« на головну 19.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

МЕТОДОЛОГІЯ РОЗРАХУНКУ ПРОЖИТКОВОГО МІНІМУМУ В УКРАЇНІ ПОТРЕБУЄ ВДОСКОНАЛЕННЯ

МЕТОДОЛОГІЯ РОЗРАХУНКУ ПРОЖИТКОВОГО МІНІМУМУ В УКРАЇНІ ПОТРЕБУЄ ВДОСКОНАЛЕННЯ

За ініціативи Федерації профспілок України та сприяння Єврокомісії, у рамках залучення ін­струменту технічної до­помоги та обміну інфор­мацією (TAIEX), у м. Киє­ві відбувся міжнародний семінар «Методологія визначення прожитко­вого мінімуму».

Я к повідомляє прес-центр ФПУ, з вітальним словом до його учасників звер­нувся заступник Голови ФПУ Володимир Саєнко. Він по­дякував співорганізаторам захо­ду та зазначив, що удосконален­ня розрахунку прожиткового мі­німуму на сьогодні є надзвичай­но важливою проблемою для України. Адже вся система соці­ального захисту – розмір міні­мальної зарплати, мінімальні пенсії, а також державна соціаль­на допомога, субсидії – базується на прожитковому мінімумі. В Україні закон про прожитковий мінімум діє з 2000 року, проте чинна методологія розрахунку прожиткового мінімуму надзви­чайного складна, трудомістка та суб’єктивна. Це призвело до того, що складові прожиткового міні­муму, набори продуктів харчу­вання, непродовольчих товарів і послуг не онов­лювались протя­гом останніх 16 років. Однак на­віть вже оновле­ні набори това­рів і продуктів при розрахунку прожиткового мінімуму в цьо­му році не врахо­вуються. На за­вершення Воло­димир Саєнко висловив споді­вання, що семі­нар надасть по­штовх для пере­завантаження роботи соціальних партнерів з розробки законодав­чих змін з урахуванням кращих європейських практик та поба­жав усім плідної праці.

У семінарі взяли участь керівники членських органі­зацій ФПУ – голови територіальних профоб’єднань та всеукраїнських профспілок. З допо­відями виступили представники Мі­ністерства соціаль­ної політики Украї­ни, експерти з Ір­ландії, Польщі, Угорщини, вчені Інституту демогра­фії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи НАН України.

З актуальних проблем визна­чення та застосування прожитко­вого мінімуму в Україні виступи­ла керівник департаменту захисту соціально-економічних прав апа­рату ФПУ Людмила Остапенко.

Насамкінець, після ознайом­лення сторін соціального діалогу з передовою практикою розрахун­ку прожиткового мінімуму у дер­жавах-членах ЄС, було розробле­но рекомендації щодо вдоскона­лення цієї методології в Україні.

ПРЯМА МОВА

Володимир САЄНКО,

заступник Голови Федера­ції профспілок України:

«Підписавши Угоду про асоціацію з ЄС, а та­кож ратифікувавши Конвенцію МОП про основні цілі та норми соціальної політики, Україна взя­ла курс на європейські стандар­ти життя, тож потреба терміно­вого перегляду принципів визна­чення прожиткового мінімуму для нас є надважливою».

 


РЕФОРМИ МАЮТЬ СПРИЯТИ ПОЗИТИВНОМУ ТА СТАБІЛЬНОМУ РОЗВИТКУ СУСПІЛЬСТВА

29 травня під головуванням віце-прем’єр-міністра України Павла Розенка відбулося засідання Національної тристоронньої соціально-економічної ради.

П рофспілкову делегацію на засіданні НТСЕР очо­лював Голова СПО об’єднань профспілок, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий.

Учасники засідання розглянули два надважливих питання щодо стану, проблем та перспектив роз­витку системи освіти, а також ре­форми системи охорони здоров’я.

Співдоповідачем з питання «Про стан, проблеми та перспективи розвитку системи освіти, підго­товки робітничих кадрів для га­лузей економіки з урахуванням потреб ринку праці» від проф­спілкової сторони виступив голо­ва Профспілки працівників осві­ти і науки України Георгій Труха­нов. Він підкреслив, що освіта в країні дійсно потребує реформ, але таких, що сприятимуть пози­тивному стабільному розвитку суспільства. Тож реформування без відповідних капіталовкла­день не вирішить освітніх про­блем і не поліпшить ситуацію в галузі. Галузева профспілка вва­жає, що має бути відновлено фі­нансування професійно-техніч­ної освіти з держбюджету Украї­ни в повному обсязі. За словами Георгія Труханова, оновленню змісту професійної освіти має відповідати також належний якісний склад педагогічних пра­цівників. А для цього необхідно створити умови для їхнього про­фесійного зростання як шляхом підвищення кваліфікації, стажу­вання, так і гідного рівня оплати праці, що є чи не найголовнішим.

Про позицію профспілкової сторо­ни з питання «Про реформу систе­ми охорони здоров’я та забезпе­чення населення лікарськими за­собами і медичними послугами» поінформувала голова Профспіл­ки працівників охорони здоров’я України Вікторія Коваль. Так, профспілка вважає, що незважаю­чи на задекларовану владою важ­ливість здійснення системного та комплексного реформування охо­рони здоров’я, Кабінет Міністрів України та Міністерство охорони здоров’я України, на вимогу МВФ, проводять реформування галузі безсистемно, всупереч Конститу­ції та з грубими порушеннями за­конодавства України і принципів соціального діалогу.

Профспілка продовжує наполе­гливо та послідовно відстоювати необхідність та доцільність ме­дичної реформи з метою впрова­дження, виключно у правовому полі, ефективної національної мо­делі функціонування системи охо­рони здоров’я, з урахуванням про­фесійної думки працівників та до­свідчених менеджерів галузі, на­укових доробок та впровадження кращого іноземного досвіду. Така система має забезпечити не тіль­ки конституційне право громадян на охорону здоров’я та медичну допомогу, рівний та справедли­вий доступ кожної людини до ме­дичних послуг, а й належні умови праці та соціальний захист медич­них працівників.

З обговорених питань Національ­на тристороння соціально-еконо­мічна Рада ухвалила відповідні постанови.

Олена ОВЕРЧУК «ПВ»

Фото Олексія ПЕТРУНІ

 

 

03.06.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання