То хто ж ти?
На певному
історичному етапі помідор мав долю загадкову та сумну. Батьківщина цього плоду
– Південна Америка, де інки й ацтеки ще в V ст. до н. е. культивували чудовий
на смак красень-овоч. Томатль – таким була його назва. У ХVІ ст. н. е. іспанці
вивезли помідор спочатку до себе додому, а згодом – до Італії. Вперше його
було описано в італійській хроніці 1534 року: мовляв, маленький, розміром з
нашу вишню. А оскільки перші помідори, що потрапили до Італії, були не
червоного, а жовтого кольору, італійці охрестили їх pomo d’oro, тобто золоте
яблуко. Потім назва перетворилася на одне слово – pomodoro. Італійцям плід
одразу припав до смаку, й вони їли його в смаженому вигляді з сіллю та
перцем. Французи назвали червоний овоч «яблуком кохання». Навіть прагматичні
німці розчулилися: «райське яблуко». Але врешті-решт в Європі перемогла первісна,
індіанська, назва – томат.
Та все це було потім,
бо ще два століття тому ставлення до цього овоча різних людей у різних
країнах було вельми суперечливим. Скажімо, в Данії 1774 року вийшла книга, що
застерігала читачів: «Плоди дуже шкідливі, оскільки ті, хто їх з’їдає,
божеволіють». Водночас існувала версія щодо отруйності помідорів (яка
процвітала в Європі майже століття). Одне слово, коли майбутньому першому
президентові США Дж. Вашингтону якось подали апетитну печеню, щедро прикрашену
помідорами, то його насправді хотіли отруїти (це сталося 1776 року, під час
боротьби північних англійських колоній за свободу та незалежність). Такий
підступний спосіб позбутися лідера армії колоністів вигадав кухар Джеймс
Берслі. Він був настільки переконаний, що намір себе виправдає, що негайно
похвалився власним «подвигом» командувачу англійською королівською армією.
Тим більше, що Вашингтон, пообідавши, ліг відпочити й міцно заснув. На щастя,
він прокинувся цілком здоровим і прожив ще 23 сповнених подіями роки. А кухар
наклав на себе руки.
Біологи довго дискутували: з погляду науки, помідор – це
або фрукт, або ягода, але виростає на городі й уживається як огірок чи
капуста... У 1893 році Верховний суд США одноголосно ухвалив: при стягненні
митного збору вважати помідори овочами (овочі обкладалися митом, а фрукти –
ні). Кумедно, але 2001 року Євросоюз постановив уважати помідори фруктами.
Сьогодні цьому плоду офіційно повернули статус ягоди, і в багатьох книгах його
так і називають. Та для нас він був і лишається овочем. Певний час пообиравши
між назвами, наші предки зупинилися на слові «помідор». А іншу назву
закріпили як прикметник: томатна паста, томатний сік тощо.
Помідори справедливо є фаворитами кулінарів, вони містять
багато вітамінів, а також лікопін – органічний пігмент групи каротиноїдів,
тобто амінокислоту, яку, як відомо, не виробляє людський організм. Із цієї
групи лікопін – найпотужніший антиоксидант, і в комбінації з вітамінами С та Е
здатен протистояти онкологічним та серцево-судинним захворюванням.
ДОВГЕ-ДОВГЕ ТА СМАЧНЕ
Часом доводиться чути
від знайомих: «Ідеш у магазині вздовж бакалійного ряду, а там на полицях ніби
наші макарони, а написано «паста»! В італійському ресторані й поготів: у меню –
самі лише пасти, та ще з такими назвами, що геть заплутаєшся! Невже італійці
полюбляють їсти самі лише соуси?». Публіка розгублена чи дивується, бо
означення незрозуміле – «не наше».
Запевняємо:
італійська паста – це всього лише вироби з тіста, що мають незліченну кількість
форм, різняться як завдовжки, так і завширшки. І навіть за кольором! Приміром,
макароні випускаються у вигляді довгих товстих трубок; спагеті у вигляді
шнурків; вермічелі – як короткі тонкі нитки; тагліателі – у вигляді пласкої
довгої локшини; лумаче – на кшталт вушок; кончільєте – черепашок. А ще є
руоте, фузілі, канелоне та багато інших видів, кожен – власної форми та
вигляду. І все це – паста!
В Італії виробляють навіть фаршировану пасту, яка чимось
нагадує наші вареники: круглі капело, квадратні равіолі, скручені в кільце
джгутики тортеліні. Печена паста називається лазанья. Її готують з пласких
шарів тіста з м’ясом та соусом.
Принагідно й підказка: якщо в ресторані ви таки ризикнули
замовити пасту, то зауважте, що довгу пасту (спагеті, макароні тощо) подають
без ножа. Намотуйте її на виделку, ніби нитку на котушку. А як полюбляєте їсти
із соусом, тоді візьміть ложку в праву руку, зачерпніть у неї приправу та підставте
під виделку, що крутиться в лівій руці з намотаною на неї пастою, і...
смачного!
ЯК ФУТБОЛ,
КАРНАВАЛ...
Паелья... Як ви
ставитеся до цієї страви? Сподіваємося, позитивно, бо це справді смачно!
Основа паельї – рис,
підфарбований шафраном і приправлений оливковою олією. Крім цього, додаються
овочі, боби, м’ясо, морепродукти, слимаки – в різних сполученнях і варіантах.
А таких безліч, самі іспанці стверджують, що понад 300. Класична паелья, крім
рису, включає ще 6-7 видів риби та морепродуктів, курку (як варіант м’яса),
біле вино, зелень та спеції. У деяких регіонах рис замінюють на квасолю.
Паелью визнано візитівкою Іспанії. Хоча справедливіше було б
сказати – Валенсії, оскільки саме ця іспанська провінція і є батьківщиною
страви. Паелья Валенсіана складається з білого рису, зелених овочів, кролика
(курчати, гуски), слимаків, бобів та приправи. На початку XIX ст. паелью обожнювала
вся країна, не кажучи вже про власне Валенсію, де й до сьогодні, як висловився
іспанський письменник Хуліо Камба (vokrugsveta.ru), «вона викликає таке ж
бурхливе народне визнання, як футбол, карнавал і Діва Марія». Але сама назва
(слід вимовляти «паея») – каталонського походження й апелює до латинського
patella, тобто пічка, сковорода. Тож українська (як і польська) «пательня»
цілком із нею співзвучна.
Нарешті, паелья традиційно подається в Іспанії щонеділі, а
також у день Святого Йосифа (19 березня).
ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ, ЩО...
* Неодмінними
інгредієнтами традиційної італійської піци, крім тіста, є соус зі свіжих
помидорів, сир «Моцарела» та листя петрушки. Ці три компоненти мають не лише
кулінарне, а й символічне значення, бо утворюють кольорову гаму італійського
прапора.
* Найдорожчий у світі десерт подають в одному з
нью-йоркських ресторанів. Це вершкове морозиво, яке готують з 25 сортів какао,
оздоблюють збитими вершками й шматочками їстівного золота. Подається воно в
келиху, прикрашеному золотою облямівкою та діамантами. А крім цього, є ще й
золота ложечка, також оздоблена діамантами. Уся ця розкіш коштує 25 тис. доларів.
Звісно, збираючись піти, клієнт може забрати посуд із собою.
* Італійська мудрість каже, що салат повинні готувати чотири
кухарі: скупий, філософ, марнотратник і митець. Скупий має приправити страву
оцтом, філософ – посолити, марнотратник додати олії, а митець – усе змішати.
* Найбільшою стравою в світі є смажений верблюд. Загалом це
традиційна їжа на бедуїнському весіллі. Верблюд фарширується баранами, кожен з
яких, у свою чергу, – курками, ті – рибою, а риба – яйцями. Одне слово, щось на
зразок російської «матрьошки». На думку ще спадає казка про місцезнаходження
Кощієвої смерті, та однаково все це не так вражає уяву, як кулінарний винахід
кочівників, мешканців пустелі, про яких ми чули ще з дитинства
Сторінку
підготувала
Тетяна МОРГУН, «ПВ»
24.04.2012
|