« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

СЕРГІЙ КАПЛІН: «ПРОФСПІЛКИ НЕ ДОЗВОЛЯТЬ РЕФОРМАТОРАМ ГЕНОЦИДУ ЛЮДЕЙ У БІЛИХ ХАЛАТАХ»

СЕРГІЙ КАПЛІН: «ПРОФСПІЛКИ НЕ ДОЗВОЛЯТЬ РЕФОРМАТОРАМ ГЕНОЦИДУ ЛЮДЕЙ У БІЛИХ ХАЛАТАХ»

Держава довго ледь підтримувала в медицині життєві показники, тоді як галузі потрібна термі­нова реанімація. Натомість маємо шокову тера­пію вкупі із жорсткою дієтою, що може призвес­ти до загибелі галузі, переконаний представник Федерації профспілок України у парламенті Сергій Каплін. Профспілковий омбудсмен на попереджувальній акції охоронців здоров’я за­кликав медичну спільноту боротися за свої ви­моги, навіть коли медреформа, яку не підтримує професійне середовище, буде ухвалена.

П арламентар зауважив: урядовий варіант ре­формування галузі не захищає ні прав праців­ників охорони здоров’я, ні дбає про пацієнтів. Державну меди­цину, по суті, комерціалізують.

Представник профспілок у Верховній Раді України подав десятки правок від ФПУ, які за депутатської підтримки пови­нні якісно змінити закон, од­нак медики мають продовжу­вати змінювати урядові пропо­зиції, доки вони не стануть ре­альною реформою. «Поки цей пакет, який протягує Уряд, – це не реформи, а обслуговування інтересів Міжнародного ва­лютного фонду, який намага­ється знищити українську охо­рону здоров’я, пустити світом сотні тисяч лікарів, відправи­ти їх на біржу праці, а сюди на­томість завезти великі медич­ні корпорації, які сьогодні за­хопили весь фармацевтичний ринок нашої країни і хочуть знищити державну систему охорони здоров’я, зробити лі­карів рабами і жебраками. Ко­аліції та Уряду не вдасться провести кампанію з геноциду людей у білих халатах. Не вдасться знищити швидку! Не­даремно вся хода рясніла пла­катами «Не зли 103» – це наше послання «реформаторам», – додав Сергій Каплін.

Лідер Соціал-демократичної партії підтримав аполітичність попереджувальної акції, однак закликав профспілки все ж включатись в боротьбу за свої вимоги не тільки на вулицях і в соціальному діалозі, а й у зако­нодавчому органі. «Якщо ви не займаєтесь політикою, рано чи пізно політика починає займа­тися вами. Не під Радою повинні стояти профспілчани, а сидіти в парламенті. І там має бути яко­мога більше лобістів галузі охо­рони здоров’я, бо це єдиний шлях її врятувати і повернути владу обличчям до лікаря та медсестри. Я не маю сумніву, що в наступному парламенті буде не 5 чи 7 лікарів, а всі інші – олі­гархи та підприємці, а буде ціла депутатська група лікарів. Фе­дерація профспілок України по­винна мати в наступному скли­канні свою фракцію для того, щоб виконувати одне-єдине за­вдання: захищати робоче місце і гідний рівень зарплати», – під­сумував Сергій Каплін.

 

СЕРГІЙ КАПЛІН, НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ УКРАЇНИ,

ПРЕДСТАВНИК ПРОФСПІЛОК У ВЕРХОВНІЙ РАДІ:

«З лікаря роблять комерсанта, який має вишукувати собі заможніших пацієнтів, гнатися за кількістю, а не за якістю. Це зневага до тих, хто має передусім дбати про порятунок життів, а не про фінанси. Гарантувати гідну оплату праці має держава. І не так, як зараз, коли до мене підходять медсестри, педіатри і показують свої зарплатні корінці з мізерними сума­ми, які вони й забули, коли отримували востаннє. Нам вдалося тільки заявою про попереджувальний мітинг розворушити МОЗівських чиновників, щоб вони почали виплачувати борги. Якщо ми проведемо активну протестну кампанію, то навчимо горе-реформаторів чути профспілки і питати у них, перш ніж щось необдумано змінювати».

 

ПІДТРИМКА СОЛІДАРНОЇ БОРОТЬБИ ЗА ПРАВА ТРУДЯЩИХ

Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий взяв участь у ХІІІ з’їзді Об’єднання проф­спілок Грузії, який пройшов під знаком 110-річчя зародження масового профспілкового руху та 25-річчя створення об’єднання профспілок.

О днак, як повідомляє департамент міжнарод­них зв’язків апарату ФПУ, у звітній доповіді голови ОПГ Іраклія Петріашвілі, виступах де­легатів не було парадних реляцій – ситуація у соціально-трудовій сфері є доволі складною, а відносини із сторонами соціального діалогу – досить напруженими.

Доповіді та виступи на з’їзді переконливо засвідчили, що завдяки активній позиції та діям профспілок вдалося про­тистояти наступу на права працівників і профспілок під час прийняття Трудового кодексу, структурних реформ в економіці, ліквідації інспекції праці та в інших випадках.

У роботі з’їзду взяли участь понад 200 делегатів, пред­ставників міжнародних об’єднань і національних проф­центрів, зокрема генеральний секретар Міжнародної конфедерації профспілок Шаран Барроу, що приїхали со­лідарно підтримати демократію та незалежність профруху в Грузії, справедливу боротьбу за права трудящих.

Головою Об’єднання профспілок Грузії знову обраний Іраклій Петріашвілі.

 

ПЄРР – ЗА СПРАВЕДЛИВУ ЗАРПЛАТУ!

18–20 вересня у м. Лідінге (Швеція) відбулася 10-та Літня школа Пан’європейскої регіональ­ної ради (ПЄРР) «Справедлива заробітна плата: скорочення податкового і соціального розривів та розриву в оплаті праці», в якій взяв участь Го­лова СПО об’єднань профспілок, Голова Феде­рації профспілок України Григорій Осовий.

Я к повідомляє прес-центр ФПУ, з вітальним сло­вом до учасників школи звернулися генераль­ний секретар ЄКП та ПЄРР Лука Вісентіні, представники членських організацій із Швеції.

Під час заходу обговорювалися важливі й актуальні пи­тання, серед яких: «Ідентифікація розривів: чому необ­хідне підвищення заробітної плати?», «Ліквідація роз­риву в оплаті праці: дії профспілок», «Заробітна плата та соціальний захист у ланцюжках постачання», «Пра­ва людини та профспілок», а також щодо заморожуван­ня заробітної плати в країнах Центральної та Східної Європи, оплати праці в громадському секторі, гендер­ного та молодіжного розриву в оплаті праці та ін.

26.09.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання