« на головну 28.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Акція проти приватизації ДП «Артемсіль»

Акція проти приватизації ДП «Артемсіль»

6 березня сотні людей вийшли на мирну ак­цію проти продажу ДП «Артемсіль». Місцеві мешканці побоюються, що в приватних ру­ках соляні шахти працюватимуть по-іншому, і людей будуть скорочувати. А це одна з не­багатьох можливостей роботи в Соледарі.

Г олова профспілки ДП «Артемсіль» Ан­дрій Попов наголо­шує, що працівники категорично проти приватизації, не довіряють заяві уряду про те, що про­цес буде прозорим.

На підприємстві провели мітинг. Люди зібралися під будівлею адміністрації під­приємства. На сходах адміні­стративної будівлі працівни­ки «Артемсолі» влаштували так звану трибуну, з якої ви­ступали очільники профспі­лок різних рудників. Усі вони наводили свої аргумен­ти проти приватизації.

«Колектив рудника 1/3 категорично проти прива­тизації нашого підприєм­ства. Це зазначено в наших протоколах зборів, які про­йшли в підрозділах. Нас обурює те, що на нас наві­шали ярлики «корупціоне­рів», «маніпуляторів ціна­ми» і т. ін. І вирішити цю проблему може тільки при­ватизація. Як же так? Для чого створювались антико­рупційні комітети, які ма­ють наводити порядок?», – заявив голова профкому рудника Павло Шевелєв.

«Артемівське родовище кам’яної солі – це націо­нальне багатство всього на­роду України. Ми віримо, що державне управління може бути ефективним, а всі звинувачення в корупції та маніпуляціях цін на рин­ку – «заслуги» менеджмен­ту, який періодично заси­лає профільне міністер­ство. За 5 років у нас зміни­лись вісім очільників, за­вданням яких було обан­крутити та вивести підпри­ємство з державної власнос­ті», – йдеться у зверненні.

ПРОФСПІЛКА ПРАЦІВНИКІВ АГРОПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУ УКРАЇНИ

 

Профспілка освітян закликала ветувати закон про середню освіту

5 березня відбулася президія ЦК Профспілки працівників осві­ти і науки України. Відкрив зібрання голова Профспілки Георгій Труханов. Він зауважив, що незважаючи на складну суспільно- політичну ситуацію в країні та зміну Уряду, організація як за­вжди працює задля захисту прав освітян та студентської молоді.

Н а порядку денному було розгля­нуто низку питань, серед яких: фінансове забезпечення трудо­вих прав працівників закладів та установ освіти; основні ста­тистичні дані Профспілки працівників освіти і науки України за 2019 рік та вну­трішньоспілкові питання.

Доповідаючи з першого питання, за­ступник голови Сергій Романюк охарак­теризував стан фінансування галузі осві­ти. Так, за інформацією з місць, через не­справедливий формульний розподіл, в окремих місцевих бюджетах обсягів освіт­ньої субвенції було з надлишком і достат­ньо для оплати праці педпрацівників з до­триманням вимог законодавства, а в ін­ших – ні. Там заробітна плата виплачува­лася із затримками, зменшено надбавки за престижність педагогічної праці до 5–10%, не оплачувалися завідування кабі­нетами, майстернями, винагорода за сум­лінну працю, педагогічних працівників відправляли на вимушені канікули, що є неприпустимим. Профспілка на цьому неодноразово наголошувала і надсилала відповідні звернення до влади.

Обурення в колективах викликає запро­вадження норми щодо фактичної заборо­ни функціонування санаторних шкіл з ви­користанням їх будівель на ліцеї. Таким чином, дітей, які за станом здоров’я, зокре­ма через різні складні захворювання, буде позбавлено можливості одночасно здобу­вати освіту та покращувати своє здоров’я й лікуватися. А власне ліквідація санатор­них шкіл призведе до звільнення педаго­гів, медичних та інших працівників.

Також розглянуто питання, що стосу­ються молодих педагогів, педагогів пенсій­ного віку, їх співвідношення та потреби.

Після обговорення члени президії під­тримали звернення ЦК Профспілки до Президента України щодо застосування право вето до Закону «Про повну загаль­ну середню освіту», а також звернення до Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини з приводу дискримінацій­них норм Закону «Про повну загальну се­редню освіту» щодо педагогічних праців­ників пенсійного віку.

Інформацію про основні статистичні дані надала заступник голови Профспіл­ки Любов Гарбаренко. Вона зазначила, що на сьогодні галузева Профспілка об’єднує понад 1 млн 440 тис. членів. Найчисельні­шими організаційними ланками є Харків­ська обласна, Київська міська, Одеська обласна та Львівська обласна організації профспілки. Протягом останніх 4 років в об’єднаних територіальних громадах створено 100 організаційних ланок галу­зевої Профспілки, які здійснили держав­ну реєстрацію та внесені до Єдиного дер­жавного реєстру юридичних осіб.

Любов Гарбаренко наголосила на важ­ливості продовження роботи щодо збере­ження цілісності та єдності організацій­них ланок Профспілки, нарощування профспілкового членства та активного залучення молоді, яка навчається.

На завершення члени президії обгово­рили внутрішньоспілкові питання діяль­ності організації та прийняли відповідні документи з усіх питань порядку денного.

ПРЕС-СЛУЖБА ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

 

654 млн грн боргів перед шахтарями вже погашено

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив про погашення частини заборгованості перед шахтарями.

У же декілька тижнів Уряд спільно із Світовим банком працюють над розробкою програми справед­ливої трансформації вугільних регіонів. За словами Прем’єр-міністра, це довгострокова програма, яка пе­редбачає, що навіть природному закриттю шахти передуватиме планування майбут­нього цієї території.

Також Денис Шмигаль повідомив про часткове закриття заборгованості перед шахтарями, про що обіцяв Президент Воло­димир Зеленський на Всеукраїнській нара­ді шахтарів. «Ми домовилися, і Президент пообіцяв погасити в березні половину бор­гів. Дійсно, заборговані 654 млн надійшли на рахунки, в тому числі Першотравневого шахтоуправління. Це перший крок», – зая­вив Прем’єр-міністр. Він додав, що Уряд не закриватиме шахти, допоки держава не зна­йде для людей альтернативної роботи.

ЗА ПОВІДОМЛЕННЯМ УРЯДОВОГО ПОРТАЛУ

 

Прожитковий мінімум занижено в 2,1 раза

Відповідно до статті 5 Закону України «Про прожитковий мі­німум» Міністерство соціальної політики України повідомляє, що фактичний розмір прожит­кового мінімуму у цінах січня 2020 року в розрахунку на мі­сяць на одну особу становив:

– з урахуванням суми податку на доходи фі­зичних осіб та військового збору – 4335,09 грн (без урахування платежів – 3780,21 грн);

– для дітей віком до 6 років – 3535,01 грн;

– для дітей віком від 6 до 18 років – 4339,99 грн;

– для працездатних осіб з урахуванням суми обов’язкових платежів відповідно до чинного законодавства – 4864,19 грн (без урахування пла­тежів – 3915,67 грн);

– для осіб, які втратили працездатність, – 3208,08 грн.

Таким чином, законодавчо встановлений на січень 2020 року прожитковий мінімум (2027 грн) занижено у 2,1 раза у порівнянні з його фактич­ним розміром, або на 2308 грн, а для працездатної особи (2102 грн) – у 2,3 раза, або на 2762 грн.

ДЕПАРТАМЕНТ З ПИТАНЬ БЮДЖЕТУ ТА ОПЛАТИ ПРАЦІ АПАРАТУ ФПУ

30.03.2020



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання