« на головну 17.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

Боротьба зі спекулянтами чи валютні війни?

Боротьба зі спекулянтами чи валютні війни?

Уже понад місяць українців залякують 15% податком на продаж доларів. Один законо­проект, що запроваджує такий податок, до­поки відклали, але з’являються інші. «Профспілкові вісті» з’ясовували, чи відда­ватимемо ми державі по 15 доларів із кож­ної сотні та кому вигідна паніка на валют­ному ринку?

 «Такий корисний і потрібний закон»

Звідки взагалі виникла ця новація? У такий спосіб Міністерство фінансів і НБУ мають намір боротися з валютними спекуляціями. Щоправда, ще достемен­но невідомо – чи це виявиться 15%, а може, й 10%. Адже у Верховній Раді за­реєстровано три законопроекти, які за­проваджують податок на продаж валю­ти. Крім скандального проекту регіона­ла Віталія Хомутинника, який він нещо­давно сам і відкликав, свої законопроек­ти зареєстрували депутати Андрій Пав­ловський (пропонує 15% податок) і Вале­рій Шиманов (10%). Щоправда, Верховна Рада шостого скликання так і не розгля­дала це питання, залишивши його у спа­док своїм наступникам.

Справді, питання неоднозначне. Пер­спектива запровадження податку збури­ла й експертів, і суспільство загалом. Перші вважають, що такий податок на продаж валюти не поліпшить ситуацію в економіці держави, а пересічні грома­дяни поспішатимуть позбутися зелених іще до набуття чинності новації.

Ініціатори запровадження нових пра­вил на валютному ринку вигадують спо­соби, як би відучити українців від дола­ра. Тому податок на продаж валюти по­дається народові як спосіб боротьби зі спекуляціями на готівковому валютно­му ринку. За задумом регуляторів фінан­сового ринку, спекулянти, купуючи ва­люту з метою подальшого перепродажу, автоматично втрачатимуть 15% . Тож до­даткове джерело доходів для недобросо­вісних українців перекриють остаточно й невідворотно. Чиновники мають що відповісти й тим, хто вважає задекларо­ваний податок елементарним здирни­цтвом. Мовляв, нехай навіть 10% прода­жу валюти піде не на збагачення окре­мих осіб, як передвіщають песимісти, а прямісінько до Пенсійного фонду Укра­їни. І останній аргумент високопосадов­ців: оподаткування операцій з інозем­ною валютою широко використовується у світовій практиці, тому Україні не слід, як завжди, пасти задніх.

Справді, повної свободи у сфері ва­лютних відносин немає у жодній країні. Зазвичай певні обмеження таки є. Інша річ, що до цивільного запровадження цих обмежень Україна, мабуть, іще не дозріла. Адже кожен крок регулятора фі­нансового ринку населення сприймає па­нічно. Згадаймо запровадження паспорт­ного контролю за продажем і купівлею іноземної валюти. Тоді мало хто дослу­хався до компетентної думки економіс­тів: такий крок спрямований на те, аби збити попит на валюту з боку населення. І в підсумку це призвело до істотного зниження чистого попиту: із 15,4 млрд доларів на рік (станом на жовтень 2011 року) до 10,6 млрд доларів на рік за ана­логічний період 2012 року.

А тепер Національний банк України, запровадивши податок, намагається охо­лодити попит населення на валюту. Якщо деякі експерти спершу казали, що це вимушений крок і діятиме податок недовго, то нині ситуацію коментують виключно чиновники НБУ. Так, голова комітету Національного банку щодо за­побігання недобросовісним валютним операціям Юрій Горшков авторитетно заявив: «Сплата фізичними особами 15% збору до Пенсійного фонду з продажу го­тівкової іноземної валюти діятиме на по­стійній основі. Ми не бачимо причин, че­рез які її можна було б скасовувати».

Фінансиста не турбує, що норма обов’язкового податку ще не затверджена Верховною Радою. Розгляд «податку на продаж валюти» перекладено на плечі но­вого складу ВР. Однак народний депутат від парламентської фракції Партії регіо­нів Михайло Чечетов переконаний, що галас, який зчинився навколо цього пи­тання, уже приніс відчутну користь і на­водить свої аргументи: «Що стосується законопроекту про податок на операції з валютою, то подивіться, який від нього ефект, хоча за нього ще навіть не голосу­вали. НБУ грамотно його просував, лише говорив про можливість його прийняття, а ринок валюти вже стабілізувався. Отже, такий закон справді корисний».

Важко не погодитися з диригентом парламентської фракції щодо стабіліза­ції валютного ринку. Адже народ кинув­ся продавати валюту, яку тримав не за­для спекулятивних операцій, а для себе чи на чорний день. Один із представни­ків Нацбанку заявив: «Ми дали людям час, аби вони визначилися, яку кількість валюти обміняти на гривню, а яку три­мати як заощадження».

Податок на ковток повітря

Щойно стало зрозуміло, що розмови про податок на валюту можуть виявити­ся реальністю, навколо теми розгорілася дискусія, до якої долучилися політики, фінансисти, економісти. Ректор Міжна­родного інститут бізнесу Олександр Савченко в ефірі одного з телеканалів авторитетно заявив, що податку на про­даж валюти не буде, «інакше ми насмі­шимо весь світ». І це майже лояльна кри­тика, бо інші учасники дискусії розбур­ханих емоцій не стримували.

Народний депутат України, колишній міністр фінансів Віктор Пинзеник охрестив ймовірне нововведення «податком-руйнівником». На його переконання, при­мусовий збір до Пенсійного фонду не лише не розв’яже нагальних проблем, а й створить нові. А проблем, як пояснює про­відний фінансист, не бракує. Це й обмін­ний курс, і дефіцит платіжного балансу, і борги. І новий податок спровокує нові проблеми. З таким самим успіхом, зазна­чив він, влада могла запровадити пода­ток на повітря чи кожне сказане слово.

Перший президент України Леонід Кравчук обурений такими методами ді­яльності Центробанку. Він вважає нова­цію «податком тоталітарного режиму». На його переконання, не можна людину двічі чи тричі оподатковувати, аби будь-що наповнити бюджет. «Не можна люди­ні, яка має долари (байдуже, чи заробила їх, чи купила), казати: «Ще плати 15%», – коментує політик.

У минулому деякі країни вже випробо­вували подібні заходи, однак такий досвід виявився виключно негативний. Як ствер­джують економісти німецької групи рад­ників, такий крок швидше нагадує акт від­чаю. Німецькі експерти їдуть в Україну, аби у ході зустрічей із впливовими політи­ками переконати їх відмовитися від ідеї «валютного» податку. Сподіватися, що в такий спосіб можна змусити населення не скуповувати валюту чи менше заощаджу­вати у доларах, кажуть експерти, невдяч­на і марна справа. Бо якщо гасити валют­ний вогонь керосином, можна взамін очі­куваної відмови від долара дістати ще по­тужнішу доларизацію країни.

Сценарій розвитку подій невтішний. Дискусії про можливе запровадження по­датку на продаж валюти мають на меті ініціювати ажіотажний збут валюти на­селенням. Не виключено, що курс долара можуть навіть знизити, аби дешевше ску­пити валюту. Тоді податок на валюту ска­сують або й зовсім не запровадять, а вже після цього відбудеться знецінення укра­їнської валюти. Себто люди програють тричі: один раз – купуючи валюту за зрос­таючим курсом, другий – панічно прода­ючи через податок, і, нарешті, коли отри­мана за валюту гривня знеціниться на­ступною девальвацією та інфляцією.

Що очікує на пересічних громадян?

Реакцію пересічних громадян перед­бачити неважко. Хоча експерти оперу­ють кількома моделями поведінки, про­те найбільш прогнозована – люди поква­пляться здати валюту до запровадження податку. Але якщо все-таки податку не буде, і люди зрозуміють, що їх лише за­лякували, тоді вони остаточно переста­нуть довіряти банкам. Як результат, ді­ятиме чорний чи сірий, себто позабанків­ський, ринок обміну.

Допоки в країні паралельно з гривнею функціонує американська валюта, її об­мін зупинити не можна. Банківські чинов­ники даремно твердять, що обмін валюти – виключно прибуткова сфера діяльності. Це швидше органічна потреба отримува­ти необхідні засоби для платежу. Хтось їде за кордон, тож йому потрібна валюта, а хтось навпаки – заробляє в інших країнах і приїжджає сюди, аби започаткувати біз­нес чи купити щось для себе чи родини.

Так чи інакше, валюта у населення є, але воно не поспішає ділитися «зелени­ми» ні з золотовалютними, ані з жодними іншими запасами Центробанку, справед­ливо вважаючи, що це таке саме майно, як меблі чи автомобіль. Як громадяни відреагують на спробу Нацбанку відібра­ти у них силоміць навіть 10 доларів із кожної сотні? Ті, хто не довіряє нікому, й далі триматимуть валюту «під матра­цом», посилюючи криміногенну обста­новку. Хтось зважиться покласти валюту в надійні банки або обмінюватиме її у не­легальних «посередників». Тіньовий ри­нок обороту грошей розшириться, і контролювати його виявиться непросто.

Громадяни, які налаштовані на бізнес, до набуття чинності закону про оподатку­вання завчасно переведуть свої гривневі збереження в долари й активізують «чов­никовий бізнес». А це додатковий відтік наявної іноземної валюти з українського ринку, розширення кордонів тіньового сектору економіки, додаткова конкурен­ція національним виробникам.

А от люди, яких зазвичай називають панікерами, мерщій понесуть свої дола­рові запаси до обмінників, аби неодмінно встигнути до набуття чинності закону про оподаткування продажу валюти. Тож запровадження податку чи бодай активні розмови про такі наміри саме й розрахо­вані на те, щоб не тільки спричинити ажі­отаж, а й отримати від цього зиск: саме за рахунок законослухняних громадян мож­на поповнити валютні резерви Нацбанку. На таку думку наштовхує приманка, яку озвучують чиновники Нацбанку, які за­охочують громадян купувати валюту «як засіб зберігання, а не спекуляцій», аби по­тім продавати її НБУ без податків через один із державних банків. Причому – за прийнятним курсом. Тоді незрозуміло: якщо загрозою для валютного курсу є продаж валюти громадянами, то чому влада не ризикує запровадити податок на продаж валютної виручки, наприклад, підприємствами-експортерами? Очевид­но, в цьому питані ще багато «прогалин». Отже, можна не сумніватися, що про сум­нозвісний закон про «валютне ярмо» ще довго дискутуватимуть у парламенті.

  •  На будь-яку дію знайдеться протидія

 Доля нових правил на валютно­му ринку ще невідома, а «на­родні умільці», до яких нале­жить і багато авторитетних експертів, уже пропонують своєрід­ний «антивірус»: як цілком легально уникнути сплати комісії. При цьому не вдаючись до послуг чорного ринку, який, безсумнівно, активізується, що­йно депутати ухвалять новацію.

Найпростіший спосіб – перед прода­жем валюти покласти її на депозит бодай на місячний термін. Банки го­тові платити до 10% річних. Таких бан­ків уже налічується майже 30. Іще один спосіб перевірений у інших краї­нах: використання системи грошових переказів, оскільки плата за переказ грошей туди/назад обійдеться від 2 до 4 відсотків загальної суми перека­зу. Нарешті, третя схема ґрунтується на тому, що збір стягуватиметься з «продажу», а не з «конвертації». Клі­єнти, які мають картку в іноземній ва­люті, можуть розраховуватися за то­вари й послуги або зняти гроші у бан­коматі без жодних комісій.

Також експерти пропонують способи, які, власне, до пересічних громадян, котрі заощадили тисячу чи півтори ти­сячі доларів, жодного стосунку не ма­ють. Йдеться про відкриття рахунків у офшорних компаніях, відкриття реаль­ного торгового рахунку, купівлю неру­хомості за кордоном із подальшою здачею площ в оренду, накопичуваль­ний поліс у зарубіжних країнах тощо.

Та в цьому й полягає парадокс: НБУ прагне будь-що відучити своїх грома­дян від долара, а насправді штовхає їх вкладати накопичені заощадження в економіку інших країн.

Відповіді експертів на питання «У якій валюті і, головне, де зберігати свої за­ощадження?» розходяться. Золота се­редина – частину коштів тримати у доларах, частину – у гривнях. І краще не зберігати гроші вдома: це просто небезпечно. Найкращий варіант: або покласти їх на депозит до надійного банку, або щось купити.

Головне, експерти не радять громадя­нам стрімголов реагувати на тривожні повідомлення з валютного ринку. Адже щоразу, коли створюється не­здоровий ажіотаж і люди біжать до обмінок купувати або продавати до­лари, хтось на цьому добре нажива­ється. А у програші, як завжди, зали­шаються пересічні українці.

17.12.2012


Раїса ЧИРВА, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання