« на головну 24.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

ВАЛЕРІЙ СЄДОВ: «У ЖОДНОМУ РАЗІ НЕ МОЖНА ОПУСКАТИ РУКИ»

ВАЛЕРІЙ СЄДОВ: «У ЖОДНОМУ РАЗІ НЕ МОЖНА ОПУСКАТИ РУКИ»

Жити і працювати в умовах війни складно. Однак, це не привід жаліти себе чи поринати в ностальгію за «стари­ми добрими мирними ча­сами». Щоб подолати труднощі сьогодення, необхідно зосередитися на першочергових цілях і методично рухатися до них. Так вважає наш співрозмовник – голова Запорізької обласної організації Профспілки металургів і гірників України Валерій Сєдов.

Він розповідає: «Ситуація в нашому регіоні напружена. Деякі громади під тимчасо­вою окупацією, деякі – у при­фронтовій зоні, і навіть там, де наразі відносно спокійно, рівень небезпеки високий. Але життя продовжується. Під­приємства галузі роблять все можливе для збереження ви­робництва, адже тільки пра­цююча економіка дозволить нашій армії чинити гідний опір ворогу. І попри численні перешкоди (розрив господар­ських зв’язків з окупованими територіями, відсутність вну­трішнього ринку споживання продукції, гострі проблеми з логістикою тощо) мають пев­ний успіх. Так, потужності «Запоріжсталі» завантажені десь на 50%, «Запоріжвогне­триву» – трохи менше ніж на 80%, «Запоріжкокс» нещодав­но вийшов на стовідсотковий показник. Із середини травня відновила свою роботу й на­брала оберти фактично до 50% довоєнного виробництва «Дні­проспецсталь». Гірші справи на Запорізькому заводі феро­сплавів (функціонують 7 пе­чей із 32), титаномагнієвому комбінаті, «Укрграфіті».

Багато металургів і гірни­ків вирушили боронити Бать­ківщину у лавах Збройних Сил України. Ті, хто залишив­ся вдома, несуть свою трудову варту, працюючи за себе і від­сутніх колег. Первинні органі­зації ПМГУ, що діють на під­приємствах, продовжують опі­куватися питаннями зайня­тості, зарплати, охорони пра­ці, колективного й індивіду­ального правового захисту членів профспілки.

На додачу до цих звичних напрямів діяльності дбаємо про потреби мобілізованих представників трудових ко­лективів, допомагаємо ЗСУ, переселенцям (серед них – ро­дини спілчан первинки Запо­різького залізорудного комбі­нату, які виїхали до Запоріж­жя з окупованого Дніпроруд­ного). Займаємося, в тому чис­лі за сприяння Федерації профспілок України, залучен­ням гуманітарної допомоги. Вона є вагомою підтримкою для людей, яким довелося ті­кати з домівок, а також для тих, хто втратив роботу через економічні негаразди.

З огляду на нові завдання навантаження у профспілко­вих лідерів і активу велике. Адреналін перших днів війни вивітрився, а роботі не видно кінця. Це, звісно, призводить до накопичення втоми. Але за 5 місяців всі ми багато чому навчилися, відпрацювали на­вичку чітко вирізняти головне і другорядне, зробили певні висновки».

ПРЕС-СЛУЖБА ПМГУ

 

ЗА СПРИЯННЯ ДЕРЖПРАЦІ 158 ПІДПРИЄМСТВ ВІДНОВИЛИ СВОЮ ДІЯЛЬНІСТЬ

А 19 ТИС. ПРАЦІВНИКІВ ЗБЕРЕГЛИ РОБОТУ

За сприяння інспекторів Державної служби України з питань праці 158 підприємствам, у яких було обмежено виконання робіт та експлуатацію обладнання підвищеної небезпеки, вдалося відновити свою діяльність і, як наслідок, зберегти 19 тис. робочих місць своїх працівників.

У травні Держпраці започаткувала проєкт, спрямований на недопущення зупинки роботи підприємств в умовах російської воєнної агресії. Під час без­посередніх візитів інспектори Держпраці надавали консультаційну та практичну допомогу суб’єктам госпо­дарювання, зокрема щодо усунення порушень вимог законодавства з пи­тань охорони праці, які обмежували роботу підприємств чи виконання окремих робіт. На запит бізнесу також розповідали про ефективні способи ор­ганізації роботи з урахуванням вимог безпеки праці. Одним з головних пи­тань під час роз’яснювальних заходів був спрощений порядок отримання до­зволів.

ДЕПАРТАМЕНТ ОХОРОНИ ПРАЦІ ФПУ

 

ПРОФСПІЛКА ЗАЛІЗНИЧНИКІВ ЗАКЛИКАЄ ЗБЕРЕГТИ ВИПЛАТИ МОБІЛІЗОВАНИМ

Профспілка залізничників і транспортних будівельників України звернулася до ад­міністрації головного роботодавця галузі – «Укрзалізниці» з пропозицією зберегти виплату середнього заробітку працівни­кам, які проходять військову службу.

В офіційному листі Профспілки, зокрема, зазнача­ється: «Хоча за нещодавно прийнятим Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин» відповідний обов’язок з роботодавця знято, проте статтею 9¹ Кодексу законів про працю передбачено, що підприємства, установи, ор­ганізації в межах своїх повноважень і за рахунок власних коштів можуть встановлювати додаткові порівняно із законодавством трудові та соціально-побутові пільги для працівників. Тож очікуємо невідкладного початку переговорів для вирішення цього питання, бо не можна залишати працівників АТ «Укрзалізниця», які боронять кордони нашої країни від російських загарбників, та їхні сім’ї без фінансової підтримки».

 

ЗА СПРАВЕДЛИВІСТЬ ВАРТО БОРОТИСЯ

Справедливість – аж ніяк не красива абстракція, а цілком кон­кретна річ. Так вважають у профкомі ПМГУ «КАМЕТ - СТАЛЬ» і дово­дять своє переконання практи­кою. Активісти цієї первинки мо­жуть чимало розповісти про запе­клу боротьбу за відновлення пору­шених прав людей праці у склад­них та іноді, здавалося б, безпер­спективних ситуаціях. Нещодавно до їх переліку додалася історія завгоспа конвертерного цеху, чле­на ПМГУ Олени Білявської.

Багато років пропрацювавши пліч-о-пліч з металургами, сумлінно виконуючи свої про­фесійні обов’язки в складних, шкідливих умо­вах та отримуючи офіційну заробітну плату, Олена Миколаївна й гадки не мала, що в неї можуть виникнути якісь проблеми з виходом на заслужений відпочинок. Після досягнення 50-річного віку вона, як і годиться, зібрала всі необхідні документи та віднесла їх до місцево­го відділення ПФУ, розраховуючи на оформ­лення пільгової пенсії. І отримала відмову, оскільки підрядна організація, до складу якої належало її робоче місце, як виявилося, не по­дала деякі папери до архіву.

Хіба винен працівник у недбалості свого роботодавця? З точки зору справедливості: ав­жеж, ні! На жаль, точка зору адвокатів, до яких зверталася Олена Миколаївна, мала відношен­ня не стільки до пошуку істини, скільки до прагнення отримати високий гонорар, тож у допомозі вони їй відмовили. А тому й друге (у 2018 році) подання пакета документів Олени Білявської до Пенсійного фонду завершилося тим самим – відмовою.

Жінка була за крок до розпачу. Але раптом згадала: профком ПМГУ «КАМЕТ-СТАЛЬ» ні­коли не кидає своїх, то, може, там допоможуть, принаймні порадою? Як виявилось, ідея була слушною. Докладно вивчивши ситуацію, профспілкові фахівці взялися за справу: навчи­ли, як створити електронний цифровий під­пис, завести особистий кабінет на сайті ПФУ, перевірити наявність у базі необхідної інфор­мації, правильність оформлення довідок... Та навіть із такою міцною підтримкою чергове подання документів у серпні 2021 року бажано­го результату не принесло. Тоді в профкомі ви­рішили: годі просити, прийшов час вимагати! І в грудні 2021 року допомогли працівниці пода­ти судовий позов до ПФУ.

Справа рухалася повільно, але рухалася, і врешті було винесено рішення: визнати відмо­ву в призначенні пенсії Олені Білявській не­правомірною та зобов’язати ПФУ розглянути її документи ще раз, із зарахуванням пільгового стажу. За підсумками такого розгляду вже у серпні Олена Миколаївна має отримати пен­сійні виплати за весь період з моменту подан­ня заяви. Вона розповідає: «Після такого довго­го «ходіння по муках» я вже мало в що вірила. Але небайдуже ставлення добрих, чуйних лю­дей, які зустріли мене в профкомі, додало сил, а їхні професіоналізм і наполегливість стали запорукою вирішення моєї складної пробле­ми. »

ПРЕС-ЦЕНТР ПМГУ, ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ АНДРІЯ СЛЮСАРЕНКА

02.09.2022



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання