« на головну 18.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

ВАЖЛИВО, ЩОБ ПРАВА ОСВІТЯН НЕ БУЛО ЗВУЖЕНО

ВАЖЛИВО, ЩОБ ПРАВА ОСВІТЯН НЕ БУЛО ЗВУЖЕНО

З розгляду актуальних та го­стрих питань сфери освіти розпочалася робота прези­дії ЦК Профспілки праців­ників освіти і науки Украї­ни, що відбулась 20 жовтня у режи­мі онлайн.

Розпочинаючи засідання, голова Профспілки Георгій Труханов наго­лосив, що сьогодні як ніколи важли­во відстоювати права та гарантії спілчан, зважаючи на ситуацію з по­гіршенням епідемічної ситуації, по­силення карантинних обмежень у низці областей, а також прийняття бюджетного законодавства, де ма­ють бути чітко прописані й збереже­ні усі належні галузеві видатки в наступному році.

Георгій Труханов поінформував про підсумки акції протесту проф­спілок, що відбулася 7 жовтня у м.Києві, і висловив подяку головам обласних комітетів та всім спілча­нам, які вийшли на протест, аби від­стояти свої права та гарантії. Він за­уважив, що майже 2 тис. освітян взя­ли солідарну участь в акції, а деле­говані представники від Профспіл­ки освітян озвучили основні вимоги до влади на зустрічах із Прем’єр- міністром України Денисом Шмига­лем та нинішнім Головою Верхо­вної Ради України Русланом Сте­фанчуком. За результатами акції Прем’єр-міністр дав доручення роз­глянути вимоги профспілок.

Надалі учасники засідання розгля­нули такі питання порядку денного:

робота організаційних ланок Профспілки з фінансового забезпе­чення трудових і соціально-економіч­них прав та інтересів спілчан у 2021 році в умовах зміненого адміні­стративно-територіального устрою;

підсумки роботи організаційних ланок Профспілки щодо оздоровлен­ня і відпочинку дітей у 2021 році;

затвердження складу Служби правової допомоги Профспілки пра­цівників освіти і науки України.

З означених питань виступили заступники голови Профспілки Лю­бов Гарбаренко та Сергій Романюк, які поінформували колег по суті справи, а членами президії були прийняті відповідні постанови.

Значну увагу на засіданні було приділено внесенню змін та допо­внень до наказу МОЗ України від 4 жовтня 2021 № 2153 «Про затвер­дження Переліку професій, вироб­ництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим про­філактичним щепленням». З кон­структивними пропозиціями до об­говорення питання долучилися ко­леги зі Львова, Києва, Запоріжжя, Дніпра, Черкас, Харкова, Одеси. Було запропоновано поєднувати всі види роботи з органами влади, депу­татами на місцях, щоб не допускати утисків трудових прав освітян.

Підсумовуючи сказане, голова Профспілки Георгій Труханов наго­лосив, що наразі це питання перебу­ває на особливому контролі в сус­пільстві, адже важливо, щоб у клас зайшов здоровий учитель й здорові учні, а права всіх учасників на­вчального процесу не було звужено чи порушено.

ПРЕС-СЛУЖБА ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ

ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

СТИПЕНДІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Заступник голови Профспілки Ольга Чабанюк зазначила, що разом із збіль­шенням стипендій Уряд пропонує ско­ротити кількість стипендіатів, що по­рушує права здобувачів освіти та не сприяє мотивації молоді до навчання.

Президія прийняла звернення до Ка­бінету Міністрів України щодо недопу­щення скорочення стипендіатів. Такі рішення Уряду, що звужують існуючі права громадян, є порушенням статті 22 Конституції України та суперечать домовленостям про розширення кола стипендіатів на отримання академіч­них стипендій, задекларованим у Га­лузевій угоді між Міністерством осві­ти і науки України, Профспілкою пра­цівників освіти і науки України та Все­українським об’єднанням організацій роботодавців у галузі вищої освіти на 2021–2025 роки.

 

ПРОФСПІЛКОВЦІ НА EXPO-2020

Володимир Саєнко,

заступник Голови

Федерації профспілок

України

«П рофспілко­ва делега­ція з 29 ве­ресня по 5 жовтня перебувала у службовому відрядженні в Об’єднаних Арабських Еміратах на відкритті всесвітньої ви­ставки EXPO –2020.

Всесвітня виставка прохо­дить раз на 5 років і за місце її проведення змагаються всі країни світу. Проведення EXPO –2020 виграли ОАЕ. Вони збудували виставковий павільйон площею 4 кв. кіло­метри з досконалою інфра­структурою – станцією назем­ного метро, торговим цен­тром, житловими, логістични­ми та готельними об’єктами, об’єктами харчування, ство­рили 277 тис. нових робочих місць. Це наймасштабніший та найкоштовніший захід за 100 років історії EXPO, адже в ньому беруть участь 190 країн, очікуються 25 млн гостей, а ін­вестиції сягнули понад 44 млрд дол. США.

Головним завданням профспілкової делегації була популяризація нашої країни через виставковий павільйон як туристично привабливої для країн Перської затоки: Об’єднаних Арабських Еміра­тів, Саудівської Аравії, Ката­ру, Бахрейну та ін.

Літній туристичний бум в Україні змусив нас, як влас­ників туристичних і санатор­но-курортних об’єктів, ви­вчити попит і потреби турис­тів з країн Близького Сходу та Перської затоки, та спро­бувати його задовольнити.

За сприяння Міністерства закордонних справ України, Посольства України в ОАЕ, Міністерства економіки України відбулась презента­ція туристичного і санатор­но-курортного потенціалу України, що зацікавило при­сутніх на цих заходах заступ­ника міністра зовнішньої торгівлі, гостей павільйону, представників павільйонів країн Близького Сходу.

Ми провели кілька зу­стрічей. Зокрема, з емірат­ським підприємцем Якубом Муса Абдуллою, який потра­пив до Книги рекордів Гін­несса як засновник понад 270 компаній на Близькому Сході, є власником Bu Abdullah Group, що є ліде­ром в будівництві, нерухо­мості, торгівлі, інвестиціях, виробництві, тому членам нашої делегації – головам галузевих і територіальних профспілок було цікаво й ко­рисно поспілкуватись про можливі варіанти співпраці.

Стосовно виставки. Участь України в ній – це вже досягнення. Не підлягає сум­ніву той факт, що із залучен­ням досвіду 42 галузевих і те­риторіальних профспілок України щодо організації за­ходу він був би набагато змістовнішим і ефективні­шим, але добре, що хоч так.

Виставка триватиме до 31 березня 2022 року. Якщо хтось з українців матиме можливість поїхати до ОАЕ, то раджу обов’язково відві­дати найграндіозніше в істо­рії EXPO-2020!

P.S. За результатами на­ших перемовин найближ­чим часом до України приї­дуть у так звані fam tour ке­рівники найбільших турис­тичних фірм країн ринку GCC та журналісти».

 

НАВЧАЛИСЬ ГОЛОВИ ЦЕХКОМІВ

21–22 жовтня у первинній організації Профспілки металургів і гірників України, що діє у ПрАТ «Полтавський ГЗК», було проведено навчальний семінар для профактиву та новообра­них голів цехових комітетів, присвячений питанням колек­тивно-договірного регулювання та захисту соціально-еконо­мічних інтересів і трудових прав працівників.

На семінарі було розглянуто теми «Колективний договір як механізм захисту соціально-економічних інтересів і трудових прав працівників» та «Маніпуляції в колективних переговорах. Техніки протистояння».

Учасники навчання відзначили беззаперечну актуальність розглянутих тем, активно брали участь в їх обговоренні, ста­вили цікаві запитання, щодо яких лектор надала вичерпні від­повіді та практичні рекомендації, акцентувавши на практично­му застосуванні отриманих знань.

05.11.2021



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання