« на головну 24.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Відбувся ІІ Літній табір для профспілкових тренерів та модераторів

Відбувся ІІ Літній табір для профспілкових тренерів та модераторів

5–8 серпня в м. Чернігові на базі НМЦ проф­спілок у форматі офлайн відбувся ІІ Літній та­бір для профспілкових тренерів та модераторів Trade union trainer camp.

О рганізатори заходу – Молодіжна рада Федерації професій­них спілок України за підтримки Регіо­нального представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні.

Упродовж 4 днів тривала на­сичена програма з теоретичних і практичних секцій:

• публічні виступи;

• особистий імідж викладача;

• підготовка до тренінгу;

• використання гаджетів на тренінгах;

• ділові та дидактичні ігри;

• проведення квестів офлайн і квізів онлайн;

• особливості навчання до­рослих;

• пандемія COVID-19 та інфоде­мія, а також багато інших цікавих навчальних блоків та майстер-класів.

З учасниками табору працюва­ли тренери Віталій Копиш, Воло­димир Ковальчук, Світлана Задо­рожна, Ірина Глушко, Світлана Ітомліна.

Важливо, що такого формату заходи дозволяють ділитись до­свідом тренерської профспілко­вої роботи й набувати нових практичних знань та умінь.

ПРОФЕСІЙНА СПІЛКА ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНИХ УСТАНОВ УКРАЇНИ

  •   ПРЯМА МОВА

Володимир Ворох, голова Молодіжної ради Федерації профспілок України

(поділився враженнями від заходу в соціальній мережі Facebook):

«Щоранку для майбутніх трене­рів і модераторів проводився енерджайзер, і вони мали змогу перед початком тренінгу зроби­ти зарядку й поплавати в Десні. Крім цього, другого тренуваль­ного дня хлопці завзято грали у футбол, а дівчата емоційно вбо­лівали за них. Спільний вечірній перегляд фільму також допоміг створити дружню атмосферу та зблизити учасників.

Особлива подяка тренерам Ві­талію Копишу, Володимиру Ко­вальчуку і тренеркам Світлані Ітомліній, Ірині Глушко та Світ­лані Задорожній за змістовні й цікаві теми, професіоналізм, а також тренерські лайфхаки.

Щасливий від зустрічі із своїми друзями і радий знайомству з прогресивними, молодими та завзятими профспілковцями. Ви всі крутезні! Дякую вам! До зустрічі вже незабаром!».

 

Академія сучасних профспілкових лідерів

6–7 серпня під егідою Київської обласної проф­спілки працівників АПК відбувся 2-денний на­вчальний семінар у рамках реалізації проєкту «Академія сучасних профспілкових лідерів» на базі Навчально-методичного центру Федерації профспілкових організацій Чернігівської області.

Н асичена програма семінару складалась із кількох навчальних блоків, які проводили професійні профспілкові коучі. Першого дня для учасників «Академії сучасних профспілкових лідерів» Володимир Ковальчук прочитав лекцію «Становлення та розвиток профспілкового руху в Україні. Модернізація профспілок в умовах викликів сучасності». Потім Ірина Глушко провела тренінг «Ділові комунікації та згуртованість команди. Розвиток ключових компетенцій сучасного профспілкового лідера», який дав можливість учасникам розкритись та ближче познайомитись між собою.

Наприкінці першого робочого дня учасники «Академії сучасних профспілкових лідерів» мали нагоду провести товариський футбольний матч з учасниками Літнього табору TUT Camp 2020, який зміцнив командний дух та згуртував команду.

Наступного дня відбулися цікаві й оригінальні лекції на тему «Сучасні тенденції діючого трудового законодавства. Ризики прийняття проєкту Закону про працю» та «Успішні кейси боротьби за свої трудові права. Інструменти для профспілкових лідерів із захисту прав працюючих», які провів юрист ГО «Трудові ініціативи» Георгій Сандул. Інформація, яку він виклав у своєму виступі, викликала бурхливу зацікавленість у слухачів, тож вони мали чудову можливість поставити запитання та отримати змістовні відповіді з юридичних питань, що виникають у профспілковій діяльності.

На завершення семінару було підбито підсумки роботи учасників семінару, визначено домашні завдання і подальшу роботу Академії сучасних профспілкових лідерів. Усі учасники отримали безліч позитивних вражень від семінару та висловлюють щиру вдячність організаторам тренінгу.

ОЛЕКСІЙ МЕЛЬНИК

 

Хто захистить працівників?

До редакції «ПВ» надійшов лист від ветерана ДНВП «Цирконій» Василя Кісільова, одного з 500 колишніх працівників підприєм­ства, кому не зараховується стра­ховий пенсійний стаж із 2013 по 2017 роки через несплату одним з інвесторів заборгованості з ЄСВ. Колишні працівники підприємства продовжували боротись за свої зневажені державними інститу­ціями права: неодноразово звер­тались до народних депутатів, на урядову гарячу лінію, збира­ли підписи і зверталися до Прези­дента України, але питання й досі лишається невирішеним.

«Ч ерез невиконання плану са­нації ДНВП «Цирконій» (м. Кам’янське, Дніпропетров­ська обл., підпорядкування Міненерго України) близь­ко 500 колишніх працівників підприємства позбав­лено права на зарахування страхового пенсійного стажу з 2013 по 2017 роки. Через несплату одним з інвесторів заборгованості підприємства з ЄСВ у розмірі 11,6 млн грн колишнім працівникам не за­раховується страховий пенсійний стаж. А ось дер­жава свої борги з підприємства - боржника стягну­ла, передавши на баланс ДП «Східний гірничо - зба­гачувальний комбінат» цирконієве виробництво, але й нічого не зробила в інтересах працівників, як того вимагає закон і Конституція. На неодноразові звернення представника трудового колективу до комітету кредиторів та Міненерго щодо справед­ливого вирішення питання в інтересах працівни­ків надходили або відмови, або звинувачення представника в намаганні «дискредитувати чесну та добросовісну ділову репутацію Міненерго» (про це йшлося в статті газети «Атомник України»).

У 2017 році Господарським судом було прийня­то рішення про ліквідацію ДНВП «Цирконій». На жаль, ні судом, ні Міненерго не було враховано ін­тереси працівників. Згідно з чинним законодав­ством, якщо у боржника не вистачає матеріальних ресурсів для погашення заборгованості з ЄСВ, то цей борг сплачує засновник підприємства Держ­коматом або його правонаступник Міненерго.

У 2019 році при підписанні Генеральної угоди між Кабінетом Міністрів України, роботодавцями та профспілками було досягнуто домовленості щодо вирішення таких питань. Пункт 3.36 Гене­ральної угоди на 2019–2021 роки зобов’язував сто­рони у піврічний термін розробити зміни до чин­ного законодавства, які б дозволили зараховувати страховий пенсійний стаж працівникам за наяв­ності заборгованості із заробітної плати та(або) сплати підприємством ЄСВ. Здавалося б, питання вирішено. Та не так сталося, як писалося. Гене­ральну угоду підписано Прем’єр - міністром, але чиновний люд з Мінсоцполітики замість викону­вати зобов’язання трактує це питання всяк на свій лад. Минуло вже більше року з дня підписання угоди та більше півріччя від строку виконання цього положення, а віз і нині там.

У газеті «Атомник України» від 30 липня 2020 року було опубліковано статтю про засідання ко­місії Спільного представницького органу (СПО), яка підбивала проміжні підсумки виконання Ге­неральної угоди. На жаль, серед невиконаних по­ложень і пунктів я не знайшов пункту 3.36 щодо розробки змін до чинного законодавства.

Згідно статті 1 Конституції України наша держава є соціальною, тобто діє в інтересах її громадян!».

ВАСИЛЬ КІСІЛЬОВ,

ВЕТЕРАН ДНВП «ЦИРКОНІЙ»

15.08.2020



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання