« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Тільки через тісне соціальне партнерство можлива мобілізація зусиль виконавчої влади та Профспілки

Тільки через тісне соціальне партнерство можлива мобілізація зусиль виконавчої влади та Профспілки

5 листопада, напередодні Всеукра­їнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва, відбулася зустріч міністра культу­ри України Євгена Нищука з пред­ставниками Профспілки працівни­ків культури України для обміну думками та обговорення соціаль­но-економічних питань сфери куль­тури, що потребують термінового вирішення на державному рівні.

П ривітавши міністра з професійним святом, Голова Профспілки Людми­ла Перелигіна зазначила, що голо­вним кредо Профспілки у взаємо­відносинах з міністерством є кон­структивний соціальний діалог. Тільки через тісне соціальне партнерство можлива мобіліза­ція зусиль виконавчої влади та Профспілки.

Учасники зустрічі підкреслили, що задля ефективного просування державних реформ у сфері культури необхідно: урядовою постано­вою затвердити «мінімальний культурний ко­шик», внести зміни до Бюджетного кодексу України в частині надання з держбюджету культурної субвенції, поширити освітню суб­венцію на мистецькі школи комунальної фор­ми власності. Саме ці комплексні заходи дозво­лять запобігти руйнуванню сфери культури в регіонах, особливо в сільській місцевості.

Крім того, працівники культури очікують по­зитивного вирішення владою питань щодо підви­щення на 50% оплати праці працюючим на «лінії розмежування» у Донецькій та Луганській облас­тях, внесення змін до Державної цільової програ­ми відновлення та розбудови миру в східних ре­гіонах України в частині відновлення ушкодже­них закладів та стимулювання розвитку культу­ри в цих регіонах, виплати допомоги для оздоров­лення, матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань та доплати за вислу­гу років працівникам цирків, філармоній та кон­цертних організацій, розроблення Стратегії роз­витку клубної сфери в Україні та ін.

У виступах йшлося про найболючіші пробле­ми, з якими стикаються профспілковці сьогодні в регіонах. На жаль, законодавчим механізмом органам місцевого самоврядування надано по­вної самостійності та максимальних повнова­жень у вирішенні подальшої долі районних, міських, сільських закладів культури, а практи­ка свідчить, що в більшості новостворених гро­мад ставлення до культури залежить насампе­ред від світогляду та свідомості нових власни­ків на місцях. Тому в регіонах мають місце як позитивні, так і негативні приклади реорганіза­ції їх діяльності.

Також виступаючі зазначали, що зустрічі такого роду – ще одна можливість підбити під­сумки конструктивної співпраці та визначити пріоритети подальшого розвитку української культури в умовах масштабного державного реформування з наголосом на посилення соці­ального статусу працівника культури. Як зазна­чив Євген Нищук, культурний працівник уосо­блює імідж країни та несе в собі атмосферу того, що в ній відбувається.

Пропозиції Профспілки знайшли схвальну підтримку міністра культури України.

ПРОФСПІЛКА ПРАЦІВНИКІВ КУЛЬТУРИ УКРАЇНИ

 

Зміцнюючи принципи соціального діалогу

8 листопада в рамках урядово­го доручення за підсумками Все­української профспілкової акції відбулася зустріч міністра моло­ді та спорту України Ігоря Ждано­ва з делегацією Профспілки пра­цівників культури України, під час якої сторони соціального діало­гу обмінялися думками, обговори­ли питання соціально-економічно­го характеру в молодіжній сфері, сферах фізичної культури і спорту, національно-патріотичного вихо­вання та визначили спільні шляхи їх вирішення, як на національному, так і регіональному рівнях.

У своєму вступному слові голова Проф­спілки Людмила Перелигіна зазна­чила, що сьогодні держава законо­давчо тільки профспілкам доручила захист трудових прав та соціально- економічних інтересів працюючих. І головний наголос у взаємовідносинах з Міністерством мо­лоді та спорту, керуючись Галузевою угодою, Профспілка робить на посиленні конструктивно­го соціального діалогу. Людмила Перелигіна з приємністю зауважила, що фахівцям Мінмолодь­спорту властива чіткість, дисциплінованість, ви­сокий професіоналізм та відповідальність. Тож суто галузевих гасел та претензій до сфери фізич­ної культури та спорту Всеукраїнською акцією профспілок 17 жовтня 2018 року не висувалося. А проблеми, що сьогодні мають місце, перебувають у площині Державного бюджету України, яким недостатньо фінансуються фізкультурно-спор­тивні товариства, а також у площині впливу і фі­нансової спроможності органів місцевого само­врядування, якими здійснюється обмежене фі­нансування дитячо-юнацького спорту.

Голова Профспілки надала міністру пакет профспілкових пропозицій щодо можливих шля­хів вирішення озвучених проблем, а також стосов­но питання внесення до Паспорту спроможної те­риторіальної громади, який затверджується Каб­міном, мінімальних соціальних стандартів та нормативів у сфері фізкультури та спорту, підви­щення оплати праці у сфері фізичної культури і спорту «зони розмежування» у Луганській та До­нецькій областях, збільшення видатків з Держав­ного бюджету 2019 року на програму пільгового довгострокового кредитування на придбання жит­ла молодих сімей і т. ін.

На зустрічі з профспілкової сторони також висту­пили голова Рівненської облпрофорганізації Петро Давидюк, який поділився досвідом щодо збережен­ня в області мережі дитячо-юнацьких спортивних шкіл, проведення спартакіад, у тому числі міжна­родного рівня, та член ЦК Профспілки від Сумщини Олександр Ткаченко, який зосередив увагу присут­ніх на проблемах спорту для інвалідів та деяких ви­дів олімпійського спорту, зокрема біатлону.

Профспілкові пропозиції були схвально при­йняті міністром молоді та спорту України Ігорем Ждановим та потужною командою відомства.

Під час зустрічі керівний склад Міністерства молоді та спорту України й директори низки депар­таментів ознайомили профспілковців з поточною діяльністю міністерства, спрямованою на розвиток сфери фізичної культури і спорту та конкретний результат соціального спрямування.

ПРОФСПІЛКА ПРАЦІВНИКІВ КУЛЬТУРИ УКРАЇНИ

 

У Держбюджеті, місцевих бюджетах на 2019 рік мають бути передбачені всі необхідні видатки на освіту

7 листопада в м. Києві відбулося роз­ширене засідання Ради вищої шко­ли ЦК Профспілки працівників осві­ти і науки України, на якому голови профкомів провідних вишів з усієї країни, члени ради обговорили акту­альні питання у сфері вищої освіти.

У часть у заході взяли голова Профспілки працівників освіти і науки України Ге­оргій Труханов, перший заступник мі­ністра освіти і науки України Володи­мир Ковтунець, заступники голови Профспілки Сергій Романюк та Ольга Чабанюк.

Голова Ради вищої школи Володимир Цвих стисло окреслив питання порядку денного засідан­ня. Так, для обговорення запропоновано проект За­кону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік», проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження формули розподілу об­сягу видатків загального фонду державного бю­джету між закладами вищої освіти на підготовку кадрів на умовах державного замовлення та забез­печення діяльності їх баз практики».

У вступному слові голова Профспілки Георгій Труханов коротко поінформував учасників про стан освітнього законодавства та виклики, які сьо­годні постали перед вищою школою, а також кроки, що мають бути здійснені для поліпшення ситуації.

Зокрема, він підкреслив, що реформування освіти та науки в Україні відбувається, незважаючи на брак фінансування. Якщо в середній освіті є певні зрушен­ня, то в реформуванні вищої школи наразі відсутні якісні зміни. Прийнято, на перший погляд, прогре­сивні закони у сфері освіти, але ці законодавчі доку­менти самі по собі нічого не варті. Адже самі учасни­ки навчального процесу не бачать можливості імплементації цих законів і практики їх застосування.

За словами Георгія Труханова, вища освіта сьогод­ні формує капітал держави і значною мірою відпові­дальна за суспільний розвиток, який цим людським капіталом здійснюється. Тому бюджетом країни, в місцевих бюджетах на 2019 рік мають бути передба­чені всі видатки на освіту, необхідні для забезпечен­ня виплат зарплат педагогічним та науково-педаго­гічним працівникам і стипендій для студентів.

Заступник голови Профспілки Сергій Романюк ознайомив присутніх з бюджетом освіти, який був закладений у головний кошторис країни, та пози­цію Профспілки щодо нього.

Перший заступник міністра Володимир Ковту­нець поінформував про застосування нових меха­нізмів фінансування вищої освіти та формулу роз­поділу обсягу видатків загального фонду держбю­джету між закладами вищої освіти.

Далі спілкування з головами профкомів вишів продовжилося у форматі «запитання-відповідь». Зо­крема, йшлося переважно про непрості перемовини профільного міністерства з Мінфіном щодо підви­щення заробітних плат викладачам, потребу в зміні системи оплати праці, питання штатних розписів вишів та їх затвердження, діяльність технікумів і коледжів та передання їх на місцевий баланс, сти­пендіальне забезпечення студентів тощо.

Насамкінець Рада вищої школи ЦК Профспілки працівників освіти і науки України прийняла по­станову щодо подальших кроків із захисту прав і гарантій працівників вищої освіти, молоді, яка на­вчається, а також відстоювання потреб освітньої галузі у Державному бюджеті–2019.

ПРЕС-СЛУЖБА ПРОФСПІЛКИ

ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

19.11.2018



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання