« на головну 29.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

ПРОФСПІЛКА ЗАВОДУ ІМЕНІ МАЛИШЕВА ВИМАГАЄ ЗВІЛЬНИТИ ГЕНДИРЕКТОРА ПІДПРИЄМСТВА

ПРОФСПІЛКА ЗАВОДУ ІМЕНІ МАЛИШЕВА ВИМАГАЄ ЗВІЛЬНИТИ ГЕНДИРЕКТОРА ПІДПРИЄМСТВА

Г оловні претензії ко­лективу заводу – дво­місячні борги із зарплати та постійне по­гіршення умов праці.

Первинна профспілкова ор­ганізація ДП «Завод імені В.О. Малишева» звернулась до гене­рального директора Концерну «Укроборонпром» Юрія Гусєва з вимогою розірвати трудовий договір з генеральним директо­ром заводу Василем Криласом. Своє звернення профспілка мо­тивує «численними та система­тичними порушеннями чинно­го законодавства України».

Зокрема, на 17 березня 2021 року завод мав заборгованість перед найманими працівника­ми за січень та лютий цього року. Її обсяг профспілка не вказала, але наголосила, що на­копичення боргів із зарплати є порушенням статті 43 Консти­туції України, статті 21 Закону України «Про оплату праці» та пункту 4.16 колективного дого­вору між колективом підприєм­ства та Укроборонпромом.

Профспілка заводу також по­скаржилась на загальне погір­шення умов праці на підприєм­стві.

Зокрема, за колективним до­говором та статтею 166 Кодексу законів про працю України, за­йнятим на роботах із шкідливи­ми умовами працівникам мали б видавати молоко. Видача мо­лока на заводі, як стверджує профспілка, востаннє проводи­лась 26 лютого ц.р., потім була припинена через кредиторську заборгованість заводу перед по­стачальником.

На основному виробничому майданчику заводу було закри­то дві їдальні: № 403 та № 404. Як зазначає профспілка, це є по­рушенням пункту 6.2.3 колек­тивного договору. За результа­тами планової перевірки Голо­вне управління Держпраці в Харківській області виявило 562 порушення законодавства у сфері охорони праці, гігієни праці та промислової безпеки.

Своїм наказом від 2 березня 2021 року генеральний дирек­тор ДП «Завод імені В.О. Мали­шева» закрив три філії підпри­ємства: комбінат «Житлово-по­бутовий комплекс», «Комбінат громадського харчування» та філію «Агрегатний завод». Такі заходи відбулись без попере­днього інформування первин­ної профспілкової організації заводу.

На 17 березня заборгованість підприємства перед первинною профспілковою організацією становить 1,35 млн грн (на оздо­ровчу та культурно-масову ро­боту), ще 482,3 тис. грн – забор­гованість з перерахування членських внесків на рахунок первинки.

Профспілка також просить очільника Укроборонпрому Юрія Гусєва, щоб питання звільнення керівника ДП «За­вод імені В.О. Малишева» від­бувалося за участю профспілко­вого комітету заводу.

ОБ’ЄДНАННЯ ПРОФСПІЛОК ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 


НЕ ДОПУСТИМО ПОРУШЕННЯ ПРАВ ПРАЦІВНИКІВ!

П рофспілка металур­гів та гірників України вкрай обу­рена спробами дея­ких народних депу­татів внести зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соці­альне страхування». Пропо­зицію, що стурбувала проф­спілки, напевне, депутати подавали нашвидкуруч, не порадившись із фахівцями і не врахувавши їхню думку. Тому вона виглядає надума­ною та необґрунтованою.


Серйозна проблема виникла у зв’язку з тим, що Законом України «Про реабілітацію в сфері охорони здоров’я» було внесено зміни до підпункту 1 частини першої статті 22 Зако­ну України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», згідно з якими допомога по тимчасовій непра­цездатності надаватиметься за­страхованій особі лише у разі тимчасової непрацездатності на період реабілітації. Слід за­значити, що такі зміни було за­пропоновано народними депу­татами під час розгляду законо­проєкту в другому читанні.

За висновком Управління со­ціального страхування і пен­сійного забезпечення апарату ФПУ, внесені зміни означають, що коли працівник захворіє на будь-яке захворювання або отримає побутову травму, до­помога по тимчасовій непра­цездатності йому не буде нада­ватись, оскільки це не є періо­дом реабілітації.

Тобто, зазначеними змінами порушено всі міжнародні нор­ми у цій сфері, зокрема вимоги ратифікованої Україною Кон­венції Міжнародної організа­ції праці № 102 «Про мінімаль­ні норми соціального забезпе­чення», а також Конституції України (стаття 46).

Ситуацію потрібно негайно вирішувати, оскільки такі змі­ни вводяться в дію з 30 червня 2021 року. Тому Федерація профспілок України зверну­лась до Мінсоцполітики та Ви­конавчої дирекції Фонду соці­ального страхування з відпо­відними пропозиціями.

СПО об’єднань профспілок направив листа до Комітету Верховної Ради України з пи­тань соціальної політики та за­хисту прав ветеранів з прохан­ням прискорити розгляд зако­нопроєкту № 5187, яким перед­бачено відновлення права за­страхованих осіб на отримання допомоги по тимчасовій непра­цездатності на загальних під­ставах у разі настання тимча­сової непрацездатності внаслі­док захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним ви­падком на виробництві.

Наразі заявлено ще два зако­нопроєкти, які також мають на меті виправити цю ганебну по­милку законодавців (реєстр. № 5187-1, № 5257).

ПРОФСПІЛКА МЕТАЛУРГІВ І ГІРНИКІВ УКРАЇНИ

16.04.2021



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання