« на головну 10.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА: СУЧАСНИЙ ВИМІР

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА: СУЧАСНИЙ ВИМІР

Юрій ПІЖУК, голова Профспілки працівників державних установ України:

«Уже понад рік державні службовці працюють в умо­вах нового Закону України «Про державну службу». Підсумки першого року його впровадження дають змогу осягнути, що цей процес ішов подекуди склад­но й консенсус у прийнятті рішень досягався копіт­кою працею всіх сторін соціального діалогу, зокрема Кабінету Міністрів України, Нацдержслужбою, Профспілкою, а також спільним бажанням знайти виважений компроміс задля поступального просу­вання реформи державної служби.

Нам вдалося, щоб серед іншого закон містив низку норм, якими ви­значено роль профспілкових органі­зацій або її представників, трудо­вих колективів у вирішенні питань проходження державної служби, а також механізми підвищення рівня соціального та матеріального за­хисту державних службовців.

За дуже короткий період спільно розроблено всю необ­хідну нормативно-правову базу для імплементації цьо­го закону.

Питанням номер один для Профспілки є, насампе­ред, забезпечення гідної оплати праці державних службовців. У цьому контек­сті позицію Профспілки було почуто Урядом. Про це свід­чать реальні показники оплати праці в поточному році. Водночас, це питання лишається для Проф­спілки пріоритетним і надалі.

Після того, як набув реального змісту новий формат державної служби, окреслилось подальше ба­чення необхідності балансу між тим обсягом повноважень та обов’язків, які покладено на дер­жавних службовців, та певними об­меженнями стосовно них, що перед­бачає законодавство.

Враховуючи необхідність ком­пенсувати ці обмеження, Профспіл­ка виступає за те, аби створити на законодавчому рівні передумови для формування соціального паке­та державних службовців. Насампе­ред, це медичне страхування, забез­печення житлом, оздоровчі заходи (відновлення здоров’я) та інші його елементи, які можуть бути вагомим мотиваційним важелем у трудових відносинах роботодавця та праців­ника. Прикладом може стати недер­жавний сектор, де за кілька попере­дніх десятиліть напрацьовано прак­тику запровадження змістовного соціального пакета для працюю­чих, який є ефективним засобом залучення кваліфікованих пра­цівників.

Також вбачаємо невідклад­ним завданням для сторін со­ціального діалогу, на усіх його рівнях, розпочати комп­лекс заходів, спрямованих на підвищення престижності державної служби, оскільки професійна діяльність держав­них службовців сьогодні як ніко­ли потребує не тільки розуміння важливості виконуваних ними за­вдань з боку суспільства, а й поде­куди елементарної поваги.

На моє глибоке переконання, сло­во «чиновник» насамперед має бути змістовно пов’язаним із словами «порядність», «професіоналізм», «патріотизм». Адже саме від цих якостей залежить успіх реалізації реформ у нашій державі».

ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ

Наталія ТИТАРЕНКО, заступник голови Профспілки працівників державних установ України:

«Багато років для державних службовців наболілим питанням було питання заробітної пла­ти. Нарешті, із запровадженням нової моделі оплати праці змінилася її структура, в якій по­садовий оклад займає левову частку.

На жаль, після набрання чинності нового Закону про державну службу, у ІІІ кварталі 2016 року виникли певні труднощі з фондом оплати праці державних органів. Особливо це відчу­ли державні службовці місцевих державних адміністрацій. Позиція Профспілки у вирішенні цього питан­ня була спрямована на недопущення заборгованості із заробітної плати. Завдяки консолідованим діям профспілкової та урядової сторін вдалось подолати це кризове явище.

Вже у 2017 році ситуація в оплаті праці державних службовців суттєво змінюється на краще. Наразі за­робітні плати на різних категоріях посад зросли у порівнянні з попередніми роками до 2,5 раза.

З огляду на презентовані Урядом Основні напрямки бюджетної політики на 2018–2020 роки, прогнозу­ється тенденція до збільшення загальних видатків на утримання державних органів, що дає реальні спо­дівання на те, що надалі розрахунковою величиною для встановлення посадових окладів державних службовців стане розмір мінімальної заробітної плати.

На думку Профспілки, це може мати реальний вплив на підвищення конкурентоздатності державної служби на ринку праці».

 

НА ВАРТІ ЗАХИСТУ ПРАВ ТА ІНТЕРЕСІВ ШАХТАРІВ

Концепцію реформування та розвитку ву­гільної промисловості України на період до 2020 року, виконання положень Галузевої угоди і колективних договорів за 2016 рік та внесення змін і доповнень до цих документів обговорили 23 червня присутні на VIII Пле­нумі ЦК Профспілки працівників вугільної промисловості, в роботі якого взяв участь Голова Федерації профспілок України Григо­рій Осовий.

Я к повідомляє прес- центр ФПУ, перед присутніми висту­пили віце-прем’єр- міністр України Володи­мир Кістіон, міністр енер­гетики та вугільної про­мисловості України Ігор Насалик, генеральний ди­ректор «ДТЕК Енерго» Дмитро Сахарук, голова Профспілки працівників вугільної промисловості Віктор Турманов, пред­ставники профспілкових організацій, трудових ко­лективів галузі.

Заслухавши інформації представників сторін Га­лузевої угоди й інших учасників пленуму, ЦК Профспілки ухвалив від­повідну постанову, в якій, зокрема, зазначено:

– вважати роботу сторін Галузевої угоди з реаліза­ції її положень недостат­ньою, а щодо ведення ко­лективних переговорів із внесення змін та допо­внень до неї – малокон­структивною;

– звернутися від імені пленуму ЦК Профспілки до Прем’єр-міністра Укра­їни Володимира Гройсмана щодо термінового роз­гляду пропози­цій Профспілки до Концепції ре­формування та розвитку вугіль­ної промисловості на пе­ріод до 2020 року та за­твердження Плану захо­дів на 2017 рік щодо реалі­зації Концепції з ураху­ванням пропозицій та до­повнень Профспілки; до віце-прем’єр-міністра України Володимира Кіс­тіона – стосовно негайно­го відновлення роботи Ко­ординаційної ради з пи­тань врегулювання кризо­вих ситуацій у вугільній промисловості та розгля­ду нагальних проблем га­лузі найближчим часом;

– доручити членам Робо­чої комісії від Профспіл­ки щодо внесення змін та доповнень до Галузевої угоди у разі недосягнення взаємоузгодженої редак­ції положення угоди щодо формування галузевої га­рантії з оплати праці піс­ля проведення узгоджу­вальних процедур на рів­ні керівників сторін уго­ди закінчити колективні переговори та підписати протокол розбіжностей для подальшого вирішен­ня їх в установленому за­конодавством порядку.

Звертаючись до учасників пленуму, Голова ФПУ Григорій Осовий зазначив, що нині си­туація не тільки у вугільній галузі, а й зага­лом в економіці країни є вкрай складною. На сьогодні в легальному її секторі залиши­лось не більше 7,7 млн працівників. І вони мають забезпечити життя 42,5 млн насе­лення України. Тому у вирішенні проблем галузі не потрібно чекати вагомої допомоги з боку Уряду, держави, а шукати шляхи їх подолання власними ресурсами. Вести ці пошуки слід у рамках соціального діалогу «профспілки – роботодавці – Уряд». Якщо дійсно буде створено Координаційну раду з проведення реформування та розвитку вугільної промисловості, там має бути міс­це такому ефективному діалогу.

 

01.07.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання