« на головну 27.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ РОБОТИ ПЕРВИНКИ

ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ РОБОТИ ПЕРВИНКИ

Як показує світова практика, жоден інститут громадянського суспіль­ства, окрім профспілок, не спроможний захистити права людини на пра­цю, гідну зарплату і безпечні умови роботи. А тому посилення ролі пер­винних профспілкових організацій у захисті трудових і соціально-еконо­мічних прав та інтересів членів профспілок є надзвичайно актуальним, – констатували учасники круглого столу «Шляхи вдосконалення роботи первинної профспілкової організації. Практичний досвід захисту праців­ників через колективний договір», який відбувся 15 червня у Міжнарод­ному центрі культури та мистецтв Федерації профспілок України.


У виступах Голови Федерації профспілок України Григорія Осового та його за­ступників Євгена Драп’ятого та Олек­сандра Шубіна, представників проф­спілок різних рівнів, галузей та регіонів зазна­чалось: профспілкам безпосередньо належить здійснити справжню реформу з провадження ідеології сучасного профспілкового руху, осно­вою якого є самоорганізація людей праці задля захисту своїх прав та усвідомленого членства у профспілці. Працівникам важливіше показа­ти навіть не те, що вони додатково отримають, будучи членами профспілки, а те, що вони втрачають, залишаючись неорганізованими.

Виступи учасників заходу, зокрема, стосува­лися організації системного навчання членів профспілки, формування усвідомленого проф­спілкового членства у членів профспілок та принципів єдності, солідарності, особистої ак­тивної участі у захисті трудових прав членів сво­єї профспілкової організації, формування пози­тивного корпоративного іміджу профспілки, ви­значення основних проблем колдоговірного ре­гулювання та шляхів їх вирішення, позитивного досвіду та новацій при укладенні колективних договорів, розроблення системи переваг проф­спілкового членства, а також інформатизації та пропаганди профспілкової діяльності.

Учасники круглого столу підкреслили, що без організаційного та фінансового зміцнення усіх ланок профспілкових структур, без чіткого виконання ними статутних норм, додержання внутрішньоспілкової дисципліни, принципів єдності та солідарності не може бути міцних профспілок, здатних реально захищати права й інтереси трудящих, стати справжніми їхніми представниками у відносинах з роботодавця­ми, органами державної влади, вести на рівних соціальний діалог. При цьому особливої уваги потребує зміцнення первинних профспілкових організацій – основної ланки профспілок, яка має реально й ефективно обстоювати інтереси людини найманої праці, захищати її права.

Також наголошувалося на необхідності під­вищення рівня організаційної роботи первин­них профспілкових організацій, пошуку нових форм і методів роботи та формування усвідом­леного профспілкового членства. Важливим, на думку учасників обговорення, є визначення на підприємстві, в організації, установі проф­спілкових лідерів, активістів, організація їх­нього навчання та залучення їх до управління підприємством та діяльності профспілкової організації – це має значно активізувати діяль­ність первинки та сприяти підвищенню її ав­торитету в трудовому колективі.

Підбиваючи підсумки, учасники кругло­го столу ухвалили Рекомендації, в яких, зокрема, визначили основні завдання для первинок:

– формувати у членів профспілок усві­домлене профспілкове членство та актив­ну позицію щодо захисту своїх прав;

– залучати до профспілки усіх працюю­чих на підприємстві, в установі, організації;

– особливу увагу приділяти роботі з мо­лоддю, використовуючи її активну пози­цію у формуванні майбутнього профспіл­кового руху;

– запроваджувати систему переваг проф­спілкового членства, у тому числі через пе­редбачення їх у колективному договорі;

– організовувати систематичне навчан­ня членів профспілки, їх інформування про діяльність профкому та вищих проф­спілкових органів;

– формувати позитивний корпоратив­ний імідж профспілкової організації;

– посилювати інформаційну роботу щодо популяризації профспілкового член­ства та діяльності вищих виборних проф­спілкових органів;

– налагоджувати ефективний соціаль­ний діалог з роботодавцем задля покра­щення соціально-економічного становища працівників, створення здорового мораль­но-психологічного клімату в колективі;

– підвищувати ефективність колдого­вірної роботи для забезпечення справедли­вості поділу результатів праці;

– висувати профспілкових активістів до складу виборних органів місцевого само­врядування, громадських рад і колегій ор­ганів виконавчої влади;

– об’єднувати фінансові ресурси для ре­алізації спільних проектів і програм у сфе­рі соціально-трудових відносин, захисту соціально-економічних прав та інтересів працівників.

Учасники круглого столу закликали усі профспілкові структури до єдності, солідар­ності, згуртованості заради головної мети сво­єї діяльності – захисту прав людини праці.

Олена ОВЕРЧУК, «ПВ»

Фото Андрія ТКАЧУКА

ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ


Георгій ХОЛОД,голова первин ­ної профспілкової організації ПрАТ з ІІ «Дніпропетровський олійноекстракційний завод»:

«Наші колективно-договірні від­носини, сходинка за сходинкою, складались не один десяток ро­ків. Основним методом роботи у нас є діалог. Діалоги, звичайно ж, бувають дуже гострими та на­пруженими. Особливо, в умовах кризи – як у нашій галузі (напри­клад, із закупівлею насіння), так і країні загалом. Тому доводиться дискутувати. Але часом варто зробити крок назад, щоб потім зробити два кроки вперед, вра­ховуючи соціальну відповідаль­ність нашої компанії (часом іно­земні інвестори виявляються куди поряднішими, ніж наші під­приємці та бізнесмени).

Приміром, за останні 20 років у нас лише один раз була затримка із зарплатою на один день, коли нас переводили з одного банку в інший. Аванси та зарплата випла­чуються вчасно, незалежно від ситуації в країні або на підприєм­стві. Недаремно членами проф­спілки є 99,9% працівників під­приємства – люди цінують нас».

Олексій ДУЛЯ,

голова первинної профспіл­кової організації ПрАТ «Ки­ївський картонно-паперо­вий комбінат»:

«Залучення до членів проф­спілки на наших підприєм­ствах починається під час прийому працівників на ро­боту. Їх знайомлять з колек­тивним договором, поясню­ючи, які додаткові соціальні гарантії, порівняно з чинним законодавством, він надає. І повідомляючи, що це стало можливим завдяки роботі профспілкового комітету, профспілкового активу й усіх членів профспілки загалом. При написанні заяви на вступ до профспілки ми видаємо картку Центру соціальних послуг, яка надає низку до­даткових послуг, основна з яких – можливість безко­штовно отримати юридичну консультацію не тільки з пи­тань трудових відносин, а й з будь-яких інших. Загалом, колектив у нас активний, за­вжди готовий відстоювати свої інтереси».

Павло ОЛЕКСІЙЧУК,

голова первинної проф­спілкової організації ПАТ«Фармак»:

«Головне в нашій діяльності – це щирість і активність у роботі. Потрібно відчувати, заради чого ти працюєш.

Сьогодні пролунала дуже слушна пропозиція про створення страйкового фон­ду... Є колективний інтелект праці – люди застосовують власні розумові, філософ­ські здібності, хитрість вияв­ляють і все інше заради лю­дей у переговорному про­цесі. А коли цього замало, включається страйк, який, на моє переконання, у на­шому суспільстві потрібний. Щоб влада знала, що згідно закону є сила, яка може під­нятись і відстояти інтереси тих чи інших людей.

Тільки спільними силами ми можемо чогось досягти. Якщо ми всі разом будемо відстоювати себе, тоді зумі­ємо досягти того, щоб в Україні були і праця, і мир, і свобода, і задоволення».

22.06.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання