« на головну 17.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

Свято наближається

Свято наближається

 Успішно переживши «кінець світу», українці готуються до традиційної зустрічі Нового року. Зазвичай кло­поти зводяться до трьох основних атрибутів свята: ялинки, новорічного столу та подарунків для родини і друзів. Цьогорічні приготування різ­нитимуться від атмосфери минулого року. «Профспілкові вісті» вирішили з’ясувати, на які саме відмінності слід звернути увагу.

 Купити правильну ялинку

Цьогоріч, купуючи хвойну красуню, треба зважати на нові правила. Вони сто­суються як продавців, так і покупців. За вічнозелене дерево, що його зрубали не санкціоновано, себто «не там» і без спе­ціальних чіпів, тепер передбачений штраф, який обійдеться у кругленьку суму. Ялинковий чіп – це щось на кшталт «посвідчення особи» для дерева. І хоч його фотографії на такому посвідченні немає, проте чіп містить решту необхід­ної інформації, як-от: де було зрубано ялинку, на території якої області та в якому лісовому господарстві. Пластико­ві чіпи спеціально доправили в Україну з Австрії. Господарства придбавали бір­ки за прийнятною ціною: близько трьох гривень за чіп. Тож українців перекону­ють, що пластикове посвідчення не має призвести до здороження лісових кра­сунь. Окрім того, прихильники запрова­дження чіпів стверджують, що всі сосни та ялини, позначені спеціальними чіпа­ми, – стовідсотково якісні. Такі дерева відповідають вимогам радіаційної без­пеки і не вражені грибком.

Ті, хто намагатиметься продати (ку­пити) ялинку без спеціальної позначки, мають знати, що віднині вони порушу­ють закон. Експерти лісових господарств переконані, що тепер за допомогою но­вих правил можна дієво боротися з бра­коньєрами, які звикли без дозволу виру­бувати та збувати крадені ялинки напе­редодні новорічних свят. За спеціальним номером правоохоронці контролювати­муть легальний продаж практично кож­ної ялинки. До слова, і сам покупець че­рез мережу Інтернет зможе дізнатися «родовід» зеленої красуні.

Якщо говорити про ціну, то, за прогно­зами, нинішнього року хвойні подорож­чають у середньому на 10 гривень. Скіль­ки правитимуть за атрибут новорічного свята приватні підприємці, в агентстві лісових ресурсів прогнозувати не беруть­ся. Кажуть, усе залежатиме від сумління продавців. Голова державного агентства лісових ресурсів Віктор Сівець вважає, що цього року ялинка коштуватиме мі­німум 100 гривень, оскільки мінімальна ціна «хвойних», запропонована держпід­приємствами, становить 50–52 гривні. А далі – торговельна накрутка. У ниніш­ньому сезоні лісові господарства готові продати близько мільйона дерев. Екс­перти переконані, що такої кількості ціл­ком достатньо, аби задовольнити попит українців. Працівники лісових госпо­дарств обіцяють, що дерева зрубувати­муть за кілька днів до продажу, відтак гарантують, що хвойні потраплять до осель українців свіжими.

А ось новація для тих, хто хоче зао­щадити й водночас зустріти Новий рік із живим деревцем: лісгоспи пропону­ють цивільний варіант – узяти ялинку в горщику напрокат. Кожен охочий за по­передньою домовленістю може приїха­ти до лісництва, вибрати собі деревце у горщику, заплатити, приміром, 80 гри­вень за півтораметрову красуню, зустрі­ти з нею новорічні свята, а потім повер­нути ялинку назад до лісу. Якщо дерево не буде пошкоджено, то працівники лісгоспу повернуть половину витраченої суми. Експерти переконані, що такий варіант має сподобатися українцям, до того ж це привчить до думки, що вики­дати ялинку на смітник принаймні без­глуздо.

До святкового столу

Вивчаючи, скільки може коштувати українцям святковий стіл, експерти ра­дять звертати увагу на традиційний ажі­отаж передноворічного тижня. Зазвичай перед святами дорожчають солодощі та спиртні напої. Тож варто запастися цими продуктами заздалегідь. Так, напередод­ні Нового року зазвичай на 20% можуть подорожчати м’ясо й цитрусові, на 10% – солодощі. Це пояснюється не економіч­ною складовою, а виключно ажіотажним попитом, адже кожен хоче заробити саме напередодні свят.

І все-таки, скільки коштуватиме укра­їнцям святковий стіл? Щодо цього екс­перти говорять лише про «середнє ариф­метичне» – 750 гривень. Звісно, що все залежатиме від фінансових можливос­тей кожного українця. Одне можна стверджувати напевне: цього року витра­ти наших співгромадян на новорічний стіл збільшаться майже на третину. Якщо у меню новорічної ночі включити спиртне, скажімо дві пляшки традицій­ного шампанського, по одній – коньяку, горілки, червоного та білого вина, не­змінний салат олів’є, м’ясні продукти – ковбасу, куряче філе, яловичину, свини­ну, морепродукти – червону ікру, сьомгу, оселедець, молокопродукти, напої, овочі й фрукти, торт, то все разом обійдеться у 950 гривень. Тож вартість новорічного столу коливатиметься залежно від того, яку кількість імпортних делікатесів ви захочете придбати.

З огляду на все, такі витрати мало кого лякають. Для українців, як і зага­лом для європейського люду, святковий стіл залишається пріоритетом. І порушу­вати традицію зустрічати Новий рік за багатшим, аніж щоденний стіл, воче­видь ніхто не збирається. Таких висно­вків дійшли експерти однієї з провідних аудиторських і консалтингових компа­ній після проведеного опитування. Так, фахівці стверджують, що за нинішніх умов європейські споживачі планують витратити на свята на 0,8% менше коштів. Відтак їхній бюджет виявиться на рівні 591 євро. Порівняно з цим, мож­ливості українців значно скромніші. В Україні святковий бюджет, як і раніше, залишається на низькому рівні. Хоча він і зріс на 0,5%, та все одно до європей­ських стандартів іще не дотягує. Експер­ти підрахували, що нині він становити­ме 356 євро, однак більшість наших спів­громадян таку арифметику вважає хиб­ною. Адже при середній зарплаті у 2729 гривень витрати одного українця на харчування становлять 470 гривень на місяць. А в перерахунку на євро – це аж занадто низький показник.

Що покласти під ялинку?

Обираючи подарунки для рідних та друзів, треба зважати, що наступний 2013 рік – це рік Чорної Водяної Змії. А ця пла­зунка вкрай економна. Імпульсивне роз­базарювання коштів, так само як і ба­жання шикувати, Змія просто не зрозу­міє. Тож варто скористатися порадою експертів і в жодному разі не кидати гро­шей на вітер. Навіть спонтанних поку­пок Змія не сприймає всерйоз. Саме спонтанність вона найбільше не схва­лює. Тож не піддавайтеся спокусі при­дбати й подарувати комусь непотрібні новорічні сувеніри, які збиратимуть пил на антресолях. Змія – дуже практична іс­тота, і будь-яка річ має так чи інакше прислужитися в господарстві. Відтак на­бридливі статуетки дідів морозів і м’які іграшки навряд чи виявляться пристой­ним подарунком.

Як вибрати подарунок, щоб і сімейний бюджет не надто постраждав, і презент неодмінно сподобався своєю практичніс­тю? Над цим ламає голову кожен другий українець. Фахівці стверджують, що за­звичай розрив між бажаними подарун­ками та презентами, які українці найімовірніше отримують, суттєво збіль­шився. У переліку омріяних презентів на чільному місці знов опинилися гроші. До слова, минулого року такому пода­рунку віддали перевагу 49% опитаних, а наприкінці 2012 року – уже 60%. У Європі лідируючі позиції в умовному рейтингу найбажаніших подарунків уже шостий рік поспіль теж утримують гроші та книжки.

На другому місці серед бажаних пре­зентів, як і в попередні роки, – подорожі. Щоправда, нині українці мають зважати на примхи погоди. Адже за нинішніх си­ноптичних умов вирушати у далекі по­дорожі щонайменше ризиковано.

Кількість українців, котрі шукати­муть новорічні презенти для родини й друзів на розпродажах, невпинно зрос­тає. Практично половина наших співгро­мадян вважатимуть на вартість дарун­ків. Решта зарікаються щодо спонтанних покупок. Цього року домінує тенденція виваженого планування бюджету та по­шуку прийнятної ціни. Причому не тіль­ки в Україні, а й у світі. Та хоч би якою не була тенденція, але кількість грошей, які українці ладні витратити на при­дбання подарунків, залежатиме від тов­щини гаманців.

Цікава деталь: охочих отримати в по­дарунок планшет або смартфон у п’ять чи навіть шість разів більше, ніж тих, хто планує їх придбати. Однак ні комп’ютери, ні смартфони навіть не ввій­шли до переліку ТОП–10 потенційних новорічних презентів.

 

 Змій чи Змія?

Не важливо, якого роду – чоловічого чи жіно­чого – символ наступ­ного, 2013, року: пла­зуни мудрі та примхливі вод­ночас. Як зустріти рік, аби до­годити Змії з перших хвилин Нового року? Фахівці ствер­джують, що Чорній Водяній Змії до вподоби, коли її зу­стрічають у гамірній, веселій компанії. А ще – великою кількістю страв на святково­му столі. Треба зважати на те, що Змій – хижак із неабияки­ми кулінарними вподобання­ми. На столі має бути купа усілякої смакоти, як-от м’ясо, приготоване різноманітними способами: відварне, смаже­не, запечене, в’ялене. На сто­лі також мають бути рис, ово­чі, свіжа риба і …гарбуз. Цей делікатес Змія просто обо­жнює. А ще вона полюбляє зайців і кроликів. Усі чудово пам’ятають вислів про удава та кролика. Отже, основною стравою, аби загодити Змію, має бути кролик. Звісно, Змія не відмовиться і від решти страв із м’яса, але кролик для неї – справжнісінький де­лікатес. Кролик у сметані – це смачно, але трохи буденно. Варто експериментувати й приготувати кролика, тушко­ваного у вині, зі спеціями або кролика з гарбузом. Словом, без кролятини у новорічну ніч не обійтися. Так само, як і без салатів з овочів та море­продуктів. Страви мають міс­тити багато зелені та гострих приправ. Експерти радять по­давати всі страви гарячими. Для вражаючого ефекту слід підібрати страви, які можна полити спиртним, а потім підпалити. Адже Змії смакує страва, що дихає вогнем.

Плазунка також дуже полю­бляє розкіш, тому кулінарні страви, у тому числі салати, мають виглядати нестандарт­но, навіть вишукано – як справжні шедеври.

Серед напоїв слід віддати пе­ревагу коктейлям. Необхідно ретельно поставитися й до сервірування святкового сто­лу. З кольорової гами краще обрати зелений, жовтий та чорний кольори. Не зайвими виявляться живі квіти й ви­шукані глечики з напоями. А от у центрі стола має красу­ватися гарбуз, прикрашений гілочкою сосни, бо на сході вона символізує довголіття. І не забудьте улестити символ прийдешнього року малень­кою «дрібничкою» – почепіть на ялинку маленьку іграшко­ву Змію. Але так, щоб її всі бачили.

27.12.2012


Раїса ЧИРВА, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання