« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

НЕ ДАТИ ЗНИЩИТИ ХІМІЧНУ ГАЛУЗЬ!

НЕ ДАТИ ЗНИЩИТИ ХІМІЧНУ ГАЛУЗЬ!

Центральна рада Профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України за дорученням багатотисячних трудових колективів ПАТ «Рівнеазот», «Азот» у м. Черка­си та ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання Азот» звернулася до голови Ради національної безпе­ки і оборони України, Президента України Петра Порошенка в зв’язку з примусовою зупинкою цих підприємств, що може призвести до повного знищення хімічної галузі мінеральних добрив.


У листі зазначається: «Вельмиша­новний Петре Олексійовичу! На початку березня ц. р. оператор на­ціональної газотранспортної сис­теми «Укртрансгаз» без попередження різко знизив тиск подачі газу, внаслідок чого підприємства були аварійно зупине­ні, і лише завдяки вмілим діям техноло­гічного персоналу вдалося уникнути тех­ногенних катастроф у регіонах і загибелі людей. Протягом останніх півроку таке трапляється втретє, проте цього разу зу­пинка припала на початок весни, у пік по­сівної, коли підприємства працюють на повну потужність для забезпечення укра­їнських аграріїв мінеральними добрива­ми, які частково їх оплатили, а отримати продукцію не можуть.

Одночасно збільшився обсяг імпорту ро­сійських мінеральних добрив, для виробни­цтва яких використовується як сировина дешевий природний газ, і конкурувати з не­прихованим демпінговим імпортом укра­їнський виробник не в змозі. Так, у собівар­тості виробництва карбаміду затрати на газ становлять до 95%, і російському вироб­нику 1 тис. куб. м обходиться близько 75 дол. США, а національному – понад 300. З метою захисту вітчизняного виробника в грудні 2016 року Міжвідомча комісія з між­народної торгівлі анонсувала, що мита на імпортні добрива будуть введені з 1 березня 2017 року, але в лютому прийнято рішення про відкладення їх до 1 липня 2017 року.

Ситуація, що склалася, є наслідком без­діяльності та відмови українських урядов­ців підтримати вітчизняних виробників мінеральних добрив та захистити їх від не­добросовісної конкуренції. Україна щоріч­но платить за імпортні мінеральні добрива, переважно з Росії, десятки мільярдів гри­вень і фактично збагачує агресора, який веде війну на сході.

Можливо, сьогодні АПК вигідно купува­ти дешеві російські добрива, проте слід вра­хувати й те, що якщо найближчим часом хімічні заводи нашої країни не відновлять свою роботу, вони не запрацюють ніколи. Підприємства не зможуть створити належ­ний запас обігових коштів для подальшої роботи, не матимуть грошей, щоб закупити сировину для виробництва, виплачувати за­робітну плату працівникам тощо. Іноземні виробники вже наступного року підвищать ціни на аміачну селітру та карбамід до рів­ня світових, і тоді в наших аграріїв не буде достатньо коштів для придбання добрив.

Підприємства «Рівнеазот», «Азот» у м. Черкаси і «Сєвєродонецьке об’єднання Азот» – містоутворюючі, на них працюють понад 15 тис. робітників, спеціалістів та об­слуговуючого персоналу. Заборгованість із заробітної плати на підприємствах стано­вить 2–3 місяці, працівники не в змозі утри­мувати сім’ї, висококваліфіковані спеціа­лісти виїжджають працювати за кордон.

ПАТ «Рівнеазот» щомісячно сплачує податків та відрахувань місту на суму майже 5 млн грн. На очисних спорудах цього підприємства очищається 70% гос­подарсько-фекальних стоків обласного центру, тому в разі повної автоматичної зупинки виробництва може відбутися зу­пинка лінії очисних споруд, що призведе до екологічної катастрофи у м. Рівному.

У м. Черкасах зупинка «Азоту» поста­вить на межу виживання інші підприєм­ства, зокрема «Черкасиобленерго» і «Чер­касигаз», для яких він був найбільшим споживачем, тисячі працівників попо­внять лави безробітних, державний бю­джет недоотримає мільйони гривень по­датків і зборів.

Найгірша ситуація склалася на ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання Азот», яке розташоване поряд із зоною АТО і, врахо­вуючи специфіку хімічних вибухонебез­печних виробництв, 3 роки перебуває на межі виживання.

У зв’язку з відсутністю роботи і заро­бітної плати на підприємствах назріва­ють протестні настрої серед працівників, що створює серйозну соціальну напругу в регіонах.

Зважаючи на вищевикладене, проси­мо Вас, вельмишановний Петре Олексі­йовичу, терміново внести на розгляд Ради національної безпеки і оборони України питання збереження хімічної га­лузі, невідкладного запуску підприємств у роботу і захисту вітчизняних виробни­ків мінеральних добрив від російських постачальників».


Профспілка працівників хімічних та нафтохімічних

галузей промисловості України

 

ГАЛУЗЕВУ УГОДУ УКЛАДЕНО

29 березня в Державній службі України з надзвичайних ситуацій відбулася зустріч голови ДСНС Миколи Чечоткіна та голови Проф­спілки працівників державних установ України Юрія Піжука. Учас­ники обговорили перспективи співпраці у сфері соціальних та тру­дових гарантій працівників і на підтвердження подальших плідних взаємовідносин підписали Галузеву угоду між ДСНС та профспіл­ками працівників державних установ України та трудящих металур­гійної і гірничодобувної промисловості України на 2017–2020 роки.

«С ьогодні ми заклали фун­дамент для посилення взаємодії між ДСНС та Профспілкою і в майбут­ньому будемо спільно працювати для підвищення рівня соціального захисту наших працівників та охорони праці», – зазначив голова ДСНС Микола Чечоткін.

Як повідомляє Профспілка працівни­ків державних установ України, Га­лузева угода встановлює основні нор­ми, принципи та взаємні зобов’язання сторін щодо регулюван­ня соціально-економічних та трудо­вих відносин, надання додаткових со­ціально-економічних гарантій та тру­дових пільг працівникам. Зокрема, координує такі сфери, як гарантії за­йнятості, оплата та режим праці і від­починку, охорона праці та здоров’я, соціальний захист.

 

УСПП ВІДЗНАЧАЄ 25-РІЧЧЯ ІЗ СВЯТОМ СОЦІАЛЬНИХ ПАРТНЕРІВ ПРИВІТАВ ГОЛОВА ФПУ ГРИГОРІЙ ОСОВИЙ

«Український союз промисловців і підприєм­ців уже 25 років працює заради формування в Україні конкурентоспроможної економіки і високого рівня добробуту громадян», – так президент УСПП Анатолій Кінах охарактери­зував роль потужного ділового об’єднання в житті держави на урочистих зборах ділової спільноти, що відбулися 31 березня в м. Києві. Вітання та побажання від імені Федерації профспілок України на цьому урочисто-діло­вому заході висловив Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий.

У своїй конструктивній доповіді Анатолій Кінах за­значив, що на сьогодні Союз об’єднує близько 100 тис. представників різних сфер економіки, систем­но працює з Урядом країни, всіма парламентськи­ми фракціями, профільними міністерствами та відомства­ми. Створено і плідно діє представництво УСПП в Брюссе­лі, укладено договори з 24 міжнародними організаціями. «Ми нікому і ніколи не дозволяли перетворити наш Союз на кишенькову упереджену організацію, – заявив Анатолій Кінах. – В УСПП декларували і декларують: ми підтримує­мо всі позитивні економічні починання влади, в той же час жорстко дискутуємо з нею, коли порушуються права й ін­тереси промисловців та підприємців».

УСПП також привітали народні депутати Віктор Галасюк та Леонід Козаченко, голова Державної регуляторної служ­би Ксенія Ляпіна, один із засновників УСПП Віктор Урчу­кін, голова Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков, лідери громадських організацій, промисловці та підприємці.

У своєму привітанні від імені ФПУ, всіх спілчан Григорій Осовий зазначив, що ці дві найчисельніші громадські орга­нізації країни 25 років пліч-о-пліч крокують разом, про­йшли досить складний час випробувань, злетів і падінь, але завжди з розумінням необхідності та важливості соці­ального діалогу не втратили віру та спроможність змінити життя людей в Україні на краще.

Олексій ПЕТРУНЯ,

спеціально для «ПВ»

Фото автора

ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ

Григорій ОСОВИЙ, Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ:

«Нам дуже імпонує професійність, ініціатив­ність, креативність, результативність діяль­ності вашої організації. Ми з деяких питань є опонентами, дискутуємо, але завжди шукає­мо вихід з будь-якої ситуації в діалозі. Нам імпонує, що в УСПП незмінно дотримуються принципу, що бізнес має бути соціально відповідальним, а діалог – конструкцією між владою, бізнесом і профспілка­ми. Тому Президія ФПУ прийняла рішення нагородити УСПП вищою нагородою профспілок – «За розвиток соці­ального партнерства в Україні».

09.04.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання