« на головну 27.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

ПІД ЧАС ВІЙНИ СЛОВА «СКОРОЧЕННЯ ПЕРСОНАЛУ» НЕ ПОВИННІ ВИМОВЛЯТИ

ПІД ЧАС ВІЙНИ СЛОВА «СКОРОЧЕННЯ ПЕРСОНАЛУ» НЕ ПОВИННІ ВИМОВЛЯТИ

3 червня у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України з ініціативи Атомпрофспілки відбулась нара­да, присвячена проблемам підприємств, що належать до сфери управління Державного агентства України з управління зо­ною відчуження та розташовані у Чорнобильській зоні відчуження.

У нараді взяли участь голова Атомпроф­спілки Валерій Матов, представник Атомпрофспілки в ЧООП Микола Тетерін, голова профкому ЧАЕС Богдан Сердюк (онлайн), заступник очільника Міндовкіл­ля Олександр Краснолуцький, керівники департаментів міністерства, очільник Держагентства України з управління зо­ною відчуження Євген Крамаренко.

Підприємства Чорнобильської зони від­чуження та Чорнобильська АЕС після звільнення від російських окупантів нала­годжують свою роботу в нових умовах, ускладнених знищенням інфраструктури зони ворогом. Є труднощі з доставкою пер­соналу на станцію, організацією робочих місць, визначенням регламенту роботи, організацією місця проживання персоналу ЧАЕС, харчування працівників зони, під­готовкою до зимового опалення тощо. Та­кож є проблеми вже традиційного недофі­нансування діяльності підприємств зони. Але головне питання, що непокоїть проф­спілку, це заяви адміністрації щодо необ­хідності «оптимізації» персоналу. Проф­спілка ініціювала нараду з керівниками міністерства, аби упередити скорочення чисельності працівників на підприємствах зони відчуження, а також зберегти рівень їхньої заробітної плати.

Голова Атомпрофспілки Валерій Матов подякував заступнику міністра Олексан­дру Краснолуцькому за оперативне реагу­вання на звернення Атомпрофспілки та організацію засідання, висловив надію на спільне швидке вирішення проблем, пов’язаних з умовами праці та перспекти­вами розвитку чорнобильських підпри­ємств. «Ми змушені були звернутися до керівництва міністерства щодо вирішення питань, які накопичились у Чорнобиль­ській зоні відчуження, хотіли б як соціаль­ні партнери отримати повну інформацію про кроки адміністрації щодо перспектив діяльності підприємств зони, узгодити наші позиції, мати злагоджені дії для розв’язання проблем, особливо тих, що сто­суються безпосередньо трудових колекти­вів», – зазначив Валерій Матов.

«Людей турбує передусім збереження чисельності колективів та рівня заробітної плати, – сказав представник Атомпроф­спілки у Чорнобильській організації проф­спілки Микола Тетерін. – Наша позиція по­лягає в тому, що під час війни слова «ско­рочення персоналу» ми не повинні взагалі вимовляти. Ми маємо домовитися, щоби хоча б на час воєнних дій не «оптимізува­ти» чисельність».

Як зазначили профспілкові лідери, це центральне питання для Атомпрофспілки, його необхідно було узгодити на рівні мініс­терства. Інші «тактичні» питання, що стосу­ються харчування, проживання, перевезен­ня працівників, підготовки до зимового пе­ріоду тощо, мали би бути вирішені на рівні Державного агентства з управління зоною відчуження. Проте, на думку профспілки, вони вирішуються не досить ефективно. Тому профспілкові претензії також було озвучено на нараді в міністерстві: у Агент­ства немає чіткого розуміння, як працюва­тимуть підприємства зони відчуження, не­має перспективного плану їх розвитку, не розроблено механізму їх взаємодії і коорди­нації. Особлива ситуація на Чорнобиль­ській атомній електростанції з організаці­єю проживання персоналу. Керівництво ДАЗВ проти поселення людей у Чорнобилі, що передбачено нормативними документа­ми, натомість пропонує організацію прожи­вання у 10-кілометровій зоні.

Голова Держагентства України з управ­ління зоною відчуження Євген Крамарен­ко пояснив: «Атомна електростанція через руйнування під час окупації відрізана від м. Славутича, де мешкає основний персо­нал. Тому є труднощі з його доставкою. З огляду на це, розглядається можливість, щоб максимум персоналу працювали у Славутичі, а на ЧАЕС – лише ті, хто безпо­середньо задіяний у роботах на атомній електростанції. У зв’язку з цим є потреба запровадження вахтового методу роботи й організації проживання персоналу на те­риторії Чорнобильської зони».

Ідеться про споруди, зведені під час лікві­дації наслідків аварії 1986 року. Наразі перед­бачається розмістити в цих будинках гурто­житки для працівників ЧАЕС. Серед аргу­ментів, які навів Євген Крамаренко: зруч­ність, адже персонал буде поряд з виробництвом, економія на перевезеннях, належне обслуговування і забезпечення умов у при­міщеннях персоналом станції. На заваді пла­нам адміністрації постали чинні норматив­ні документи, які вказують, що місцем про­живання персоналу працівників зони може бути лише місто Чорнобиль. Проживання у 10-кілометровій зоні поблизу ЧАЕС, як про­понує керівництво, не допускається.

Голова профкому ЧАЕС Богдан Сердюк поінформував учасників наради, що нара­зі консенсусу з адміністрацією станції щодо вахтового методу роботи досягнуто: «Тут претензій немає. Є техніко-економіч­не обґрунтування, стежимо за процедурою впровадження вахтового методу роботи. Однак, занепокоєння спричиняє місце про­живання або, як каже адміністрація, «тим­часового відпочинку» нашого персоналу. Ми наполягаємо на проведенні незалежної експертизи щодо цих місць тимчасового проживання персоналу».

Заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів Олександр Красно­луцький у цілому підтримав вимоги проф­спілки. Він дав доручення керівнику ДАЗВ проаналізувати діяльність підприємств і підготувати відповідні пропозиції, опра­цювати озвучені на нараді питання з ди­ректорами підприємств. Представник Атомпрофспілки в ЧООП Микола Тетерін запропонував «запротоколювати усі рі­шення, прийняті за результатами обгово­рення на нараді, із заявленою позицією мі­ністерства. І далі за протоколом, узгодже­ним профспілкою, скласти відповідний план розв’язання проблем за координаці­єю з профспілкою».

ЛІЛІЯ СОКОЛОВА, АТОМПРОФСПІЛКА

 

«ПРОФСПІЛКОВИЙ ВІСНИК» ПОБАЧИВ СВІТ

Задля подальшого розвитку ін ­формаційної діяльності профспі­лок, підвищення їх ролі в суспіль­но-політичному житті області За­карпатська обласна рада проф­спілок (голова Іван Зелінський) розпочала випуск електронної версії інформаційного бюлетеня «Профспілковий вісник», який ви­ходитиме щокварталу.

У першому випуску опубліковано ма­теріал прес-центру облпрофради про на­дання у Закарпатті гуманітарної допомоги вимушеним переселенцям, яку ФПУ отри­мала від австрійських профспілок. Розмі­щено також інформацію про співпрацю профспілок з обласним центром зайня­тості, проведення Всесвітнього дня солі­дарності з Україною, зустрічі у санаторії «Карпати» з представниками Місії амери­канської благодійної організації Corus International , яка через профспілки субси­дуватиме витрати у санаторіях, де прожи­вають тимчасово переміщені особи.

На допомогу профактиву надано пра­вові консультації щодо спрощення в отри­манні статусу безробітного під час воєн­ного стану та змін до пенсійного законо­давства для дострокового виходу на пен­сію, викладено процедуру укладання ко­лективних договорів тощо.

СЕРГІЙ БАРАНЧИКОВ, ЗАКАРПАТСЬКА ОБЛ.

 

СВІДОЦТВА ПРО РЕПРЕЗЕНТАТИВНІСТЬ ПРОФСПІЛОК БУДЕ ПРОДОВЖЕНО НА ПЕРІОД ВОЄННОГО СТАНУ

6 червня у режимі відеоконфе­ренції відбулася консультативна зустріч між профспілками та робо­тодавцями – двома сторонами со­ціального діалогу, які підтверджу­ють статус репрезентативності, за участю представників НСПП з ме­тою напрацювання відповідних змін до Порядку оцінки відповід­ності критеріям репрезентатив­ності та підтвердження репрезен­тативності суб’єктів сторін проф­спілок та організацій роботодавців в умовах воєнного стану.

Сторони розглянули низку конструк­тивних пропозицій щодо можливості продовження дії свідоцтв про підтвердження репрезентативності профспілок, їх організацій та об’єднань, організацій роботодавців та їх об’єднань на національному, галузево­му та територіальному рівнях. За ре­зультатами зустрічі досягнуто домовленості про врегулювання зазна­ченого питання, а саме продовження дії документів про репрезентативність на час воєнного стану та 6 місяців після його скасування. Відповідне рішення сторін буде оформлено протоколом.

УПРАВЛІННЯ СОЦІАЛЬНОГО ДІАЛОГУ ТА КОЛЕКТИВНО-ДОГОВІРНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ФПУ

 

ПІДТРИМУЄМО СПІЛЧАН, ЯКІ ОТРИМАЛИ ПОРАНЕННЯ НА ФРОНТІ

Коли в Україні розпочалася повномасштабна війна, профактивісти первинки ПМГУ рудника «Суха Балка» (м. Кривий Ріг) вирішили, що не стоятимуть осто­ронь, а всіма силами наближатимуть нашу Перемогу. Насамперед, вони поси­лили підтримку працівників підприєм­ства і родин гірників, які постраждали в боях. Наразі близько 400 співробітників ПрАТ «Суха Балка» зі зброєю в руках бо­ронять країну від окупантів.

«Наші хлопці, наші члени профспілки – сміливі воїни Збройних Сил України, ми ними пишаємось. На жаль, у жорсткому протистоянні загарбникам уже більше 10 з них отримали поранення. Зараз вони пе­ребувають на лікуванні в медичних за­кладах, розташованих по всій Україні: у мм. Дніпрі, Кривому Розі, Хмельницько­му, Львові. Профком дбає про них, піклу­ється про те, щоб вони були забезпечені всім необхідним, щоб змогли швидше одужати, – розповів голова первинної ор­ганізації ПМГУ ПрАТ «Суха Балка» Віктор Счастливий. – Тільки у квітні на ці цілі було спрямовано майже 70 тис. грн».

ПРЕС-СЛУЖБА ПМГУ

24.06.2022



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання