« на головну 17.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

Рятувати інших з ризиком для себе

Рятувати інших з ризиком для себе

 Медики «швидкої допомоги» самі по­требують допомоги. Причому реаль­ної і невідкладної. Події останніх тиж­нів засвідчили, що напади на лікарів почастішали. Їх не просто б’ють, калі­чать, а й жорстоко вбивають. Захис­тити себе власними силами вони не можуть. Персонал «швидкої» станов­лять переважно жінки, котрі в сутич­ках з нападниками просто безсилі. Та поки вони чекають розв’язання про­блеми на державному рівні, надхо­дять нові повідомлення про жертви серед лікарняного корпусу.

У ЗОНІ ПОСТІЙНОГО РИЗИКУ

24 травня 2013 року віднині стане чор­ною датою для запорізьких медиків. Чо­ловік зателефонував до диспетчерської і повідомив, що його матері стало зле. Ймовірніше, додав він, проблеми з сер­цем. Бригада «швидкої» у лічені хвили­ни прибула за вказаною адресою. Пер­шою до квартири зайшла 29-річна вагіт­на фельдшерка. До декретної відпустки жінці залишалося кілька чергувань. Та не судилось. Чоловік накинувся на неї з побутовим льодорубом і завдав кілька смертельних ударів. Двох інших медиків він облив кислотою і також кілька разів ударив льодорубом. Їх було госпіталізо­вано, а от вагітній жінці допомога меди­ків вже не знадобилась. Від отриманих ран вона померла на місці.

Пізніше з’ясувалося, що нападник – психічно хвора людина. Майже анало­гічна пригода сталася в Одесі. Психічно неврівноважений 30-річний одесит ки­нувся з ножем на свою матір та сестру. Сусіди викликали «швидку», намагаю­чись врятувати жінок. Однак дісталося і двом медичним працівникам. На щастя, вони лишилися живими. Один з поранен­ням шиї, а інший – правиці кілька діб пе­ребуватимуть на лікарняному ліжку.

Перелік прикрих випадків можна про­довжувати. Розширюється й географія скоєних нападів. Нападають і на лікарів, котрі заходять до квартир, і на карети «швидкої допомоги». За словами голов­ного лікаря Київської міської станції ме­дичної допомоги Анатолія Вершигори, «кожен виклик – це своєрідний стрес, тому часто доводиться вживати заспо­кійливі та серцеві засоби. Більшість пра­цівників у 35–40 років мають десятки бо­лячок. А за тривалістю життя вони пере­бувають на другому місці після анестезіологів-реаніматологів. Постійні напа­ди з боку пацієнтів – це ще й проблема нестачі кадрів. Кому хочеться наражати­ся на небезпеку, підставляти голову під гарячу руку наркомана чи п’яниці?».

Головний лікар розповів про десятки випадків, коли медикам доводилося пра­цювати як на полі бою. Траплялося, що «доброзичливі» господарі на працівни­ків «швидкої» нацьковували собак, або зачиняли їх у квартирі, вимагаючи ліки. Доводилося визволяти їх з міліцією.

Головний лікар комунального центру швидкої допомоги Тернополя Михайло Джус ділиться враженнями від ризико­ваної роботи своїх підлеглих: «Були ви­падки, коли наші працівники приїжджа­ли на виклик, а господарі просто зачиня­ли двері на ключ, прикладали до шиї ніж або пістолет і змушували колоти нарко­тики. Звичайно, наркотики медики не кололи, але психологічної травми зазна­ли неабиякої. Треба щось змінювати. На­разі хоча б запровадити зв’язок між пра­цівниками «швидкої» і диспетчерами, щось на зразок таємної кнопки, як у бан­ках чи ощадних касах. Внутрішній кор­поративний зв’язок дуже потрібен».

Самі фельдшери нарікають на те, що в більшості випадків ті, хто викликає «швидку», правди не кажуть. Посилають­ся на серцевий напад чи ознаки апенди­циту, а насправді – п’яний дебош, вбив­ство чи інший кримінал. І медики перши­ми потрапляють у цю колотнечу, не маю­чи елементарних навичок самозахисту.

ДЛЯ ВНУТРІШНЬОГО КОРИСТУВАННЯ

Експерти в царині медицини ствер­джують, що нині надто змінився контин­гент пацієнтів. Кажуть про «епідемію де­пресивності», якою вражене суспільство. Тож серед хворих, котрим потрібна на­гальна допомога лікарів, все більше міс­ця займають п’яниці, наркомани, бомжі, психічно хворі. Нерідко «швидку» викли­кають туди, де необхідні дії працівників міліції, а вже потім медиків. Фельдшер­ському корпусу забороняється застосову­

 uaвати фізичну силу навіть для самозахис­ту, не кажучи вже про газові балончики чи електрошокери. «Часто навіть родичі потерпілих, – розповідає головний лікар Чернівецької станції швидкої медичної допомоги Любов Човган, – поводяться вкрай неадекватно, ображають медпра­цівників, погрожують». І наводить при­клад, коли одного фельдшера з бригади «швидкої» жінка в стані алкогольного сп’яніння штрикнула ножицями.

Убезпечити себе від подібних випадків медики практично не можуть. Розмови про хоча б елементарні засоби самозахис­ту так і залишилися розмовами. Одно­значно вирішили, що не годиться разом із стетоскопом носити газовий балончик. Медики сподівалися, що їдуть на викли­ки, аби допомогти хворому. Але існує не­гласне правило, так би мовити «для вну­трішнього користування»: якщо є загроза життю та здоров’ю персоналу і немає за­грози життю пацієнта, без міліції до такої квартири не заходити. У диспетчерських навіть існують списки неблагонадійних адрес. Хоча відмовити у виклику диспет­чери не мають права. Бригада вже на міс­ці з’ясовує: лікувати чи тікати.

Лікарі «швидкої» зізнаються, що пра­цюють на свій страх і ризик. «Ми навіть на міліцію іноді сподіватися не можемо. Нас викликають на якусь бійку, де повно неадекватних людей. Але ми на місце прибуваємо раніше, ніж міліція», – ді­литься лікар «швидкої» із 30-річним ста­жем. Інші зізнаються, що серед праців­ників «швидкої» існує свій чорний спи­сок, який вони намагаються передавати один одному. Це зазвичай квартири, що слугують притулком для наркоманів, п’яниць та бомжів. Хоча, кажуть, небез­пека може чатувати всюди. Бабуся, у якої раптом піднявся тиск, може запро­сто вдарити своєю палицею по голові лі­каря, бо той, як їй здалося, довго їхав.

Звісно, до бабусі, у якої здали нерви, міліцію викликати зайве. А от за іншими адресами, мабуть, варто. В міліції, із сво­го боку запевняють, що на лікарів напа­дають рідше, ніж на звичайних громадян, тож мотивів для хвилювання не вбача­ють. А задля абсолютного спокою радять кожну бригаду оснастити мобільною сиг­налізацією. Кажуть, треба подумати над забезпеченням лікарів кнопками екстре­ного виклику правоохоронців.

Поки що медики за сумнівними адреса­ми входять з увімкненими мобільними те­лефонами. Якщо раптом непереливки, во­дій карети «швидкої» має викликати мілі­цію. От тільки питання, чи встигне мілі­ція врятувати від ножа чи льодоруба.

Значно безпечніше, кажуть самі фель­дшери та медичні сестри, на виклик ви­їжджати більшим складом. Та це поки що утопія. Людей і так бракує, а останні­ми роками звільняється ще більше, бо працювати і невигідно, і небезпечно. Ме­дики не почуваються захищеними, і ця проблема зачіпає практично всі станції швидкої допомоги, як у великих, так і малих містах. А самих лікарів ніхто і не питав, що їм дійсно потрібно для само­захисту. А варто було б.

ЗАХИСТ МЕДИКІВ – СПРАВА САМИХ МЕДИКІВ?

Після низки гучних і трагічних випад­ків немає сумнівів, що нагально потрібні реальні зміни. Медики бідкаються: їм кон­че необхідна реальна допомога. Найпер­ше, кажуть вони, якомога швидше склас­ти реєстр психічно хворих та соціально небезпечних осіб. До такої групи пацієнтів бригади «швидкої» мають виїжджати в обов’язковому супроводі міліції. Чим швидше розпочне таку роботу центральна диспетчерська, тим краще і безпечніше працюватимуть медики: кожен небезпеч­ний виклик матиме свою «кредитну» істо­рію і бригади зможуть оперативно реагу­вати та вживати необхідних заходів ще до прибуття за викликом. Крім того, наголо­шують медики, автомобілі «швидкої» не­обхідно обладнати тривожними кнопка­ми. Грошей на такі нововведення потрібно не так уже й багато. Ціна питання – від 300 грн на місяць. І близько тисячі – на вста­новлення обладнання. Якщо зважити, що лікарям доводиться щодня госпіталізува­ти буйних та нетверезих пацієнтів, таке обладнання комусь врятує життя та збере­же здоров’я.

Якщо до агресивного чи п’яного хворо­го приїжджає лікар-чоловік, він може за­хистити себе, а от лікарі-жінки іноді зму­шені втікати. І хоча в більшості бригад «швидкої» діє правило: в жодному разі не вступати у конфлікт з неврівноваженими пацієнтами, це спрацьовує не завжди.

У незалежній профспілці працівників швидкої допомоги була ідея, аби лікарів прирівняти до правоохоронців стосовно відповідальності за напад на них, навча­ти бригади «швидкої» елементам руко­пашного бою, робити їх змішаними, аби чоловіки могли в разі потреби захистити жінок, увести індивідуальні захисні засо­би: газові балончики, електрошокери.

Схоже, цю ідею от-от підтримають на­родні депутати. В усякому разі, на недав­ніх парламентських слуханнях про це го­ворили багато. Голова Комітету з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтєєва на бри­фінгу у Верховній Раді заявила: «Праців­ники швидкої медичної допомоги пови­нні мати при собі або газові балони, або електрошокери, або, можливо, обов’язково супроводжуватися міліцією тоді, коли медики впевнені, що їдуть на ви­клик до людини, яка перебуває на обліку в психіатра». Вона повідомила, що вже за­кінчує роботу над відповідним законо­проектом, який можуть зареєструвати в парламенті протягом кількох днів. Із тими нововведеннями, про які говорила пані Бахтєєва, працівникам «швидкої» працюватиметься спокійніше.

Головне, стверджують медики, що про­блемою зацікавились на найвищому рів­ні. Ймовірно, щось зміниться у законо­давстві в питаннях безпеки лікарів. У вся­кому разі, служба швидкої допомоги на це розраховує. Та попри всі негаразди й екстремальні ситуації лікарі «швидкої» зізнаються, що свою роботу люблять. Про­сто в неї – особливий характер.


Коментар Вікторії Коваль, голови Профспілки працівників охорони здоров’я України

Наша профспілка вкрай стурбована статисти­кою протиправних за­махів на життя і здоров’я медичних працівників, яка, на жаль, з року в рік зростає. Це свідчить про ціл­ковиту незахищеність праців­ників охорони здоров’я, осо­бливо бригад екстреної ме­дичної допомоги, при вико­нанні ними своїх службових обов’язків. На жаль, у таких випадках правоохоронні ор­гани рекомендують медикам звертатися до суду в приват­ному порядку.

Ми вже давно порушуємо пи­тання, зокрема у Верховній Раді, щодо правового захисту професійної діяльності мед­працівників, який потребує термінового законодавчого врегулювання. Крім того, на­зріла необхідність створення системи правового захисту працівників галузі. Наші про­позиції такі: встановити кри­мінальну відповідальність громадян за протиправні дії (погрози, насильства та зама­хи на життя, захоплення в за­ручники). У цьому питанні статус лікарів має бути при­рівняний до статусу працівни­ків правоохоронних органів.

Під час нещодавніх парла­ментських слухань ми знову звернулися до народних депутатів України. Сподіваю­ся, цього разу вони нас почу­ють та підтримають. Ми не можемо ризикувати здоров’ям, а то й життям наших працівників.

16.06.2013


Раїса ЧИРВА, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання