« на головну 26.10.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1260)
03
Жовтень
 
Інтерв’ю
 
ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ

ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

ПРОФСПІЛКА ДАЄ ОПОРУ І НАДІЮ

ПРОФСПІЛКА ДАЄ ОПОРУ І НАДІЮ

У ці трагічні часи іс­торії України, коли руйнуються мрії, ба­гато навіть молодих людей втрачають сенс життя, надію та віру у майбутнє, таке бажане і необхідне прагнення до по­дальшого існування, до боротьби і пере­моги повертають профспілки.

Під час війни відбува­ються колосальні зміни як з усією країною, так і з кожною людиною окремо. Руйнуються не лише бу­дівлі, об’єкти інфраструк­тури, житло, а й долі лю­дей. У той час, коли бага­то підприємств та органі­зацій втрачають свою життєздатність, проф­спілкам вдалося не тільки змінити форми своєї ді­яльності, а й довести влас­ну інституційну стійкість і спроможність навіть у неймовірно важких умо­вах продовжувати вико­нувати свій основний обов’язок – допомагати людям.

Про це йшлося у Києві у Будинку профспілок на урочистому заході, при­свяченому четвертій річ­ниці з дня заснування Все­української профспілки захисників України, спортсменів та працівни­ків сфер.

Захід розпочався з хви­лини мовчання на знак пам’яті та пошани поле­глим воїнам і усім україн­цям, які загинули внаслі­док розв’язаної рф війни проти України. Він зібрав не звичайних людей, а тих, хто прийшов з пере­дової, тих, хто зі зброєю в руках уже не перший рік поспіль боронить нашу країну: командирів і рядо­вих, військовослужбов­ців, які сьогодні є гордіс­тю країни, і які є членами профспілки.

Згадуються слова з гімну Федерації профспі­лок України (ФПУ): «...лю­дина йде з надією у серці шукати захисту до проф­спілок». На сьогодні це не лише поетичні рядки. У часи війни вони набува­ють реальної ваги, коли люди отримують від профспілкових організа­цій різних рівнів гумані­тарну, матеріальну, ме­дичну, психологічну та іншу необхідну їм допо­могу і підтримку.

На цьому у своєму ви­ступі перед поважним зі­бранням наголосив Голо­ва ФПУ Григорій Осовий.

– Для нас є честю бути у цій аудиторії, яка пред­ставляє велику братську сім’ю військових-спілчан. Сьогодні ФПУ об’єднує майже 3 мільйони членів профспілок, які задіяні на трудовому фронті, забез­печуючи спроможність нашого війська, а також долучилися до лав ЗСУ, до Тероборони та зі збро­єю в руках стали на за­хист Батьківщини.

Близько 200 тис. наших спілчан вже є бійцями, які боронять країну. Від по­чатку повномасштабної війни наші членські орга­нізації закумулювали по­над 3 млрд грн, які безпо­середньо скеровано на по­треби ЗСУ і допомогу лю­дям і організаціям, які по­требують першочергової підтримки, а також тим, кого призвали до війська. Ми надаємо їм необхідне обладнання та устатку­вання, щоденно і безпе­рервно забезпечуємо їхні потреби. Отже, профспіл­ки роблять безліч суспіль­но корисних справ.

У нас є партнери з біз­несу, організацій робото­давців, органів виконав­чої влади, наші закордон­ні партнери також нада­ють допомогу українцям. Це наша спільна заслуга – усіх членських організа­цій ФПУ, в цьому є сила нашого об’єднання, адже, один у полі не воїн. Тому все, що ми маємо у нашо­му розпорядженні, зокре­ма, санаторно-курортні заклади, які вже надають допомогу тим, хто її най­більше потребує, буде й надалі слугувати людям.

Сьогодні профспілки дають людям надію і опо­ру.

Григорій Осовий ви­словив думку про те, що, на його переконання, створення профспілок у різних родах військ має велику перспективу. Сьо­годні людина є військо­вим, а завтра вона повер­неться до мирного життя. Хтось матиме змогу при­йти на своє робоче місце, а комусь знадобляться пе­рекваліфікація, соціальна і психологічна адаптація, фізична реабілітація. Пі­клування про тих людей, хто повернеться з війни, стане ще однією справою для профспілок. Тому, вважає очільник ФПУ, по­трібно й надалі налаго­джувати та зміцнювати комунікації, зокрема, у форматі ведення соціаль­ного діалогу і підтримки дієвого тристороннього партнерства.

Досягненням Всеукра­їнської профспілки захис­ників України, спортсме­нів та працівників сфер у т.ч. і у веденні соціально­го діалогу був присвяче­ний виступ її голови Сер­гія Бизова.

Він сказав, що органі­зація об’єднує бійців сухо­путних військ, сил ТРО, військових капеланів, членів Всеукраїнської асоціації ветеранів Афга­ністану та Антитерорис­тичної операції, громад­ської організації «Жінки зі сталі», представників ДЮСШ, спортсменів і тре­нерів. Профспілка існує лише декілька років, в ній об’єднались здебільшого молоді люди, які щойно починають свій життєвий та трудовий шлях.

– Наразі багато наших соратників, членів проф­спілки перебувають на фронті, вони боронять державу від натиску воро­га. Отже, профспілка – це сплав поколінь україн­ських захисників, які є своєрідним щитом Украї­ни, – зазначив він.

Серед здобутків проф­спілки було відзначено підтвердження її репре­зентативності, підписан­ня Галузевої угоди з Мі­ністерством молоді та спорту України, вступ до лав найчисельнішого профспілкового профоб’єднання України – ФПУ, проведення рефор­ми діяльності профспілки тощо.

– Лише за останній рік роботи за нашого сприян­ня 1,5 тис. осіб пройшли реабілітацію, надано 600 соціальних виплат за по­ранення, 240 осіб працев­лаштовані, 200 отримали нагороди, а найголовніше сьогодні – ми вручаємо нашим військовослужбов­цям сертифікати на жит­ло. Також вдячний за со­ціальне партнерство Мі­ністерству у справах вете­ранів України, командуванню Сухопутних військ, військ оператив­ного командування «Пів­ніч», Сил Територіальної оборони ЗСУ.

Під час виступів луна­ла думка про те, що, коли люди здатні об’єднатись, разом вони стають силою, здатною на звершення дійсно великих справ. А вже коли людині вдається здійснити щось насправді важливе, то її життя набу­ває сенсу і виникає пере­конання, що докладені зу­силля не є марними.

– Вдячний моїм побра­тимам за те, що у найтяж­чий для країни час ніхто не ховався і, коли трапи­лось горе – війна, багато хто взяв зброю та виконує свій обов'язок перед дер­жавою, – сказав С. Бизов. – Для мене честь бути од­ним з вас, говорити дер­жавної мовою та бороти­ся на нашій землі за її свободу і незалежність. Також для мене є честю бути профспілковцем і я впевнений, що ФПУ у не­далекому майбутньому стане одним з тих двигу­нів, які в період післяво­єнного часу будуть спри­яти у відбудові нашої держави.

Про вдячність проф­спілкам йшлося також у виступах військових, які пройшли бойовими шля­хами та не з чужих слів знають про справжню цін­ність людського життя. Полковник командування Сил Тероборони Олек­сандр Пухарський зокре­ма зазначив:

– Від імені команду­вача Сил ТРО, від кож­ного військовослужбов­ця, який виконує бойові завдання на лінії бойо­вих зіткнень, хочу подя­кувати профспілкам України за ту підтримку і допомогу, яку ви нада­єте військовослужбов­цям. Соціальна підтрим­ка на сьогодні стає най­важливішим аспектом у роботі з особовим скла­дом, коли ви допомагає­те особовому складу, військовослужбовцям, ветеранам, їх сім’ям, фактично деякі наші обов’язки ви берете на себе, за що вам велика вдячність, – сказав він.

Апогеєм урочистої по­дії стало вручення вій­ськовослужбовцям-чле­нам профспілки сертифі­катів на квартири.

Також під час заходу було підписано Меморан­дум про співпрацю між командуванням Сухопут­них військ, Силами ТРО ЗСУ, благодійними фон­дами, підприємствами ДК «Укроборонпром» та Всеу­країнською профспілкою захисників України, спортсменів та працівни­ків сфер.

01.08.2024


Пресцентр ФПУ

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

25.10.2024 21:44

11.10.2024 22:50

10.10.2024 22:03

08.09.2024 21:09

23.08.2024 22:29

23.08.2024 22:00

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання