Цікава «яєшня»
Пережив століття
крилатий латинський вислів Ab ovo, що, як вважається, належить давньоримському
поетові Горацію і буквально означає «від яйця», а метафорично – із самого
початку. Річ у тім, що в давніх римлян, котрі обожнювали розкішні багатогодинні
трапези, обід розпочинався зазвичай із варених яєць, а завершувався фруктами,
найчастіше яблуками. Власне, вислів спочатку мав такий вигляд: «Від яйця – до
яблука». Але потім яблуко десь поділося, а перша частина лишилась, усім дуже
сподобалася й на століття увійшла до лексичного вжитку різних народів.
У пісні співається:
«Одна деталь, а в ній вся суть». Як не крути яйце (і в буквальному, і в
переносному сенсі), воно є досконалим та універсальним за формою і змістом. За
всієї своєї «обтічності» яйце вельми конкретно символізує життя. І лише завдяки
цьому не може бути аж таким шкідливим для здоров’я.
В одній східній казці розповідається: «Коли на Індію сходила
ніч і зорі вкривали небо, лунав пронизливий крик. Це кричали священні сонячні
птахи, сповіщаючи про те, що злі духи, котрі перемогли сонце, ступили на
землю. Та ближче до ранку понад країною знову лунав той самий голосний спів:
«Ку-ка-рі-ку!». Так сонячні птахи повідомляли, що злі духи йдуть геть і приходить
новий день». Отже, в Індії, слід гадати, курей і півнів не бракувало. Чи то
казка подіяла, чи естетичні преференції – невідомо, але спалахнув стихійний ненормований
«експорт» дивовижних сонячних птахів у сусідні з Індією країни (скажімо, під
час розкопок у Греції археологи знаходили вази VІІ–V ст. до н. е. із
зображенням півнів). Тим більше, що вранішні співаки були неймовірно гарні:
золотава грудка, руда, ніби вогонь, спина й довгий чорно-зелений вигнутий
хвіст. У багатьох східних країнах діяв суворий наказ неодмінно тримати півня в
кожній хаті. А курей цінували передусім за дивовижну здатність надихати півнів
на спів: уранці голосистий «сонячний птах» вважався найкращим «будильником».
Убивати їх категорично заборонялося.
Починаючи з давніх часів люди не лише активно розводили курей,
а й дбали про виведення різних корисних і гарних порід. Чого лише варта
красуня падуанська курка з розкішним хвостом! Або довгохвостий півень: сам
маленький, а хвіст – двометровий. Однак усі й завжди розуміли прагматичний бік
справи: користь не лише у курячому м’ясі, а й у різноманітних, аж до
чаклунських, властивостях яйця.
У східних слов’ян яйце завжди було невід’ємним компонентом
усіх весняних обрядів – як символ життя, плодючості, оновлення. До цього
символу скромно приєдналася яєшня як головна обрядова страва. Нею годували молодят
на весіллі, а пастухи неодмінно готували яєшню на вечерю у перший день випасу
худоби.
У ХVІІІ ст. у Росії з’явилися кухарі-французи, які пояснили,
що курячі яйця можна з успіхом використовувати у різноманітних стравах. У свою
чергу, чимало поміщиків дружно заходилися неодмінно вживати вранці рідке
яйця – чи то наслідуючи давніх римлян, чи англійців, чи, може, тому, що вони
важко фізично не працювали, як-от селяни, адже яйце – харчування легке й
смачне. Одне слово, доля яйця складалася добре, аж поки не наштовхнулася на
низку медичних пересторог та обмежень. Здебільшого помилкових. Але вони такі
ж популярні, як і сам продукт.
Яйця шкідливі для печінки. Це не так. Окрім вітамінів,
яйця містять холін і метіонін – корисні для печінки амінокислоти. А жовток
узагалі має унікальну властивість стимулювати відтік жовчі, що необхідно для
нормального травлення та засвоєння організмом жирів. Інша річ, що у разі
існування конкретних проблем із печінкою, краще уникати додавання майонезу.
Яйця не можна їсти частіше, ніж два-три рази на тиждень.
Дієтологи часом саме так і радять. Проте доведено, що здорова й активна
людина спокійно може вживати одне-два яйця щодня – і нічого! Просто не слід
«зациклюватися», як це робив «залізний канцлер» Бісмарк, котрий на сніданок
зазвичай з’їдав двадцять (!) зварених яєць. Отакої.
Ще одна хибна думка: що яскравіший жовток, то корисніше.
Насправді колір жовтка – від блідо-жовтого до жовтогарячого – залежить лише
від складу курячого корму.
Брунатні чи білі? Останнім часом дедалі популярнішими
стають яйця з коричневою шкаралупою (від кур азійських порід). Шанувальники
таких яєць переконані, що вони більш смачні й корисні. До речі, англійці свого
часу вирішили це перевірити: варили яйця в різний спосіб, готували омлети,
випускну яєшню тощо. Охочих запросили продегустувати, й ті не помітили жодної
смакової різниці. Хімічний аналіз так само не виявив хоч якихось розходжень.
Інша річ, що кури азійських порід для птахівників бажаніші, бо, по-перше,
великі й м’ясисті, а по-друге, спокійні, не істеричні (як-от наші), тож і яєць
дають більше.
Умовно
необхідний?
Існує один «курячий
феномен»: півень і курка – батьки курчати. Однак не взагалі яйця. Переходячи до
цієї делікатної теми, згадаймо відому казку: знесла курочка яйце, і,
припустимо, не золоте (з яким слід негайно вирушати до ювеліра), а просте. Для
цього їй не обов’язково «зустрічатися» з півнем чи навіть чути його голос
(хоча Аристотель і Пліній наполягали на тому, що кури несуться, почувши
півня). Гарна курка взагалі дає близько 300 яєць на рік, і це лише її власна
жіноча перемога! А ось для того, аби з яйця вилупилися курчата, півень уже
потрібний.
НА ВИТОНЧЕНИЙ СМАК
Йдеться про букет
гарні (bouquet garni) – класичну французьку суміш пряних трав, котру застосовують
у приготуванні страв.
До малого букету
гарні входять лавровий лист, петрушка, селера, кмин і перець, а до великого
додатково включають тархун, базилік, чебрець, майоран і розмарин. На півдні
Франції часом додають і апельсинову цедру. Найпростіший варіант – один
лавровий лист, гілочка чебрецю і три стеблини петрушки. Набір трав зв’язують
ниткою або кладуть у марлевий мішечок, опускають на п’ять хвилин у бульйон –
перед тим, як зняти його з вогню, – а потім прибирають.
Здавна існував різновид букету гарні, так званий paquet
(пакет), котрий містив скибочку сала. У 1656 році вийшла у світ праця
П’єра де Люна «Новий
кухар, де йдеться про справжнє вміння приготувати м’ясо, дичину, птицю,
рибу...», в якій автор перелічує необхідні для кухарів продукти, зокрема
згаданий paquet. Однак при цьому він зауважує: «У дні посту сало можете не
класти».
Англійці по-своєму називають цю пряну суміш – herb bundle,
проте у більшості країн вживається її оригінальна французька назва.
ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ, ЩО...
...банан – це трава, котра «маскується під пальму». Стеблина
часом сягає десяти метрів заввишки й сорока сантиметрів у діаметрі. На ній
висить до 300 плодів загальною вагою приблизно 500 кілограмів.
Окрім звичних для нас видовжених і трохи зігнутих бананів, існує ще понад
сорок видів цих плодів. Приміром, маленькі й рівні, наче палки, або круглі, як
дині. Давні єгиптяни, які вірили у цілющу силу бананів, вирощували всі можливі
їх види, і у Фівах, як напучування для нащадків, лишили на стінах детальні
інструкції з «бананознавства».
Банани бувають не лише жовтого кольору. Скажімо,
Сейшельський острів Мае – єдине місце у світі, де ростуть золоті, червоні й
чорні банани. Для місцевих мешканців – це улюблений гарнір до страв із
морепродуктів.
Ми звикли їсти банани сирими. Але їх можна підсмажити із
сіллю й перцем і подати гарячими до гострого м’яса. Це дуже смачно. А можна
запекти на грилі й подати до кави.
Не байдужа до цього плоду й косметична галузь. Скажімо,
лише Модельний дім Ів Сен-Лоран купував щорічно кілька сотень тонн бананів
для виготовлення масок, кремів і лосьйонів.
Найцікавіше використовують банани в Індії. Відомо, що,
наступивши на бананову шкірку, можна посковзнутися й навіть впасти. Тож
індійці донині використовують цю її властивість, аби легше спускати на воду
кораблі (спускову площину намащують розчавленими бананами).
А науковці зробили відкриття: банани захищають від виразки
шлунку, знищуючи шкідливі бактерії.
Сторінку
підготувала
Тетяна МОРГУН, «ПВ»
29.05.2012
|