« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Укрвуглепрофспілка вимагає повного погашення заборгованості із зарплати працівникам державних вугледобувних підприємств

Укрвуглепрофспілка вимагає повного погашення заборгованості із зарплати працівникам державних вугледобувних підприємств

27 червня відбулося засідан­ня президії ЦК Профспілки працівників вугільної про­мисловості України, у по­рядку денному якої, зокре­ма, було розглянуто питання «Про критичну ситуацію на державних вугледобувних підприємствах галузі».


У засіданні взяли участь голови територіальних та первинних організацій Профспілки, а та­кож заступник міністра енерге­тики та вугільної промисловос­ті України Анатолій Корзун.

Виступаючи на засіданні президії, голова Профспілки Віктор Турманов повідомив про критичний стан на державних вугледобувних підприємствах з виплатою поточної заробіт­ної плати та погашенням її заборгованості. Профспілковий лідер наголосив, що багато­мільйонні борги із зарплати змусили шахта­рів 19 червня п. р. вийти на акцію протесту під Верховну Раду України, Міністерство енерге­тики та вугільної промисловості України, Ка­бінет Міністрів України, вимагаючи від вла­ди не порушувати їх конституційне право на своєчасне отримання оплати за працю.

Для вирішення цього питання Профспіл­кою було запропоновано конкретну пропози­цію стосовно тимчасового внутрішнього пере­розподілу коштів між затвердженими програ­мами у видатках Державного бюджету, перед­бачених для Міненерговугілля України на 2018 рік. На даному етапі саме такі конкретні дії могли стати єдиним шляхом для погашен­ня заборгованості із заробітної плати та упе­редження подальшого посилення соціальної напруги у трудових колективах і зупинки про­тестних акцій, з чим спочатку категорично не погодився міністр. Пізніше дана пропозиція отримала підтримку Ігоря Насалика, тож це питання буде розглянуто на засіданні Кабіне­ту Міністрів України та Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету.

Позицію Міністерства енергетики та вугіль­ної промисловості стосовно порушених питань на засіданні президії ЦК Профспілки озвучив заступник міністра Анатолій Корзун. Він за­значив, що станом на 26 червня п. р. заборгова­ність із заробітної плати становить 581 млн грн. Заступник міністра погоджується з пропозиці­єю Профспілки щодо необхідності внутрішньо­го перерозподілу бюджетних коштів.

Наступне питання порядку денного стосу­валося ситуації на ДП «Передпускова дирек­ція шахти № 10 «Нововолинська». З інформа­цією щодо нього виступив голова профспіл­кової організації Роман Юзефович, який за­значив, що із запланованих 10 млн грн на сьогодні використано 9,6 млн грн, і це ста­вить під загрозу подальшу добудову шахти та виплату заробітної плати працівникам.

Крім того, відсутність коштів уже призве­ла до стійкої заборгованості із заробітної плати працівникам, що посилює соціальну напругу на підприємстві та в шахтарському регіоні Волині.

Виходячи з вищезазначеного, президія ЦК Профспілки вирішила вимагати від мі­ністра енергетики та вугільної промисловос­ті України Ігоря Насалика:

– виконання взятих на себе зобов’язань перед шахтарями щодо забезпечення повно­го погашення заборгованості із заробітної плати працівникам державних вугледобув­них підприємств;

– забезпечити стовідсоткову виплату за­робітної плати працівникам усіх підпри­ємств галузі в терміни, передбачені колек­тивними договорами, галузевою Угодою та законодавством;

– терміново ініціювати перед Кабінетом Міністрів України вирішення в найближчий термін питання перерозподілу видатків Дер­жавного бюджету, передбачених Міненерго­вугілля України на 2018 рік, у тому числі ви­ділення коштів за програмою (КПКВК) 1101540 «Державна підтримка будівництва шахти № 10 «Нововолинська».

У разі невиконання першої вимоги даної постанови члени президії прийняли рішен­ня провести біля Верховної Ради України Всеукраїнську акцію протесту шахтарів у період розгляду на сесії парламенту законо­проекту № 8362 від 16.05.2018, в тому числі і на його підтримку.

Головам територіальних та первинних організацій Профспілки доручили довести до відома трудових колективів рішення президії ЦК та, зважаючи на особливу важ­ливість консолідованих дій профспілко­вих організацій у цьому питанні, мобілізу­вати шахтарів на Всеукраїнську акцію про­тесту, визначити можливості для участі в акції та бути готовими прибути до Києва в день її початку.

ПРОФСПІЛКА ПРАЦІВНИКІВ

ВУГІЛЬНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ

 

Вплив трудової міграції українців на ринки праці України та ЄС

14–15 червня в м. Одеса Профспілка пра­цівників будівництва і промисловості бу­дівельних матеріалів України провела дводенний семінар на тему «Трудова мі­грація. Ринок праці і заробітна плата».

Д ля учасників семінару Профспілка праців­ників будівництва і промисловості будівель­них матеріалів України підготувала презен­тацію з питань ринку праці (будівельна га­лузь) в Одеській області та впливу міграції на ринок праці в Україні; нелегальної зайнятості і трудової міграції українців (причини та наслідки); результатів ре­гіональних заходів у рамках проекту «Вплив трудової мі­грації українських працівників на ринки праці України і ЄС (на прикладі будівельників)» (м. Миколаїв і м. Луцьк); специфіки працевлаштування українців за кордоном; умов праці українських трудових мігрантів (будівельни­ків) в країнах ЄС; досвіду європейських профспілок щодо системи захисту працівників-мігрантів та роботи з україн­ськими трудовими мігрантами.

Учасниця семінару Ліліана Постан (Федерація проф­спілок будівництва і промисловості будівельних мате­ріалів «Sindicons», Республіка Молдова) поінформувала про стан трудової міграції в Молдові та надала рекомен­дації щодо аспектів розгляду даного питання.

У другий день семінару відбулося спілкування за скайп-зв’язком з Валерієм Ніеменмаа (Будівельна проф­спілка Фінляндії) щодо досвіду європейських профспі­лок із захисту працівників-мігрантів та роботи з україн­ськими трудовими мігрантами.

Учасники семінару обговорили аналітичну інформацію щодо реального стану трудової міграції в Одеській області та Україні. Під час обговорення відбулася жвава дискусія.

Голова Профспілки працівників будівництва і промис­ловості будівельних матеріалів України, керівник проекту «Вплив трудової міграції українських працівників на ринки праці України і ЄС (на прикладі будівельників)» Василь Ан­дреєв приділив увагу проблемі трудової міграції українців до країн ЄС (будівельна галузь), висвітлив позиції профспіл­ки і роботодавців щодо цього питання та наголосив на важ­ливості надання інформації щодо специфічних умов праці в секторі будівництва країн ЄС для українців, які працюють за кордоном. Він також ознайомив присутніх з Європей­ською інформаційною мережею міграції будівельників.

ПРОФСПІЛКА ПРАЦІВНИКІВ БУДІВНИЦТВА

І ПРОМИСЛОВОСТІ БУДІВЕЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ УКРАЇНИ

 

 

08.07.2018



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання