« на головну 21.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

ЧВЕРТЬ СТОЛІТТЯ НА ВАРТІ ЗАХИСТУ ПРАЦІВНИКІВ АТОМНОЇ ЕНЕРГЕТИКИ ТА ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ

ЧВЕРТЬ СТОЛІТТЯ НА ВАРТІ ЗАХИСТУ ПРАЦІВНИКІВ АТОМНОЇ ЕНЕРГЕТИКИ ТА ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ

24 березня у м. Києві відбувся VI з’їзд Професійної спілки працівників атомної енергетики та промисловості України. І це не просто підбиття підсумків за останні 5 років роботи, а й своєрідний чвертьвіковий рубіж історії діяльності Атомпрофспілки, за який вона здолала тернистий шлях від свого народження, становлення до серйозного організаційно-фінансового зміцнення, а нині перебуває на етапі впевненого розвитку в складний період реформ і державних перетворень.

У роботі з’їзду взяли участь делегати від членських організацій Атомпрофспілки, а також запрошені ке­рівники профільних міністерств, де­путатського корпусу, установ та підпри­ємств атомної галузі, представники міжна­родних профспілкових об’єднань, член­ською організацією яких є Атомпрофспілка, Федерації профспілок України, громадських організацій галузі, ветерани профспілки.

VI з’їзд Атомпрофспілки проходив в уро­чистій атмосфері з нагоди відзначення 25-річчя створення організації. Вітальні слова з трибуни виголосили запрошені за­ступник генерального секретаря Глобаль­ної профспілки IndustriALL Кемаль Озкан, а також голова республіканського комітету Білоруської хімічної профспілки Світлана Клочок. В онлайн-режимі слова привітання Атомпрофспілці висловив генеральний се­кретар Європейської федерації профспілок громадського обслуговування (EPSU) Ян Ві­ллем Гаудріаан.

Про ситуацію в профспілковому русі кра­їни, діяльність та плани Федерації профспі­лок України щодо підвищення ефективнос­ті й якості забезпечення захисту законних прав та інтересів людини праці поінформу­вав делегатів та гостей з’їзду Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григо­рій Осовий. Він нагадав, що рівно рік тому, 24 березня 2016 року, відбувся VII з’їзд Феде­рації профспілок України. Профспілковий лідер проаналізував рішення та завдання того форуму, стан їх виконання. Головними напрямами діяльності профспілок, підкрес­лив він, було визначено модернізацію, ор­ганізаційне та фінансове зміцнення ФПУ та її членських організацій, а також завдання у сфері соціально-трудових відносин. Гри­горій Васильович дав високу оцінку діяль­ності Атомпрофспілки у цих напрямах.

Голова Атомпрофспілки Валерій Матов, виступаючи із звітною доповіддю, наголо­сив: «Сьогодні успіх профспілкової діяль­ності великою мірою залежить від власної організованості, внутрішньої стабільності та фінансової незалежності. Чим краще на­лагоджено внутрішньоспілкову роботу, чим професійніше працюють виборні коле­гіальні органи, тим вище рівень захищенос­ті членів профспілки. Усі наявні в проф­спілці можливості повинні бути використа­ні для того, щоб зробити її привабливою, навіть затребуваною для спілчан».

Підбиваючи підсумки роботи Атомп­рофспілки за звітний період 2012–2017 ро­ків, Валерій Матов зазначив, що в цілому завдання Стратегії розвитку профспілки, прийняті V з’їздом у 2012 році, виконано, а саме здійснено значну роботу за такими напрямками:

– підвищення ефективності колективно- договірної роботи;

– побудова ефективної організаційної структури і розвиток кадрового потенціалу Атомпрофспілки;

– фінансове забезпечення реалізації Стратегії розвитку;

– інформаційне забезпечення реалізації Стратегії розвитку;

– поширення впливу Атомпрофспілки у суспільстві і на міжнародному рівні.

В умовах економічної кризи, обумовле­ної російською військовою агресією на схо­ді України, анексією Криму, починаючи з 2014 року, зусилля Атомпрофспілки були, в основному, зосереджені на виробничих питаннях, збереженні робочих місць і окремих підприємств, питаннях призупи­нення виробництв, реорганізації, змін в організації виробництва і праці тощо, а та­кож паралельно довелося відроджувати профспілку у зв’язку з трагічними подіями в будівлі Будинку профспілок і втратою майна та документів.

Атомпрофспілці вдалося не допустити скорочення робочих місць, зберегти достат­ній рівень бюджетного фінансування для окремих підприємств, укласти колективні договори і галузеві угоди без погіршення їх умов, забезпечити зростання зарплати, а також зберегти великий перелік гарантій і компенсацій для працівників.

Завдання VI з’їзду, як зазначив Валерій Матов, «проаналізувати ситуацію, в якій ми перебуваємо, сформулювати основні проблеми, що постали перед Атомпроф­спілкою, звірити наші позиції, визначити пріоритети і наші дії на майбутнє».

У своїй доповіді голова Атомпрофспіл­ки розповів про ситуацію на ДП НАЕК «Енергоатом», в атомно-промисловому комплексі, на ДСП «Чорнобильська АЕС» та підприємствах зони відчуження, щодо редакції Списків № 1 і № 2, діяльності спе­ціалізованих медико-санітарних частин. Він також торкнувся питання колективних переговорів з укладення трьох галузевих угод: з Міністерством енергетики та ву­гільної промисловості України, Держав­ним агентством України з управління зо­ною відчуження та Міністерством екології і природних ресурсів України, зазначив­ши, що під час ведення переговорів варто докласти максимум зусиль і професійної вправності для збереження соціальних пільг і гарантій працівникам, а також імп­лементувати відповідні норми Генераль­ної угоди.

Завершуючи виступ, Валерій Матов на­голосив: «Щоб вирішувати проблеми ефек­тивно, необхідно визначити чіткі пріори­тети в нашій роботі, визначити наявні ре­сурси під найголовніші завдання і мінімі­зувати наші слабкі місця. Світ змінюється швидко, і те, що здається непорушним, за­втра припинить своє існування. Ми пови­нні бути готовими до змін, бути відкрити­ми до всього нового. Консерватизм проф­спілок допоміг їм свого часу вижити, але він же може й відправити профспілки на звалище історії. Щоб відповідати запитам наших членів профспілки, ми повинні по­стійно вчитися, змінюватися і не боятися змін».

Голова Атомпрофспілки окреслив осно­вні напрями роботи на майбутнє, серед яких: кваліфіковане представництво і ко­лективні переговори; професійний захист членів профспілки, в тому числі у судах; правове забезпечення дотримання прав членів профспілки та профорганізацій; контроль за дотриманням законодавства про працю та охорону праці; навчання та підготовка професійних переговірників і профспілкових лідерів; продовження реа­лізації дієвої інформаційно-пропагандист­ської політики; перегляд фінансової полі­тики Атомпрофспілки.

Делегати з’їзду визнали задовільною роботу Центрального комітету за період 2012–2017 років. Також вони затвердили програму дій Атомпрофспілки на період до 2022 року.

Шляхом відкритого голосування абсо­лютною більшістю голосів головою Атомпрофспілки на новий термін було обрано Валерія Матова.

Олена ОВЕРЧУК, «ПВ»

Фото Андрія ТКАЧУКА

 

ГРИГОРІЙ ОСОВИЙ, ГОЛОВА ФЕДЕРАЦІЇ ПРОФСПІЛОК УКРАЇНИ:

«Атомпрофспілка є серйозною, компе­тентною і професійною організацією, яка достатньо укомплектована кадро­во і забезпечена фінансово. Хочу подя­кувати Валерію Олексійовичу, як члену Президії Федерації профспілок України, за його активну і цілеспрямовану позицію, яка, безумов­но, базується на відстоюванні інтересів спілчан».

01.04.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання