« на головну 09.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

ПЛЕНУМ ЦК РОЗГЛЯНУВ ПОДАЛЬШІ ДІЇ ПРОФСПІЛКИ ВУГІЛЬНОЇ ГАЛУЗІ

ПЛЕНУМ ЦК РОЗГЛЯНУВ ПОДАЛЬШІ ДІЇ ПРОФСПІЛКИ ВУГІЛЬНОЇ ГАЛУЗІ

Відбувся черговий IV Пленум Профспілки працівників вугільної промисловості Украї­ни. На порядку ден­ному було розглянуто наявну ситуацію , що склалася у вугільній галузі.


В роботі форуму взяли участь заступник Міністра енергетики України Олек­сандр Хейло, менеджер компанії ДТЕК Олександр Туров, голова Федерації ро­ботодавців ПЕК Анатолій Татаринов, нардепи Вікто­рія Гриб та Михайло Бон­дар та ін.

У вступному слові голо­ва профспілки Андрій Зи­мін зазначив, що попри складну економічну ситуа­цію та військову агресію ПЕК успішно пройшов осінньо-зимовий опалю­вальний період. Шахтарі героїчною працею забезпе­чили твердим паливом ге­нерацію і теплові станції.

В цілому ситуація на ву­гільних підприємствах має деякі позитивні тенденції, але питання забезпечення основних соціально-трудо­вих прав і гарантій стоїть надто гостро.

Профспілка вугільни­ків вдячна депутатам, які підтримали законопроєкт №10086, яким продовжено термін дії мораторію на примусове стягнення бор­гів та банкрутство окремих підприємств у сфері енер­гетики.

Проте, законопроєкт №6530-1 щодо оподаткуван­ня ПДВ операцій з поста­чання вугілля, залишаєть­ся тільки на папері. Його прийняття значно покра­щило би фінансовий стан державних підприємств. Особливо це стосується ДП «Львіввугілля».

Також дуже повільно розглядається законопро­єкт №10415 про врегулюван­ня питань заборгованості зі сплати ЄСВ державних під­приємств, що належать до сфери управління Міненер­го. З приводу даного питан­ня було направлено спіль­не звернення ППВПУ та НПГУ голові Комітету ВРУ Галині Третьяковій з про­ханням розглянути зазна­чений законопроєкт на найближчому засіданні ко­мітету.

Голова профспілки наго­олосив, що найбільшою проблемою галузі є наяв­ність заборгованості з ви­плати зарплати, а також питання погашення такої заборгованості за минулі роки.

На державних вугледо­бувних підприємствах фак­тична заборгованість існує з 2015 року і набула хроніч­ного характеру, за опера­тивними даними вона складає понад 1,3 млрд грн. У поточному році заборго­ваність складає 150,5 млн грн. Найбільша заборгова­ність – на ДП ВК «Красно­лиманське» – 117,4 млн грн.

В цілому, заборгова­ність перед працівниками вугільної галузі складає 77,7% від заборгованості всіх підприємств держав­ної форми власності.

Актуальною залишаєть­ся проблема погашення за­боргованості державних підприємств вугільної га­лузі зі сплати єдиного вне­ску соцстраху та зі сплати штрафних санкцій.

З метою її вирішення, за ініціативи ЦК профспілки, СПО об’єднань профспілок проведено нараду за участі представників Мінсоцполі­тики, Мінекономіки, Мін­фіну, Міненерго. За підсум­ками наради запропонова­но Міненерго створити Ро­бочу групу з цього питан­ня.

Укрвуглепрофспілка направила кілька звер­нень до Міненерго, втім, до цього часу питання сто­совно створення відповід­ної Робочої групи залиша­ється відкритим. Шахтарі продовжують отримувати мізерну допомогу по тим­часовій непрацездатності, розмір якої нараховується з розміру мінімальної за­робітної плати без враху­вання її фактичного роз­міру.

Ще одна проблема – по­вернення права на пенсію на пільгових умовах для працівників шахт серед­ньої ланки та обслуговую­чого персоналу, зайня­тість яких в підземних умовах становить 50 і біль­ше відсотків в обліковому періоді, що утискає наявні права значної кількості шахтарів, що працюють в складних і небезпечних умовах.

ЦК профспілки за наяв­ної консолідованої позиції з Міненерго та роботодав­цями галузі, а також під­тримки з боку фахівців з охорони здоров’я ініціює повторний розгляд урядом цього важливого питання.

ПРОФСПІЛКА ПРАЦІВНИКІВ ВУГІЛЬНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ

 

ЗУСТРІЧ КЕРІВНИЦТВА ПРМТУ У ПАРЛАМЕНТІ НОРВЕГІЇ

Олег Григорюк, голова Профспілки робітників морсь­кого транспорту України (ПРМТУ), зустрівся з Іне Марі Еріксен Сьорейде – Головою Комітету міжнародних зв'язків у Парламенті Норвегії.

Під час зустрічі Олег Григорюк розповів про сьогоднішні реалії, з якими стикають­ся українські моряки. Війна призвела до того, що частина моряків втратила мож­ливість виїжджати за межі країни для ро­боти на іноземних судах. Це створює до­даткові фінансові труднощі для моряків та їхніх сімей.

«Попри виклики та всі труднощі, які нам приготував час, профспілка продовжує по­стійно працювати на благо наших спілчан, – зазначив Олег Григорюк. – На самому по­чатку війни, коли всі були в розгубленості та без впевненості у майбутньому, ПРМТУ за підтримки ITF Seafarers ' Trust організувала 21 безкоштовний рейс до Румунії та 545 лю­дей змогли виїхати у безпечне місце. За ці два роки війни ПРМТУ надала матеріальну допомогу близько 6 000 морякам.

Ми передали 4500 наборів для моряків з продуктами, засобами гігієни, канцелярією для дітей, 1600 продуктових та гігієнічних наборів для працівників берего­вих організацій ПРМТУ. Зараз у нас проходить ще одна акція з нашої ініціа­тиви: за сприянням ITF - ETF Solidarity Fund допо­мога у вигляді 1500 про­дуктових наборів буде видана транспортникам, членам ПРМТУ».

Під час зустрічі Іне Марі Еріксен Сьорей­де висловила щиру підтримку у нашій бо­ротьбі та підкреслила важливість роботи ПРМТУ у такий важкий для країни час.

ПРОФСПІЛКА РОБІТНИКІВ МОРСЬКОГО ТРАНСПОРТУ УКРАЇНИ

 

ПОЗОВ ПРО СТЯГНЕННЯ ЗАРПЛАТИ – БЕЗСТРОКОВИЙ!

У парламенті зареє­стровано законопро­єкт про внесення змін до статті 233 КЗпП щодо забезпе­чення права застосу­вання необмеженого строку звернення працівника до суду з позовом про стяг­нення належної йому заробітної плати.

Проєктом закону пропо­нується внести зміни до статті 233 КЗпП, якими передбачається встано­вити, що у разі порушен­ня роботодавцем законо­давства про оплату праці звернення працівника до суду з позовом про стяг­нення заробітної плати, яка йому належить, тоб­то усіх виплат, на які працівник має право згід­но з умовами трудового договору і відповідно до державних гарантій, установлених законодав­ством, без обмеження будь-яким строком, неза­лежно від того, чи були такі суми нараховані ро­ботодавцем.

Автором законопроєкту виступає народний депу­тат Володимир Мороз. Він, зокрема, посилаєть­ся на Рішення КСУ від 15 жовтня 2013 року №8-рп/2013, яке, на його думку, дає підстави для висновку, що у разі пору­шення роботодавцем за­конодавства про оплату праці, працівник не об­межується будь-яким строком звернення до суду з позовом про стяг­нення належної йому за­робітної плати.

Також відповідну пози­цію, на думку депутата, висловив Верховний Суд у постанові від 4 квітня 2023 року по справі №640/8348/21, який вка­зав, що поняття «оплата праці» і «заробітна пла­та», які використовують­ся у законодавстві, що ре­гулює трудові правовід­носини, є рівнозначними. «Тому спір в частині ви­мог ненарахування та не­виплати позивачу грошо­вої компенсації за всі не­використані дні щоріч­ної основної та додатко­вої відпустки… (є належ­ною працівнику заробіт­ною платою)…» та охо­плюється застосованим у частині другій ст. 233 КЗпП визначенням «за­конодавство про оплату праці», у зв'язку з чим не обмежується будь-яким строком звернення до суду з позовом про її на­рахування та стягнення.

 

БІЗНЕС ВІДЧУВАЄ ПОТРЕБУ В ПРАЦІВНИКАХ

Ситуація на ринку праці поступово стабілізувалася і бізнес відчуває потре­бу в працівниках. Про це повідомила дирек­торка Державного центру зайнятості Юлія Жовтяк.

«Нині кількість актуаль­них вакансій ресурсу Служби щоденно стано­вить майже 50 тис. оди­ниць, що майже вдвічі більше, ніж торік», – за­значила директорка.

За її словами, така сама тенденція прослідковується і на Єдиному порталі вакансій. «Якщо наприкінці минулого року там було 200 тис. пропозицій роботи, то на сьогодні це майже 230 тис. вакансій», – додала вона.

Багато представлено вакансій для представників таких професій: про­давець, водій, бухгалтер, кухар, вантажник, лікар, швачка, вчитель, елек­трик, вихователь, фарма­цевт, автослюсар, токар, психолог.

Найбільше вакансій у ве­ликих областях: Дніпропетровській, Київській, Харківській, Льв?

22.04.2024



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання