« на головну 17.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

Перезавантаження на ринку праці

Перезавантаження  на ринку праці

Нова ініціатива Кабміну – законопроект «Про зайнятість населення» вже прой­шов перше читання в парламенті. Заці­кавлені сторони жваво обговорюють го­ловні новації документа: працевлашту­вання молоді, послаблення податкового тиску на малий бізнес, який створює ле­гальні робочі місця, і, зрештою, допомога держави працівникові при звільненні та перекваліфікації. Роботодавці розмірко­вують, як закон працюватиме на їхню користь, кандидати на робоче місце – як працюватимуть на роботодавців.

 ЦІ СОЛОДКІ СЛОВА «ЗНИЖЕННЯ ПОДАТКІВ»

Основним позитивом за­кону є, безперечно, зниження податків за створення робо­чих місць. Особливо для вразливих верств населення. А це, насамперед, молодь, якій дуже проблематично влаштуватись на перше в своєму житті місце роботи. Адже компанії зазвичай хо­тіли б мати спеціаліста з ви­щою освітою і досвідом робо­ти. Так само складно влашту­ватись на роботу майбутнім пенсіонерам.

Щойно закон набуде чин­ності, роботодавців чекає по­даткове послаблення, якщо вони створюватимуть робочі місця для представників цих категорій. Упродовж року вони звільняються від спла­ти єдиного соціального вне­ску, а це 41,2% нарахувань на зарплату працівників. Якщо ж раптом ситуація зміниться і компанія захоче позбутися такого співробітника, вона мусить сплатити ЄСВ за весь відпрацьований ним період.

Експерти позитивно сприйняли таку новацію. Вона вигідна як роботодав­цю, так і працівнику, оскіль­ки останньому можна за ра­хунок цього підвищити офі­ційну зарплату на 40%. Якщо працівник сам ініцію­ватиме звільнення за влас­ним бажанням, роботода­вець уникне «штрафних санкцій» у вигляді повер­нення соцвнеску.

Хоча тут економісти вба­чають лазівку для керівників компаній: з працівником за­вжди можна домовитись, аби звільнення відбулося ви­ключно «за власним бажан­ням». До того ж, власне в за­коні є ще одна «пільга»: ста­тус безробітного особа отри­мує з першого, а не з сьомого, як було раніше, дня звернен­ня до центру зайнятості. Від­так роботодавцям стане мо­рально простіше звільнити працівника, мотивуючи тим, що держава одразу ж почне платити допомогу.

Фахівці не виключають, що саботувати виконання за­кону можуть Пенсійний фонд і влада на місцях, адже вони втрачатимуть доходи. Однак більшість підприєм­ців підтримують головного ініціатора законопроекту Сергія Тігіпка і сподівають­ся, що новий закон запрацює на благо як бізнесу, так і лю­дей, які налаштовані на за­робіток.

ЧЕРВОНЕ СВІТЛО ДЛЯ ДИСКРИМІНАЦІЇ

Той, хто хоч раз переймав­ся пошуками гідного місця роботи, знає, скільки різних умов, часом безглуздих, ви­суває роботодавець. В оголо­шеннях про вакансії зазви­чай ідеться про обмеження віку, статі чи досвіду роботи. Щойно закон запрацює, про дискримінаційні утиски можна забути. І керівникам компаній уже важче буде по­яснити, на якій підставі від­мовлено в наданні місця ро­боти самотній матері чи осо­бі понад 50 років. Однак, пе­реконують експерти, норма про заборону особливих ви­мог навряд чи запрацює, бо кмітливий роботодавець все одно вибере потрібного йому працівника (за віком, статтю, сімейним станом), влашту­вавши кастинг серед претен­дентів. І все виглядатиме цілком законно.

А от кадровим агенціям, які заробляли на тому, що торгували липовими вакан­сіями, доведеться згорнути свою діяльність. Відтепер їм заборонено брати гроші в осіб, які звернулися за реаль­ною допомогою в наданні нового місця роботи. Гроші за працевлаштування кадро­вим агенціям віднині має сплачувати роботодавець. Його обдурити практично не­можливо. Практика, за якої роботодавець «купує» пре­тендента на посаду, поклика­на підвищити ефективність діяльності держслужби зайнятості, а роботу кадро­вих агенцій підтягнути до міжнародних стандартів.

Дещо суперечливою, на думку фахівців, виглядає норма закону, що передбачає оплату навчання працівни­ка. За умови, що той потім відпрацює на фірмі не менше трьох років, залежно від ви­трат. Дехто вгледів у цьому нормативі дискримінаційну пастку: мовляв, узаконюєть­ся своєрідне «рабство» для працівника. Слід було б за­декларувати право працівни­ка звільнитися до закінчення визначеного терміну, повніс­тю сплативши фірмі чи ком­панії витрати на навчання.

Іще один момент, який за­слуговує на увагу в контексті теми навчання чи переквалі­фікації. Законопроект перед­бачає: особи віком понад 45 років зі стажем роботи не менше 15 років отримують право на ваучер для безко­штовного перенавчання або підвищення кваліфікації в обраному ними виші. Ця нор­ма, вважають експерти, ви­глядає дещо суперечливою. По-перше, це додаткові за­трати з бюджету. А по-друге, вона може спровокувати ско­рочення виділених бюджет­них місць для випускників шкіл. Через те, що частина квот дістанеться старшим особам.

Випускники, які укладуть контракт на роботу в сіль­ській місцевості за потрібни­ми державі спеціальностя­ми, отримають стартову ви­плату в розмірі п’яти міні­мальних зарплат. І тут думки експертів ринку праці розді­лилися. Одні ставляться до новації як прогресивного ме­тоду залучення спеціалістів у аграрний сектор, інші ви­словлюються досить песи­містично.

ДЛЯ ЗАПИСУ В КНИЖЦІ…

Керівник прес-служби Мінсоцполітики Михайло Кухар чільне місце серед но­вацій нового ЗУ «Про зайня­тість населення» відводить працевлаштуванню молоді. Адже не секрет, що кожна п’ята молода людина нале­жить до категорії безробіт­них. Байдуже, має освіту чи ні. У пошуках заробітків мо­лодь змушена виїжджати на апельсинові плантації Пор­тугалії чи фармакологічні підприємства Німеччини. «Нарешті, – стверджує пан Кухар, – цьому настане кі­нець». За новими нормами, роботодавець зобов’язаний буде видати працівнику тру­дову книжку. Навіть при ста­жуванні – без зарплати, але для набуття певного досвіду. Відтак роботодавці брати­муть на роботу випускників, яким іще вчора відмовляли, мотивуючи браком досвіду. Вигідно це і претендентам на те чи інше місце – спробу­вати свої сили, перевірити, чи підходить посада для майбутньої постійної робо­ти та як вона має оплачува­тись.

Експерти прогнозують, що записи в трудовій книж­ці мають вивести зарплату з тіні. Не секрет, що майже третина українців (а це 7–8 млн осіб) працюють без на­лежного оформлення або офіційно отримують міні­мальну зарплату, а решту грошей – у конвертах.

При обговоренні норми законопроекту, яка передба­чає обов’язкову видачу тру­дових книжок, думки розі­йшлись. Експерти з підбору кадрів кажуть, що наявність запису підвищує шанси на працевлаштування, але не забезпечує роботою, як вима­гають молоді люди. А три і більше записів про безко­штовну працю і жодного про прийняття до штату – це рад­ше «мінус» для працівника.

Однак навіть песимісти, які знайшли в новому зако­нопроекті певні «підводні камені», не приховують, що документ є дуже вчасним, особливо після прийняття Трудового кодексу. Характе­ризуючи його в цілому, за­значають, що він достатньо деталізований, істотно роз­ширює та конкретизує поло­ження чинного законодав­ства в цій сфері.

Уперше в профільному за­коні пропонується закріпити економічні стимули підви­щення зацікавленості робо­тодавців, а також заходи, спрямовані на створення но­вих робочих місць. А це вже не елементарне заповнення існуючих вакансій. Це реаль­на перспектива позбутися такого ганебного явища, як безробіття.

Коментуючи урядовий документ, підприємці, крім безумовних переваг, відзначили й недоліки. На думку багатьох, новий закон створює умови, за яких роботодавці найматимуть спеціалістів низької кваліфікації лише на один рік. Тобто впродовж року не сплачуватимуть податки, а че­рез рік матимуть повне право звільнити працівника. У такий спосіб збільшити кількість робо­чих місць неможливо. Треба знайти такі важелі, які б стимулювали ринок для створення робо­чих місць. На думку відомого підприємця Ігоря Єремеєва, запропоновані ініціативи – це ліки, які очікуваного одужання не принесуть. «Як людина, яка створює робочі місця, хочу сказати, що цей закон не вирішує проблеми, а є одним з елементів ілюзії покращення ситуації з без­робіттям в Україні», – наголосив він.

Експерти зазначають, що в багатьох компаніях починається масове скорочення штатів. Відбу­вається воно начебто через відсутність інвестицій у державі, а насправді, аби «розчистити поле діяльності» з урахуванням нових нормативів Закону України «Про зайнятість населення».

 

ЗВОРОТНИЙ БІК МЕДАЛІ

Рівень легальної зайнятості в Україні є критично низьким, і це породжує безліч проблем – як щодо наповнення бюджетів, так і конкурентоспроможності роботодавців. Адже той роботода­вець, який працює легально, сплачує всі податки, фактично займається соціальним демпінгом: він витрачає більше, ніж той, який працює напівлегально або нелегально. Ми вітаємо ініціативи уряду щодо мотивування роботодавців до легального працевлаштуван­ня. Але вони наймають на роботу людей не для благодійності, а з метою отримання прибутків. І питання в тому, як стимулювати роботодав­ця наймати людей і платити їм «білу» зарплату. Я вважаю, що тут потрібні не лише пільги, а й сприятливе податкове і митне законодавс­тво. У цілому ФПУ підтримує законопроект, ухвалений у першому чи­танні, але ми маємо низку зауважень. По-перше, пільги, які мали б сти­мулювати роботодавців брати на роботу молодь, людей передпенсійного віку або з обмеженими можливостями, лягають тягарем на фонди соц-страхування, що може спричинити значні фінансові проблеми. Тому до покриття цих пільг має долучатися й держбюджет. Крім того, потріб­но підвищити відповідальність центральних органів виконавчої влади щодо провадження грамотної політики на ринку праці.

Також маємо великі застереження щодо системи аут-стафінгу, яка досі існує в кадрових агенціях, коли праців­ника фактично здають в оренду. Це є різновидом тор­гівлі людьми. Всі зауваження ми висловили під час виїз­ного засідання парламентського Комітету соціальної політики та праці в Чернігові. Наразі ці пропозиції розглядає багатостороння робоча група для надан­ня цього законопроекту до другого читання.

Сергій Кондрюк, заступник Голови ФПУ

 

 ЩЕ МОЛОДІ, А ВЖЕ БЕЗРОБІТНІ

Молодий фахівець не може отримати гідної роботи без досвіду. Про це заяви­ли 68,8% українців у ході телефонного опитування, проведеного Інститутом Горшеніна. Щоб отримати гідне місце ро­боти, молодому фахівцеві треба мати гарну освіту. На цьому наполягають 42,2% опитаних. 28,1% переконані, що для цього вистачить професійних знань, решта сподівається, що достатньо лише ініціативності та бажання працювати.

21,7% українців переконані, що молодий фахівець не може влаштуватися на доб­ре оплачувану роботу без протекції. 18,2% назвали важливим критерієм при­йому на роботу працездатність, 11,9% – привабливу зовнішність, 9,5% – хабар.

За даними опитування, багато молодих професіоналів згодні займатись не­кваліфікованою працею або працювати неповний день. При цьому зростає част­ка молодих безробітних, котрі розчару­валися в своїх перспективах і взагалі припинили пошуки роботи.

 

 Цей закон насамперед сприятиме ре­алізації масштабних соціальних ініціатив Президента України щодо зацікавленості роботодавців у пра­цевлаштуванні населення. Також він спрямований на те, щоб гро­мадяни України змогли знай­ти гідну роботу на батьків­щині, а не виїздили за кордон у пошуках заробітків.

Олександр Стоян,

депутат від Партії регіонів, член Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та праці

26.06.2012


Раїса ЧИРВА, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання