« на головну 29.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

КАРАНТИН – НЕ ПЕРЕШКОДА

КАРАНТИН – НЕ ПЕРЕШКОДА

  К арантинні обмежен­ня останнього року, пов’язані з COVID-19, внесли зміни у фор­мат роботи багатьох підприємств та закладів на­шої країни. Вимоги часу по­значилися і на діяльності Ме­літопольської міської органі­зації Профспілки працівни­ків освіти і науки України.

Нові форми роботи – викорис­тання електронної пошти, ме­сенджера Viber, відеочата Zoom дозволяють оперативно обгово­рювати робочі питання, органі­зовувати засідання президії та ради. А соціальна мережа Facebook та сервіси Google нада­ють можливості для висвітлен­ня останніх новин та подій про діяльність Профспілки із соці­ально-економічного захисту працівників закладів освіти, на­дання юридичних консультацій та роз’яснень.

Робота головного бухгалтера з програмами МЕдок та При­ват-24 дозволяє організовувати роботу з отримання профспілко­вих виплат у безготівковій фор­мі (дуже актуально в умовах ка­рантинних обмежень на особис­ті зустрічі), адже зважаючи на складну епідеміологічну ситуа­цію, відсутність державних га­рантій та страхових договорів, профспілка стала єдиним дже­релом можливої матеріальної підтримки у разі захворювання чи складної життєвої ситуації.

У питаннях надання матері­альної допомоги участь облас­ної організації профспілки пра­цівників освіти є дуже важли­вою, адже тільки завдяки спіль­ним зусиллям за останній рік профспілкову виплату отрима­ли всі, хто звертався за такою підтримкою.

Нагальним питанням у 2021 році стало навчання профспіл­кового активу Мелітопольської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України.

У поточному році навчання з охорони праці потребували 33 голови первинних профспілко­вих організацій. З 1 до 9 березня ц.р. було організовано навчання із загальних питань охорони праці на базі Мелітопольської технічної школи у дистанційно­му форматі з проходженням очного іспиту. Всі голови ППО успішно склали екзамен та отримали посвідчення про пере­вірку знань з охорони праці.

Відповідно до плану роботи Мелітопольської міської орга­нізації Профспілки працівників освіти і науки України на 2021 рік 24 березня було організовано навчальні семінари для голів первинних профспілкових орга­нізацій, які працюють перші 2 роки.

Семінари було організовано з урахуванням карантинних ви­мог, тож відповідно до рішення президії, вони пройшли у фор­маті мінігруп.

Мелітопольська міська орга­нізація профспілки прийняла виклик сьогодення та продо­вжила роботу в нових умовах карантинних обмежень.

Наразі розпочато роботу з пи­тань літнього оздоровлення спілчан та їхніх дітей.

ПРЕС-СЛУЖБА МЕЛІТОПОЛЬСЬКОЇ МІСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

 


«ТРУДОВІ НОУ-ХАУ» ВІД МІХЕЇЛА СААКАШВІЛІ

Н ещодавно у своїй колонці в газеті Kyiv Post Міхеїл Саакашвілі навів рецепти спрощен­ня трудових відносин, на­чебто в інтересах людини праці. А насправді?

Протягом усієї державної незалежності українському суспільству постійно нав’язується думка, що діючий Ко­декс законів про працю Украї­ни – «радянський рудимент», який не відповідає сучасним трудовим відносинам. Більш того, з’явилося чимало своїх, а тепер їм на допомогу прийшли й закордонні ліберальні ре­форматори, які вже ну абсо­лютно точно знають, яким по­винно бути українське трудо­ве законодавство.

Більш того, ці старі/нові об­личчя, осідлавши Національ­ну раду реформ, висиділи та­кий собі спрощений порядок регулювання трудових відносин.

Метою цього творіння про­голосили зменшення тиску на бізнес, а по суті – повне само­усунення держави і залишен­ня працівника сам на сам з ро­ботодавцем.

Що пропонують автори за­конопроєкту? Запровадити спрощений порядок трудових відносин для підприємств до 250 працівників, а це 99,9% суб’єктів господарювання. А решту 518 великих підпри­ємств (0,1%) вони залишають працювати по «радянському» КЗпП?

Чому ж так несправедливо? Одним вперед, а іншим – назад?

Більш того, законоборці за­проваджують індивідуальний трудовий контракт, в якому не кожен працівник і розбереть­ся, а той, хто розбереться, од­разу зрозуміє, що такий доку­мент буде складено роботодав­цем на користь самого робото­давця і аж ніяк не працівника. Що це, як не трудове рабство?

А якщо додати до цього, що роботодавець навряд чи буде наймати для такої роботи ка­дровика, то взагалі цей доку­мент можна прирівняти до усної угоди, а у нас закони України виконуються, м’яко кажучи, слабенько.

Навряд чи працівник зможе звернутися за правовою допо­могою і до профспілок, робото­давець просто не допустить їх існування на своєму підприєм­стві. Можливо, працівник звернеться до суду? Сумнівно, адже за що простому трудівни­ку винаймати висококваліфі­кованого адвоката? А робото­давець точно знайде гроші на кваліфікованих юристів.

Скажете, утопічне спрощен­ня? Ні, чіткий розрахунок, загна­ти працівника у безвихідь, щоб у нього не залишилось іншого виходу, як погодитись на умови, що встановлюють ненормова­ний робочий день та не передба­чають жодних відпусток, лікар­няного, інших соціальних гаран­тій і профспілкового захисту його прав та інтересів. Альтер­натива – безробіття.

А «Карлсон», укотре постри­бавши на дахах українців, зно­ву відлетить за новою порцією щастя до іншої країни!

Насправді, як засвідчує практика, питання реформу­вання трудових відносин – це складний довготривалий про­цес, що має на меті визначен­ня в законодавчий спосіб вива­женої, компромісної взаємодії між роботодавцем і найманим працівником.

Тому Федерація профспілок запрошує до широкої громад­ської дискусії на своїх інфор­маційних ресурсах профспіл­кових активістів, наукову спільноту, представників вла­ди й роботодавців.

ПРЕС-ЦЕНТР ФПУ

16.04.2021



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання