« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

ЗМІНИ ВІДБУВАЮТЬСЯ ТАМ, ДЕ ЇХ ПРАГНУТЬ

ЗМІНИ ВІДБУВАЮТЬСЯ ТАМ, ДЕ ЇХ ПРАГНУТЬ

Розбудова держави потребує вирішення багатьох складних проблем, одна з яких – підготовка лідерів-менеджерів, озброєних найновішими науковими досягненнями та сучасними знаннями, уміннями та навичками, здатних ви­значати оптимальні шляхи перспективного розвитку суспільства, приймати й реалізувати ефективні управлінські рішення для досягнення поставлених завдань. Ключова роль у цьому належить Національній академії державно­го управління при Президентові України як головному освітньо-науковому закладу у системі підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації, спеціалізації державних службовців та посадових осіб місцевого самовря­дування (публічних службовців). Слово – президенту НАДУ Василю Куйбіді.

– З моменту як Ви очолили НАДУ, які відбуваються но­вації в її навчальному процесі і науковій роботі? Що може запропонувати Академія сьо­годні слухачеві у контексті реформування державного управління?

– Оскільки покращення якості професійної підготовки публіч­них службовців впливає на ка­дрове оновлення органів держав­ного управління і загалом на ефективність публічного управ­ління, то НАДУ працювала і про­довжує працювати над тим, щоб завтрашні випускники були ви­сококваліфікованими, ініціатив­ними лідерами-менеджерами, які нешаблонно вирішувати­муть поставлені завдання, при­йматимуть нестандартні ефек­тивні управлінські рішення.

Щоб відповідати новим викли­кам, потребам держави, Академії потрібно модернізуватися. На­прями, механізми модернізації ми заклали у напрацьовані спіль­но із зарубіжними експертами документи – Концепцію рефор­мування розвитку Національної академії на 2017-2021 роки і Стра­тегію розвитку Національної ака­демії на 2017-2021 роки. Ці доку­менти передбачають нову пара­дигму надання якісних освітніх послуг із використанням модулів індивідуалізованої підготовки, науково-методичних та експерт­но-аналітичних послуг відповід­но до потреб сучасного управлін­ня державою.

Зміна парадигми підготовки фахівців у сфері публічного управління та адміністрування, започаткована із нового на­вчального року в НАДУ, перед­бачає не тільки відхід від тради­ційного шаблону, а й запрова­дження нових нетрадиційних форм, методів навчання. Такий підхід дозволить вчити мисли­ти, конструювати та використо­вувати необхідні механізми ре­алізації, а це, у свою чергу, по­кращить ефективність роботи публічних службовців.

Зазначу, що у зв’язку із при­йняттям Закону України «Про державну службу» НАДУ долуче­на до розробки та впровадження новітніх навчально-освітніх про­грам для службовців категорій «А», «Б», «В», а також посадових осіб місцевого самоврядування. Адже ефективність їх роботи пря­мо залежить від рівня фаховості та освіти. Надання інноваційних освітніх послуг в Академії, осо­бливо у контексті децентраліза­ції публічної влади, дозволить покращити спроможність орга­нів місцевого самоврядування та ефективно вирішувати проблеми територіальних громад. Сьогодні НАДУ працює над запроваджен­ням механізму навчання впро­довж життя, налагодженням вза­ємодії та кооперації, а також за­безпеченням особистого розвитку кожного з них.

– Нещодавно НАДУ і Федера­ція профспілок України під­писали Меморандум про співробітництво. Які завдан­ня він ставить перед сторо­нами, і якими Ви бачите шля­хи його реалізації?

– Упродовж року Академія під­писала низку меморандумів про співпрацю із органами державної влади, школами публічного управління інших держав, гро­мадськими організаціями, ВНЗ України, Асоціацією районних і обласних рад України, Асоціаці­єю міст України, Асоціацією об’єднаних територіальних гро­мад тощо. Співпраця дозволяє по­кращити підготовку кадрів для органів державної влади, органів місцевого самоврядування.

Що стосується Меморандуму із ФПУ, то він є надзвичайно ак­туальним у реалізації реформа­торських процесів, які охоплю­ють усі сфери життя нашої дер­жави. Зазначу, що НАДУ співпрацює із ФПУ понад 10 років, проте тільки зараз наші відно­сини унормовано відповідним документом. Метою Меморан­думу є співпраця у сфері підго­товки висококваліфікованих фахівців, проведенні наукових досліджень, сприянні підви­щенню спроможності професій­них спілок та їх організацій ефективно представляти та за­хищати трудові, соціально-еко­номічні права та інтереси, спря­мовані на сталий розвиток укра­їнського суспільства і розбудо­ву української державності.

Пріоритетними напрямами співробітництва є розробка і впровадження Центру розвитку соціального діалогу України для посилення інформаційно- аналітичної, науково-освітньої та експертно-консультативної спроможності Національної академії і Федерації професій­них спілок України.

Зазначу, що тематика соціаль­ного діалогу є невід’ємною скла­довою адаптації українських стандартів до європейських і за­ймає особливе місце в Угоді про асоціацію між Україною та ЄС. Тому, вважаю, що Центр розви­тку соціального діалогу України вирішуватиме проблемні питан­ня, спричинені конфліктністю та складністю проблем, з якими сти­кається українське суспільство загалом та публічне управління зокрема. Переконаний, що Центр стане дієвим інструментом подо­лання конфліктів, узгодження рі­шень та досягнення успіху, демо­кратизації управління та невід’ємною складовою належного врядування.

Також ми спільно працюва­тимемо над удосконаленням ме­ханізму соціального діалогу, формуванням та реалізацією державної політики у сфері дер­жавного управління та місцево­го самоврядування, розвитком профспілкового руху.

Не менш важливим завдан­ням є розробка спільних пропо­зицій, зокрема до законодавчих та нормативних актів, щодо вдо­сконалення законодавства з пи­тань правового та соціального захисту, зайнятості населення, проведення наукових дослі­джень тощо.

Документом також передба­чено підготовку для заінтересо­ваних виборних органів Федера­ції професійних спілок України аналітичних матеріалів, пропо­зицій з актуальних теоретичних і прикладних проблем державотворення, державного управлін­ня, місцевого самоврядування, розвитку колективно-договірної роботи та профспілкового руху.

Вагомим завданням також стане навчання та підвищення кваліфікації працівників проф­спілкових організацій. Коли в суспільстві відбуваються дина­мічні зміни, профспілки також мають модернізувати свою ді­яльність. Щоб ФПУ на належно­му рівні виконувала свою місію, у першу чергу потрібні кваліфі­ковані кадри. І саме тому для кожного члена профспілки важ­ливо отримати сучасні знання, що надає НАДУ, з питань кадро­вої політики, правового і соці­ального захисту, зайнятості, со­ціального діалогу, державного управління, місцевого самовря­дування та ефективно їх вико­ристовувати у своїй роботі.

– Співробітництво між Ака­демією і профспілками, без­умовно, матиме свою специ­фіку, виходячи з пріоритетів, що визначені у Меморандумі, але й передбачає відповідні зобов’язання. В чому вони полягають?

– Наші зобов’язання виплива­ють із нашої мети: не тільки сприяти, а й бути активними учасниками реформ в Україні, брати активну участь в публіч­ному врядуванні в ній.

Тому ми спільно будемо на підставі досліджень розробляти пропозиції, ініціювати проекти законів та інших нормативно- правових актів, державні програ­ми і плани дій, реформи у сфері розвитку громадянського сус­пільства, соціального діалогу та соціального захисту населення.

– Чи розглядаєте Ви співпра­цю з найчисельнішим громад­ським об’єднанням країни як певний крок для залучення широкої громадськості до підготовки, прийняття та реа­лізації державних рішень, і яку роль в цьому процесі мо­жуть відігравати профспілки?

– Сьогодні профспілки є по­тужною силою, яка об’єднує та представляє інтереси близько 50% працездатного населення. Окрім того, вони володіють особливими механізмами та інстру­ментами, зокрема у вирішенні соціально-трудових, соціально- економічних питань тощо.

Тому тільки завдяки консолі­дації і солідаризації із проф­спілками, іншими громадськи­ми інституціями ми можемо сформувати орієнтири конкрет­них дій у державно-управлін­ських процесах, покращити управлінську систему, яка є стрижнем державності, та вирі­шити нагальні проблеми сучас­ного українського суспільства.

Спільно із профспілками ми здатні підготувати і провести ре­форми, що не будуть порушува­ти конституційні права людини.

– Вступна кампанія до Націо­нальної академії на стадії за­вершення. Хто у цьому році мав право вступити до цього елітарного закладу і на яких підставах, та чи буде додат­ковий набір на навчання?

– Дійсно, вступна кампанія на фініші. Зараз проходять вступні випробування усі ті, хто виявив бажання вступати до нашого за­кладу. Це особи, що працюють на посадах державної служби, що належать до 1–5-ї груп опла­ти праці, та посадові особи міс­цевого самоврядування, посади яких віднесені до 1–4 категорій посад в органах місцевого само­врядування. Серед цьогорічних абітурієнтів є народні депутати України, керівники органів дер­жавної влади, голови обласних та районних держадміністрацій, міські голови.

Також зазначу, що в серпні буде здійснено додатковий на­бір на навчання за контрактом.

Термін навчання в НАДУ та на­ших регіональних інститутах у Дніпрі, Львові, Одесі та Харкові за денною формою складає 18 міся­ців, за вечірньою, заочною та заочно-дистанційною 30 місяців.

Переконаний, що тільки спільними зусиллями ми змо­жемо провести потрібні рефор­ми та вирішити актуальні про­блеми, які сприятимуть розви­тку суспільства і держави.

Розмовляв Юрій РАБОТА

17.07.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання