« на головну 28.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Григорій Осовий: «Право на використання навчально- методичного центру в Чернігові залишається за профспілками»

Григорій Осовий: «Право на використання навчально- методичного центру в Чернігові залишається за профспілками»

Федерація профспілок України та Федерація проф­спілкових організацій Чер­нігівської області в черго­вий раз відстояли свої права на використання Навчально-методичного центру проф­спілок у Чернігові. Це ста­ло зрозуміло після того, як 20 грудня на засіданні Уря­дового комітету з питань економічної, фінансової та правової політики, розвитку паливно - енергетичного комплексу, інфраструктури, оборонної та правоохорон­ної діяльності було знято з розгляду проект розпоря­дження КМУ «Про внесення будівлі до сфери управління Чернігівської обласної дер­жавної адміністрації».

«П ри аналізі цьо­го проекту експертами Федерації профспілок України було з’ясовано, що йдеться про будівлю навчально-методичного центру профспілок у Чернігові, – зазначив у ко­ментарі Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, який разом з головою Федерації профспілкових орга­нізацій Чернігівської області Ігорем Москаленком взяв участь у засіданні урядового комітету. – Центр перебуває у розпорядженні Федерації профспілко­вих організацій Чернігівської області, а по суті є регіональним навчальним цен­тром для профспілкових кадрів і активу Північної та Центральної частин Украї­ни. На його базі тільки за 2018 рік більш ніж 10 тис. працівників профспілкових органів, профспілкових активістів про­йшли навчання, перепідготовку і таким чином, виконуючи свої функції із захис­ту трудових, економічних, соціальних прав та інтересів працюючих, з охорони праці, вони навчались ефективним ін­струментам відповідної правозахисної роботи. Вони фактично стоять на варті прав людини. І держава має всіляко за­охочувати, стимулювати профспілки, щоб така активна громадська діяль­ність у цій сфері була корисною. Але, на жаль, це вже не перша спроба відібрати у профспілок майно, яке їм належить на законних підставах. Цей наступ було ор­ганізовано ще за попередньої влади. На жаль, профспілкам доводиться воювати в судах за свої права і зараз».

Профспілковий лідер навів при­клади рішень судів конкретно щодо будівлі, в якій розміщено профспілко­вий навчально-методичний центр. Річ у тім, що Вищий господарський суд України заборонив здійснювати будь- які дії щодо вилучення цього будинку у добросовісного користувача держав­ного майна – Федерації профспілко­вих організацій Чернігівської області.

Таким чином, подання проекту роз­порядження КМУ, внесеного на підставі листа керівництва Чернігівської облдержадміністрації, яким передбачено віднести цю будівлю до сфери управлін­ня Чернігівської облдержадміністрації, є неправомочним, по суті межує із службовим підлогом, ігнорує рішення судів. Тому що суд вже встановив того, хто має бути розпорядником цього май­на, цього будинку, а саме Федерація профспілкових організацій Чернігів­ської області. Про це і заявили під час розгляду зазначеного питання Голова ФПУ Григорій Осовий і голова ФПО Чер­нігівської області Ігор Москаленко.

Комітет дослухався до аргумен­тів профспілок, і проект було знято з розгляду.

ПРЕС-ЦЕНТР ФПУ

Григорій Осовий, Голова Федерації профспілок України:

«Федерація профспілок України та Федерація профспілкових організа­цій Чернігівської області в черговий раз відстояли свої права на викорис­тання Навчально-методичного цен­тру профспілок в Чернігові. Водно­час ганебним виглядає той факт, що деякі органи державної влади все ж намагаються поживитися на цьому поприщі. Навіть зухвалим ігноруван­ням рішень судів. Але профспілки й надалі боротимуться, відстоюючи свої законні права на власне майно».

 

В активі профспілок є багато інструментів боротьби із зарплатною заборгованістю


Голова СПО об’єднань профспілок, Голова Феде­рації профспілок України Григорій Осовий 19 груд­ня взяв участь і виступив під час слухань у Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політи­ки, зайнятості та пенсійного забезпечення на тему «Шляхи розв’язання проблем щодо погашення за­боргованості з виплати заробітної плати».

У заході взяли участь на­родні депутати, пред­ставники Міжнародної організації праці, цен­тральних органів вико­навчої влади, Рахункової палати, Упо­вноваженого Верховної Ради України з прав людини, Пенсійного фонду, все­українських об’єднань профспілок та організацій роботодавців, органів міс­цевої влади, наукових установ, гро­мадських організацій, ЗМІ.

Відкриваючи слухання, перший заступник голови комітету Сергій Каплін зазначив, що заробітна плата є головним джерелом грошових до­ходів працюючих та основною час­тиною сімейного бюджету. Її неви­плата має критичний вплив на фі­нансове становище не лише окремо­го працівника та його родини, а й життєвий рівень всього населення країни, призводить до поширення бідності та зростання соціальної на­пруги і протестної активності в тру­дових колективах і цілих регіонах.

У своєму виступі Григорій Осо­вий наголосив, що профспілки вва­жають проблему невиплати та за­боргованості із заробітної плати га­небним, але, на жаль, вже довготри­валим явищем, що суттєво впливає як на розвиток економіки держави, так і добробут, та навіть виживання людей праці.

Профспілковий лідер зазначив, що базис проблеми закладається ще при формуванні держбюджету та місце­вих бюджетів. Таким чином, сама сис­тема влади створює значні перешко­ди на шляху подолання цього явища.

Другим, не менш важливим, питан­ням залишається компенсація за неви­плату та заборгованість із зарплати. Ця проблема, на жаль, і досі не врегу­льована вітчизняним законодавством. «Заборгованість із зарплати є вічною темою в ринковій економіці, тому що одні підприємства народжуються, а інші не витримують конкуренції і зни­кають, – сказав Голова ФПУ. – Інша справа, що держави, зокрема ЄС, ство­рили інструмент захисту людини, яка не повинна страждати внаслідок не­платоспроможності підприємства- боржника, тож були створені гарантій­ні установи для виплат працівникам, яким заборговано зарплату».

Якою має бути роль профспілок у вирішенні цього питання? На думку Григорія Осового, інструментів в ак­тиві профспілок багато. Це колектив­ний договір, індивідуально-трудові та колективно-трудові спори, відсто­ювання прав членів профспілок профорганізацією в судах, страйк. «Ми ставимо питання, щоб у судовій системі була спеціалізація так зва­них трудових судів, – зазначив проф­спілковий лідер. – Нинішня система недостатньо орієнтована на розв’язання таких індивідуально-тру­дових спорів. Роботодавець більше озброєний юридичною та кадровою службами, аби захистити себе при не­виплаті заборгованої заробітної пла­ти, ніж працівник, на боці якого лише профспілкова організація (якщо вона є). Тому профспілки мають діяти, зва­жаючи на ситуацію: чи є невиплата зарплати зловживанням власника, чи тут мають місце об’єктивні факто­ри? Виходячи з цього, профспілки обирають спосіб та форми боротьби за права працівників».

ПРЕС-ЦЕНТР ФПУ

 

16.01.2019



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання