« на головну 17.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

Життя без небезпеки

Життя без   небезпеки

Питання безпеки та охорони праці є пріоритетними в роботі Цент­рального комітету профспілки ме­талургів і гірників України, її об­ласних комітетів, а також Кри­ворізького міського та Кримського республіканського комітетів, профспілкових комітетів підпри­ємств галузі. За минулий період п. р. профспілкові комітети всіх рівнів здійснили комплекс заходів, спрямованих на поліпшення стану безпеки на виробництві.

 Значна їх частина проводилася з на­годи Всесвітнього дня охорони праці. Так, відбулася зу­стріч голови Центрального комітету ПМГУ Володими­ра Казаченка з технічною інспекцією праці профспіл­ки, на якій було проаналізо­вано стан виробничого травматизму й підсумова­но проведення профілак­тичної роботи технічної інспекції праці за 2011 рік, а також намічено основні завдання на 2012 рік.

Центральний комітет ПМГУ разом із Федерацією профспілок України провів навчання головних техніч­них інспекторів праці проф­спілки, яким після перевір­ки знань було продовжено відповідні посвідчення.

У цьому заході взяли участь і виступили з лекці­ями керівник Департамен­ту охорони праці ФПУ Юрій Андрієвський, пред­ставники територіального управління Держгірпром­нагляду України по Дні­пропетровській області, Фонду соціального страху­вання від нещасних випад­ків на виробництві, облас­ної СЕС, Криворізького центру стандартизації, викладачі Дніпропетров­ського національного університету.

Представники всіх орга­нізаційних ланок ПМГУ взяли активну участь у різ­номанітних тематичних на­радах, круглих столах, а також у панахидах і мітин­гах пам’яті, що відбулися в регіонах.

Безпека на робочих місцях

На заводах і комбінатах ГМК проводилися вже тра­диційні заходи, які добре зарекомендували себе, а та­кож нові, що мають сприяти покращенню стану промис­лової безпеки. На більшості підприємств були видані накази або спільні постано­ви адміністрації та профко­му про проведення Тижня охорони праці.

Повсюдно підбивалися підсумки роботи з охорони праці, перевірялося дотри­мання правил, норм та ін­струкцій із цього питання, відбувалися наради, семіна­ри, змінно-зустрічні збори, на яких розглядалися пи­тання охорони праці.

Деякі члени профспілки власними руками зробили дрібний ремонт, обладнали місця відпочинку. Найак­тивніші трудівники були нагороджені грамотами ад­міністрацій, профкомів ПМГУ, вищих профспілко­вих органів, дістали грошо­ві премії.

Практично скрізь були проведені роботи із благоустрою території, ремонту пішохідних маршрутів, на­несення дорожньої розміт­ки. Також було оновлено наочну агітацію з охорони праці на робочих місцях і в кабінетах охорони праці.

На багатьох підприєм­ствах відбулися комплек­сні й цільові перевірки ста­ну й оснащення кабінетів, куточків з охорони праці, кімнат приймання їжі, на­явності на робочих місцях інструкцій з охорони пра­ці, забезпечення працівни­ків засобами індивідуаль­ного захисту. Для праців­ників різних категорій і віку проводилися лекції, бесіди й співбесіди, демон­струвалися відеофільми на тему охорони праці. Для оцінки якості знань прово­дилося різнопланове анке­тування.

На часі охорона праці

У всіх трудових колекти­вах на порядку денному змінно-зустрічних і робо­чих зборів розглядалися питання охорони праці та обговорювалися пропозиції трудящих щодо проведення тижня, поліпшення умов праці на робочих місцях, усунення недоліків. На спе­ціальних заняттях праців­ників навчали надавати першу медичну допомогу, знайомили з основами гігі­єни праці, виробничої сані­тарії та ін.

Ось уже багато років ак­тивно проводяться тематич­ні огляди-конкурси на зван­ня кращих з питань охорони праці і техніки безпеки в таких номінаціях, як «Кра­щий працівник», «Кращий працівник, відповідальний за утримання в справному стані вантажопідіймальних кранів», «Кращий громад­ський інспектор з охорони праці», «Кращий черговий з охорони праці», «Краща ви­робнича бригада», «Кращий колектив з охорони праці»,

 «Кращий бригадний екіпаж вантажопідіймального кра­на», «Кращий колектив з організації культури вироб­ництва, виробничого сере-довища та інфраструктури» тощо. У 2012 році адміні­страції та профспілкові ко­мітети ПМГУ більшості під­приємств організували на­городження переможців у цих номінаціях грамотами та цінними подарунками.

Активну участь у захо­дах Тижня охорони праці взяли громадські й старші громадські інспектори з охорони праці, голови цехо­вих комітетів профспілки, члени комісій з охорони праці профкомів і цехкому. Для них організовувалися тематичні навчальні семі­нари, наради за участю представників державних служб, страхових ком-паній.

Активна молодь і діти

Особлива увага приділя­лася молодим фахівцям. Вони мали можливість узя­ти участь у різноманітних тематичних ділових іграх, конкурсах плакатів із пи­тань охорони праці.

Діти трудівників бага­тьох підприємств узяли участь у заводських, комбі­натівських та всеукраїн­ському конкурсах малюнка, присвячених питанням охо­рони праці. За результата­ми конкурсів були оформ­лені виставки та стен-ди. Деякі містоутворючі підприємства в рамках Тижня охорони праці актив­но працювали з навчальни­ми закладами, організову­вали заходи для учнів і сту­дентів.

На території окремих за­водів і комбінатів встанов­лювалися меморіальні зна­ки, присвячені охороні пра­ці, проводилися виставки спецодягу, засобів індивіду­ального захисту. Значні ко­шти були спрямовані на виготовлення агітаційних матеріалів, знаків безпеки, тематичних плакатів.

Як завжди, багато гляда­чів збирали показові висту­пи воєнізованих підрозділів – гірничорятувальних заго­нів, загонів пожежної охо­рони.

На деяких підприєм­ствах на базі їдалень відбу­лися виставки-дегустації, присвячені здоровому хар­чуванню.

Спілчани (переважно з ініціативи цехових коміте­тів ПМГУ) відвідали роди­ни працівників, що загину­ли на виробництві, інвалі­дів праці та надали їм ма­теріальну допомогу.

Біля пам’ятних знаків, присвячених Міжнародно­му дню охорони праці і пам’яті загиблих на вироб­ництві, проводилися мітин­ги й були покладені квіти.

Інформацію про хід ви­конання заходів з проведен­ня Дня і Тижня охорони праці було розміщено на сторінках корпоративної та профспілкової преси.

Технічна інспекція праціпрофспілки металургів і гірників України


Подяка за активність

За рішенням Центрального комітету ПМГУ за активну роботу з організації та проведення на підприємствах за­ходів із нагоди Всесвітнього дня охо­рони праці було надіслано листи-по­дяки на адресу адміністрацій і профспілкових комітетів ПАТ «Маріу­польський металургійний комбінат ім. Ілліча», «Металургійний комбінат «Азовсталь», «Часівоярський вогне-тривкий комбінат», «АрселорМіттал Кривий Ріг», «Нікопольський завод феросплавів», «Дніпропетровський металургійний завод ім. Петровського», «Алчевський металургійний комбінат», «Алчевськ­кокс», «Полтавський ГЗК», «Дніпровський меткомбінат ім. Дзержинського», ВАТ «Південний ГЗК», «Інтерпайп Нижньодніпровський трубопрокатний завод», «Запорізький металургій­ний комбінат «Запоріжсталь», ЗАТ «Запорізький залізорудний комбінат», ТОВ«Миколаївсь­кий глиноземний завод».

 Ситуація у цифрах

За даними Держгірпромнагляду України, в 2011 році загальна кількість нещасних випадків, пов’язаних із виробництвом, порівняно з минулим роком зменшилася на 1041 випадок, або на 9% (на підпри­ємствах України 2011-го травмовано 10 657 осіб, у 2010-му – 11 698 осіб), а кіль­кість смертельних травм, пов’язаних із виробництвом, збільшилася на 41 випа­док, або на 6% (на підприємствах Украї­ни в 2011 році смертельно травмовано 685 осіб, у 2010-му – 644 особи). Такий стан справ потребує посилення уваги де­ржавних органів та об’єднань робото­давців до проблеми охорони праці, про­ведення громадського контролю про­фесійних спілок за дотриманням законо­дав-ства щодо цього питання.

Нагадаємо, Федерація профспілок Украї­ни, її членські організації, первинки на підприємствах постійно домагаються ви­конання законодавчих гарантій безпеч­ної праці, вимог щодо належної охорони праці на робочих місцях. Зокрема, тех­нічна інспекція праці завжди захищає за­конні права працівників. Тож це питання для профспілок – один з основних на­прямів діяльності.

03.07.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання