« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

ЗАХИСТИТИ ЛІСОГОСПОДАРСЬКУ ГАЛУЗЬ ТА ПРАВА ЇЇ ПРАЦІВНИКІВ!

ЗАХИСТИТИ ЛІСОГОСПОДАРСЬКУ ГАЛУЗЬ ТА ПРАВА ЇЇ ПРАЦІВНИКІВ!

12 квітня біля будин­ків Кабінету Міністрів України і Міністер­ства аграрної політи­ки та продовольства України відбулась багатотисячна мирна акція на захист лісо­господарської галузі, законних прав та інтересів працюючих у ній людей.

Я к повідомляє прес-центр ФПУ, ця ак­ція проведена за рішенням президії ЦК Профспілки працівни­ків лісового господарства України.

У виступах голови Профспілки Степана Кривов’язого, інших учасників акції зазначалось, що її проведення зумовлено чис­ленними зверненнями лі­согосподарських підпри­ємств Південного регіону щодо критичного стану, в якому вони опинилися че­рез відсутність бюджетно­го фінансування. Завер­шився І квартал, та незва­жаючи на те, що як Держ­лісагенство, так і Проф­спілка направили розра­хунки щодо потреби бю­джетних коштів до Мінагрополітики, питання щодо їх виділення шляхом перерозподілу, в межах го­ловного розпорядника, як передбачалось пунктом 18 Прикінцевих положень ЗУ «Про Державний бюджет України на 2017 рік», досі так і не вирішено.

Через відсутність фі­нансування весняну по­садку лісових культур під­приємства півдня прак­тично не здійснювали. На них майже не залишилось працівників, які догляда­ють за лісовими культура­ми, здійснюють профілак­тичні протипожежні захо­ди й охорону лісових маси­вів від пожеж та лісопо­рушників, захист від хво­роб та шкідників лісу. Протягом 2016 року на цих підприємствах відбува­лись масові звільнення ви­сококваліфікованих фахів­ців, запровадження режи­му скороченого робочого часу та вимушені відпуст­ки без збереження заробіт­ної плати. Та сама тенден­ція спостерігається і в 2017 році. Заробітна плата пра­цівникам виплачується тільки у випадку одержан­ня підприємствами допо­моги від ресурсних під­приємств і із значними за­тримками. За 2 місяці 2017 року середньомісячна за­робітна плата становила від 1975 до 3000 грн. Збіль­шилась заборгованість із заробітної плати на цих же підприємствах, склавши, за оперативними даними, 7,5 млн грн. Підприємства опинилися на межі бан­крутства, проведення лісо­господарських заходів ста­ло неможливим.

УЧАСНИКИ АКЦІЇ ПРОТЕСТУ ВИМАГАЛИ:

- Терміново відновити фінансування лісогосподарських заходів Південно-східного регіону.

Уже другий рік поспіль держава не фінансує лісогосподарські за­ходи з охорони і захисту понад мільйона гектарів лісів півдня і схо­ду, що незворотно призведе до виникнення значних техногенних катастроф, загострення соціальної обстановки у цих регіонах. Лише з початку цього року в лісах ви­никли 128 пожеж на площі майже 194,5 гектара. Близько 2 тис. спеціаліс­тів галузі цього регіону звільнились з роботи, понад 2,5 тис. осіб перебували у відпустках без збереження зарплати. Завчасно вирощений для цих робіт са­дивний матеріал залишився невикорис­таним, завдавши цим величезних збит­ків лісовим господарствам. Численні звернення галузевої проф­спілки щодо неприпустимості таких дій влада ігнорує, багатора­зово обіцяних коштів на фінансування не виділяє.

- Припинити практику призначення на керівні посади лісової га­лузі спеціалістів, які не мають фахової лісової освіти та відповід­ного досвіду роботи в лісогосподарській галузі.

 

ЗАХИСТ СПІЛЧАН В УМОВАХ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ

6 квітня у м. Києві Профспілка працівників соціальної сфери України провела V пленум, присвячений стану виконання завдань із соціально-еконо­мічного захисту членів проф­спілки та діяльності виборних органів профспілок в умовах децентралізації.

Я к повідомляє прес - центр ФПУ, у роботі пленуму взяли участь та виступили Голова СПО об’єднань профспілок, Голова Федерації профспілок України Григо­рій Осовий та держсекретар Мінсоцпо­літики Віктор Іванкевич.

У доповіді з основного питання порядку денного йшлося про те, що процес де­централізації, який передбачає передан­ня більшої частини повноважень і ре­сурсів на рівень територіальних громад, поки що не має чітких правил та законо­давчого забезпечення. Це викликає три­вогу профспілок, оскільки децентраліза­ція загрожує скороченням чисельності працівників, зокрема в соціальній сфері, адже не всі місцеві бюджети спроможні забезпечити утримання закладів, що на­дають соціальні послуги. Особливо ба­гато проблем виникають у зв’язку з ре­формуванням територіальних центрів соціального обслуговування.

На жаль, у більшості областей створення територіальних громад розпочалося з ліквідації місцевих центрів соціального обслуговування. Проте, процеси децен­тралізації влади, що відбуваються в дер­жаві, на думку профспілок, не повинні мати негативні наслідки, а навпаки, ме­тою перетворень має стати забезпечення надання якісних соціальних, реабіліта­ційних та психологічних послуг, запро­вадження нових підходів до організації їх надання на рівні територіальної гро­мади. В таких умовах зростає роль проф­спілок у захисті прав працівників.

Виборними органами організаційних ланок проводиться робота щодо нала­годження контактів з представницьки­ми органами об’єднаних територіаль­них громад, вживаються заходи, спря­мовані на збереження первинних профорганізацій в умовах децентралі­зації і створення ОТГ, проводиться роз’яснювальна робота, надаються юридичні консультації тощо.

Детальніше про це – на офіційному сайті ФПУ fpsu.org.ua.

 

ЦІЛІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ: ГЛОБАЛЬНІ ТА НАЦІОНАЛЬНІ ВИМІРИ

5–6 квітня у м. Києві відбулась Міжнародна науково-практична конференція «Цілі ста­лого розвитку: глобальні та національні ви­міри», організована Академією праці, соці­альних відносин і туризму Федерації проф­спілок України.

К онференція запропо­нувала викладачам вишів, аспірантам, науковцям, фахів­цям простір для обговорен­ня економічних, соціаль­них, правових, політичних, освітніх та інших аспектів реалізації Глобальних ці­лей сталого розвитку (на 2016–2030 роки), ухвалених Генеральною Асамблеєю ООН у 2015 році.

Цілі сталого розвитку охо­плюють широкий спектр проблем сучасності – від протидії бідності до безпеч­ного використання землі. До цих цілей було запропо­новано 169 конкретних по­казників, які дають змогу вимірювати прогрес у їх­ньому досягненні. Кожна країна, спираючись на Гло­бальні цілі та цільові по­казники, має розробити власні цілі сталого розви­тку, довгострокові та ко­роткострокові завдання, а також забезпечити їх реалі­зацію таким чином, аби за­довольнити потреби ни­нішнього покоління без шкоди для можливостей майбутніх поколінь. У рам­ках конференції науковці з України, Білорусі та Казах­стану представили власне бачення потенційних мож­ливостей поліпшення ситу­ації у своїх країнах.

Модератором пленарного засідання виступила док­тор політичних наук, про­ректор з наукової роботи АПСВТ Тетяна Семигіна. Учасників конференції привітала ректор АПСВТ, доктор філософських наук професор Вікторія Буяшен­ко. Свої доповіді предста­вили науковці Академії праці соціальних відносин і туризму, Національного університету біоресурсів і природокористування України, представники гро­мадської спілки «Мережа Глобального договору ООН в Україні» та Федерації профспілок України.

Завідувач відділу виробни­чої політики Департаменту захисту соціально - еконо­мічних прав ФПУ Юлія Ві­тюк презентувала учасни­кам конференції доповідь на тему «Роль профспілок у реалізації Цілей сталого розвитку».

Другий день конференції був присвячений актуаль­ним питанням пріоритетів сучасної вищої освіти. Їхнє обговорення відбулося у форматі круглого столу «Вища освіта для сталого розвитку. Як осучаснити під­ходи до навчання?». Модера­тором дискусії виступив кандидат фізико - математич­них наук, проректор з науко­во - педагогічної роботи АПСВТ Сергій Коваленко.

Матеріали конференції до­ступні для завантаження на сайті Академії праці, со­ціальних відносин і туризму.

 

22.04.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання