« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Як працюють комунальники в умовах нового закону про ЖКГ

Як працюють комунальники в умовах нового закону про ЖКГ

30 липня в м. Киє­ві відбувся VІ пле­нум ЦК Професійної спілки працівників житлово-комуналь­ного господарства, місцевої промис­ловості, побутово­го обслуговування населення України, у роботі якого взя­ли участь близько 60 членів ЦК та КРК Профспілки.

Н а запрошення Профспіл­ки у роботі пленуму взя­ли участь Голова Феде­рації профспілок Украї­ни Григорій Осовий, а та­кож представники соціальних партне­рів – Міністерства розвитку громад та територій України, галузевих асоціа­цій та корпорацій, профактиву тери­торіальних організацій Профспілки.

На пленумі було розглянуто пи­тання «Про виклики та завдання Профспілки щодо захисту прав та ін­тересів спілчан на сучасному етапі».

У своїй доповіді голова ЦК Проф­спілки Олексій Романюк зазначив, що час, який минув від попереднього пле­нуму, був непростим та багато в чому непередбачуваним, про що свідчить і той факт, що через пандемію CОVID-19 це зібрання відбувається із запізненням у 4 місяці. Введення ка­рантину змусило виборні профоргани переглянути та докорінно скоригува­ти свої плани. Президія ЦК Профспіл­ки навіть призупинила звітно-вибор­ну кампанію згідно вимог Уряду.

Разом з тим, з 2019 року галузеві підприємства почали працювати за новим Законом України «Про житло­во-комунальне господарство», най­важливішим положенням якого є обов’язковість встановлення еконо­мічно обґрунтованих тарифів на кому­нальні послуги та беззбиткова робота підприємств. Президією ЦК Проф­спілки було ініційовано та укладено нові галузеві угоди з Мінрегіоном та Всеукраїнською конфедерацією робо­тодавців житлово - комунальної галу­зі, із центральними правліннями сис­теми УТОС і УТОГ, а також Міністер­ством інфраструктури України (для працівників міського електротран­спорту). Центральний комітет Проф­спілки підтримував тісні зв’язки з га­лузевими асоціаціями та корпорація­ми у вирішенні інших нагальних пи­тань галузі та спілчан.

Разом з тим Олексій Романюк за­значив, що більшість гострих про­блемних питань наразі, в ході рефор­ми децентралізації влади, вирішують­ся на територіальному та місцевому рівнях виборними профспілковими органами разом з господарниками, а основним механізмом у цій роботі, як і в попередні роки, є соціальний діа­лог.

Підсумовуючи, голова ЦК Проф­спілки наголосив, що нові виклики по­требують від профспілкових органів зміцнення існуючої системи правово­го захисту спілчан, а також підвищен­ня ефективності колективно-договір­ної роботи та контролю за дотриман­ням трудових, соціально - економічних прав та інтересів працівників, насам­перед з питань заробітної плати, ство­рення безпечних та здорових умов праці.

Окремо Олексій Романюк зупинив­ся на проблемі наступу на права проф­спілок і найманих працівників з боку влади, питанні солідарної підтримки міжнародної профспілкової спільно­ти у боротьбі проти прийняття анти­народних законів в Україні, ролі спіл­чан у об’єднаній та послідовній бо­ротьбі за збереження прав і свобод, які гарантує кожному громадянину Кон­ституція України.

Також учасники пленуму обгово­рили питання щодо виконання бю­джету ЦК Профспілки за 2019 рік та затвердження бюджету на 2020 рік, де­легування окремих повноважень із скликання чергового з’їзду Профспіл­ки та ухвалили відповідні постанови.

Засідання пленуму пройшло кон­структивно та із жорстким дотри­манням усіх карантинних норм, за­проваджених Урядом України, зо­крема застосуванням засобів індиві­дуального захисту.

ПРОФСПІЛКА ПРАЦІВНИКІВ ЖКГ, МП, ПОН УКРАЇНИ

  • ПРЯМА МОВА

Олексій Романюк, голова ЦК Професійної спілки

працівників житлово- комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України:

«Нам слід завжди бути го­товими до складних ви­кликів, нових випробувань на міцність і стійкість, та пам’ятати, що процес бо­ротьби інтересів бізнесу та найманих працівників практично нескінченний. І той, хто обрав цей шлях та покликання захисника прав простої людини, має бути готовим до непро­стих випробувань, серйоз­ної та безкомпромісної боротьби».

 

Профспілка йде до гірників

Делегація Криворізького міськкому профспілки мета­лургів і гірників на чолі з його керівником Анатолієм Ма­каренком побувала в підрозділах Центрального гірничо- збагачувального комбінату.

П рофспілкові працівники зустрілися з генеральним директором підпри­ємства Дмитром Шевчиком, головою профкому первинки ПМГУ Дмитром Васильченком, ознайомилися із сучасними виробничими технологіями, що сприяють випуску затребуваної на міжнародному ринку продукції, а також побачили, в яких умовах трудяться гірники, члени профспілки.

І на Глеюватському кар’єрі, і на збагачувальній фабриці фахівцям міськкому про­демонстрували, як удосконалюються соціальні стандарти підприємства, зокрема покращується інфраструктура соціальних об’єктів, санітарно - побутових приміщень комбінату.

Вразив рівень автоматизації обладнання на новій дільниці збагачувальної фа­брики: мінімум ручної праці, а точність бездоганна.

Медпункт кар’єра оснащений за останнім словом техніки. А чистота та охайність території свідчать про велику роботу з благоустрою в кожному цеху.

ОКСАНА ШАХМОТЬ,

КРИВОРІЗЬКИЙ МІСЬККОМ ПМГУ

 

«Артем» постраждав через пандемію. Але збереже колектив

23 липня відбулася зустріч ке­рівництва ДАХК «Артем» з представниками трудового ко­лективу. Темою зустрічі стали проблеми сьогодення та пер­спективи ДАХК «Артем».

Д о трудового колективу звернулися президент компанії – голова прав­ління Володимир Зимін та голова профкому ПО ПАУ в ДАХК «Ар­тем» Олександр Кельїн.

Володимир Зимін поінформував присутніх про сучасний стан справ на підприємстві та розповів про перспективи. Він зазначив, що структура підприємства буде максимально простою, але ефективною, а кількість управ­лінського складу – відповідати наявному ви­робничому персоналу.

Щодо фінансового стану компанії, то панде­мія внесла свої корективи у бюджети основних споживачів продукції, що затягнуло строки оплати за існуючими контрактами та зменши­ло їх кількість на поточний рік. На жаль, сьо­годні в компанії неритмічне завантаження ви­робничих ділянок. Щодо існуючих напрацю­вань, то контракти вже виконано, а перспек­тивні професійні кадри, оновлений верстатний парк дозволять працювати в діючому режимі та зберегти колектив.

Голова профкому Олександр Кельїн під­креслив нагальність таких зустрічей з колек­тивом та доповів присутнім про роботу проф­спілкового комітету під час карантину. Це, зо­крема, проведення протиепідемічних заходів у компанії, інформаційне забезпечення під час карантину, організація та проведення Всесвіт­нього дня охорони праці, вшанування ветера­нів на День перемоги, надання профспілкових пропозицій Уряду щодо організації дитячого оздоровлення в період карантину, участь в ак­ції протесту проти антипрофспілкових та анти­народних законопроєктів, відкриття бази від­починку «Сокіл», а головне – спільна робота над збереженням колективу та забезпеченням завантаження виробництва. Головним аспек­том спільної роботи є забезпечення продуктив­ної праці, створення безпечних умов праці. У діючому колективному договорі все це відобра­жено. Сторони сприймають договір як суспіль­ну угоду, згідно з якою працівники обмінюють свою працю на визначену забезпеченість і впевненість у своєму майбутньому на засадах корпоративної відповідальності.

У зустрічі взяли участь голови цехових ко­мітетів разом з керівниками, члени профкому, керівники за напрямами. Учасники могли по­ставити запитання з усіх питань діяльності компанії й отримати відповіді. Інформацію буде доведено до відома колективів, що в пері­од пандемії дуже актуально.

Зустріч проходила у залі засідань центру технічної інформації компанії з дотриманням усіх необхідних в умовах карантину заходів безпеки.

ПРОФСПІЛКА АВІАБУДІВНИКІВ УКРАЇНИ

15.08.2020



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання