« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Протестувальники добилися перегляду дискримінаційної політики щодо ДП НАЕК «Енергоатом»

Протестувальники добилися перегляду дискримінаційної політики щодо ДП НАЕК «Енергоатом»

19 серпня за ініціативи Атомпрофспілки Украї­ни відбулася попереджувальна акція протесту працівників ДП НАЕК «Енергоатом».

А томники вимагали переглянути дис­кримінаційну по­літику стосовно державної компа­нії, закріплену в постанові Кабі­нету Міністрів України від 5 серпня 2020 року, та напрацювати дієві заходи щодо виходу страте­гічно важливого підприємства з критичного фінансового стану.

Представники трудових ко­лективів атомних електростан­цій України висловили протест та довели до відома Уряду своє обурення остаточним варіантом прийнятої постанови «Про вне­сення змін до Положення про покладання спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії для забезпе­чення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії», так званою новою моделлю ПСО.

Озвучив вимоги представни­ків відокремлених підрозділів енергокомпанії – учасників ак­ції протесту до Кабінету Міні­стрів України на зустрічі з Прем’єр-міністром заступник голови Атомпрофспілки, голо­ва ППО ДП НАЕК «Енергоа­том» Олексій Лич:

– Звільнити з обійманої по­сади в.о. міністра енергетики Ольгу Буславець.

– Зняти обмеження для ДП НАЕК «Енергоатом» при про­веденні торгів на ринку елек­тричної енергії, передбачених у додатку до постанови КМУ від 5 серпня 2020 року № 694.

– Розробити та затвердити Програму розвитку атомно- енергетичного комплексу України.

– Припинити ручне управ­ління взаємовідносинами між суб’єктами – учасниками енергоринку.

– Розпочати процедуру ство­рення окремого органу управ­ління атомно-енергетичним та промисловим комплексом.

– Забезпечити використання в повному обсязі наявних по­тужностей АЕС.

– Терміново розпочати ви­конання заходів, передбаче­них Законом України від 17 червня 2020 року № 2386 «Про заходи, спрямовані на пога­шення заборгованості, що утворилася на оптовому рин­ку електричної енергії».

– При прийнятті рішень щодо виходу з кризової ситуа­ції, що склалася на енергорин­ку України в результаті непро­фесійних дій органу державно­го управління – Міненерго, без­умовно, враховувати міжна­родні зобов’язання, прийняті Україною, щодо забезпечення ядерної, радіаційної та еколо­гічної безпеки.

У разі невиконання або нена­лежного виконання переліче­них вимог колектив ДП НАЕК «Енергоатом» залишає за собою право на застосування ради­кальніших заходів, у тому числі із залученням міжнародних глобальних профспілкових об’єднань, членами яких є Атомпрофспілка України.

ПРЕС-СЛУЖБА АТОМПРОФСПІЛКИ

  • ПРЯМА МОВА

Олексій Лич, заступник голови Атомпрофспілки України, голова ППО ДП НАЕК «Енергоатом»:

«Завдяки оперативності й підтримці спілчан акція протесту має успіх. Відбулася моя зустріч з Прем’єр- міністром Денисом Шмигалем. Від імені учасників акції протесту я озвучив усі вимоги до Кабінету Мі­ністрів України щодо виходу з кри­зової ситуації, що склалась на ДП НАЕК «Енергоатом», розповів про стан справ у атомній енергетиці та в трудових колективах компанії. Ми докладно обговорили кожен пункт вимог і досягли домовленості, що сьогодні на засіданні Кабінету Міністрів буде ухвалено рішення про перегляд прийнятої ним поста­нови щодо спеціальних зобов’язань учасників ринку електроенергії (рі­шення було ухвалено 19 серпня 2020 року; як пояснюють в Атомпрофспілці, ці зміни значно спро­щують роботу з укладення прямих договорів на енергоринку, завдяки чому ДП НАЕК «Енергоатом» має змогу торгувати електроенергією на більш вигідних умовах – ред.).

На жаль, наші попередні звернення до влади жодного успіху не мали. Нині в Кабінеті Міністрів створено кризовий штаб, який має розв’язувати всі проблемні питан­ня, що виникають в енергетиці України. Мене запрошено до участі в роботі цього штабу, я зможу ви­словлювати точку зору атомників, а також брати участь у розробці за­ходів щодо виходу з кризового ста­ну. Проблеми, порушені у вимогах учасників акції протесту, які є пред­ставниками усіх відокремлених під­розділів компанії, розглянуто й уже надано певні доручення на рівні Ка­бінету Міністрів України».

 

Реальний сектор економіки потребує розвитку

21 серпня у столичному Будинку профспілок від­булась робоча нарада за участю керівництва Фе­дерації профспілок України та галузевих проф­спілок виробничої сфери.

П ровів її Голова ФПУ Григорій Осовий, який нагадав, що за підсумками робочої зустрічі Прем’єр-міністра України Де­ниса Шмигаля з представниками СПО об’єднань профспілок і роботодавцями 17 червня ц.р. було надано низку доручень, спрямованих на посилення співпраці соціальних партнерів.

Учасниками наради висловлено пропозиції щодо змін до законодавства про колективні договори та галузеві угоди, розроблені профспілками з метою покращення соціального діалогу. Досягнуто домовленості поінформувати про них роботодавців та надіслати відповідного листа Уряду. Запропоновано ініціювати проведення робочої зустрічі з нещодавно призначеним на посаду віцепрем’єр- міністром – міністром з питань стратегічних галузей промисловості України Олегом Уруським для обговорення перспектив співпраці у контексті зміцнення соціального діалогу.

Також відбувся обмін думками з низки інших актуальних питань профспілкового життя.

ПРЕС-ЦЕНТР ФПУ

 

Приховані зміни до держбюджету: особам з інвалідністю відмінили виплати на ліки і догляд, працюючих позбавили реабілітації

Цю проблему порушили на прес- конференції в Агентстві «Інтер­факс-Україна» провідні науковці, представники Фонду соціально­го страхування України, всеукра­їнських громадських організацій, осіб з інвалідністю, адже завдяки прийнятим парламентом законо­давчим актам (Закон № 553) у пері­од дії карантину заборонено здій­снення видатків на придбання ліків та виробів медичного призначення, спеціальний медичний, постійний сторонній догляд та побутове об­слуговування, а також лікування в санаторно-курортних закладах.

Н а період дії карантину ЗУ «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» № 553 обме­жено функцію ФССУ щодо здійснення поточних видатків на фінансування низ­ки передбачених ЗУ «Про загальнообов’язкове держав­не соціальне страхування» страхових виплат, у тому числі на медичну та соціальну допомогу.

Отже, до кінця пандемії Верховна Рада заборони­ла ФССУ фінансувати медичні й соціальні послуги для потерпілих на виробництві, які стали особами з інвалідністю, а також проходження реабілітації піс­ля перенесених захворювань і травм офіційно пра­цевлаштованими.

Як зазначила керівник управління медичних та соціальних послуг виконавчої дирекції ФССУ Олена Пухка, «вже протягом 5 місяців 20 тис. потерпілих на виробництві не отримують ліків, памперсів, пелю­шок, 2,5 тис. осіб з інвалідністю – коштів на медичний і сторонній догляд та побутове обслуговування. Та­кож у 2020 році ФССУ планував забезпечити реабілі­таційним лікуванням понад 35 тис. застрахованих. З початку п.р. і до моменту набрання чинності Закону № 553 ФССУ забезпечив реабілітацією тільки 6,7 тис. застрахованих осіб, у тому числі 1,2 тис. працюючих осіб з інвалідністю. Таким чином, близько 28 тис. пра­цюючих позбавлено права пройти за страхові кошти реабілітаційне лікування після інсультів, інфарктів, черепно-мозкових травм, оперативних втручань на серці, опорно-руховому апараті та внутрішніх орга­нах, опіків тощо».

За словами президента Асоціації неврологів Києва Марії Прокопів, «зміни до держбюджету також позба­вили ФССУ можливості фінансувати реабілітацію лю­дям, які перенесли інсульт, а вони потребують цього одразу, ще до виходу з лікарняного закладу, адже реа­білітація починається ще в стаціонарі». Така реабілітація дуже дорога, і більшість людей просто не мають можливості самостійно її оплатити.

Президент Всесвітньої асоціації медичного туриз­му Віолетта Янішевська у своєму виступі зазначила, що Україна має розвинений санаторно-курортний комплекс і до коронавірусної інфекції, як і всі цивілі­зовані країни, вишукувала можливість фінансування медичної реабілітації: «Санаторно-курортне лікування в Україні було нашою унікальністю, ми його зберегли, й нам не можна його втратити».

Учасники прес-конференції заявили, що будуть звертатися особисто до народних депутатів і Глави дер­жави з проханням повернути особам з інвалідністю ви­плати на ліки і догляд, реабілітацію в санаторіях, а та­кож дозволити ФССУ розпочати їх фінансування.

ПРЕС-ЦЕНТР ФПУ

30.08.2020



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання