« на головну 17.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

Прогнози й сюрпризи зміїного року

Прогнози й сюрпризи зміїного року

 2012 рік був для України багатим на події: чем­піонат Європи з футболу, вибори до парламен­ту, новий уряд. Прийдешній обіцяє бути не менш насиченим. Україна головуватиме в ОБСЄ, підписуватиме Угоду про асоціацію з ЄС, визначатиметься із вступом до Митного союзу. Та все це з категорії глобальних доленосних пи­тань. А чого чекати простим українцям?

 ЩЕ БІЛЬШЕ ПОДАТКІВ – ГАРНИХ І РІЗНИХ

Недарма в Україні з’явилося нове мі­ністерство – доходів і зборів. Одразу ста­ло зрозуміло, що податкова політика 2013 року буде ще жорсткішою. Напри­клад, 1 січня набирають чинності зміни до Податкового кодексу України, зокре­ма в тій частині, де йдеться про податок на нерухомість. Ставка податку затвер­джуватиметься органами місцевого са­моврядування і складатиме від 1 до 2,7% мінімальної зарплати за кв. м житла. Тобто від 11,47 до 30,97 грн. В уряді ка­жуть, що простим українцям не варто перейматись. Адже стаття 256 ПКУ пе­редбачає стягування податку з власни­ків квартири площею від 120 або «хатин­ки» від 250 кв. м.

Згідно із законом за максимальною ставкою платитимуть власники квартир площею понад 360 чи приватного будин­ку більше 750 кв. м. До слова, податком обкладається тільки житлова площа, а квадратні метри коридорів, ванних кім­нат, саун, басейнів, «зимових садочків» та вертолітних майданчиків не врахову­ються.

Садові або дачні будинки оподаткову­ватися поки що не будуть. У цьому сенсі пощастило пенсіонерам, які живуть за рахунок городини, вирощеної на влас­них грядках. Податок не поширюється й на житло, що належить багатодітним чи прийомним сім’ям, котрі виховують трьох і більше дітей.

Податок на нерухомість парламент намагався запровадити кілька разів, по­чинаючи з 2010 року. Восени 2011-го депу­тати ухвалили відповідний закон, але його не підтримав Президент. Офіційно вето пояснили тим, що за нормативом збір стягувався з житлової площі, а не за­гальної. А це дозволило б власникам хо­ромів у 500 чи 1000 кв. м за невеликий ха­бар оформити 400 кв. м як коридори, ко­мори, гаражі й у такий спосіб уникнути виплат. Експерти переконували, що га­рант був принципово проти такої нова­ції. Однак за зміни до кодексу проголо­сували ще раз, уже з поправками Прези­дента. Єдине, на що погодились депута­ти, – змінити термін вступу закону в дію, тобто з 1 січня 2013 року.

Тож усі податкові сюрпризи українці відчують вже зовсім скоро. Втім, мало­забезпеченим громадянам ніщо не загро­жує. Податок на нерухомість не стягува­тиметься з однієї квартири площею до 120 кв. м або одного приватного будинку до 250 «квадратів». А от власникам двох і більше квартир доведеться платити за ту, в якій вони не зареєстровані. До сло­ва, якщо власник кількох квартир не за­реєстрований у жодній з них, він може сам вибрати об’єкт, на який поширюва­тиметься пільга. Як наслідок, тих, хто дійсно повинен сплачувати цей податок, виявляється, не так уже й багато. Та й сума виходить не така вже й велика, осо­бливо якщо порахувати за місяць.

Але цим новації не обмежуються. Під час продажу житла чи земельної ділян­ки доведеться більше сплачувати до дер­жавної казни. Експерти прогнозують, що продаючи житло в столиці вартістю 100 тис. дол., державі доведеться «відстібнути» 5 тис. дол. Це надто велика сума, тож люди будуть так чи інакше шукати обхідні шляхи. Усталена практи­ка, коли оцінювачі житла за невеликий хабар вказують у графі «вартість житла» потрібну суму. А чи зможуть вплинути на таку ситуацію відповідні законодавчі зміни, покаже час.

КОПІЙКА ДО КОПІЙКИ

Схоже, сьогодні українці є більшими реалістами, ніж рік чи два тому. В усяко­му разі їх уже не жахає економічна не­стабільність. А пропозиція «затягнути паски» сприймається спокійніше. На тлі тотальної бідності ми вчимося рахувати кожну копійку. До цього спонукає і сим­вол 2013 року – Чорна Водяна Змія, яка, на думку астрологів, є ощадливою та роз­важливою. Їй не до вподоби ті, хто розки­дається грошима. Однак, за українськи­ми реаліями, нам особливо нічим розки­датися. Щоправда, в уряді переконують: зарплати та пенсії будуть хоча й трохи, але зростати. Так, мінімальна заробітна плата підвищиться на 9%, до того ж від­будеться це в кілька етапів: з 1 січня – до 1176 грн, 1 квітня – до 1190 грн, 1 жовтня – до 1215 грн, 1 грудня – до 1230 грн. Нині ж мінімальна зарплата становить 1102 грн.

Прожитковий мінімум зросте лише на 6% і складатиме 1160 грн. Зокрема, з 1 січня 2013 року він збільшиться до 1110 грн (наразі – 1095), 1 квітня – до 1123 грн, 1 жовтня – до 1146 грн, 1 грудня – до 1160 грн.

З 1 січня 2013 року Держбюджетом України заплановано чергове зростання соціальних виплат, пенсій та окладів бю­джетників. Це буде перше, але не остан­нє в нинішньому році підвищення. Роз­міри прожиткового мінімуму і пов’язаних із ним державних виплат зростуть ще раз 1 грудня. Таке дворазове зростан­ня виглядатиме скромніше, ніж п’ятиразове в 2012-му.

Крім того, влада обіцяє з наступного року підвищити виплати при народжен­ні дітей. На первістка додадуть 2130 грн (від 28830 до 30960). На другого малюка надбавка буде дещо більшою – 4260 грн, а загальна сума виплат сягатиме 61920 грн. На третю і кожну наступну дитину батьки отримають на 8520 грн більше – 123840 грн.

В уряді запевнили, що майже на 100 грн (до 1194) зросте максимальний роз­мір допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Крім того, розмір допомоги на дітей, над яки­ми встановлено опіку чи догляд, упро­довж року підвищиться залежно від віку дитини в середньому до 1,9 тис. грн (біль­ше на 158) та 2,5 тис. грн (на 257). У кожно­му конкретному випадку допомога буде виключно адресною.

З 1 січня 2013 року зросте й мінімаль­ний розмір допомоги з безробіття до чо­тирьох прожиткових мінімумів. В усяко­му разі так запевняють чиновники.

ПОДОРОЖЧАННЯ НЕ УНИКНУТИ

Експерти передрікають Україні гло­бальне подорожчання. Прогнози для пе­ресічних українців є доволі невтішними. У владних кабінетах не приховують, що в нинішньому році курс гривні буде не­стабільним. Щодо оцінок курсу експерти не можуть дійти згоди. Одні називають цифру 10, інші – 13 грн за американський долар. Так чи інакше, українцям від цьо­го не легше. Бо це означає, що на нас очі­кує глобальне подорожчання. Голова Ко­мітету економістів України Андрій Но­вак констатує: «Насамперед подорожчає побутова техніка. Адже в Україні прода­ють тільки імпортну техніку. Її купують за кордоном за долари. Проте, коли її вартість зросте, українці менше її купу­ватимуть, тож купівельна здатність у них залишиться на нинішньому рівні. А мережі й імпортери, щоб зберегти існу­ючий попит на ці товари, завозитимуть дешеві. Вибір електроніки середнього цінового сегмента істотно зменшиться. На полицях залишаться тільки ті моде­лі, що користуються найбільшим попитом».

Економісти до переліку товарів, які істотно подорожчають, відносять майже 80% виробів легкої промисловості. Їх за­возять із Туреччини, Китаю та Польщі. Оптові покупці теж не будуть працюва­ти собі на шкоду. А це означає, що в Україну потраплятимуть одяг та взуття, придбані за низькою ціною, тож і якість їх буде відповідною.

Подорожчають і туристичні послуги через збільшення вартості авіаквитків. Та знецінення національної валюти – не єдиний неприємний сюрприз для україн­ців. Країну очікує підвищення внутріш­ніх цін на газ для населення, за даними експертів, на 35–40%. Звісно, це позна­читься на вартості комунальних послуг. Вже в першому кварталі нинішнього року тарифи стрибнуть угору. Відтак усі ризики енергетиків та комунальників лягатимуть на плечі звичайних спожи­вачів. Водночас експерти заспокоюють, що стрімкого зростання вартості послуг не передбачається. Усе відбуватиметься поступово, щоб пом’якшити ціновий удар. Чи буде людям від того легше, зва­жаючи на те, що підвищення ціни на газ спричинить ланцюгову реакцію в усій економічній системі? Головний еконо­міст інвестиційної компанії Віра Грицай пояснює: «Рано чи пізно підвищувати ціни на газ та опалення доведеться. Їх не можна стримувати силовими методами. Підвищення відбудеться однозначно. Та з погляду економічної доцільності ціни не можна підвищувати більш ніж на 20%. Було б добре, аби влада теж дотри­мувалась таких розрахунків».

 

 Новий екостандарт для автомобілів

З перших днів нового року зміни відчують на собі автомобілісти, особливо стосовно ввезення на територію кра­їни транспортних засобів. Відтепер забороняється ввозити в Україну автомо­білі, що не відповідають нормам Євро-3. В Європі такий екологічний показ­ник діє з 1999 року, в Росії він запроваджений дещо пізніше. Таким чином, ім­порт уживаної техніки має скоротитися. Найстаріші зразки автомобілів з євро­пейського «звалища» до країни не потраплятимуть.

Експерти прогнозують, що зміни в Податковому ко­дексі України допоможуть знизити вартість автомобі­лів на вторинному ринку. За новими правилами, до­хід від продажу автомобіля чи мотоцикла протягом року оподаткуванню не підлягає. Продавець більш ніж одного транспортного засобу має сплатити пода­ток у розмірі 5% його вар­тості.

Разом із тим, ставка пенсій­ного збору за первинної реєстрації нових автомобі­лів буде залежати від вар­тості транспортного засобу. Вона становитиме 3% для автомобілів вартістю до 194 тис. грн (165 прожитко­вих мінімумів для працездатних громадян), 4% – вартістю не більше 341 тис. грн (290 прожиткових міні­мумів), а при купівлі до­рожчих моделей доведеть­ся сплатити 5% їх вартості.

І ще одне нововведення: скасовано тривідсотковий збір на обов’язкове пенсій­не страхування при пере­реєстрації автомобілів, мо­тоциклів та мопедів, але за умови, якщо вона відбува­ється не частіше одного разу на рік.

10.01.2013


Раїса ЧИРВА, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання