« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

ВИМОГИ МКП ЩОДО ГІДНОЇ ПРАЦІ ТА СТАЛОГО РОЗВИТКУ

ВИМОГИ МКП ЩОДО ГІДНОЇ ПРАЦІ ТА СТАЛОГО РОЗВИТКУ 1 травня працівники всього світу відзначи­ли досягнення майже 200 - річної профспіл­кової діяльності та висунули свої вимоги щодо гідної праці та сталого роз­витку.

З урахуванням втрати мину­лого року понад 250 млн робо­чих місць внаслідок пандемії COVID-19 та ще 130 млн робочих місць, що зазнали ризику цього року, Міжнародна конфедера­ція профспілок (МКП) закликає уряди зробити створення робо­чих місць головною метою за­безпечення відновлення та ста­лості. Повна зайнятість, закрі­плена в Статуті Міжнародної організації праці (МОП), пови­нна залишатися пріоритетом.

Для цього, зокрема, потрібно:

• збільшувати державні ін­вестиції, інвестиції в держав­ний сектор та створення дер­жавних програм зайнятості;

• стимулювати створення якісних робочих місць;

• інвестувати в освіту та на­вчання;

• формалізувати неформаль­ну зайнятість.

Чимало урядів продемон­стрували добру короткотермі­нову реакцію на безробіття та скорочення робочого часу на початку пандемії, і ці приклади потребують підтвердження у національних планах зайнятос­ті та галузевій політиці.

Ці плани мають бути зосе­редженими на нагальній необ­хідності боротьби зі зміною клі­мату за допомогою «Справедли­вого переходу», розширення сфери охорони здоров’я та до­гляду, відновлення та розбудо­ви якісної інфраструктури.

Вирішальне значення мати­ме справедливе оподаткування для фінансування цих зусиль. Будь-яке повернення до невда­лої політики жорсткої економії може призвести до згубних на­слідків для працюючих людей та суспільства.

Створення робочих місць є основою п’яти вимог трудя­щих щодо нового соціального контракту. Інші вимоги стосу­ються:

• прав, зокрема права на ор­ганізацію та колективні пере­говори;

• соціального захисту, вклю­чаючи глобальний фонд соці­ального захисту для найменш заможних країн;

• рівності жінок та всіх груп, які стикаються з дискримінацією;

• залученості, особливо реа­лізації Цілей сталого розвитку ООН та доступу всіх до вакцин, тестів та методів лікування COVID-19.

Там, де реалізуються ці ви­моги, спільне процвітання замі­нить бідність, демократія зміц­ниться, а суспільство процвіта­тиме на основі здорової еконо­міки. Недотримання цього кур­су ще більше підірве довіру до урядів і зрадить нинішні та майбутні покоління.

1 травня профспілки в усьо­му світі виступають за мир, права, сталість, соціальну та економічну справедливість, щоб створити світ, у центрі яко­го – людина, нікого не залиша­ючи позаду.

 

ПОТРІБЕН «МІСТ ГРОМАДСЬКОГО КОНТРОЛЮ» ЗА УМОВАМИ ПРАЦІ


23 квітня під егідою МКП у режимі ві­деоконференції відбувся діалог між лідерами профспілок і політиками ЄС на тему «Жебрацька заробітна плата в Східній Європі: які кроки потрібно зробити?».

У своєму виступі генеральний секретар МКП Шаран Барроу на­голосила, що ситуація зі злиден­ними зарплатами в Східній Євро­пі вимагає термінового втручан­ня національних урядів, соціаль­но відповідальної поведінки біз­несу і принципової позиції націо­нальних профцентрів.

«Що стосується рівня зарплати в Україні, то на сьогодні вона ста­новить приблизно 400 дол. США, що в середньому в 4 рази менше, ніж у сусідніх країнах, – зазначив Голова ФПУ Григорій Осовий. – У бюджетному секторі Уряд вста­новлює мінімальні гарантії опла­ти праці в 2,4 раза менше, ніж роз­мір прожиткового рівня та міні­мальної зарплати. У нас у цій сфе­рі працюють близько половини членів профспілок: працівників освіти, охорони здоров’я, культу­ри, соціального забезпечення, зарплата яких приблизно на 20– 25% нижче, ніж у середньому по економіці.

Окрім необхідності економіч­ного зростання, існує й проблема справедливого розподілу резуль­татів праці, чого, на жаль, нам так і не вдалося досягти. Дифе­ренціація доходів працівників та керівників, топ-менеджерів у дер­жавних компаніях дуже велика.

Через епідемію COVID-19 та втрату робочих місць бідність се­ред працюючих в Україні також зросла. За деякими даними, поло­вина населення України не ма­ють заощаджень. На жаль, рівень зарплат у нас такий, що не дозво­ляє більшості людей робити на­копичування.

Ми хотіли б, аби нашим полі­тикам порекомендували повніс­тю ратифікувати в Україні Євро­пейську соціальну хартію, оскіль­ки її положення, зокрема щодо рівня прожиткового мінімуму, який має визначатись з урахуван­ням членів родини, у нас поки не реалізуються, а через це занижу­ється і рівень мінімальної зарплати. І ще: при укладанні торго­вих угод ми б хотіли, щоб у них було передбачено норми про гід­ну працю, як, наприклад, в угоді між Україною і Канадою, де чітко прописано умови щодо забезпе­чення гідної праці з боку обох країн. Так і з нашими європей­ськими колегами нам потрібно створити такий «міст громад­ського контролю» за умовами праці з боку профспілок».

ПРЕС - ЦЕНТР ФПУ

10.05.2021



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання