« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

ГОЛОВНЕ – ВІДСТОЯТИ СОЦІАЛЬНІ ГАРАНТІЇ

ГОЛОВНЕ – ВІДСТОЯТИ СОЦІАЛЬНІ ГАРАНТІЇ

Публічне акціонерне товариство «Укрнафта» є однією з найбільших нафтовидобувних компаній України. Ось уже майже 20 років у товаристві діє об’єднаний профспілковий комітет – виборний профспілковий орган міжрегіональної організа­ції Профспілки працівників нафтової та газової промисловості України. Про те, над чим сьогодні доводиться працювати профорганізації розпові­дає її очільник Ігор Копач.

– І горе Васильовичу, розка­жіть про історію виникнен­ня вашої профорганізації.

– Об’єднана профорганізація працівників ПАТ «Укрнафта» була створена 9 червня 1999 року на 1-й профспілковій конфе­ренції, в якій взяли участь представники всіх трудових колективів акціонерного товари­ства. Сьогодні наша профорганізація, до скла­ду якої входять 20 первинок, об’єднує в своїх лавах понад 35 тис. спілчан – близько 25 тис. працюючих, з яких 7 тис. жінок, 6,2 тис. моло­дих людей, решта – пенсіонери, колишні пра­цівники товариства.

Уся робота підпорядкована головному за­вданню – збереження цілісності компанії та турбота про людину праці. На засіданнях об’єднаного профкому вирішуються всі соці­альні питання, які стосуються життя, праці та захисту наших працівників, обговорюються зміни та доповнення до колективного договору, що діє в компанії.

– Як сьогодні відбувається укладення колективного договору? Хто контролює його виконання та реалізацію соціальної політики?

– Наш колдоговір прийнятий ще у 2007 році та діє вже протягом 10 років. За цей період ми внесли більше 200 змін і доповнень до нашої «укрнафтівської» конституції.

Плануємо в кінці поточного року закінчи­ти напрацювання нового колдоговору з ураху­ванням сучасних життєвих реалій і весною 2018 року прийняти його на конференції тру­дового колективу ПАТ «Укрнафта».

На жаль, у зв’язку з тим, що фінансова ситу­ація в «Укрнафті» нестабільна наразі виникли проблеми із заборгованістю в держбюджет, продовженням дії ліцензій на користування надрами, продажем нафти на аукціонах, опла­тою реалізованої нафти, поверненням коштів за газ, реалізований НАК «Нафтогаз» України ще у 2006–2010 роках, що негативно позначаєть­ся на роботі трудових колективів.

– Після приходу нової команди менедж­менту як складаються стосунки профорга­нізації з нинішнім керівництвом компанії?

– З командою, яка прийшла в товариство наприкінці 2015 року, стосунки спочатку були дещо напруженими, але потроху ми все ж зна­ходимо спільну мову.

З початку 2017 року ми провели кілька засі­дань спільної комісії з ведення переговорів із внесення змін і доповнень до чинного колдого­вору «Укрнафти», які дали нам надію на кон­структивний соціальний діалог у майбутньому.

Сьогодні об’єднаний профком найбільше турбує питання розпочатого цьогоріч процесу реорганізації нашого товариства. Нова коман­да менеджменту, що наполовину складається з іноземців, напрацювала варіанти суттєвих змін в організаційній структурі, де запропо­нувала своє бачення перетворення ПАТ «Укрнафта» на сучасну нафтову компанію європей­ського рівня.

Ми, як профспілка, дивимося на ці речі без особливого оптимізму, вважаємо, що деякі кроки цієї команди є неприйнятними. І в на­ших розбіжностях шукаємо компроміс, веде­мо переговори, проводимо спільні засідання, мирні протестні акції.

– Над якими нагальними питаннями сьогодні працює профспілковий комітет?

– Є три головні напрями, над якими ми пра­цюємо щоденно.

Перший блок питань – збереження робочих місць. Та нова структура, над якою працює но­вий менеджмент, передбачає досить суттєве скорочення робочих місць. Найбільше струк­турна перебудова вплине на управлінські ка­дри, меншою мірою – на виробничі.

З вимогою вирішити дане питання в законо­давчому полі України, не допустити масових скорочень працівників, робочих місць ми по­стійно турбуємо нашу адміністрацію, прагну­чи до безболісного вирішення проблем людей.

Другий блок питань – гідна заробітна плата.

Зважаючи на те, що наша галузь є страте­гічною, бюджетонаповнюючою не тільки для регіонів діяльності товариства, а й України в цілому, наші працівники повинні отримувати відповідну оплату за свою працю. Сьогодні се­редня зарплата в товаристві – близько 8 тис. грн. Наприкінці квітня ц.р. ми провели черго­ве засідання вищезазначеної комісії, під час якого відбулися переговори щодо внесення змін до чинного колдоговору, згідно з якими за рахунок преміальних коштів з травня бу­дуть підвищені на 40% тарифні ставки для ро­бітників і на 25% для інженерно-технічних працівників.

Третій блок – сучасні, безпечні умови праці для наших людей. За цим напрямом є багато пунктів, виписаних у колдоговорі. Проте, зви­чайно, найболючішим є питання застарілого об­ладнання, яке сьогодні на 80% амортизоване. Наші люди працюють з механізмами, які в су­часних компаніях вже давно не експлуатуються.

Але ми з Правлінням знаходимо спільну мову, приймаємо спільні рішення у розв’язанні цих питань. Щороку в колдоговорі оновлюємо план заходів щодо приведення об’єктів до стандартних норм з охорони праці. На підприємствах діють служби з охорони праці, відповідальні особи, розроблено систе­ми з охорони праці.

– Які кошти виділяються на охорону праці?

– Минулого року в ПАТ «Укрнафта» витра­ти на виконання заходів з охорони праці за ра­хунок усіх джерел фінансування склали 61,6 млн грн, у тому числі 25,9 млн – на забезпечен­ня працівників спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту.

– Як здійснюється оздоровлення пра­цівників компанії та членів їхніх сімей?

У зв’язку з тим, що Фонд соцстраху з тим­часової втрати працездатності припинив фі­нансування дитячого оздоровлення, витрати на літній дитячий відпочинок Правління компанії взяло на себе. Сьогодні на балансі компанії перебувають чотири оздоровчих табори, 90% фінансування яких здійснює ад­міністрація товариства. Протягом літнього сезону 2017 року планується оздоровити в ДОЗ «Іскорка» м. Гадяч 46 дітей, у «Веселці» Гнідинцівського газопереробного заводу – 375 дітей, у «Космосі» м. Охтирки – 1050 ді­тей, у «Дружбі» м. Долини – 1600 дітей.

А фінансування оздоровлення працівників товариства взяв на себе об’єднаний профком. Уже декілька років поспіль укладаються до­говори з трьома оздоровчими закладами: на Полтавщині, у Східниці на Львівщині та у По­ляні на Закарпатті для надання оздоровчих послуг нашим працівникам.

– Як організовано культмасову, спор­тивну роботу?

– Ми активно підтримуємо хорові колекти­ви Полтавського тампонажного управління, Гнідинцівського газопереробного заводу, фі­нансово допомагаємо їм брати участь у різно­манітних конкурсах і фестивалях не тільки в Україні, а й за її межами. Раніше проводили щорічні фестивалі-конкурси та спортивні спартакіади серед трудових колективів това­риства. На жаль, останніми роками, врахову­ючи ситуацію в компанії і державі, від таких заходів змушені поки що відмовитися.

Чималі кошти вкладаються у спортивний напрям роботи. У нас є перспективна футзаль­на команда в Охтирському районі, волейболь­ні команди у Прилуках, Долині, Охтирці. Про­водяться турніри із шашок, шахів, настільно­го тенісу.

Наша футзальна та волейбольна команди бе­руть активну участь у всеукраїнських галузе­вих спартакіадах, де посідають призові місця.

– Розкажіть про ваш профактив, на­звіть кращих профактивістів.

– У переддень свята хочу з гордістю назва­ти імена наших найактивніших членів органі­зації, які сьогодні і в минулому сумлінно ви­конують і виконували покладені на них проф­спілкові обов’язки. Це перший голова об’єднаної профорганізації Володимир Тютюгін, голови первинок Григорій Тре­тяк, Олександр Колесник, Іван Магун, Микола Івашина, Михайло Драбчук, Оль­га Рогачевська, Людмила Дейко, Володи­мир Маринів, Валерій Боднарук, Тетяна Левченко та багато інших наших колег, які своєю працею здобули собі добре ім’я.

Розмовляла Тетяна РУБАН

Фото Андрія ТКАЧУКА

 

ХОЧЕМО ПРАЦЮВАТИ В ГІДНИХ УМОВАХ

Бути разом з людьми, захищати кож­ного члена профспілки, створювати здорові і безпечні умови праці, піклу­ватися про нормальний морально- психологічний клімат у колективі, подальше зростання духовних інтересів, оздоровлення працівників та їхніх дітей – ось кредо, яке обстоює первинна профспілкова організація апарату ПАТ «Укрнафта». Це дієва сила, яка об’єднує людей, захищає їхні права, турбується про благопо­луччя кожного працівника. Вже май­же 20 років первинку очолює профе­сіонал своєї справи – Іван Магун.

С творена на початку 70-х років мину­лого століття, первинна профоргані­зація завжди виступала повноваж­ним представником трудового ко­лективу. На перший план висувалися захист трудових прав працівників, забезпечення їх­ніх соціальних гарантій. Дієвим механізмом у цій роботі став колективний договір. Через колдоговірну роботу врегульовуються норми умов та оплати праці, режиму роботи, робочо­го часу і відпочинку, надання щорічних і до­даткових відпусток, встановлення доплат, надбавок тощо.

Сьогодні профспілкова організація апарату «Укрнафти», діючи в рамках соціального партнерства, контролює всі сторони діяльнос­ті компанії. Особлива увага приділяється пи­танням зарплати, промислової безпеки, до­триманню норм трудового законодавства, оздоровленню працівників та їхніх дітей, культмасовій і спортивній роботі.

За участю профактивістів проводяться регуляр­ні переговори з адміністрацією, приймаються рішення щодо реальної та значної зміни в опла­ті праці, підходу до закріплення на підприєм­стві кваліфікованих працівників і молоді, соці­альних проблем.

На загальних зборах первинки розглядаються актуальні питання соціально-економічного захисту працівників, здійснення контролю за виконанням законодавства, охорони праці, стану захворюваності і травматизму серед працівників, а також заходи щодо поліпшен­ня здоров’я працівників, відпочинку, вшану­вання ветеранів праці та ювілярів.

У профорганізації створені та працюють по­стійно діючі комісії: ревізійна, мандатна, ре­дакційна, з трудових спорів і соціально-побу­това. На початку календарного року члени профкому обговорюють, складають і затвер­джують на засіданні план роботи на рік та плани роботи комісій.

Тетяна ЛАРІНА, «ПВ»

КОМЕНТАР

Іван МАГУН, голова первинної профорганізації ПАТ «Укрнафта»:

«Робота в профкомі постійно ви­магає підвищення та вдоскона­лення рівня знань і великого терпіння, адже обстоювати ін­тереси працівників компанії без знання, розуміння трудового законодавства, ви­робничого процесу, питань атестації робочих місць персоналу, Статуту Укрнафтогазпрофспіл­ки, колективного договору ПАТ «Укрнафта» про­сто неможливо».

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання