« на головну 17.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

Профспілкові уроки гідної праці

Профспілкові уроки гідної праці

 Україна достойна того, аби люди, які тут живуть і працюють, почу­валися безпечно та впевнено. Уряд і профспілки намагаються зробити все, аби праця українців справді була гідною. До Дня гідної праці «Проф­спілкові вісті» вирішили проаналізу­вати умови праці українців: як має бути і як є насправді.

ГІДНА – НЕ ГІДНА, АБИ БУЛА

На «розумних» сайтах, на яких йдеться про роботу та зарплату, можна натра­пити на безліч різноманіт­них тестів, які дають змогу визначити, наскільки гідна ваша робота.

Приміром, із самого по­чатку вас одразу запита­ють, чи отримуєте ви понад 1090 грн на місяць, чи регу­лярно виплачують гроші, чи обумовлюється додатко­ва оплата за понаднормову роботу. Певний перелік пи­тань стосується відпустки та святкових днів, як-от: скільки тижнів триває від­пустка, який порядок робо­ти під час вихідних днів і свят тощо.

Окремі питання стосу­ються наявності у працівни­ків дітей. Робота вважаєть­ся гідною, якщо робітник має право взяти оплачува­ну відпустку під час шкіль­них канікул. Окрім того, ро­ботодавець має поважати право жінки мати дітей, із розумінням ставитися до вагітності й беззастережно виконувати умови декрет­ної відпустки.

Те саме стосується хво­роби працівника або інших причин втрати працездат­ності. Все це має оплачува­тися відповідно до закону та трудової угоди.

Якщо запитати у пересіч­них робітників, як вони ро­зуміють принципи гідної праці, то більшість із них зазначить, що головний із них – це заробітна плата. Між тим це – комплекс ха­рактеристик. Причому роз­роблені вони давно, і видо­змінюються залежно від темпів розвитку економіки, створення нових сфер жит­тя тощо.

За словами координато­ра Міжнародної організації праці в Україні Василя Костриці, до поняття «гідна праця» належать дотриман­ня прав і свобод у сфері пра­ці, забезпечення доступу до зайнятості, соціальне забез­печення та охоплення усіх працівників системами со­ціального страхування.

Якщо ж проглянути ре­зультати вищезгаданих тестів, то побачимо, що навпроти більшості пунктів користувачі поставили знак «мінус». Це означає, що їхні умови праці, безпека, мож­ливості для відпустки тощо далекі від досконалості. Але парадокс у тому, що в Україні гідним вважається вже сам факт наявності пра­ці. А яка вона – питання другорядне.

ЗГІДНО З ПРИНЦИПАМИ МОП

До Дня гідної праці цьо­го року Україна підготува­лася серйозно. Вже втретє було підписано угоду з Між­народною організацією пра­ці й затверджено національ­ну програму гідної праці на 2012–2015 роки. Відповідний меморандум з боку МОП підписала Регіональний ди­ректор Міжнародної органі­зації праці по країнах Євро­пи і Центральної Азії Сюза­на Хоффман. З українського боку під документом поста­вили підписи голова Націо­нальної тристоронньої соціально-економічної ради (НТСЕР), голова Федерації роботодавців України Дмитро Фірташ, а також за­ступники голови НТСЕР – віце-прем’єр-міністр – мі­ністр соціальної політики Сергій Тігіпко та Голова Фе­дерації профспілок України Юрій Кулик.

У цій програмі закладе­но 19 рамкових цілей, на які орієнтуватимуться обидві сторони у своїй співпраці. Серед них такі напрями, як забезпечення гідної зайня­тості, гідного соціального захисту та зміцнення інсти­туцій соціального діалогу.

Документ передбачає, що співпраця з Міжнарод­ною організацією праці триватиме й надалі. Це означає, що Україна може розраховувати на технічну допомогу МОП у досягнен­ні повної зайнятості насе­лення. У програмі прописа­ні й реальні механізми до­сягнення цього результату: розвиток малого та серед­нього бізнесу, підвищення кваліфікації працівників тощо. Всі ці заходи сприя­тимуть підвищенню про­дуктивності в реальному секторі економіки. І голо­вне, що потрібно зробити для досягнення повної за­йнятості населення, – нада­лі продовжувати промисло­вий та економічний розви­ток України.

За словами Сюзани Хоффман, підписання уго­ди свідчить про активну по­зицію України та її готов­ність до впровадження між­народних норм із регулю­вання ринку праці.

«Уже 17 років МОП тісно співпрацює з Україною. Підписана угода свідчить, що Україна готується до ви­кликів і працює над підви­щенням рівня зайнятості та якості професійної осві­ти», – заявила пані Хофф­ман.

Профільний віце-прем’єр Сергій Тігіпко на­голосив, що саме конструк­тивний діалог уряду та профспілок, роботодавців і міжнародних експертів сприятиме побудові в Укра­їні сучасного та соціально справедливого ринку пра­ці, де робота – високо опла­чується, а ризики – міні­мальні.

ПЕРЕЗАВАНТА­ЖИТИ РИНОК ПРАЦІ

На думку урядовців, по­кращення ситуації у сфері працевлаштування людей і створення для них гідних умов праці полягає у пере­завантаженні ринку праці. Саме це має на меті зако­нопроект «Про зайнятість населення». Документ сприятиме реалізації

 масштабних соціальних ініціатив Президента Укра­їни щодо зацікавленості ро­ботодавців у працевлашту­ванні населення. Не декла­ративного чи умовного, а цілком конкретного. Щоби громадяни України змогли знайти гідну роботу на бать­ківщині, а не їхали в далекі й чужі світи у пошуках за­робітків. Особливо це стосу­ється молоді. Адже відомо, що саме молоді люди – на­дія та опора нації – гнуть спини на мандаринових плантаціях Португалії чи полуничних полях Польщі, миють пробірки на фарма­кологічних підприємствах Німеччини чи Великої Бри­танії. Молоді, фізично здо­рові й духовно багаті моло­ді люди розтрачують свою енергію та розумовий по­тенціал на чужих хазяїв. І чекають, коли власні госпо­дарі схаменуться й покли­чуть їх додому, де вони змо­жуть гідно працювати. За достойну зарплату й на ко­ристь власного, а не чужого народу.

Перезавантаження рин­ку праці поки що відбува­ється мляво. Український робітник не захищений від безробіття, невиплати заро­бітної плати та й умови його праці не можна вважа­ти прийнятними. Для по­ліпшення життя трудівни­ків розроблено нову програ­му співпраці у сфері гідної праці між МОП та Украї­ною на 2012–2015 роки. Про те, чи виявиться вона ефек­тивною та які зміни до неї потрібно внести, говорило­ся на конференції «Впрова­дження принципів гідної праці в Україні: погляд профспілок».

Голова Конфедерації вільних профспілок Украї­ни Михайло Волинець вва­жає, що вкрай важливо, що МОП звертає увагу на Укра­їну та допомагає покращу­вати ситуацію на ринку праці. Водночас він визна­чив низку проблем, які не сприяють упровадженню принципів гідної праці в Україні.

«Зокрема, спостерігаєть­ся погіршення трудового за­конодавства в умовах кри­зи, чого не можна допусти­ти, – сказав Михайло Воли­нець. – Водночас існує ще одна проблема: через зміни у законодавстві до соціаль­ного діалогу не допускають тих, хто не згоден із діями влади та роботодавців. Окрім того, зазвичай мова про забезпечення гідної праці в Україні зводиться до того, що ми говоримо про стандарти, норми, але ефек­тивно застосувати їх на практиці не можемо, бо немає відповідних механізмів».

Коли йдеться про переза­вантаження ринку гідної праці, не можна нехтувати ще однією умовою: реаліза­цією законодавчих гарантій безпечної праці. Адже тіль­ки безпечна праця може стовідсотково вважатися гідною. У кінцевому підсум­ку – це захист здоров’я і життя працівників, сприян­ня активному трудовому довголіттю і як результат – збереження й відтворення трудового потенціалу держави.

Аналізуючи ситуацію на ринку праці, слід урахову­вати не тільки інтереси дер­жави, а й кожного громадя­нина. І саме для нього, не абстрактного, а конкретно­го – створити високопродук­тивне робоче місце, зважа­ючи на рівень його профе­сійної підготовки, забезпе­чити йому справедливий рі­вень оплати. Адже ситуа­ція, коли українські праців­ники отримують зарплату в 5, а то й у 10 разів нижчу, ніж у сусідніх європейських державах, принижує гід­ність українців. Така прак­тика має залишитися в минулому.

Федерація профспілок України ставить амбітнішу мету – домогтися рівня се­редньої заробітної плати працівників у межах п’яти прожиткових мінімумів, що відповідатиме нинішньому рівню заробітних плат у країнах – нових членах Єв­ропейського Союзу (близь­ко 800 євро). Тоді перезаван­таження відбудеться не тільки на ринку праці, а й у свідомості всіх громадян України.

 РОБОТОДАВЦЯМ – ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ, ПРАЦІВНИКАМ – ПРАВА

Державна інспекція України з питань праці спільно з Міжна­родною організацією праці та соціальними партнерами оголосила про початок інформаційної кампанії «Інспекція праці допоможе вам на робочих місцях!». Роз’яснювальні заходи триватимуть упродовж двох місяців – із вересня до листопада.

Як зазначають ініціатори кампанії, її основна мета – упрова­дити в роботу державних інспекторів праці механізми про­філактики порушень трудового законодавства.

Інспектори з питань праці проводитимуть інформаційно-роз’яснювальну роботу під час перевірки підприємств, при­йому громадян, участі в роботі комісій із питань погашення заборгованості, легалізації, зайнятості, семінарів і тренінгів.

На думку ініціаторів кампанії, така робота спонукатиме ро­ботодавців переглянути стиль керівництва й посилить їх від­повідальність перед робітниками. Відтак працівники діста­нуть більше інформації для того, аби краще захищати свої права та орієнтуватися на ринку праці.

 ГІДНУ РОБОТУ – МОЛОДІ

 Нещодавно в Київському палаці дітей та юнацтва відбувся ярмарок кар’єри та ва­кансій для незайнятої молоді, який організував столичний Центр зайнятості. Участь у заході взяли близько 60 столичних підприємств, які шукають відповідний персонал, та близько 30 навчальних закладів профтехосвіти, які, своєю чергою, пропонують свої можливості на ринку праці. Зручний формат виставки дав змогу поспілкуватися роботодавцям і молоді та дістати роз’яснювальну інформацію від фахівців Центру зайнятості.

На ярмарку ва­кансій також можна було ско­ристатися низ­кою профорієн­таційних послуг, у тому числі про­йти комп’ютерне тестування, яке дає змогу визна­чити найбільш комфортне про­фесійне середо­вище для моло­дої людини.

 

08.10.2012


Раїса ЧИРВА, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання