« на головну 17.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

Майстер-класи «Стоп інсульт–2012»

Майстер-класи «Стоп інсульт–2012»

Інсульт – одна з найпідступніших хвороб. Щороку від цієї недуги у всьо­му світі гине 5 мільйонів людей. В Україні ситуація гірша, ніж у краї­нах Європи.

 Щоб здолати ворога, треба його знати

Акція «Стоп інсульт» проводиться четвертий рік поспіль за ініціативи гро­мадської організації «Укра­їнська асоціація боротьби з інсультом». Починаючи з 3 жовтня на головних пло­щах шести міст України (Київ, Одеса, Дніпропетровськ, Львів, Харків і Лу­ганськ) усі охочі й небайду­жі до свого здоров’я люди мають можливість отрима­ти консультацію одразу чо­тирьох фахівців: терапевта, невролога, ендокринолога та дієтолога. Охочі можуть виміряти артеріальний тиск і дізнатися рівень хо­лестерину в крові. Та голо­вне – почути про основні фактори, що спричиняють інсульт. Організатори акції переконані, що для поді­бних заходів шести міст України замало. Адже укра­їнці практично не орієнту­ються у факторах розвитку інсульту, його симптомах і профілактичних діях. Неве­лике соціологічне опиту­вання шокувало фахівців. З’ясувалося, що понад 67% респондентів не знають, як потрібно контролювати стан свого здоров’я для того, аби запобігти інсуль­ту. Тож не дивно, що за останні 25 років в Україні втричі збільшилася кіль­кість серцево-судинних за­хворювань.

Існує хибна думка, що ін­сульт – це фатальна подія, після якої людина, якщо й виживає, то неминуче стає інвалідом. Однак сучасна медицина дивиться на цю проблему інакше. Медики переконані: інсульт не мож­на вважати хворобою у за­гальноприйнятому розумін­ні цього слова. Це всього лише загальна назва групи складних синдромів, які призводять до збоїв у роботі організму. І запобігти ви­никненню інсульту – можна. Головне – грамотно та своє­часно проводити профілак­тику і, якщо можливо, усу­вати фактори ризику, що спричиняють небезпечне за­хворювання. Іншими слова­ми, аби здолати ворога, тре­ба знати про нього все.

Медики наголошують на тому, що стосовно питань інсульту та інших недуг серцево-судинної системи серед людей побутує багато хибних стереотипів. Найпо­ширеніший, що інсульт – ця проблема стосується пере­важно заможних чоловіків старшого віку або огрядних жінок. Насправді сьогодні інсульт не просто помолод­шав – на нього страждають навіть діти. Зі 100 тисяч ін­сультів, котрі щорічно фік­сують в Україні, 40 тисяч – інсульти у молодих людей. Відтак нині вже інсульт у 40 років не сприймається як щось надзвичайне. Прези­дент Української асоціації боротьби з інсультом Мико­ла Поліщук звертає увагу на серйозність цієї пробле­ми: «В Україні серед осіб у віці 45–75 років смертність від порушень мозкового кровообігу у 12 разів пере­вищує рівень смертності у Швейцарії та в декілька ра­зів рівень інших країн Євро­пи. Навіть порівняно із Ро­сією, від якої ми мало від­різняємося за соціально-економічним розвитком і структурою системи охоро­ни здоров’я, смертність від інсульту в Україні серед чо­ловіків вища в 1,5 раза, а се­ред жінок – у 2 рази. Причо­му ситуація в Україні май­же не покращується».

Замість ліків – профілактика

Парадокс: лікування не поліпшилося, на профілак­тику серцево-судинних за­хворювань, як і раніше, бра­кує коштів, однак кількість інсультів серед українців знижується. Звісно, його рі­вень іще досить високий і не задовольняє медиків, однак факт залишається фактом. Скажімо, п’ять років тому в Україні реєстрували 150 ти­сяч інсультів, у минулому – практично на третину мен­ше. Фахівці переконані, що це результат просвітницької роботи. Головне, стверджу­ють медики, не в лікуванні. Воно якраз нині доступне. З’являються сучасні приват­ні клініки для реабілітації хворих, які перенесли ін­сульт. Україну забезпечу­ють великою кількістю ме­дичних препаратів для ліку­вання та профілактики ін­сульту. Проблема полягає в іншому: люди не хочуть і не вміють стежити за своїм здоров’ям. Тож просвітниць­ка робота й надалі має зали­шатися на чільному місці. Адже вона дає позитивні зрушення. Як зауважила представниця медичної ком­панії та одна з організаторів акції Наталя Облакевич, ін­формаційна підтримка справді може перепинити шлях важкій хворобі. «Якщо внаслідок нашої інформа­ційної роботи буде збереже­но хоча б сто життів – це вже великий результат», – про­коментувала вона.

Позитивні зрушення у сві­домості українців вбачають й інші причетні до організа­ції акції «Стоп інсульт».

Керівник програми «Сер­це» Аліна Севастюк вислов­лює свою точку зору: «Зараз усе більше людей розуміє, що піклуватися про своє здоров’я треба не в 50 років, а змалечку. Поширюється мода на регулярні фізичні вправи у спортзалі, біг або заняття танцями. І це безпе­речний тренд. Це стає мод­ним. Люди, здається, почи­нають розуміти, що нині престижно бути здоровим».

Відтак організатори все­української акції прагнуть привернути увагу молоді до свого здоров’я. Лікар Тетяна Рябиченко переконана: «Роз­повідати людям про факто­ри ризику, котрі можуть призвести до інсульту, тре­ба не в 70, а у 20 років, коли багато хто курить, харчуєть­ся нездоровою їжею, ігнорує види спорту й веде малорух­ливий спосіб життя. Говори­ти, переконувати, ілюстру­вати на прикладах. Насправ­ді рекомендації, як уберег­тися від інсульту, несклад­ні. Треба лише зважитися на них. Головне, що відомі при­чини захворювання, як-от артеріальна гіпертензія, цу­кровий діабет, хвороби сер­ця, куріння, врешті-решт по­ганий настрій, депресія, мі­грень, є факторами ризику, які призводять до мозкового інсульту».

Від інсульту врятують …танці

Цьогорічна акція, окрім традиційних наметів, де кра­щі спеціалісти консульту­ють хворих, має одну особли­вість. Ініціативу за здоровий спосіб життя підтримав на­родний артист України, по­чесний професор Національ­ного університету культури і мистецтв, член Національ­ної спілки хореографів Укра­їни Григорій Чапкіс. Меш­канці міст, у яких відбува­ється всеукраїнська акція «Стоп інсульт–2012», мали нагоду взяти участь у безко­штовному майстер-класі ві­домого танцмейстера нашої країни.

Декому це видалося якимсь примарним реклам­ним трюком. Але чи потріб­на реклама людині, котра у 83 роки має міцне здоров’я і так молодо виглядає? Інша справа, що до рекомендацій такої авторитетної й шано­ваної в Україні людини, як Григорій Чапкіс, прислуха­ється більше люду. І тут ор­ганізатори акції не прогада­ли, запропонувавши україн­ський метод лікування ін­сульту, оригінальний і про­стий водночас. Лікування…танцями. Пояснення тако­му винаходу досить триві­альне: заняття танцями під­носять настрій, що досить важливо, якщо взяти до ува­ги відсоток людей, котрі страждають від депресій. А депресія, стверджують лі­карі, один із факторів ризи­ку виникнення інсульту.

Заняття танцями допо­магають продовжити жит­тя, підтримують тонус усьо­го організму й забезпечу­ють життєрадісність і пра­цездатність. З медичної точки зору, навантаження, які отримує організм під час занять танцями, дають необхідне тренування суди­нам, серцю, м’язам і сугло­бам. Сам пан Чапкіс пояс­нює, що любов до хореогра­фії і танцювальні рухи є основними умовами профі­лактики інсульту, а секрет полягає у двох речах: рух і дієта.

«Зайве харчування – це гірше, ніж голод. Ви переї­ли, ваш організм сприйняв, скільки йому треба, а все зайве переходить у жир, від цього поганий настрій, і ча­сом навіть жити не хочеть­ся», – ділиться народний ар­тист. І радить робити так, аби не просто жити захоті­лося, а жити красиво: «Що таке красиво жити? Це, на мій погляд, означає рухати­ся. Не хочете танцювати – бігайте, стрибайте. Зробіть щось зі своїм тілом, не ле­жіть на дивані!»

І ще один аргумент на ко­ристь здорового способу життя від знаного хореогра­фа. Він переконаний, що гро­ші, котрі доведеться виклас­ти за ліки, краще витратити на здорову їжу, спорт або танці. Слушно? Ще й як! То, може, уже врятовано кілька десятків життів?

 

Проблему недооцінили

Медики стверджують, що до проблеми інсульту українці ставляться дещо легковажно. «А дарма, – вважає керівник Центру нейрохірургії та невроло­гії Володимир Смоланка. – Адже, за статистикою, саме від інсульту помирає вдесятеро більше жінок, аніж від раку молочної за­лози. Від інсульту зафіксо­вано вдвічі більше леталь­них випадків, ніж від ін­фаркту». А загалом через інсульт Україна щорічно втрачає близько 39 тис. своїх співвітчизників.

 

 Хворобі легше запобігти

Експерти наполягають: запобігти цій страшній хворобі набагато легше й вигідніше, аніж займа­тися її лікуванням. Навіть один напад інсульту може обернутися у кращому випадку інвалідніс­тю. Тож організатори акції розраховують «досту­катися» до кожного, хто перебуває у групі ризику. Принцип дуже простий: якщо людина знає, що у неї хронічна гіпертензія, а малорухливий спосіб життя та шкідливі звички через рік-два можуть обернутися повним або частковим паралічем, вона серйозно замислиться над своїм здоров’ям. Зайнятися спортом, кинути палити й вести здоро­вий спосіб життя під силу кожному. Адже ліки, навіть найвищої якості, додають 2–3 роки життя, тоді як здоровий спосіб життя – 10–15 років.

Головне, стверджують ініціатори всеукраїнської акції «Стоп інсульт», проінформувати максималь­ну кількість людей про заходи, які допоможуть уберегти людину від інсульту, а отже, – уникнути катастрофи. Медики запевняють, що запобігти ін­сульту досить просто – треба стежити за артері­альним тиском, обмежити вживання жирної їжі та більше рухатися.

 

 Кожен четвертий – у групі ризику?

 У рамках масштабної акції у шести великих містах України були встановлені спеціаль­ні намети – «відкриті лікувальні кабінети», де всі охочі й небайдужі до свого здоров’я люди змогли перевірити свій артеріальний тиск і вміст цукру у крові. За попередніми даними, із загальної кількості протестованих 38% уперше почули висновок лікарів, що у них гіпертензія та вони потребують невідкладної консультації спеціалістів. Май­же тисячу українців з’ясували, що у них виявлено цукровий діабет. Підвищений арте­ріальний тиск і цукор у крові – перші тривожні сигнали справжнього лиха. Якщо взя­ти до уваги, що понад 11 мільйонів співвітчизників страждають від підвищеного ар­теріального тиску, то в групі ризику – досить велика кількість українців.

24.10.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання