« на головну 17.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

Небезпечна паличка Коха: міфи і реальність

Небезпечна паличка Коха: міфи і реальність

 24 березня в Україні відзначали день боротьби з туберкульозом. І весь тиждень був присвяче­ний боротьбі із цією недугою. Її так і не лікві­довано в жодній країні світу, тож епідемічна ситуація залишається складною. Не оминуло це лихо й Україну. Проблема ускладнюється тим, що в нашій країні вона має не лише ме­дичний, а й соціальний характер, тож вимагає максимально консолідувати зусилля і ресурси в боротьбі з хворобою. Чи можливо подолати туберкульоз разом? «ПВ» спробували відпові­сти на це запитання.

ГРУПИ РИЗИКУ

Звучить банально, але основною при­чиною захворювання на туберкульоз в Україні є елементарна необізнаність. Пе­реважна більшість людей вважають, що туберкульоз – хвороба колишніх в’язнів, бездомних, мігрантів, біженців, загалом малозабезпечених осіб. Це хибна думка. Хоча, як свідчить статистика, саме ця ка­тегорія населення є найбільш вразли­вою. Проте паличка Коха не зважає на соціальний статус, уражаючи і бідних, і багатих.

Хоч як прикро, але основною причи­ною поширеності захворювання в нашій країні є та сама елементарна необізна­ність і щодо самої хвороби, й способів їй протистояти. А відсутність інформації породжує забобони та міфи і жодним чи­ном не сприяє боротьбі з небезпечною недугою. Між тим, захворюваність на ту­беркульоз та смертність від нього в Укра­їні є такими, що підпадають під катего­рію «епідемія», бо ці показники у 8–10 ра­зів перевищують відповідну статистику більшості країн Європейського Союзу. Щороку від сухот помирають близько 10 тис. наших співгромадян.

Чому ж туберкульоз набув такого по­ширення на теренах нашої країни? Про­ректор з наукової роботи Національного медичного університету, професор Во­лодимир Коляденко вважає, що одним з головних чинників поширення небез­печної недуги є низький рівень життя українців. Це призводить до зниження імунітету. Доведено, що захворювання розвивається тоді, коли внаслідок три­валого недостатнього харчування, важ­ких умов життя та праці, хронічних чи застудних хвороб, стресу імунна систе­ма виснажується, відтак організм прак­тично позбавлений змоги чинити опір мікобактерії туберкульозу. Якщо брати до уваги всю низку проблем, то в групі ризику перебувають чи не 90% наших співвітчизників. Хоча, стверджують ме­дики, і багаті, благополучні люди, які добре харчуються в елітних ресторанах, задоволені собою і своїм соціальним статусом, не можуть убезпечити себе від цієї напасті. Численні випадки за­хворювання на сухоти в елітних колах – яскраве тому підтвердження. Інша справа, що вони мають більше можли­востей якнайшвидше здолати хворобу: доступ до приватних клінік, ефективні лікарські препарати, оздоровлення на кращих світових курортах.

Та все ж серед пацієнтів, що захворіли на туберкульоз, більшість тих, хто по­терпає від нестачі роботи, недоїдає, пе­ребуває на межі нервових розладів. Усе це істотно підвищує ризик зараження і розвитку туберкульозу. Як правило, від­критої форми хвороби. І тут маємо по­двійну небезпеку: до стресу через те, що людина «підхопила» паличку Коха, до­дається провина, що вона є джерелом не­щастя для своєї родини, друзів, знайо­мих. Це призводить до того, що попервах людина намагається приховати свою біду від оточуючих і не звертається до лікарів.

  Експерти провели опитування, чому люди вчасно не звертаються за допомо­гою. За результатами анкетування, най­поширенішими причинами є брак гро­шей, а також побоювання, що медичний заклад відмовить через «неправильну» реєстрацію місця проживання. У свідо­мості більшості людей вже існує бар’єр, що з них вимагатимуть гроші і що ліку­вання від туберкульозу надто тривалий процес, на який жодних заощаджень не вистачить. Та найбільше здивувала ме­диків така відповідь респондентів: ту­беркульоз – це ж не онкологія, тож нічо­го небезпечного! Авжеж ні, але як стави­тись до цифри в 10 тис. співгромадян, яких недуга звела в могилу. У прямому, а не в переносному сенсі.

ЛІКУВАТИ ЧИ запобігати?

Медики кажуть, що і лікування, і про­філактичні заходи є надзвичайно важли­вими в боротьбі з туберкульозом. Гасло «Подолаємо туберкульоз разом» не має залишатися порожнім звуком. Хворобу ще не переможено, і ніхто не застрахова­ний від зараження, якщо боротьба з нею не стане загальною справою. Медики на­стійно радять: якщо ви чи ваші рідні по­мітили симптоми туберкульозу – підви­щення температури, кашель впродовж 2–3 тижнів, слабкість, пітливість, особли­во вночі, негайно звертайтесь до лікаря в поліклініці. Займатися самолікуванням однаково, що тримати в руках міну впо­вільненої дії і чекати, поки вона вибухне. Втрачати дорогоцінний час жорстоко і по відношенню до того, хто захворів, і до ото­чуючих. Лікування на ранній стадії допо­може уникнути небезпечних ускладнень та марних страждань, відтак підвищує шанси на повне одужання.

Медики б’ють на сполох: половина хворих, котрі не отримують кваліфікова­ного лікування, помирають протягом 1–2 років. Кожен четвертий, що не лікується, страждає від хронічного туберкульозу і поступово згасає. Такі хворі продовжу­ють заражати рідних, близьких, оточую­чих упродовж багатьох років.

Хоча від туберкульозу не застрахова­ний ніхто, все ж лікарі переконують, що краще запобігти хворобі, ніж лікувати її. До того ж, профілактичні заходи не­складні, безболісні і під силу кожному. Насамперед потрібно уникати прямих контактів з хворими людьми і тварина­ми. Не панікувати, що у вашому будинку мешкає хворий на туберкульоз. Якщо в організм потрапила паличка Коха, це ще не означає, що людина неодмінно захво­ріє на туберкульоз. Серед 100 осіб, зара­жених туберкульозною паличкою, хворі­ють лише п’ятеро, інші ж спокійно співіснують з нею, бо імунна система тримає непрохану гостю під контролем. І тільки в разі ослаблення захисних сил організ­му бацили починають розмножуватись і викликають хворобу. Тож серед профі­лактичних заходів – постійне зміцнення імунітету, здорове й правильне харчу­вання, активний відпочинок, повна від­мова від шкідливих звичок. І відпові­дальність за своє здоров’я та життя пе­ред родиною, зокрема флюорографічне обстеження кожні 2 роки. Воно в нас поки що безкоштовне. Флюорограф на колесах – спасіння для мешканців укра­їнських сіл і містечок, шанс, що туберку­льоз удасться вчасно розпізнати і розпо­чати лікування, яке має свої особливос­ті. Це непроста недуга, терміни повного одужання суто індивідуальні, але не менше 6 місяців. Дотримання лікуваль­ного режиму, кажуть в інституті ім. Яновського, гарантує 70% успішного подолання туберкульозу. Прикро, але за­звичай пацієнти не витримують такого тривалого лікування, не дотримуються чіткого графіка прийому ліків, відтак добровільно продовжують час перебу­вання на лікарняному ліжку під нагля­дом фтизіатрів.

ПАЦІЄНТА… УВ’ЯЗНИТИ ДО ЛІКАРНІ

Роберт Кох, який уперше виділив бак­терію туберкульозу, свого часу сказав: «Якщо небезпека хвороби визначається кількістю жертв, то туберкульоз зали­шить далеко позаду навіть такі страшні інфекційні хвороби, як холера та чума». З ученим сперечатися марно, бо за дани­ми Всесвітньої організації охорони здоров’я, у третини населення нашої пла­нети туберкульозна паличка вже міс­титься в організмі. Заражених туберку­льозом знову близько 1 млрд осіб.

То що ж у цій хворобі такого, про що людство не знає? Збудник хвороби та ме­ханізм зараження відомі. Скільки ліків і протягом якого часу вживати, точно роз­писано. Видано закон про примусове лі­кування від туберкульозу, аби людина не продовжувала заражати оточуючих. І все одно – в країні епідемічна обстановка.

Проблема ж у тому, що більшість зара­жених не хочуть лікуватися. А змусити їх ніхто не має права. Та й взагалі, лікуван­ня з примусу, переконані представники Всеукраїнського правозахисного руху «Гідність», не принесе жодного позитив­ного результату. І причина криється в тривалості лікування. Хворий має провес­ти в стінах лікарняної палати від 6 міся­ців до півтора року. Таке витримати ла­ден не кожен. Проводити просвітницьку роботу серед таких хворих лікарі не всти­гають. Кількість пацієнтів збільшується не те що з кожним роком, а з кожним днем. Адже щодня в Україні фіксують чо­тири випадки захворювання на сухоти. Соціальних працівників, які б могли ква­ліфіковано розповідати про небезпеку, бракує. Та й держава не виділяє на це до­статньо коштів, левова частка яких спря­мовується на закупівлю медикаментів, обладнання, обстеження хворих.

А між тим, проблема примусового лі­кування від туберкульозу значно склад­ніша, ніж здається на перший погляд. Лі­куватися чи не лікуватися – далеко не власний вибір людини. Адже один неви­лікуваний хворий зазвичай інфікує що­року 10–15 осіб. Ясна річ, що самими вмов­ляннями лягти до стаціонару та ще й так надовго можна переконати тільки дуже свідомих людей. Але як утримати хворих силоміць, не знає, певно, ніхто. Бо закон існує тільки на папері. Фтизіатр Володи­мир Новосільський розповідає: «Силою тримати пацієнта можна тільки в стаціо­нарі закритого типу. Якщо під дверима не стоїть конвоїр, і хворий знає, що може безкарно залишити стіни лікарні, він, як правило, скористається такою можливіс­тю і втече. Бо треба зважати на контин­гент у лікарняних палатах. І безхатченки, і вчорашні в’язні, і безробітні. Кожен п’ятий не доліковується, провокує муль­тирезистентну форму туберкульозу, коли бактерії втрачають чутливість до дії про­титуберкульозних препаратів».

На думку лікарів, які майже щодня стикаються з фактами втечі пацієнтів, потрібно змінити ставлення до перебу­вання в лікарні. Стаціонар – не в’язниця, в ньому мають бути умови для комфорт­ного перебування: пральня, душ, спорт­зал, телевізор і навіть Інтернет. Адже людині доведеться на 12–18 місяців ізо­люватись від усього світу. В інтересах як власних, так і своїх близьких. Та про такі «курортні» умови наша держава поки що тільки мріє. Тож гасло «Подолаємо ту­беркульоз разом» згадують тільки в день боротьби із сухотами. От тільки 24 берез­ня минуло, а проблеми лишились.

 ЦЕ МАЄ ЗНАТИ КОЖЕН

 Туберкульозом можна зарази­тися не тільки від хворої лю­дини, а й тварини. Якщо лю­дина доглядає заражену ко­рову або споживає її м’ясо, молочні продукти, то наражає себе на ризик «підхопити» паличку Коха. Дослі­дження тварин показало, що на ту­беркульоз ніколи не хворіють кози й коні, бо в них міцна імунна система.

Щоб профілактичні заходи прине­сли очікувану користь, слід пам’ятати, що мікобактерії вкрай стійкі до холоду, тепла, вологи і світла. У вуличному пилі паличка Коха зберігається впродовж 3 мі­сяців. До речі, стільки ж вона живе й на сторінках книг чи архівних до­кументів. У воді мікобактерії збері­гаються майже півроку, молоці і молочних продуктах – 8–10 міся­ців, річковій воді – до 5 місяців, на пасовищах – більше року. Цікаво, що навіть у 20-градусний мороз паличка Коха зберігає свою життє­діяльність впродовж 7(!) років. А от прямі сонячні промені знищу­ють її протягом 2–6 годин, а при нагріванні до температури 85 гра­дусів вона гине через півгодини.

Потрапивши в організм, мікроби можуть залишатися в ньому бага­то років, не викликаючи захворю­вання. Та тільки за однієї умови: якщо організм спроможний чини­ти опір інфекційній хворобі. Шкід­ливі звички – зловживання алкого­лем, куріння, вживання наркотиків ослаблюють імунну систему, і мі­кробам легше заподіяти людині шкоду. Перевтома, стресові ситуа­ції, інколи навіть банальна застуда, незбалансоване харчування, захо­плення дієтами можуть призвести до ослаблення захисних сил орга­нізму, а отже, сприяти розвитку за­хворювання. Звісно, це далеко не повний перелік факторів, які при­зводять до захворювання, але кра­ще розпізнати ворога завчасно.

І насамкінець ще одне застере­ження. Деякі «цілителі» намага­ються переконати, що туберкульоз можна вилікувати виключно на­родними засобами і свіжим пові­трям. Медики стверджують, що замінити медикаментозну терапію народною медициною у випадку туберкульозу ще нікому не вдало­ся. Ні в нашій країні, ні десь інде.

 

30.03.2013


Раїса ЧИРВА, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання