« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

ГОЛОВНИЙ ПРІОРИТЕТ – ЕФЕКТИВНИЙ ЗАХИСТ ПРАВ ЛЮДИНИ ПРАЦІ

ГОЛОВНИЙ ПРІОРИТЕТ – ЕФЕКТИВНИЙ ЗАХИСТ ПРАВ ЛЮДИНИ ПРАЦІ

Актуальні питання організаційного зміц­нення профспілкових лав, підвищення ефективності захисту соціально-еконо­мічних прав та інтересів трудящих обго­ворили 30 травня учасники засідання Центральної ради Профспілки працівни­ків хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України.

У заході взяв участь президент Союзу хіміків України Олексій Голубов.

З доповіддю «Про хід виконання рішень VI з’їзду Профспілки та здій­снення заходів щодо виконання критичних зауважень і пропозицій, висловлених деле­гатами з’їзду» виступив голова ЦР Профспіл­ки Василь Мойсюк. Заслухавши й обговорив­ши доповідь, учасники засідання прийняли постанову, в якій, зокрема, зазначається, що в умовах соціально-економічної нестабіль­ності в країні ЦР Профспілки, обласні і пер­винні профорганізації всіляко сприяли ви­конанню галузевих угод, колективних дого­ворів, спрямованих на збереження вітчизня­ного виробництва, робочих місць, зростання заробітної плати і соціальних виплат, забез­печення охорони праці і здоров’я. У 2016 році, порівняно з 2015-м, вдалося зупинити падін­ня виробництва в галузях: у виробництві хі­мічних речовин і хімічної продукції індекс промислової продукції становив 100,4%, у виробництві фармацевтичних препаратів об­сяг виробленої продукції зріс на 3,9%. Серед­ньомісячна заробітна плата у хімічній і на­фтохімічній галузях за 2016 рік зросла на 13,8% і склала 5676 грн, у фармацевтичній промисловості – на 28,9% і склала 10639 грн.

У липні 2016 року створено Департамент промислової політики у складі Міністер­ства економічного розвитку і торгівлі Укра­їни та введено посаду заступника міністра з питань промислової політики. У жовтні 2016 року при Уряді створено Національний комітет з промислового розвитку України, який очолив Прем’єр-міністр України.

Разом з тим, унаслідок непродуманих і недалекоглядних дій влади під час прове­дення реформ у країні становище праців­ників на підприємствах галузі залишаєть­ся досить складним. Навіть стабільно пра­цюючі підприємства останнім часом зазна­ють значних збитків, зупиняються вироб­ництва, тисячі робочих місць опинилися під загрозою скорочення. У хімічній і на­фтопереробній галузях через неритмічну роботу виробництв, ліквідацію і закриття підприємств відтік кадрів набирає все більших масштабів. Так, лише за минулий рік припинили трудовий договір з підпри­ємствами 8322 особи. Зменшується кіль­кість членів профспілки.

З метою захисту вітчизняних виробників ЦР Профспілки зверталася з листами і зая­вами до Президента, Прем’єр-міністра, Міненергетики і МОЗ України, інших відомств і держустанов. Відбулися зустрічі голови ЦР профспілки з Прем’єр-міністром, віце- прем’єр-міністром, міністрами галузевих міністерств і керівниками департаментів. Для вирішення питань роботи підприємств створювалися робочі групи та комісії. Є пев­ні позитивні результати, хоча не все вдало­ся остаточно вирішити.

Залишаються актуальними вимоги щодо забезпечення справедливого рефор­мування оплати праці. Запроваджені Уря­дом з 1 січня ц. р. законодавчі зміни в сис­темі оплати праці, зокрема щодо структу­ри мінімальної зарплати, спровокували виникнення проблеми їх практичного за­стосування. Недостатньо уваги приділя­ється розвитку трудового потенціалу, зо­крема професійній підготовці, перепідго­товці та підвищенню кваліфікації праців­ників підприємств, оплаті праці.

ЦР Профспілки доручила керівництву, головам первинних, обласних і Київської міської організацій профспілки продовжи­ти роботу щодо виконання рішень VI з’їзду з урахуванням вимог сьогодення.

Олексій ПЕТРУНЯ,

спеціально для «ПВ»

 

Учасники засідання Центральної ради Профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промис­ловості України прийняли Звернення до Президента України Петра Порошенка, Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, першого віце-прем’єр-міністра – міністра економічного розвитку та торгівлі Укра­їни Степана Кубіва щодо збереження галузі з виробництва мінеральних добрив.

У зверненні, зокрема, зазначається: «У 2016–2017 роках під­приємства хімічного комплексу через значне підвищення ціни на природний газ, який є сировиною для виробництва азотних міндобрив, вимушені були неодноразово зупиняти­ся, що стало причиною збитковості виробництва і виникнен­ня заборгованості перед постачальниками газу й енергоре­сурсів та колективами підприємств.

Від початку березня ц. р. одночасно припинено подачу газу та примусово зупинено підприємства «Рівнеазот», «Сєвєро­донецьке об’єднання Азот», «Азот» у м. Черкаси, внаслідок чого значно погіршився їх фінансовий стан. Ці підприємства є містоутворюючими, на них працюють понад 15 тис. квалі­фікованих робітників і спеціалістів, які протягом 5 місяців не отримують заробітної плати. Загальна заборгованість із за­робітної плати становить 228 млн грн. Сім’ї працівників зали­шилися без засобів існування.

На численні листи і звернення профспілок, роботодавців і ко­лективів щодо вирішення питання роботи підприємств влад­ні структури не реагують або надсилають відписки.

Складається враження, що держава не зацікавлена в роботі українських підприємств, які на 100% здатні забезпечити по­требу вітчизняних аграріїв в азотних мінеральних добривах. При цьому для закупівлі імпортних міндобрив, переважно російського походження, у 2016 році витрачено понад 800 млн дол. США. А ще зовсім недавно експорт мінеральних до­брив значно поповнював бюджет України.

На сьогодні у підприємств ще є можливість відновити вироб­ництво за умови одержання природного газу за прямими до­говорами з постачальниками, у тому числі на давальницькій сировині, надання дотацій сільськогосподарським товарови­робникам для часткової компенсації вартості міндобрив, що закуповуються у вітчизняних виробників, та термінового вве­дення антидемпінгових заходів щодо імпорту міндобрив з Російської Федерації, запровадивши мито понад 40%.

Подальше зволікання з відновленням роботи підприємств призведе до звільнення багатьох тисяч працівників, у тому числі висококваліфікованих, на підготовку яких потрібен три­валий час, масового безробіття і збільшення навантаження на Фонд соцстраху на випадок безробіття, значного зростан­ня соціальної напруги.

Враховуючи викладене, з метою збереження вітчизняного виробництва мінеральних добрив звертаємося до вас із ви­могою невідкладно вирішити питання про відновлення по­стачання природного газу на підприємства, які випускають азотні мінеральні добрива, на прийнятних для них умовах, та поновлення їх виробничої діяльності, а також не підтримува­ти законопроект АПК щодо відміни антидемпінгового мита на всі мінеральні добрива, що ввозяться в Україну».

 

СИТУАЦІЯ З РІВНЕМ ЖИТТЯ ПРАЦІВНИКІВ ГМК Є КРИТИЧНОЮ

30 травня у м. Дніпрі відбулися засідання прези­дії та VII пленум Центрального комітету Проф­спілки металургів і гірників України за участю Голови Федерації профспілок України Григорія Осового і голови Дніпропетровського обласно­го об’єднання профспілок Віталія Дубіля

Я к повідомляє Інфор­маційний центр ПМГУ,часники зі­брання проаналізу­вали хід виконання критич­них зауважень і пропозицій, які були висловлені делега­тами VI з’їзду ПМГУ у трав­ні 2015 року, розглянули концепцію навчання проф­спілкових кадрів і активу профспілки, обговорили за­ходи, проведені на підпри­ємствах ГМК з нагоди Всес­вітнього дня охорони праці, а також питання бухгалтер­ського обліку в профспілці.

У своїй доповіді голова ЦК ПМГУ Сергій Комишев проаналізував складну еконо­мічну ситуацію в гірничо-ме­талургійному комплексі України, розповів про хід пе­реговорного процесу щодо укладення Галузевої угоди, про боротьбу профспілки за відновлення Списків № 1 і № 2. Також він повідомив про погіршення у сфері охорони праці на багатьох підприєм­ствах, навів факти і цифри діяльності технічної і право­вої інспекцій профспілки, наголосивши на необхіднос­ті вдосконалення навчання профспілкових кадрів і акти­ву, активізації інформацій­ної роботи.

В обговоренні доповіді взяли участь профспілкові лідери первинних організацій ПМГУ на підприємствах галузі.

За результатами обговорення було прийнято постанову, а також затверджено план осно­вних заходів ЦК Профспілки на II півріччя 2017 року.

Учасники пленуму прийня­ли Відкрите звернення до влади і роботодавців гірни­чо-металургійного комплек­су України щодо критичної ситуації з рівнем життя тру­дящих. (повний текст звер­нення читайте на офіційно­му сайті ФПУ – fpsu.org.ua)

Після завершення пленуму Сергій Комишев вручив гра­моти та спеціальні призи пе­реможцям конкурсу «Інфор­мація. Знання. Дія», який ЦК профспілки проводить уже більше 15 років з метою роз­витку інформаційної роботи.

Перед учасниками пленуму виступив Голова ФПУ Григорій Осовий. Охарактеризувавши соціально-еко­номічну ситуацію в країні, він наголосив, що повністю поділяє позицію ЦК ПМГУ щодо необхідності роз­робки державної програми розвитку промисловості. Григорій Васильович розповів про діяльність ФПУ з відстоювання прав трудящих на гідну працю, безпеку робочого місця, пенсійне забезпечення. Також Глава ФПУ дав високу оцінку активній позиції ПМГУ, ініціа­тивності і професіоналізму фахівців профспілки, ефективній роботі територіальних комітетів і профко­мів первинних профспілкових організацій.

 

10.06.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання