« на головну 23.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Безпека праці в Україні: необхідність якісних змін для кращого захисту життя та здоров’я працівників

Безпека праці в Україні: необхідність якісних змін для кращого захисту життя та здоров’я працівників

23 травня в м. Києві у готель­ному комплексі «Турист» від­бувся Національний форум «Безпека праці в Україні: необ­хідність якісних змін для кра­щого захисту життя та здоров’я працівників. Через 100-річчя профспілкового досвіду – до європейських стандартів захис­ту», присвячений 100-річчю від дня утворення технічної інспек­ції праці профспілок.

З а свою 100-річну діяльність техніч­на інспекція праці профспілок за­знала чимало змін та перетворень. Змінювалися також її назва і під­порядкованість. Але головне за­вдання залишалось незмінним – охорона жит­тя, здоров’я і праці, зокрема шляхом здійснен­ня заходів з організації технічного нагляду. За невиконання або порушення декретів, поста­нов та інших актів з охорони праці, непри­йняття відповідних заходів щодо безпеки пра­ці, інспектори мали право притягати винних до суду, а також накладати на них грошове стягнення. Причому вони мали право вільно­го доступу в будь-який час не тільки до всіх робочих місць, а також до місць відпочинку і житла трудящих та їх сімей.

З введенням у дію 24 листопада 1992 року Закону України «Про охорону праці» та пере­данням функцій нагляду за охороною праці від профспілок до держави інспекція була зна­чно скорочена і почала здійснювати лише гро­мадський контроль за додержанням робото­давцями законодавства про охорону праці та захищати права працюючих на здорові і без­печні умови праці, а також соціальні права осіб, які постраждали від нещасних випадків і професіональних захворювань, та членів сі­мей загиблих на виробництві.

Сьогодні, незважаючи на складні соціаль­ні й економічні умови в країні та невеликий кількісний склад, технічна інспекція праці перебуває на одній з найважливіших ділянок профспілкової діяльності, продовжує викону­вати покладену на неї гуманну функцію за­хисту життя і здоров’я працівників.

У форумі взяли участь представники Уряду, Міністерства соціальної політики, Державної служби України з питань праці, Фонду соціаль­ного страхування України, Представництва Міжнародної організації праці в Україні, інших установ та організацій, які опікуються пробле­мами охорони праці і здоров’я, технічні інспек­тори праці, ветерани технічної інспекції праці, представники профспілок, соціальні партнери.

З вітальним словом до учасників форуму звернулись Голова СПО об’єднань профспілок, Голова Федерації профспілок України Григо­рій Осовий, голова Державної служби України з питань праці Роман Чернега та ветеран тех­нічної інспекції праці В’ячеслав Петров.

Григорій Осовий у своєму виступі зазна­чив, що профспілки добросовісно виконують своє головне завдання – захист трудових прав та інтересів працівників. Технічна інспекція праці профспілок пройшла непростий шлях становлення і розвитку. На всіх етапах своєї історії вона завжди стояла на сторожі збере­ження найдорожчого – життя та здоров’я лю­дини праці. Звертаючись до ветеранів та су­часного покоління профспілкових фахівців з охорони праці, Голова ФПУ зазначив, що саме завдяки їхній боротьбі, прискіпливому гро­мадському контролю десятки тисяч громадян убезпечено від каліцтва на робочих місцях та інвалідності через професійні захворювання, а також наголосив, що проведені за їхніми на­поляганнями додаткові належні розслідуван­ня нещасних випадків дозволили отримати соціальні гарантії тисячам постраждалих на виробництві і сім’ям загиблих працівників: «Ваша робота, особливо в сучасних умовах, є вкрай необхідною для держави, для її успіш­ного розвитку. Вона дає неоціненний резуль­тат для суспільства, зберігаючи трудовий по­тенціал України». Профспілковий лідер ви­словив сподівання, що технічні інспектори праці профспілок і надалі наполегливо пра­цюватимуть над реалізацією поставлених за­вдань задля досягнення головної мети – захис­ту життя і здоров’я працівників, розбудови захищеного і здорового покоління.

Роман Чернега висловив вдячність ниніш­нім працівникам інспекції і ветеранам, які в різні роки доклали неабияких зусиль, знання, енергію й ініціативу у забезпечення належного громадського контролю за додержанням зако­нодавства про працю. Інформуючи про завдан­ня, які сьогодні вирішує Державна служба України з питань праці, її очільник відзначив підготовлену фахівцями служби і Мінсоцполі­тики за участю соціальних партнерів та міжна­родних організацій концепцію реформування системи управління охороною праці в Україні, в основі якої – ризик-орієнтований підхід. Окрім того, керівник Держпраці акцентував на тісній взаємодії з профспілками щодо вдоско­налення законодавства з охорони праці, захис­ту прав працівників у трудових спорах, а також підкреслив, що «нова філософія Держпраці – це спрямованість на превентивні заходи».

Під час панельної дискусії «Історія, сучас­ність і майбутнє інспекції праці та охорони праці в Україні», модератором якої виступив головний редактор журналу «Охорона праці» Дмитро Матвійчук, керівник департаменту охорони праці апарату ФПУ Юрій Андрієв­ський поінформував про роль профспілок у за­хисті життя та здоров’я працівників та їх прав на охорону праці. Ветерани технічної інспекції праці поділилися власним досвідом щодо за­хисту прав працівників у сфері безпеки праці.

Антоніу Сантуш, менеджер проекту ЄС – МОП в Україні «Зміцнення адміністрації пра­ці з метою покращення умов праці і подолан­ня незадекларованої праці» оприлюднив ре­зультати аналізу відповідності національного законодавства низці директив ЄС з БГП та трудових відносин.

Питанням діяльності технічної інспекції праці профспілок у сучасних умовах присвя­тила свій виступ завідувач відділу технічної інспекції праці департаменту охорони праці апарату ФПУ Тетяна Горюн.

Учасники форуму також обговорили сучас­ну модель державної інспекції праці, реформу­вання системи управління охороною праці та проблеми медицини праці в Україні, стан ре­формування органів соціального страхування.

На завершення форуму відбулась урочиста церемонія нагородження з нагоди 100-річчя утворення технічної інспекції праці профспі­лок. Профспілкові нагороди під бурхливі оплески вручив Голова ФПУ Григорій Осовий.

ОЛЕНА ОВЕРЧУК, «ПВ»

ФОТО ОЛЕКСІЯ ПЕТРУНІ

 


Стратегія інформаційної діяльності ФПУ: від планів до конкретних дій

22 травня президія ЦК Профспілки пра­цівників культури України, обговоривши Стратегію інформаційної діяльності ФПУ на 2018–2021 роки, прийняту Радою ФПУ, визначила низку заходів з її реалізації.

П резентував документ на засіданні президії ке­рівник прес-центру Федерації профспілок України Юрій Работа.

Стратегія містить конкретні рекомендації щодо посилення інформаційної роботи на рів­ні первинок. Вона базується на принципах єдності, сис­темності та координації дій з одержання, використання, поширення і зберігання профспілкової інформації, спря­мована на формування позитивного іміджу профспілок, налагодження ефективного зв’язку на всіх рівнях струк­тури профспілкових організацій.

Враховуючи зазначене, президія ЦК постановила:

– Київській міській, обласним організаціям Профспіл­ки довести Стратегію інформаційної діяльності ФПУ на 2018–2021 роки до відома первинних організацій для вра­хування визначених нею завдань у практичній діяльності;

– на основі Стратегії розробити Концепцію інформацій­ної політики Профспілки на 2018–2021 роки, для чого ство­рити робочу комісію;

– активізувати висвітлення роботи Профспілки, її членських організацій, проводячи прес-конференції, бри­фінги, семінари та круглі столи;

– вжити заходів щодо створення власного сайту Проф­спілки і посилити співпрацю з офіційним веб-порталом ФПУ та профспілковими виданнями.

Другим питанням порядку денного розглянуто стан сучасної культурно-мистецької освіти у зв’язку з її рефор­муванням. З цієї теми виступила начальник відділу мис­тецької і художньої освіти Міністерства культури Украї­ни Тетяна Колос.

Під час дискусії акцентувалось на тому, що Профспіл­ка працівників культури України спрямовує свою роботу на ведення постійного соціального діалогу з керівниками новостворених територіальних громад задля вироблення єдиної позиції в питаннях збереження унікальної систе­ми, якими є мистецькі школи, їх кадрового потенціалу, вживає заходів для недопущення зниження рівня соціаль­них стандартів педагогічних працівників.

Обласними організаціями Профспілки проведено зна­чну роботу з обговорення проекту Положення про атеста­цію педагогічних працівників закладів освіти сфери куль­тури на місцях. Пропозиції до цього документа передано до Міністерства культури, і Профспілка звернулась з про­ханням врахувати їх при доопрацюванні остаточної ре­дакції Положення. З пропозицією ініціювати внесення для цього відповідних змін до Бюджетного кодексу Укра­їни, а також вирішити на законодавчому рівні низку про­блем сфери культури в частині затвердження «Мінімаль­ного культурного кошика», надання закладам культури культурної субвенції та забезпечення фінансування Сус­пільного телерадіомовлення члени президії ЦК Профспіл­ки звернулися до народного депутата України, першого заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного за­безпечення, представника профспілок у Верховній Раді України Сергія Капліна, зустріч з яким відбулася в парла­ментському комітеті того ж дня, після засідання президії ЦК Профспілки працівників культури України.

ПРЕС-ЦЕНТР ФПУ

01.06.2018



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання