« на головну 28.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

ВЛАДА ПОВИННА ПОЧУТИ МЕДИКІВ

ВЛАДА ПОВИННА ПОЧУТИ МЕДИКІВ

Медична реформа, що проводиться в державі, має бути корисною як для пацієнтів, так і медичних працівників, – таким був лейтмотив виступів учасників прес - конференції в «Укрінформі», що відбулась 11 жовтня та була присвячена підсумкам вересневої Всеукраїнської акції протесту Профспілки працівників охорони здоров’я України.

Г олова ФПУ Григорій Осовий, звертаючись до журналістів, зазна­чив, що профспілки підтримують реформи, але під час їх проведення ма­ють бути враховані думки представників громад­ськості та фахового середовища, а зміни у сфері охорони здоров’я не пови­нні зашкодити людям.

За словами лідера укра­їнських профспілок, ФПУ уважно ставиться до уря­дових реформ, зокрема до медичної, яка стосується буквально кожного грома­дянина. Профспілки ма­ють чимало пропозицій та зауважень до урядового проекту медреформи і піс­ля Всеукраїнської попе­реджувальної акції 19 ве­ресня продовжують прово­дити публічні заходи, на яких представники влад­них структур, громад­ських організацій, експер­ти та науковці можуть ви­словити своє ставлення до реформування медичної галузі. Так, 2 жовтня ц. р. у м. Києві за ініціативи ФПУ відбувся круглий стіл з метою обговорення та визначення найбільш ефективної моделі рефор­мування системи охорони здоров’я та забезпечення якісної і доступної медич­ної допомоги.

Також профспілками під­тримано ініціативу про­фільного парламентського Комітету щодо проведення 18 жовтня ц. р. національ­ного форуму з питань охо­рони здоров’я, на якому та­кож планується провести широке обговорення про­екту медичної реформи.

Голова Профспілки пра­цівників охорони здоров’я України Вікторія Коваль розповіла, яким чином ви­рішуються питання, що по­рушувались медиками у ході вересневої акції. За її словами, головні вимоги так і не виконано: міністра охорони здоров’я не при­значено, борги із зарплати медичним працівникам виплачено лише частково. Вона нагадала, що за ре­зультатами переговорів у день проведення акції про­тесту, Кабміном було вида­но розпорядження, згідно з яким за рахунок перероз­поділу 1% резервного фон­ду МОЗ близько 560 млн грн було спрямовано на по­гашення заборгованості із зарплати, але цих коштів недостатньо.

За оцінками профспілок, у проекті Державного бю­джету на наступний рік та­кож закладено недофінан­сування галузі, тому три­ває співпраця з народними депутатами, пошук діало­гу з МОЗ, щоб усім разом об’єднатись та провести ефективну реформу.

Голова Української феде­рації роботодавців охорони здоров’я Володимир Заго­родній подякував проф­спілкам за позицію, ви­словлену під час акції про­тесту перед Верховною Ра­дою 19 вересня ц. р. Він під­дав критиці хід проведення реформ і підходи нинішніх очільників МОЗ до змін у сфері охорони здоров’я. За його словами, заручника­ми ситуації стають не тіль­ки пацієнти медустанов, а й медичні працівники. «Лі­кар не повинен думати про те, як йому заробити, на що сьогодні робиться акцент при реформуванні, – зазна­чив Володимир Загоро­дній, – натомість медики мають бути впевнені, що їх праця належно оцінюється. І держава, якщо вона цим опікується, має створити належні умови медичного забезпечення. Наразі цього немає, тому лише за остан­ні 2 роки Україну залиши­ли 66 тис. фахівців різних напрямів медицини». На переконання представника роботодавців, влада має до­слухатись до думки пред­ставників громадськості та медичної спільноти, щоб реформа була дієвою та ефективною, а не призвела до колапсу в медицині.

У прес-конференції взяли участь голова первинної профспілкової організації Центру екстреної медич­ної допомоги та медицини катастроф м. Києва Ната­лія Стахова, а також дові­рений лікар Федерації профспілок України Віта­лій Легков.

Продовження теми – на стор. 10

ПРЕС-ЦЕНТР ФПУ

  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ

Григорій ОСОВИЙ,

Голова Федерації проф­спілок України:

«Реформа – це насампе­ред доступність медичних послуг для громадян, різ­них верств населення. Для профспілок основним у реформуванні є захист па­цієнта і забезпечення гід­них умов праці для медич­них працівників».

Вікторія КОВАЛЬ,

голова Профспілки пра­цівників охорони здоров’я України:

«Погашено заборгованість, наприклад, за серпень, а за вересень вона так і зали­шилася. Тому колективний трудовий спір, який Проф­спілка веде з Міністер­ством охорони здоров’я, допоки не припинено, і в процесі примирних проце­дур триває пошук шляхів вирішення чутливих для працівників питань».

 

ОФІЦІЙНО

ЗАЯВА

ФПУ НЕ ДОЗВОЛИТЬ ПРЕДСТАВНИКАМ БУДЬ-ЯКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ ВТРУЧАТИСЯ У ВНУТРІШНЬОСПІЛКОВУ ДІЯЛЬНІСТЬ

О станнім часом у засобах масової інфор­мації з’являються виступи керівників окремих громадських організацій, а та­кож вчиняються дії, під час яких вони висувають до Федерації профспілок України без­підставні вимоги і претензії до легітимно обра­них її керівників на найвищому профспілковому форумі – З’їзді у 2016 році.

На жаль, це не перша спроба кинути тінь на ФПУ, яка послідовно захищає права й інтереси своїх спілчан та громадянські права. Викликає занепо­коєння і той факт, що в боротьбі з профспілками, за новими політичними технологіями, почали ви­користовуватися організації – суб’єкти громадян­ського суспільства, які мали б виступати як єди­на консолідована громадянська сила в діалозі з владою у сучасний складний період масштабних перетворень в країні.

При цьому у виступах представників окремих громадських організацій не береться до уваги, що діяльність ФПУ, як і кожної громадської органі­зації чи об’єднання, регулюється виключно влас­ним Статутом і реалізується виборними органа­ми відповідно до отриманих повноважень від членів таких організацій.

У зв’язку з цим ФПУ заявляє, що в своїй діяльнос­ті вона керується Конституцією України, норма­ми міжнародного права, Законом України «Про профспілки, їх права та гарантії діяльності», ін­шими законами та нормативно-правовими акта­ми України. ФПУ має на меті вираження, пред­ставлення інтересів і захист трудових та соціаль­но-економічних прав і гарантій працівників, і не дозволить представникам будь-яких організацій втручатися у внутрішньоспілкову діяльність, чи­нити політичний тиск або впливати, як у радян­ські часи, на діяльність самоврядних організацій.

ФПУ наголошує, що згідно з чинним законодав­ством, професійні спілки, їх об’єднання у своїй ді­яльності незалежні від державних органів та ор­ганів місцевого самоврядування, роботодавців, інших громадських організацій, політичних пар­тій, їм непідзвітні і непідконтрольні. Вони само­стійно організовують свою діяльність. Забороня­ється втручання у статутну діяльність профспі­лок, їх організацій та об’єднань.

Разом з тим, підкреслюємо, що ФПУ проводить відкриту і прозору діяльність на демократичних засадах, щоденно інформує суспільство про свої дії та заходи у ЗМІ, на Офіційному веб-порталі, в друкованому органі ФПУ «Профспілкові вісті» і на практиці взаємодіє з інституціями громадян­ського суспільства з метою консолідації зусиль для забезпечення законних прав і інтересів люди­ни праці.

ПРЕС-ЦЕНТР ФПУ

16.10.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання