« на головну 29.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

ВИРІШЕНО ПИТАННЯ ОПЛАТИ ПРАЦІ ПРАЦІВНИКАМ МУЗЕЇВ ТА ЗАПОВІДНИКІВ

ВИРІШЕНО ПИТАННЯ ОПЛАТИ ПРАЦІ ПРАЦІВНИКАМ МУЗЕЇВ ТА ЗАПОВІДНИКІВ П еремогою завершилась тривала спільна бороть­ба Профспілки працівни­ків культури України і Міністерства культури та інформаційної політики України за встановлення соціальної спра­ведливості у питаннях оплати пра­ці працівників музеїв та заповід­ників.

Майже 2 роки всі структурні ланки Профспілки працівників культури України були безпосередніми учасни­ками боротьби за встановлення соці­альної справедливості в питаннях оплати праці працівників музеїв та заповідників.

Ще влітку 2019 року (постановою КМУ від 19.06.2019 № 612) Уряд вніс зміни до додатку 2 постанови від 30.08.2002 № 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тариф­ної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, за­кладів та організацій окремих галу­зей бюджетної сфери» в частині під­вищення з 1 січня 2020 року тарифних розрядів керівним працівникам, фа­хівцям і науковим працівникам музе­їв та заповідників.

Проте, відсутність аналогічних змін у галузевому наказі Міністер­ства культури від 18.10.2005 № 745 «Про впорядкування умов оплати праці працівників культури на основі Єдиної тарифної сітки» в силу неодноразового й тривалого небажання з боку Міністерства фінансів України погоджувати документ призвела до невиконання вищезазначеного урядо­вого рішення. Як результат, щомісяч­ні матеріальні статки цієї категорії працівників культури залишалися на вкрай низькому рівні. А численні звернення до найвищих державних інституцій, направлені Центральним комітетом, територіальними органі­заціями Профспілки, трудовими ко­лективами та профорганізаціями му­зеїв і заповідників, не бралися до ува­ги високопосадовцями.

Лише після нещодавно завершеної чергової процедури погодження заці­кавленими відомствами, реєстрації Міністерством юстиції України 23.03.2021 (реєстр. № 365/35987) змін до наказу № 745 та їх опублікування ке­рівні працівники, фахівці та наукові працівники музеїв і заповідників отримали право на оплату праці за підвищеними тарифними розрядами відповідно до постанови КМУ від 19.06.2019 № 612.

Тож нарешті Профспілці разом з Міністерством культури та інформа­ційної політики вдалося отримати чергову соціальну перемогу.

Крім питань оплати праці праців­ників музеїв та заповідників, наказ МКІП «Про внесення змін до наказу Міністерства культури і туризму України від 18 жовтня 2005 року № 745» від 05.02.2021 № 61 (зареєстрова­ний у Мін’юсті 23.03.2021 за реєстр. № 365/35987) містить положення, що стосуються особливостей оплати пра­ці працівників інших категорій за­кладів культури. На необхідності їх внесення до чинного галузевого нака­зу № 745 на період дії карантину Профспілка також неодноразово на­полягала у своїх зверненнях до МКІП.

Так, наказ № 745 доповнено новим пунктом наступного змісту: «При пере­гляді показників керівних працівни­ків, керівників інших структурних під­розділів, професіоналів, наукових пра­цівників, фахівців музеїв та заповідни­ків, показників для віднесення до груп за оплатою праці керівних працівників бібліотек та централізованих бібліо­течних систем, а також показників для віднесення до груп за оплатою праці керівних працівників клубних закла­дів, парків культури і відпочинку, цен­трів культури і дозвілля, зоопарків не враховувати показники відвідування у період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України».

Крім того, відповідно до Націо­нального класифікатора ДК 003:2010, таблицю 2 додатку 2 наказу № 745, яка містить Схему тарифних розрядів ке­рівних працівників, художнього та артистичного персоналу концертних організацій, доповнено позиціями «артисти-солісти-органісти» та «асис­тенти артистів-солістів-органістів».

ПРОФСПІЛКА ПРАЦІВНИКІВ КУЛЬТУРИ УКРАЇНИ

 

ПОТРІБНО ПІДТРИМАТИ ЛЮДЕЙ, А НЕ ПЕРЕКЛАДАТИ НА НИХ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

М іністер­ством со­ціальної політики України розроблено законо­проєкт «Про вне­сення змін до дея­ких законодавчих актів України щодо оптимізації функ­цій Фонду соціаль­ного страхування України».

За ініціативи міні­стра Марини Лазебної відбулися тристорон­ні консультації: від профспілкової сторо­ни – з Головою СПО об’єднань профспілок, Головою ФПУ Григорі­єм Осовим, заступни­ком голови КВПУ Пе­тром Тулеєм, від робо­тодавців – з головою УСПП Анатолієм Кі­нахом, головою Феде­раці ї металургів України Сергієм Бі­леньким, а також го­ловою правління Фон­ду соціального стра­хування, першим за­ступником міністра соціальної політики Євгеном Котиком.

Під час зустрічі Го­лова СПО об’єднань профспілок поінфор­мував сторони про не­прийнятність законо­проєкту для профспіл­кової сторони, оскіль­ки запропоновані змі­ни значно звужують права застрахованих осіб. І це в умовах складної економічної ситуації, падіння жит­тєвого рівня праців­ників, зменшення ви­датків на лікарняні, збільшення для бізне­су терміну їх оплати з 5 до 10 днів.

Сторони внесли пропозиції щодо лік­відації дефіциту бю­джету Фонду соцстра­хування за рахунок пошуку внутрішніх резервів і висловили чітку позицію щодо обов’язкової фінансо­вої підтримки держа­ви, оскільки значне зростання витрат на лікарняні спричинене пандемією, а тому по­трібно підтримати людей, а не перекла­дати відповідальність на них і роботодавців.

ПРЕС - ЦЕНТР ФПУ

 

 


ЗАРЕЄСТРОВАНО ЗАКОНОПРОЄКТ, РОЗРОБЛЕНИЙ ФПУ

19 квітня у Верховній Раді Украї­ни зареєстровано розроблений ФПУ законопроєкт «Про внесен­ня змін до деяких законів Украї­ни (щодо дотримання прав профспілок)», реєстр. № 5402, внесений представником ФПУ у парламенті, народним депута­том України Вадимом Івченком.

Законопроєкт розроблено з ме­тою приведення положень зако­нодавства у відповідність до Конвенції МОП № 87 про свобо­ду асоціації та захист права на організацію в частині дотриман­ня прав профспілок та усунення колізії між різними правовими нормами, що існують в законо­давстві щодо подання профспіл­ковими організаціями фінансо­вої звітності до органів статис­тики та фіскальної служби.

Законопроєктом передбачаєть­ся внесення змін до законів України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність» та «Про державну статистику», що стосуються виключення проф­спілок, їх організацій та об’єднань профспілок з кола суб’єктів, які зобов’язані подавати до органів статистики фінансову звітність та бути респондента­ми цих органів.

ПРЕС-ЦЕНТР ФПУ

25.04.2021



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання