« на головну 29.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

35-ТІ РОКОВИНИ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ: АТОМПРОФСПІЛКА ПРО ПРОБЛЕМИ ЗОНИ ВІДЧУЖЕННЯ

35-ТІ РОКОВИНИ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ: АТОМПРОФСПІЛКА ПРО ПРОБЛЕМИ ЗОНИ ВІДЧУЖЕННЯ

У Комітеті Верховної Ради України з пи­тань екологічної по­літики та природоко­ристування відбули­ся слухання на тему: «35-ті роковини Чорнобильської ка­тастрофи: проблеми та пер­спективи розвитку зони від­чуження». На запит щодо на­дання інформації до слухань Атомпрофспілка направила перелік проблемних питань, які потребують негайного ви­рішення, наголосивши на не­достатньому фінансуванні підприємств зони відчужен­ня, а також затримці надхо­дження державних коштів.

Це повторюється щороку з різних причин. Цьогоріч Мініс­терством фінансів не було своє­часно затверджено бюджетні програми, тому в належний тер­мін не надійшли кошти на «Ви­конання робіт у сфері поводжен­ня з радіоактивними відходами неядерного циклу...».

Майже 900 працівників під­приємств зони відчуження отри­мали першу цьогорічну заробіт­ну плату лише 17 березня! На Чорнобильській атомній елек­тростанції (120-та програма) пра­цівникам видали в лютому «по­силений аванс». Проблемою, що не вирішується ось уже протя­гом багатьох років, є необхід­ність відшкодування підприєм­ствами зони відчуження Пенсій­ному фонду витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. Ці підпри­ємства належать до сфери управління Державного агент­ства України з управління зоною відчуження (ДАЗВ). Проте, почи­наючи з 2011 року, ДАЗВ жодно­го разу не отримувало з держав­ного бюджету в повному обсязі коштів на покриття Пенсійному фонду витрат на виплату та до­ставку пільгових пенсій. Забор­гованість з відшкодування ви­трат на виплату та доставку пільгових пенсій стягується з підприємств примусово в судо­вому порядку, як наслідок, фі­нансовий стан їх ще більше по­гіршується. Атомпрофспілка на­голошує на необхідності зміни механізму покриття цих витрат.

Ще одна проблема – фінансу­вання заходів Загальнодержав­ної програми зняття з експлуа­тації Чорнобильської АЕС та пе­ретворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему. Завершення цієї діяльності по­требує майже 100 років. 2020 року завершилася програма, що пе­редбачала першочергові заходи. Для стабільного щорічного фі­нансування ДСП «Чорнобиль­ська АЕС» необхідно терміново затвердити заходи до Загально­державної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпеч­ну систему на 2021–2031 роки.

Невирішеними залишаються проблеми медичного обслугову­вання працівників підприємств зони відчуження, яких тут налі­чується майже 10 тис. З них не менше 2 тис. є учасниками лік­відації наслідків аварії на ЧАЕС, евакуйованими або по­страждалими внаслідок Чорно­бильської катастрофи. Скрутне фінансове становище медично­го закладу призводить до по­збавлення цих працівників можливості отримати належну медичну допомогу.

ПРЕС - СЛУЖБА АТОМПРОФСПІЛКИ

  • Уряду і Міністерству охорони здоров’я України у рамках підго­товки до 35-х роковин Чорнобильської катастрофи необхідно вирішити такі питання:

  • Ініціювати розробку проєкту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» (щодо збільшення видатків на надання медичної до­помоги працівникам зони відчуження).

  • Забезпечити ДЗ «ЦСМД ЗВ МОЗ України» спеціальним сані­тарним (реанімобіль) і службовим (мікроавтобус) автотран­спортом для надання невідкладної допомоги та доставки пра­цівників на робочі місця у зону відчуження.

  • Поліпшити матеріально-технічне забезпечення ДЗ «ЦСМД ЗВ МОЗ України».

 

ПРОФСПІЛКИ ПРОТИ ПОРУШЕННЯ ПРАВ ПОСТРАЖДАЛИХ ВНАСЛІДОК АВАРІЇ НА ЧАЕС

У відповідь на звернен­ня СПО об’єднань профспілок щодо розміру компенсації вартості санаторно-курортної путівки громадя­нам, які постраждали внаслі­док Чорнобильської ката­строфи, Уповноважений Пре­зидента України з прав лю­дей з інвалідністю Валерій Сушкевич звернувся до Мін­соцполітики з проханням встановити розмір цієї ком­пенсації на рівні середньої вартості путівки в Україні.

У своєму зверненні до Упо­вноваженого СПО об’єднань профспілок поінформував про опрацювання розробленого Мін­соцполітики проєкту наказу щодо встановлення середньої вартості путівки для виплати грошової компенсації замість путівки громадянам, які по­страждали внаслідок Чорно­бильської катастрофи, та непо­годження цього документа. Це сталося через те, що, на думку профспілок, він суперечить нор­мам Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чор­нобильської катастрофи».

Законом визначено, що по­страждалим громадянам, від­несеним до категорії 1, щоріч­но надається позачергово без­оплатна санаторно-курортна путівка або (за їх бажанням) грошова компенсація у розмірі середньої вартості путівки. На­томість у підзаконних норма­тивно-правових актах дана норма ігнорується, що призво­дить до порушення прав по­страждалих чорнобильців.

Середня вартість путівки для осіб з інвалідністю внаслі­док загального захворювання та з дитинства у 2021 році ста­новить 619 грн, а розмір грошо­вої компенсації замість сана­торно-курортної путівки, від­повідно: для І–ІІ груп – 464 грн, III групи – 310 грн.

Враховуючи актуальність зазначеного питання, проф­спілки спільно з Уповноваже­ним Президента України з прав людей з інвалідністю ініцію­ють ухвалення підзаконних ак­тів з метою встановлення роз­мірів зазначеної грошової ком­пенсації на рівні середньої вар­тості путівки в Україні.

ПРЕС - ЦЕНТР ФПУ

 

УКЛАДЕНО УГОДУ ІЗ «СОЮЗ ЧОРНОБИЛЬ УКРАЇНИ»

Укладено Угоду про співпрацю між Закарпатською обласною радою профспілок та громад­ською організацією «Союз Чорнобиль України» у Закар­патській області.

Угодою передбачено здійснен­ня громадського контролю за повнотою та своєчасним до­триманням норм і положень Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» під час укладання колектив­них договорів, галузевих угод, здійснення спільних освітніх та інформаційних заходів з роз’яснення норм цього Зако­ну. Профспілки області нада­ватимуть консультаційну та правову допомогу чорнобиль­цям та їхнім сім’ям щодо до­тримання їх прав, визначених законодавством, реагувати­муть на факти виявлених по­рушень прав та законних ін­тересів чорнобильців, вжива­тимуть заходів задля усунен­ня цих порушень тощо.

СЕРГІЙ БАРАНЧИКОВ,

ПРЕС-ЦЕНТР ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛПРОФРАДИ

 

 

25.04.2021



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання