« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

ПРОФСПІЛКА ГЕОЛОГІВ АКТИВНО ПІДТРИМУЄ ПОЗИЦІЮ ТА ДІЇ ФПУ

ПРОФСПІЛКА ГЕОЛОГІВ АКТИВНО ПІДТРИМУЄ ПОЗИЦІЮ ТА ДІЇ ФПУ

П о стійно підтримувати принципову позицію Фе­дерації профспілок Укра­їни й надалі брати актив­ну участь у її заходах, спрямованих на впровадження єв­ропейських стандартів праці та життя в Україні, підвищення рів­ня соціально-економічного захис­ту працівників, – на цьому акцен­тували делегати та учасники VII з’їзду Профспілки працівників ге­ології, геодезії та картографії України, що відбувся 10 грудня у м. Києві.

Заслухавши й обговоривши Звіт ЦК Профспілки за 2015–2020 роки, з яким виступив голова Профспілки Іван Ба­кулей, форум в основному підтвердив правильність напрямів та рішень, мо­білізацію зусиль ЦК Профспілки, пре­зидії, профспілкових організацій під­приємств галузей на вирішення най­гостріших проблем щодо реалізації конституційних прав трудящих на гідну оплату праці, забезпечення про­дуктивної зайнятості, охорону праці та мінімізацію безробіття.

Як у звіті, так і у виступах увага зо­середжувалась не на досягненнях і переможних рапортах, а насамперед гострих проблемах та недоліках, що турбують членів Профспілки, всіх працівників. Підкреслювалась необ­хідність на всіх рівнях розвивати і по­глиблювати соціальний діалог з орга­нами виконавчої влади та роботодав­цями, удосконалювати практику ко­лективно-договірного регулювання трудових відносин, ініціювати і ак­тивно брати участь у розробці та реа­лізації заходів щодо державної під­тримки геологорозвідувального, то­пографо-геодезичного та картогра­фічного виробництв.

Голова ФПУ Григорій Осовий у сво­єму виступі на форумі окреслив де­кілька головних питань, що є наразі актуальними та важливими для ФПУ, її членських організацій. Це, насампе­ред, питання збереження здоров’я та життя людей. Влада, роботодавці по­винні розуміти, що головний капітал держави – це не тільки надра і вироб­ництво. Головний капітал – це люди. І тут, крім охорони їх здоров’я і життя, створення гідних умов праці постає питання зайнятості. Голова ФПУ навів приклад Великобританії, де профспіл­ки домоглися рішення уряду про те, що не можна звільняти працівників під час пандемії.

Григорій Осовий поінформував, що під час зустрічі керівників ФПУ та профспілок виробничої сфери з віце-прем’єр-міністром України – мі­ністром з питань стратегічних галу­зей промисловості України Олегом Уруським профспілки акцентували увагу на важливості розвитку таких галузей, як геологія і геодезія.

Профспілковий лідер також зазна­чив, що завдяки наполегливій та принциповій позиції ФПУ, її член­ських організацій вдалося досягти прогресу у таких питаннях, як підви­щення мінімальної зарплати, органі­зувати консолідовану протидію спро­бам нав’язати суспільству антина­родні, антисоціальні, антипрофспіл­кові законопроєкти. «У цих та інших принципових питаннях у нас має бути спільна, консолідована і прин­ципова позиція», – підкреслив Григо­рій Осовий.

Делегати визнали роботу ЦК Проф­спілки задовільною.

ПРЕС-ЦЕНТР ФПУ

 

ЧИ ПОТРІБНО ЗМІНЮВАТИ КОДЕКС ЗАКОНІВ ПРО ПРАЦЮ УКРАЇНИ?

«Ц е питан­н я не зніма­ється з порядку денного роботи парла­менту з часу утворення незалежної Української держави. Але за три де­сятиріччя спромоглися тільки внести зміни до чинного трудового зако­нодавства. Чому так від­бувається, відповідь слід шукати в нашій ментальності: якось воно буде, не на часі.

Тривалий період вивча­ли досвід практик регулю­вання трудових відносин у різних країнах, обміню­валися поважними деле­гаціями, проводили семі­нари, круглі столи за участю сторін соціально­го діалогу, законопроєкти розглядали в комітетах Верховної Ради України, але приходили нові народ­ні депутати і всі напрацю­вання відкладали в архів.

За цей період в Україні запровадили елементи ринкової економіки, про­вели приватизацію дер­жавних підприємств, з’явилась нова категорія учасників трудових від­носин – фізичні особи – підприємці, набула неба­чених масштабів тіньова економіка, з’явились такі нові для країни явища, як борги із зарплати, бан­крутство, масова трудова міграція, дефіцит дер­жавного бюджету та фон­дів соціального страху­вання, нехтування з боку роботодавців колектив­ними договорами та профспілками.

Сьогодні вже вкотре постало питання змін трудового законодавства. І профспілки підтриму­ють зміни. Головне, щоб осучаснення трудового законодавства не погір­шувало права працівни­ків, стимулювало продук­тивність праці, відпові­дальність роботодавця та працівника, а профспілки стали представниками трудових колективів у ке­рівництві підприємств.

Для цього потрібен діа­лог сторін трудових відно­син з депутатським корпу­сом парламенту та на те­риторіях, а в період адмі­ністративної реформи – з керівництвом новообра­них рад та об’єднаних те­риторіальних громад.

Чи станеться це, пока­же час. Свої пропозиції надсилаємо до Верховної Ради України, народним депутатам від Черкащи­ни, місцевим радам».

Петро Шевченко,

голова Федерації профспілок Черкаської області

 

ЗАТВЕРДИЛИ ПЛАН РОБОТИ НА І ПІВРІЧЧЯ

10 грудня у м. Дніпро прой­шов II пленум Центральної ради Профспілки металур­гів і гірників України.

У Навчально-методичному центрі ПМГУ, де проходило засідання, були присутні голова Центральної ради Профспілки Олександр Рябко, його перший заступ­ник Валерій Гавриленко, за­ступник Богдан Оверков­ський, керівники відділів апарату ЦР, члени ЦР Профспілки від Дніпропе­тровської обласної органі­зації ПМГУ.

Члени Центральної ради – представники первинних та територіальних профорга­нізацій інших регіонів Укра­їни брали участь в роботі пленуму в режимі відео­конференції.

Відкрив засідання голова ЦР Профспілки металургів і гірників України Олек­сандр Рябко. У ході плену­му було розглянуто низку організаційних питань, які вимагають вирішення піс­ля VII З’їзду Профспілки. Також учасники засідання обговорили питання вико­нання бюджету ПМГУ за 10 місяців 2020 року та за­твердили фінансовий план- бюджет на 2021 рік.

Крім того, члени ЦР схва­лили заходи щодо вико­нання критичних заува­жень та пропозицій, ви­словлених делегатами VII З’їзду Профспілки, затвер­дили План основних захо­дів ЦР ПМГУ на І півріччя 2021 року.

На завершення пленуму чле­ни ЦР Профспілки прийняли відповідні постанови з усіх питань порядку денного.

ПРЕС-СЛУЖБА ПРОФСПІЛКИ МЕТАЛУРГІВ І ГІРНИКІВ УКРАЇНИ

 


ОСВІТЯНИ ГОТУЮТЬСЯ ДО З’ЇЗДУ

9 грудня у режимі відеоконференції відбувся Х пленум ЦК Профспілки працівників освіти і науки України.

Голова Профспілки працівників осві­ти і науки України Георгій Труханов, відкриваючи роботу, оголосив питан­ня, внесені на обговорення. У центрі уваги – проведення з’їзду Профспіл­ки, напрацювання проєктів основних документів та матеріалів.

Члени ЦК Профспілки з різних регіо­нів взяли активну участь в обговорен­ні питань порядку денного. Також учасники заходу схвалили зміни до Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Проф­спілки працівників освіти і науки України на 2016–2020 роки.

ПРЕС-СЛУЖБА ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

 

20.12.2020



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання