірки, помі­дори, апельсини, банани. Та от парадокс: привезена з-за кордону молода картопля лише на декілька гривень дорожча за вітчизняний продукт: 11,5 проти 8–9 гри­вень за нашу картоплю торішнього вро­жаю. Це означає, що вітчизняну городи­ну купуємо «за курсом». Хоча більшість овочів, які продають на ринках, вирощу­ють в Україні, та ціни на них не надто відрізняються від імпортної продукції. Принаймні вартість овочів, навіть то­рішнього урожаю, миттєво підскочила uaна 10–20% одразу за доларом. Скажімо, картоплю вже продають по 8–9 гривень за кіло, цибулю – по 13, моркву та буряк – близько 8-ми. Продавці на ринках пояс­нюють: вимушені підвищувати ціни, аби заробити. Бо треба платити за оренду, доставку, зберігання, а це все прив’язане до курсу та до вартості пального.

Одним словом, продавці не бажають втрачати свого, тим більше, що їм прямо звалився на голову несподіваний дару­нок у вигляді коливання курсу іноземної валюти. Тож експерти дають свою оцін­ку: ціновий ажіотаж наганяють ринкові продавці.

До такого висновку їх спонукали пев­ні спостереження. Тоді, коли у супермар­кетах борошно коштувало менше трьох гривень за кілограм, на круп’яних роз­кладках ринків чомусь правили 5 гри­вень за кіло. Так само манна крупа. У су­пермаркетах – 5, а на базарі на гривню дорожче. Те саме щодо інших продукто­вих позицій.

Аналітик продовольчого ринку Марія Колесник вважає, що економічних при­чин для такого серйозного зростання цін немає і пояснює подорожчання жорсткою політикою влади на стримування цін «со­ціальних товарів», у тому числі хліба, ва­рених ковбас 1-го і 2-го сортів, курятини в тушках, молокопродуктів, на які встанов­лена максимальна торговельна націнка в 10–15%. Тому, за словами експерта, тор­говці, аби заробляти, змушені підвищу­вати ціни на інші продукти.

Який вихід можуть запропонувати аналітики і до якої межі дорожчатимуть продукти харчування? Адже не секрет, що у магазинах продавці теж не встига­ють змінювати цінники. Експерт Євген Жовнір на неконтрольоване зростання цін має свій погляд: «Долар щодень зрос­тає, а товари навіть першої необхідності дорожчають. Виходить, що єдина межа, яка існує нині, – це реакція покупців. Вони, своєю чергою, просто відмовля­ються купувати. Грошей у людей небага­то, тож, зважаючи на нинішні ціни, спи­сок покупок доводиться значно скорочу­вати. Чим це може загрожувати, окрім як зменшенням прибутку самих продав­ців? Відтак підприємцям, які не готові поступитися, доведеться піти з ринку».

Експерти одностайні у тому, що прив’язка до долара зазвичай не обґрун­тована. Постачальники просто скориста­лися нагодою, аби підняти ціни і в такий спосіб підзаробити. Влада ж поки що контролює ціни лише так званого соці­ального пакету – деякі сорти хліба, кру­пи, продукти дитячого харчування. Тим часом спекулянтам безконтрольність тільки на руку.

Прихована інфляція

Офіційна статистика переконує україн­ців, що інфляція нині мінімальна. Однак аналітики постійне здорожчання продук­тів називають прихованою інфляцією. Бо за кілька місяців набігає відчутна різниця між ціною у грудні й вартістю, припусті­мо, у квітні. Якщо врахувати, що окремі позиції харчів додали в ціні у 1,5–1,8 раза, прихована інфляція випливе назовні. І тоді виявляться геть інші показники ре­альної інфляції. Аналітики попереджа­ють, що ситуація повільного зростання цін триватиме не менше року. Відтак ціни на продукти, на яких найбільше наварю­ють продавці, вже визначено. Найвищі на­цінки, кажуть експерти, на гречку, олію, молоко, курятину, ковбасу. Це рейтинг по­пулярних продуктів, які громадяни купу­ють майже щодня. Цей перелік можна роз­ширити до безкінечності. Не виключено, що це станеться за рахунок сезонних ово­чів та фруктів. Аналітики не ризикують хоча б приблизно оприлюднити маркетин­гову політику на найближчі два-три міся­ці. Себто ані покращення, ані полегшення не очікується. Знову агітаційні розмови про затягування пасків. Однак тільки для бідних і дуже бідних громадян.

У багатих свої закони. Їх жодна інфля­ція – явна чи прихована – не лякає. На таку думку наводять результати тендер­них закупівель на продукти харчування для їдалень на Банковій і Шовковичній. Угоди укладено на 7 мільйонів гривень. Найбільше витратять на м’ясо та м’ясопродукти – майже 4,5 мільйона гривень. Замовили чиновники і ягнятину по 542,86 гривні за кілограм. Арсеній Яценюк, що­правда, пообіцяв, що «мовчання ягнят» не передбачається. Начебто прокуратура має з’ясувати, що за дивні ціни на діє­тичну продукцію. Було б добре, аби пере­січному люду розповіли, який на смак сир по 265 гривень. Чи малина по 672 гривні за кілограм. Не кажучи вже про спинки осетра холодного копчення по 495 гривень за кіло. Імпортну зелену ци­булю, яка за тендерними закупівлями обходиться чиновникам у 168 гривень за кілограм, говорити зайве. Пташину пе­чінку вартістю 465 гривень за кілограм народ теж чомусь не розуміє. Що вже йому пояснювати про існування прихо­ваної інфляції? Чи прохання проаналізу­вати непомірне зростання цін?

Єдиною втіхою для пересічних грома­дян може виявитися заява міністра аграрної і продовольчої політики Ігоря Швайки. Всіх, хто помітив необґрунтова­не підняття цін у торговельних мережах, він закликав звертатися до міністерства, яке залучатиме Антимонопольний комі­тет і Державну інспекцію контролю за цінами для вирішення цього питання.

Виживемо – побачимо…

  • Великодній кошик: такі різні прогнози

Представники Міністерства аграрної політики та продо­вольства запевняють, що ве­ликодній кошик цього року не подорожчає. «За нашими розра­хунками, він буде так само доступ­ний. Зростання цін до категорії, які входять у цей перелік, не передба­чається», – заявив на брифінгу очіль­ник відомства Ігор Швайка.

«Профспілкові вісті» долучилися до складання великоднього кошика. Традиційно туди кладуть паску, кра­шанки, домашню ковбасу, шинку, сир, масло, хрін, сіль. Решта продук­тів залежить від сімейних традицій родини та особистих смаків. У пас­хальному кошику, крім зазначених вище продуктів, іще можуть бути сало, мак та пшоно. Не слід забува­ти, що підбір продуктів у кошику не є випадковим. Кожен продукт має символічне значення. Принагідно цікавимось, яких витрат коштувало таке дійство минулого чи позамину­лого року. Так от: 2013-го святкуван­ня Великодня одній родині обійшло­ся в середньому 500 гривень. Іще раніше – 2008 року – на великодній набір витратили 235 гривень.

Тож наскільки доступним виявиться кошик із паскою та крашанками на­передодні 20 квітня? Незалежні екс­перти прогнозують подорожчання на 40%. Пояснюють це складною еконо­мічною ситуацією, подорожчанням палива, девальвацією гривні плюс традиційним передсвятковим ажіо­тажем на ринку. Врахувавши всі скла­дові, маємо 700 гривень. Це щонай­менше. Максимум у цій справі необ­межений.

Подорожчали нинішньої весни і атрибути Великодня. Хоча на них іс­тотно курс долара не впливає. Пле­тений кошик з лози – одна з тради­ційних особливостей. Діапазон цін вражає: від 70 до 250 гривень. Най­дорожчі вирізняються особливим ві­зерунком і плетінням. Минулого року найдорожчі кошики можна було придбати за 100 гривень. Нині більше доведеться викласти й за свічку. Якщо минулого року вона ко­штувала від 5 до 15 гривень, то ни­нішнього – від 10 до 30 гривень. Рушник, яким зазвичай накривають кошик, цього року обійдеться на 20–25 гривень дорожче.

Та на великодньому кошику україн­ці економити не збираються. Адже для більшості людей – це свято примирення, надії і світлого майбутнього.

 

20.04.2014


Раїса ЧИРВА, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

11.11.2024 21:24

11.11.2024 21:23

25.10.2024 21:44

11.10.2024 22:50

10.10.2024 22:03

08.09.2024 21:09

23.08.2024 22:29

23.08.2024 22:00

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання