« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

ПІДПИСАНО НОВУ ГАЛУЗЕВУ УГОДУ

ПІДПИСАНО НОВУ ГАЛУЗЕВУ УГОДУ

26 травня у м. Києві підписано нову Га­лузеву угоду між Міністерством осві­ти і науки України та Профспілкою працівників освіти і науки України на 2021– 2025 роки.

Підписи на документах постави­ли міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет та голова Профспіл­ки працівників освіти і науки Укра­їни Георгій Труханов.

Фінальний документ угоди було схвалено на пленумі ЦК Профспіл­ки, що відбувся 19 травня 2021 року за участю міністра Сергія Шкарле­та, який у своєму слові наголосив, що нова Галузева угода має пріори­тетні позиції та нові пункти, що бу­дуть втілюватись у життя спільно з профспілкою.

Профспілка працівників освіти і науки України продовжує конструк­тивний діалог із соціальним партне­ром – міністерством задля поліп­шення добробуту освітян.

Текст нової Галузевої угоди після повідомної реєстрації буде опри­люднено на офіційному сайті ЦК Профспілки працівників освіти і на­уки України.

ПРЕС-СЛУЖБА ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

 

  • ПРЯМА МОВА

Георгій Труханов,

голова Профспілки працівників освіти і науки України:

Соціальний діалог – це реальний шлях до змін на краще, яким іде вся Європа. Галузе­ва Профспілка переко­нана, що саме шлях со­ціального діалогу буде й надалі пріоритетним у взаємовідносинах з Міністерством освіти і науки України при вирі­шенні нагальних про­блем функціонування освітньої галузі, ство­рення гідних умов пра­ці та навчання спілчан.

 

ОХОРОНА ПРАЦІ ОЧИМА МЕТАЛУРГІВ

21 травня в м. Києві відбулося засідан­ня робочої групи Центральної ради Профспілки металургів і гірників України щодо доопрацювання про­єкту Закону України «Про безпеку та здоров’я працівників на роботі».

Головував на нараді голова ПМГУ Олександр Ряб­ко, у заході також взяли участь заступник голови ПМГУ Богдан Оверковський, голова первинної орга­нізації ПМГУ в АТ «Нікопольський завод фероспла­вів» Романенко В.І., заступник голови первинки ПМГУ в ПрАТ «Запоріжсталь» Максак В.В., голова По­стійної комісії з питань охорони праці ПМГУ – заступ­ник голови Дніпропетровської обласної організації Профспілки Чайка А.Є., головний технічний інспек­тор праці ПМГУ Володимир Білик.

На засідання були запрошені заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господар­ства України Ігор Дядюра, генеральний директор роз­витку ринку праці та умов праці Руслан Овчаренко, заступник голови Державної служби з питань праці Ігор Дегнера, представники профільних структурних підрозділів міністерства і спеціалісти Держпраці.

На засіданні було розглянуто найбільш гострі пи­тання вищезазначеного законопроєкту, підготовле­ного спеціалістами Мінекономрозвитку. А саме:

l забезпечення працюючих у важких та шкідливих умовах праці лікувально - профілактичним харчуван­ням, молоком або рівноцінними харчовими продук­тами, газованою солоною водою, а також збереження їх права на оплачувані перерви санітарно - оздоровчо­го призначення, скорочення тривалості робочого часу, додаткову оплачувану відпустку, пільгову пен­сію, оплату праці у підвищеному розмірі та інші піль­ги і компенсації, що надаються в порядку, визначено­му законодавством;

l забезпечення працівників спецодягом, спецвзут­тям та засобами індивідуального захисту, а у разі пе­редчасного зношення цих засобів не з вини працівника – їх заміни та надання можливості додатково, понад встановлені норми, отримувати ним певні ЗІЗ, якщо фактичні умови праці вимагають їх застосування;

l право працівника розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо не виконується законодав­ство про охорону праці, порушуються умови колек­тивного договору;

l збереження широких можливостей колективного договору;

l право профспілок на здійснення громадського контролю за додержанням законодавства про охорону праці та її умови на підприємствах, де вони працю­ють, їх участь у розслідуванні нещасних випадків та професійних захворювань і т. ін.

Засідання було конструктивним, проходило в жва­вій діловій атмосфері. Було прийнято спільне рішен­ня про необхідність врахування пропозицій і заува­жень робочої групи ПМГУ щодо збереження прав пра­цівників на здорові та безпечні умови праці.

ПРЕС-СЛУЖБА ПМГУ

 

ГОЛОС УКРВУГЛЕ­ПРОФСПІЛКИ ПОЧУТО!

26 травня на відкритому засі­данні Національної комісії, що здійснює державне регулюван­ня у сферах енергетики та ко­мунальних послуг, було розгля­нуто питання щодо заборони імпорту електроенергії з Росії та Білорусі, яке також порушу­валося на засіданні президії Укрвуглепрофспілки 21 травня п.р. за участю міністра енерге­тики Германа Галущенка.

Міненерго направило до НКРЕКП звернення щодо об­меження імпорту електричної енергії з держав, які не є чле­нами Енергетичного Співтова­риства (Росія, Білорусь). У свою чергу, НКРЕКП прийняла постанову щодо обмеження імпорту електроенергії з Росії та Білорусі до 1 жовтня 2021 року. «Ми ухвалюємо це рішен­ня з ініціативи міністра енерге­тики Германа Галущенка, який звернувся до нас із таким про­ханням», – зазначив голова НКРЕКП Валерій Тарасюк. Він не виключив, що НКРЕКП, най­імовірніше, продовжить обме­ження пропускної спромож­ності перетинів ліній електро­передач між Україною і Росією та Білоруссю й після 1 жовтня.

ПРЕС-СЛУЖБА ПРОФСПІЛКИ

ПРАЦІВНИКІВ ВУГІЛЬНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ

 

ВІДБУВСЯ НАВЧАЛЬНИЙ ВЕБІНАР

Як повідомляє Профспілка пра­цівників держустанов України, у рамках проєкту «Розвиток державного сектору в Україні», що реалізується спільно зі шведською профспілкою дер­жавних службовців Fackförbundet ST відбувся на­вчальний вебінар для голів об­ласних організацій Профспілки працівників держустанов Укра­їни на тему «Актуальні аспекти роботи державних службовців: дистанційна робота та органі­зація праці в умовах реформ трудового законодавства».

Учасники разом з тренерами обговорили питання організації дистанційної роботи на держ­службі, основні нюанси проце­дури скорочення та захисту прав держслужбовців, які по­трапили під скорочення внаслі­док реформ, відповідальність роботодавця за заборгова­ність по виплаті зарплати при звільненні. Також було визна­чено ключові методи захисту прав державних службовців.

 

ДОПОМОЖІТЬ ПРАЦІВНИКАМ «КВАРСИТУ» ОТРИМАТИ ЗАРОБЛЕНЕ!

Профспілка працівників будівни­цтва і промисловості будівель­них матеріалів України ініціюва­ла міжнародну кампанію під­тримки працівників державного науково - виробничого підприєм­ства «Кварсит», що у м. Костян­тинівка Донецької області.

Там працівники вже більше 3 ро­ків не отримують зарплату та не накопичують страховий стаж. Наразі загальна сума заборгова­ності становить понад 47 млн грн і щомісяця збільшується.

Як підтримати працівників ДНВП «Кварсит»?

Крок 1: відсканувати цей qr - код.

Крок 2: заповнити чотири ко­ротких поля для інформації.

Крок 3: натиснути кнопку «наді­слати» і система автоматично відправить лист підтримки пра­цівників до ДК «Укроборонпром» та Офісу Президента.

Весь процес триває не більше 1 хвилини. Спробуйте просто за­раз!

Працівникам «Кварситу» наразі дуже потрібна солідарна проф­спілкова підтримка!

ПРОФСПІЛКА ПРАЦІВНИКІВ БУДІВНИЦТВА І ПРОМИСЛОВОСТІ БУДІВЕЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ УКРАЇНИ  

06.06.2021



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання