« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Соціальні партнери відновлюють роботу фондів соцстраху

Соціальні партнери відновлюють роботу фондів соцстраху

Спеціальна тристороння робо­ча група в складі представни­ків профспілок, роботодавців та Мінсоцполітики має до осені напрацювати законопроект, що регулюватиме роботу фондів соціального страхування. Таке рішення прийнято на засіданні Спільного представницького ор­гану об’єднань всеукраїнських профспілок. Його підтримали також міністр соціальної полі­тики Андрій Рева та голова СПО роботодавців Дмитро Олійник.


П онад 2 години тривало чергове засідання СПО об’єднань проф­спілок. Основне питання – роз­блокування роботи Фонду соці­ального страхування України та Фонду соціального страхування на випа­док безробіття.

Зіткнувшись з ігноруванням думки проф­спілок, як представників застрахованих осіб, під час прийняття правлінням Фонду соці­ального страхування принципово важливих рішень у червні ц. р., СПО об’єднань профспі­лок повідомив Прем’єр-міністра Володими­ра Гройсмана про припинення роботи проф­спілкової сторони у правліннях страхових фондів до забезпечення законних інтересів представників застрахованих осіб.

Профспілки наполягали на припиненні прийняття рішень органами фондів без вра­хування позиції хоча б однієї сторони. Ко­легіальні рішення мають право на життя лише тоді, коли їх прийнято за рівної участі всіх трьох суб’єктів управління. Це голо­вний принцип соціального діалогу і тристо­роннього управління державним соціаль­ним страхуванням.

Варто зазначити, що після 4 квітня 2017 року, коли профспілкова сторона почала головувати у Фонді соцстрахування, за ко­роткий термін вдалося скороти видатки Фонду на другорядних напрямах і водночас на 34% збільшити кількість надаваних важ­ливих громадянам соціальних послуг.

Адже мільйони застрахованих громадян справедливо розраховують на безперебійні виплати та надання послуг, підвищення рів­ня соціальних гарантій в умовах постійного подорожчання вартості життя (товарів пер­шої необхідності, житлово-комунальних по­слуг, медикаментів, проїзду в транспорті).

«Однак, навіть за таких обставин нам продовжують закидати надумані звинува­чення. Зокрема, з вуст міністра пролунало, що правління ФССУ поставило за мету роз­продати окреме належне йому майно. Хоча йшлося лише про продаж майнових прав в «Укрпрофоздоровниці» та «Укрпрофтурі», аби позбутись непрофільних господар­ських активів і зосередитись на страховій діяльності. Дискусії щодо цих акцій трива­ють останні 4 чи 5 років. І хоча йдеться про те, що купити ці акції можуть тільки самі акціонерні товариства «Укрпрофоздоровни­ця» чи «Укрпрофтур», дехто продовжує ма­ніпулювати словом «реалізація», нібито йдеться про розпродаж реального майна мало не приватним особам», – наголосив го­лова правління Фонду соціального страху­вання України Володимир Саєнко.

Отже, після предметного обговорення і досягнення консенсусу сторін СПО об’єднань профспілок визначив своїх пред­ставників у тристоронній робочій групі, які працюватимуть разом з представниками ро­ботодавців та Мінсоцполітики. Вони мають до 1 листопада розробити новий законопро­ект, який усуне вказані юридичні колізії.

«Якщо ми дотримуємось принципів тристороннього соціального діалогу, то ма­ємо поважати позиції один одного і створю­вати такі умови, щоб без згоди однієї із сто­рін принципові рішення не приймалися, щоб обґрунтована незгода будь-якої сторо­ни під час вирішення життєво важливих для людей питань не сприймалася двома іншими як блокування роботи фондів.

Повинно стати нормою: якщо ми рівно­правні, то ми дійсно рівні у правах. Соці­альний діалог – це все-таки спільна робота на конкретний необхідний людям резуль­тат, а не внутрішня суперечка, коли іноді доходить до того, що у запалі управлін­ських амбіцій двоє беруться бити третього.

«І не будемо забувати головного: все це необхідно для того, щоб гарантовано під­тримати українські родини в скрутних умо­вах (хвороба, виробнича травма чи профе­сійне захворювання, інвалідність, безробіт­тя), тобто забезпечити всім застрахованим громадянам встановлені законом страхові виплати та соціальні послуги», резюму­вав голова правління ФССУ.

Володимир Саєнко, голова правління Фонду соціального страхування України, заступник Голови Федерації профспілок України:

«Ми потрапили в ситуацію, коли профспілки, як єдиний пред­ставник застрахованих осіб у Фонді соцстрахування, фактич­но залишилися поза розглядом і прийняттям рішень з важливих для людей питань. Це нонсенс. Я маю досить жорстку позицію: необхідно напрацювати законо­давчі зміни, що дозволять відно­вити тристоронню співпрацю в питаннях управління ФССУ. Цьо­го разу ми обговорили ситуацію на засіданні Спільного представ­ницького органу профспілок ра­зом з профільним міністром та головою СПО роботодавців і піс­ля аналізу цілої низки, як з’ясувалося, безпідставних зви­нувачень у бік профспілок зна­йшли конструктивне рішення. Невідкладно створюємо тристо­ронню робочу групу і напрацьо­вуємо законодавчі зміни, які до­зволять захистити права пред­ставників застрахованих осіб в органах фондів».

 


Після акцій профспілок бюджетні видатки у вугільній галузі збільшено на 1,4 млрд грн

13 липня Верховна Рада України прийня­ла закон № 8362 «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бю­джет України на 2018 рік» щодо належ­ного фінансового забезпечення дер­жавного сектору вугільної галузі», розроблений за ініціативою та безпосе­редньою участю Профспілки працівників вугільної промисловості України.

В ідповідна законодавча ініціатива передбачає збільшення державного фінансування вугіль­ної галузі на 1,4 млрд грн. Цю законодавчу іні­ціативу підтримав 261 народний депутат.

У суспільстві, ЗМІ, профспілками перед ор­ганами державної влади постійно порушується питання про заборгованість із виплати заробітної плати шахта­рям. Не перший місяць проводяться акції протесту, похо­ди на Київ, мітинги голодних людей під стінами парла­менту та Кабміну, перекриття важливих транспортних артерій. З важливою для них вимогою – повернути чесно зароблені кошти їм та їхнім сім’ям.

Про скрутне становище шахтарів та несправедли­вість щодо оцінки та важливості їхньої праці для всього суспільства і пріоритетності вирішення цього питання неодноразово, вступаючи в дискусії у влад­них кабінетах, наголошував Голова Федерації проф­спілок України, Голова Спільного представницького органу профспілок Григорій Осовий, вимагаючи, як це було на засіданні Уряду 4 липня ц. р., дати терміно­ві доручення для ліквідації заборгованості.

Нагадаємо, що 5 липня Міністерством фінансів Укра­їни було виділено 324 млн грн на погашення заборгова­ності із заробітної плати шахтарям за травень ц. р. Голова Профспілки працівників вугільної промисловості Віктор Турманов наголосив, що цьому передували виступ Голо­ви ФПУ Григорія Осового на засіданні Уряду, де були дані відповідні доручення, а також акції шахтарів під Кабіне­том Міністрів України та Верховною Радою України з ви­могою погасити заборгованість із зарплати.

В умовах, в яких працюють вугільники, вони заслуго­вують не лише на шану і повагу в суспільстві, а й гідну оплату праці з боку держави як роботодавця. Український шахтар не має бути бідним і голодним. Федерація проф­спілок України продовжує боротьбу за права шахтарів.

Віктор Турманов, голова Профспілки працівників вугільної промисловості України:

«Висловлюємо вдячність профспілковим ор­ганізаціям і всім представникам шахтарських колективів за активну участь у проведених акціях в м. Києві та на місцях. Наша сила – в єдності шахтарських лав та співпраці. Тільки разом ми зможемо й надалі вирішувати на­гальні проблеми вугільної галузі України».

 

22.07.2018



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання