« на головну 17.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

Чи всім по кишені прощання з дитинством?

Чи всім по кишені прощання з дитинством?

 Ще кілька десятиліть тому випускні вечори відбували­ся у стінах навчальних закладів і на гаманцях батьків майже не позначалися. Нині прощання зі школою пере­творюють на королівські бали, своєрідні шоу під гаслом «Хто виглядатиме краще і …дорожче?». Та й випускники воліють провести останню зустріч зі шкільними друзя­ми у найдорожчих ресторанах, аби запам’ятати цей день надовго. За скромними підрахунками, за один ве­чір родині доведеться викласти як мінімум 6000 гри­вень. І це лише офіційні витрати. А якщо підрахувати ще й неофіційні, то ця сума збільшиться удвічі, а то й утричі. Та чи варта ця подія таких витрат?

 Недешевий фінал

Святкове вбрання та квіти – це тільки один із пунктів витрат на прощання зі школою. І тут усе залежить від смаку ви­пускників і можливостей гаманців їхніх батьків. Зазвичай молодь не погоджуєть­ся придбавати сукню чи краватку на рин­ку. Експерти стверджують, що майже третина цьогорічних випускників мріє про ексклюзивні моделі. Це стосується і зачісок, макіяжу, послуг солярію. Дорос­лі школярки, причому не тільки у столи­ці, воліють потрапити до іменитих майстрів-перукарів. Якщо вартість ве­чірньої нескладної зачіски у Києві на се­редню довжину волосся стартує від 150 гривень, то у дорогих перукарів ця сума сягає 1500 гривень.

Аби достойно відсвяткувати випус­кний бал, треба розщедритися на стіл у кафе чи ресторані, музику, тамаду, тран­спорт, відео- та фотозйомку. Серед до­даткових послуг – феєрверки, салюти, шоколадні фонтани, вогняні шоу, ді-джеї, а то й зіркові естрадні артисти. Все залежить від престижності школи та за­баганок випускників. І, звісно, фінансо­вої можливості батьків.

Щодо забаганок випускників, то вони інколи виявляються аж надто екстрава­гантними. Представники агенцій, які ор­ганізовують випускні, розповідають, що зараз випускники відмовляються від стандартних святкувань і замовляють тематичні вечірки, як-от у гавайському, японському чи гангстерському стилях.

Отут би точно знадобилося вбрання минулорічної випускниці з Павлограда Насті Фоменко. Дівчина, як відомо, про­славилася тим, що прийшла на останній дзвоник у сукні, що нагадувала нічну со­рочку – чорну, з мереживом. Між іншим, колишній випускниці «чорний» піар пі­шов на користь: нині вона дає свої пора­ди послідовницям, як одягтися, аби од­разу стати відомою й популярною.

Про послідовників Анастасії говори­ти зайве. Нас цікавить, скільки грошей доведеться викласти батькам за вбрання для цьогорічних випускників. Експерти порахували, що костюм для юнака мож­на придбати мінімум за 1000 гривень, ве­чірнє вбрання для дівчат – від 1500 гри­вень. «Але це буде простенька сукня, се­редньої якості, – ділиться на одному з форумів одеська випускниця. – До того ж є ризик, що іще хтось прийде у такому самому наряді». Дівчина вважає, що кра­ще взяти сукню в оренду в одному із ма­газинів. Виявляється, є така послуга для клієнтів. Вторинна оренда випускної сукні коштуватиме приблизно тисячу гривень. Щоправда, за наряд треба вне­сти заставу – повну вартість сукні чи кос­тюма. Ці гроші повернуть, якщо виріб не визнають зіпсованим, тобто на ньому не виявлять плями від вина чи косметики, підпалини від цигарок.

Нова сукня в магазинах коштує до 3000 гривень. А от за дизайнерське вбран­ня доведеться заплатити близько тисячі американських доларів.

 Ціни на святкове взуття такі самі, як і на вбрання. Стартова ціна – від 500 гри­вень. Як для хлопців, так і для дівчат. А ще треба доповнити гардероб стильною сумочкою, прикрасами на шию, сереж­ками, каблучками. Сподіватися, що ви­пускниці погодяться на дешеву біжуте­рію, не варто.

Зважаючи на це, годі й підрахувати, скільки коштів треба, аби спорядити ви­пускницю на бал. Переважна більшість батьків мотивують свою готовність ви­кинути гроші на вечір тим, що випус­кний буває раз у житті. І тут вони поми­ляються.

Королівські бали для маленьких принцес

Нині випускні бали організовують не тільки для сімнадцятирічних. Такі захо­ди з нагоди випуску влаштовують і в дев’ятому, і четвертому класах і, безпере­чно, у дитячому садку – для майбутніх першокласників. Сказати, що це дешеве задоволення, не можна. Бо, як розповіда­ють продавці дитячого одягу, мода на сукні для дітей змінилася. Якщо раніше переважно замовляли бальне вбрання – пишне, із рюшами, то зараз дівчатка хо­чуть бути схожими на маленьких леді та мріють про дорослі плаття, як у мами. Тож продавці пропонують сукні на випус­кний на будь-який смак. На ринку вони коштують від 200 гривень. У магазинах мінімальні ціни на сукні починаються зі 150 гривень. Але середня ціна на більш-менш якісне вбрання у магазині вечір­ньої або дитячої моди – 300–400 гривень.

Продавець одного з весільних салонів Харкова Ольга Турчина розповідає: «Мож­на підібрати плаття і за 150, але навряд чи ви дитину в таке вдягнете. Це переважно сукні на дитячі ранки, на один раз. А от на випускний у школу, дитячий садочок бе­руть переважно за 300–350 гривень».

У дитячих магазинах і магазинах ве­чірньої моди сукня обійдеться 450–500 гривень. Проте не завжди вбрання за та­кою ціною шиють із якісних матеріалів, переконують продавці. А от за костюм для хлопчика доведеться викласти 200–400 гривень. Святкову сорочку вам про­дадуть мінімум за 70 гривень.

А іще неодмінно потрібне взуття. Че­ревики для дівчаток і хлопців у магази­нах і на базарі коштують від 150 гривень. Але це взуття із дерматину або зі шкіря­ними вставками. У спеціалізованих до­рогих магазинах і торгових центрах за шкіряне взуття доведеться віддати від 500 до 700 гривень.

Взуття на голі ніжки не взуєш. Тож ка­пронові нарядні колготи коштуватимуть від 15 до 50 гривень, гольфи – від 14 гри­вень за пару. Доповнити зачіску бантами обійдеться ще у 10–25 гривень за штуку.

Якщо мама не в змозі зробити гарну за­чіску доньці, а хоче довірити це професі­оналові, то похід у перукарню коштува­тиме їй 150–200 гривень. Такою є ціна за гарні кучері на довге волосся. Плетіння коси коштує від 50 гривень – залежно від складності, кількості кіс і використаного засобу для фіксації. Зазвичай у вартість зачіски перукарі включають і викорис­тання шпильок для волосся. Хлоп’яча стрижка коштує 30–40 гривень.

Однак на цьому витрати не закінчують­ся. Адже зазвичай батьки замовляють аль­боми з фотографіями та відеознімання ви­пускного вечора. Середня ціна на виготов­лення фотоальбому – від 100 гривень. Ви­готовлення відео на пам’ять про дошкіль­не життя – не менш як 500 гривень.

Загалом нині модно із розмахом свят­кувати випускний бал шестирічних ді­тей. Зважаючи на попит, фахівці готові створити святкову атмосферу за будь-які гроші. Найпростіше – прикрасити зал по­вітряними кульками із гелієм. Наповне­ння кульок газом коштуватиме від 30 гривень за 10 штук. Замовляють і запус­кання небесних ліхтариків, і хлопавки, і конфетті, феєрверки для тортів. Усе за­лежить від престижності дитячого са­дочка і знову-таки – від фінансової спро­можності батьків. Уже нікого не дивує той факт, що для святкування королів­ського балу «на широку ногу» дехто від­важується взяти кредит, аби лише свято запам’яталося малечі надовго.

Конвертована вдячність

Розповідь про фінансові витрати на ви­пускний бал залишиться неповною, якщо не згадати про ще одну статтю видатків: подарунки вчителям і вихователям. Ке­рівники шкіл зазвичай відхрещуються від таких запитань, стверджуючи, що це виключно ініціатива батьків. Мовляв, усе вирішує батьківський комітет, тож осві­тянське керівництво це не обходить.

Однак проблема існує. І досить сер­йозна. Вчителям, а особливо класним ке­рівникам, роблять надзвичайно вартісні дарунки. Невідомо, за які заслуги. «Заро­бляти» у такий спосіб срібну чи золоту медаль немає жодного сенсу. Допомогти дитині під час ЗНО теж наче не склада­ється. Однак традицію порушувати ніх­то не хоче. Коштовні дари продовжують потрапляти до рук учителів. Нікого не дивує ситуація, коли педагоги відкрито вимагають дорогих підношень. Одесит­ка Людмила Осадчук очолює батьків­ський комітет однієї зі шкіл. Розповідає, що вчителька на прощання «замовила» смартфон за 4,5 тисячі гривень. А класна керівниця нині в очікуванні ювілею. Тож хоче святкувати у престижному рестора­ні і заздалегідь попросила привітати …грошима. Іншими словами, вирішила за рахунок батьків оплатити послуги рес­торану.

Підслухана розмова у магазині тільки підтверджує тезу, що проблема існує. До продавця звертається жінка, швидше за все з батьківського комітету, з прохан­ням повернути гроші за придбану ікону з бурштину, за яку заплатила 1200 гри­вень. Як з’ясувалося, годі шукати брак на картині. Насправді її купили випус­кники (себто батьки) як подарунок учи­тельці. А вона сказала, що їй краще по­дарувати гроші. Загалом, кажуть експер­ти, вчителі із підвищеною самооцінкою самі собі замовляють подарунки: музич­ні центри, домашні кінотеатри, ноутбу­ки, мікрохвильові печі, хлібопечі, навіть пластикові вікна в квартиру. А ще педа­гоги «мають потребу» в золотих ланцюж­ках, цифрових відеокамерах, дорогій по­стільній білизні світових марок, плазмо­вих телевізорах. Цей перелік можна про­довжувати. Здається, вже ніхто не здиву­ється, якщо у котрійсь престижній школі класна керівниця забажає нове авто.

Інтернет рясніє обуреними розповід­ями батьків про факти небаченого нахаб­ства та надмірних апетитів, які демон­струють учителі. Показовий випадок, коли вчителька четвертого класу (теж випускного) на запитання, що їй подару­вати, прямо заявила, що у неї є все, крім пральної машини.

І навіть на випускний у дитячому са­дочку доведеться викласти чималеньку суму. На подарунки не тільки виховате­лям, а й власне для закладу. Серед таких подарунків, як розповідають батьки ма­леньких випускників, килим, іонізатор повітря, телевізор, DVD-програвач, ме­блі, лава чи скульптура для саду, комп’ютер, картини або панно. Тим ча­сом учителі з вихователями воліють на цю тему не говорити, або роблять ви­гляд, що за вдячних батьків відповідаль­ності не несуть.

 

  Як проходять випускні бали в інших країнах

  У США випускному балу надають надто великого значення, тому готуються до цієї події практич­но весь останній рік навчання у школі. Зазвичай, дівчата вбираються на святкові врочистості у класичні ве­чірні сукні, а хлопці приходять у смо­кінгах і костюмах. На бал традиційно ходять парами, тому запрошення на випускний – це своєрідний ритуал для підлітків.

В Австралії випускники оригінально прощаються зі школою. Цього дня на вулицях країни можна спостерігати найрізноманітніший транспорт із шко­лярами: старовинні кабріолети, оригі­нальні мотоцикли і навіть карети швидкої допомоги.

А в Японії випускний у школі – доволі стриманий захід. Усі збираються у школі та слухають довгі промови й на­станови. Святкові сукні та смокінги вважають недоречними. Про дискоте­ку – ні слова. Випускний – виключно для вручення атестатів. Веселитися чи святкувати молодь має тільки вдома.

У Європі панують свої традиції. Систе­ми освіти в європейських країнах до­волі різняться, і це позначається на традиціях святкування випускного. У Великій Британії та Ірландії святкують приблизно так само, як у Сполучених Штатах. У чеських та австрійських гім­назіях випускний бал проводять до іс­питів (у січні або лютому). Для них ви­пускний бал – формальна подія, тож батьків запрошують лише інколи.

У Німеччині випуск зі школи святку­ють двічі. Перший раз – це серйозне свято, випускний бал з формальним дрес-кодом, а другий раз – це захід, на якому учні по-дружньому кепкують зі своїх учителів. До слова, у Німеччи­ні випускникам на офіційному рівні дозволено вживати алкоголь.

В італійських випускників прощання зі школою як такого немає. Вони самі організовують неофіційну вечірку із символічною назвою «Сто днів», яка відбувається за три місяці до випускних іспитів.

Американські традиції прощання зі школою поширилися на багато країн. Випускні в Ізраїлі, приміром, майже не відрізняються від американських. А у Лівані випускний відзначають увечері, після церемонії випуску, в готелі, де пе­редбачаються формальний дрес-код, орендовані автомобілі та традиційне вибирання короля і королеви балу.

Випускні за американським зразком останні десять років стають популяр­ними в Малайзії, надто у великих міс­тах. Але організацією випускного пе­реймаються виключно випускники. Ні адміністрація, ні батьки до заходу не долучаються.

Екстравагантно проходять випускні у Китаї. Жодних дискотек, суконь і смо­кінгів. Учорашні школярі прощаються зі школою своєрідно – викидають із вікон зошити, щоденники, авторучки.

25.05.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання