« на головну 17.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

Профспілки і ТНК: двобій на судовому рівні

Профспілки і ТНК: двобій на судовому рівні

 Неодноразово на сторінках нашої газети ми розповідали про свавілля, що коїться в українських відділеннях транснаціональ­них компаній. Будь-які спроби вести соці­альний діалог, зокрема й з роботодавцями ТОВ «МЕТРО Кеш енд Кері Україна», ні до чого не призводили. Тож Об’єднана профорганізація «Трудовий Альянс», яка входить до Всеукраїнської профспілки працівників і підприємців торгівлі, громадського харчу­вання та послуг, звернулася до суду.

 За межами нашої країни побу­тує думка, що українське за­конодавство легко можна оминути, уникнувши відпо­відальності. Іноземні влас­ники перешкоджають ство­ренню профспілкових орга­нізацій на підприємствах ТНК, заявляючи, що вони, мовляв, най­більші платники податків, їм нічого не буде, вони куплять усіх, і грошей у них вистачить на вирішення будь-яких пи­тань у цій державі. При цьому відверто ігнорують Конституцію України, Кодекс законів про працю України, закони Укра­їни «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», «Про колективні договори і угоди», а також основополож­ні Конвенції МОП № 87 про свободу асо­ціації та захист права на організацію і № 98 про застосування принципів права на організацію та ведення колективних переговорів.

Об’єднаний комітет ОПО «Трудовий Альянс» ВПТ неодноразово протягом кількох років попереджав як генераль­ного директора ТОВ «МЕТРО Кеш енд Кері Україна», так і його керівників з

 METRO Group AG, про неприпустимість порушення та неповаги до норм трудово­го законодавства України, законодав­ства про профспілки та колективні дого­вори й угоди, вимагав припинити бру­тальне нехтування українським законо­давством та підміну його «принципами соціального партнерства» компанії. Про­те жодного кроку для повернення до на­ціонального правового поля керівни­цтвом «МЕТРО Кеш енд Кері Україна» так і не було зроблено.

Ігнорування соціального діалогу

Неодноразові зустрічі голови Всеукраїнської профспілки торгівлі Тетяни Ясько та голови ОПО «Трудовий Альянс» ВПТ Олексія Міщенка як із представни­ком METRO Group AG, так і членами ради директорів ТОВ «МЕТРО Кеш енд Кері Україна» закінчуються нічим ін­шим, як декларативними розмовами про відповідальність бізнесу компанії в Україні, бажання працювати, вірність принципам соціального партнерства. «Але далі слів, абсолютно не наповнених конкретним змістом, справа не йде. Представники штаб-квартири в Дюссель­дорфі покладають відповідальність на адміністрацію в Україні, адміністрація ж обґрунтовує свою бездіяльність забо­ронами з Дюссельдорфа, а законодавство нехтується, процес затягується, і ніхто не несе відповідальності за порушення чинного законодавства», – наголошує Олексій Міщенко.

Об’єднаний комітет ОПО «Трудовий Альянс», зробивши моніторинг діяльнос­ті компанії «МЕТРО Кеш енд Кері Укра­їна» та проаналізувавши ситуацію щодо її ставлення до принципів соціального партнерства, утискання прав працівників, скорочення чисельності штату, по­гіршення суттєвих умов оплати та нор­мування праці, тиску та переслідування робітників за ознакою належності до профспілки, персональної бездіяльності генерального директора ТОВ «МЕТРО Кеш енд Кері Україна» з метою повної дискредитації соціального діалогу в ін­тересах шести первинних профспілко­вих організацій, що діють у товаристві та є організаційними ланками Всеукра­їнської профспілки торгівлі, постановою П-3/зк від 14 листопада 2011 року повно­важним складом одностайно та згідно із ст. 33 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» прийняв рішення скористатися правом профспілок, їх об’єднань щодо притяг­нення до відповідальності посадових осіб і ухвалив вимогу про розірвання трудового договору (контракту) з гене­ральним директором Жако Юджином Буленом. І 11 грудня 2011 року звернувся до Дарницького районного суду м. Києва з відповідним позовом.

За що звільняють генерального директора?

Як пояснив Олексій Міщенко, існує низка причин, через які профспілкова організація вимагає його звільнення: «Одна з них – бездіяльність керівництва компанії та її структурних підрозділів, спрямована на дискримінацію своїх працівників за ознакою належності до Всеукраїнської профспілки працівників і підприємців торгівлі, громадського харчування та послуг, яка входить до нашого Об’єднання. А це, в свою чергу, порушує принципи, закладені в ст. 5 За­кону України «Про професійні спілки, права та гарантії діяльності». Не менш важливою підставою є й викорис­тання атипових форм праці та переве­дення працівників в аутстафінг, підмі­на трудових відносин цивільно-правовими, що призводить до погіршен­ня соціально-економічних прав праців­ників, свідомого скорочення фонду оплати праці, бази оподаткування, об­меження прав громадян та профспілко­вих організацій».

Крім того, за словами голови проф­спілкової організації, ще однією причи­ною звільнення генерального директора товариства стало порушення норм ст. 141 Кодексу законів про працю України, згід­но з якими власник або уповноважений ним орган повинен правильно організу­вати робочий час працівників, створити умови для зростання продуктивності праці, забезпечити трудову і виробничу дисципліну, поліпшувати умови їхньої праці.

ПОРУШЕНО ПРОФСПІЛКОВІ ПРАВА

Олексій Міщенко вказав у позові й про обмеження прав профспілкових ор­ганізацій, їх об’єднань через ненадання достовірної інформації щодо штатного розпису та рівня заробітної плати пра­цівників магазинів за категоріями, кіль­кості і найменування займаних посад працівниками-іноземцями, із зазначен­ням витрат на їхнє утримання в Україні, для підготовки доповнень до проекту колективного договору. Це, звичайно ж, є порушенням ч. 5 ст. 22, ч.1 ст. 28, ч. 1 ст. 45 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» та ч. 7 ст. 10 Закону України «Про колек­тивні договори і угоди». У позові йдеть­ся також про ігнорування вимоги нада­ти інформацію щодо щорічних витрат на санаторно-курортне лікування пра­цівників товариства і можливості ве­дення капітального житлового будівни­цтва та квартирного обліку з метою за­безпечення реалізації житлових прав працівників відповідно до ст. 32 Закону України «Про професійні спілки, їх пра­ва та гарантії діяльності», ст. 41 Житло­вого кодексу України, що знову ж таки є порушенням ч. 1 ст. 45 та ч. 5 ст. 22 За­кону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», а також ч. 7 ст. 10 Закону України «Про колек­тивні договори і угоди».

«Ухиляння та зрив процесу перемовин щодо укладення колективного договору на підприємстві ТОВ «МЕТРО Кеш енд Кері Україна» з 2007 року, скорочення працівників шляхом незаповнення ва­кансій, масове порушення графіків змін­ності, відпусток у зв’язку з навчанням, зменшення кількості відділів, зниження заробітної плати та виплат, пов’язаних із виконанням трудового договору, нена­лежні умови праці, що є грубим пору­шенням ст. 247 КЗпП України, та ігнору­вання й ухиляння від перемовин із проф­спілками щодо цих змін, що також є по­рушенням, – хіба недостатньо підстав для розірвання трудового договору з ге­неральним директором?» – дивується Олексій Міщенко.

Проте, суд відхилив таке прохання. Тож незабаром профспілкова організа­ція звернулася до Апеляційного суду м. Києва, щоб оскаржити попереднє су­дове рішення. Але засідання, яке відбу­лося 21 листопада поточного року, також не дало позитивних результатів, і суд за­лишився на боці товариства, не знайшов­ши жодного порушення закону.

На сьогодні справа залишається без змін, і права українських громадян, які працюють у цій транснаціональній кор­порації, й надалі порушуються, як і зага­лом законодавство нашої держави. Та профспілки навіть не думають зупиня­тися, планують продовжувати боротьбу з беззаконням та свавіллям на території України за допомогою вищих судових ін­станцій.

 

  •  Коментарі до засідання в Апеляційному суді м. Києва

 Олексій Міщенко, голова ОПО «Трудовий Альянс» ВПТ:

 «У нас не було сумнівів щодо цього рішення, тому що впродовж двох вечорів ми навіть не могли отримати справу для ознайомлення, очікуючи тут по дві години. А найцікавіше те, що судді як Дарницького, так і Апеля­ційного суду досі не розуміють, у чому різниця між колективним договором на підприємстві та тру­довим договором з його керівни­ком! У цій ситуації профспілкова сторона, на яку державою покла­дено функції контролю за трудо­вим законодавством, просто без­правна перед так званим потуж­ним інвестором нашої країни. От і все. Ми побачили, як українське правосуддя «захищає» своїх гро­мадян. Ми будемо йти далі, тому що порушення тривають, і кіль­кість їх зростає через те, що по­рушники бачать свою безкарність у суді. Окрема ТНК, представлена на українському ринку, повинна перебувати в площині українсько­го законодавства, і рано чи пізно так має статися. І наше завдання як профспілки – добитися дотри­мання законних прав найманих працівників – громадян України».

 Олександр Сахно, заступник голови ОПО «Трудовий Альянс» ВПТ:

 «Що ми сьогодні побачили? А побачили ми аж три речі: перше – це повне іг­норування профспілково­го законодавства. Друге – відсутність по­літичної волі в державі, тобто небажан­ня навести лад з іноземними роботодав­цями. А третє – небажання роботодавця відправити свого працівника на судове засідання, адже сьогодні був присутній єдиний представник від відповідача – найнятий юрист, який не працює в цьо­му ТНК і не знає ні внутрішньої ситуації, ані ситуації з профспілками. Сьогодні було поставлено не крапку в беззаконні, а лише дуже жирну кому».

29.11.2012


Анна РЄПІЧ, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання