« на головну 21.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

ТРУДОВІ ПРАВА БУРОВИКІВ ПАТ «УКРНАФТА» – ПІД ЗАХИСТОМ УКРНАФТОГАЗПРОФСПІЛКИ

ТРУДОВІ ПРАВА БУРОВИКІВ ПАТ «УКРНАФТА» – ПІД ЗАХИСТОМ УКРНАФТОГАЗПРОФСПІЛКИ

У зв’язку з фактичним проведенням у ПАТ «Укрнафта» реорганізації структурних під­розділів з буріння, поступовою ліквідацією робочих місць та вивільненням персоналу президія Центральної ради Укрнафтогазпрофспілки, на вимогу профспілкових органі­зацій, розглянула за участю представників Правління ПАТ «Укрнафта», Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України», представників народних депутатів України та органів місцевого самоврядування західних регіонів критичну ситуацію, що склалася в ПАТ «Укрнафта», та прийняла відповідну постанову.


Під час презентації представ­никами ПАТ «Укрнафта» основних підходів до рефор­мування бурових управлінь на засіданні президії Центральної ради Укрнафтогазпрофспілки не було надано необхідних докумен­тів: проектів, планів, виробничих програм, не наведено конкретного економічного обґрунтування та про­гнозу наслідків передбачуваних змін в управлінні та скорочень, які дозволили б переконатись у наяв­ності чи відсутності економічних причин для таких дій.

На думку учасників засідання, непідготовленість представників до обговорення засвідчила відсут­ність у Правління сформульова­ної цілісної стратегії розвитку товариства на перспективу з чітко визначеними ці­льовими завданнями, етапністю реалізації та засобами досягнення.

Більше того, оголо­шене скорочення робо­чих місць та вивільнен­ня кваліфікованого ка­дрового потенціалу і, відповідно, обсягів буро­вих робіт іде врозріз із державною політикою на­рощування видобутку вугле­воднів, забезпечення енергетич­ної незалежності України та неодноразово публічно проголошени­ми заявами і голови, і членів Прав­ління з цього приводу.

Серед основних рішень, що були прийняті за результатами засідан­ня президії, стало звернення до го­лови Правління ПАТ «Укрнафта» Марка Роллінса щодо продовження предметного соціального діалогу з Об’єднаною профспілковою органі­зацією працівників ПАТ «Укрнаф­та» з питань обґрунтованості та можливого проведення змін в орга­нізації виробництва і праці в ПАТ «Укрнафта» в умовах необхідності розвитку видобування вуглеводнів згідно з державними стратегічними завданнями.

Президія також прийняла відпо­відні рішення щодо представників Укрнафтогазпрофспілки у складі Робочої комісії з ведення перегово­рів щодо укладення галузевої угоди на новий строк, було затверджено заходи з відзначення 40-річчя від дня створення Укрнафтогазпроф­спілки.

Учасникам засідання було пре­зентовано проект Позиції Укрнаф­тогазпрофспілки щодо системного підвищення заробітної плати пра­цівників нафтогазової галузі в умо­вах асоціації України з Європей­ським Союзом, який після доопра­цювання з урахуванням заува­жень та пропозицій членів прези­дії буде внесено для затверджен­ня Центральною радою.

Члени президії обговорили на­слідки останніх змін у законодав­стві про оплату праці, можливі пер­спективи та загрози для трудових ко­лективів підприємств галузі. Роз’яснення з цього питання будуть наді­слані профспілковим організаціям.

Андрій ІВАШИНА,

головний фахівець апарату ЦР Укрнафтогазпрофспілки із соціально-економічних питань, організації праці і заробітної плати

 

ВИМОГА – ТЕРМІНОВО ВТРУТИТИСЬ В СИТУАЦІЮ І ПОКЛАСТИ КРАЙ БЕЗЗАКОННЮ

Голова Донецької обласної ради профспілок Петро Древаль звернувся до Голови Верховної Ради України Андрія Парубія та Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з приво­ду ситуації, що склалася у вугільній галузі.

«Україна знахо­диться у вкрай тяжкій еконо­мічній ситуа­ції. Порівняно з довоєнни­ми роками виробництво скоротилося, зросло безро­біття, знецінилася заробіт­на плата. Мільйони наших співгромадян змушені шу­кати роботу за кордоном.

Найбільше від війни по­страждала вугільна галузь. Десятки шахт зупинені та фактично знищені. Видобу­ток вугілля порівняно з 2013 роком скоротився вдвічі. Україна стала дефіцитною кра­їною з усіх марок вугілля.

Найважча ситуація в при­фронтовій зоні, де під об­стрілами сепаратистів со­тні тисяч українських шах­тарів по обидва боки лінії розмежування не полиша­ють свій трудовий пост.

Шахтарі на тимчасово не­контрольованих територіях – це чи не єдиний постійний зв’язок з Україною. Шахти зареєстровані в українській юрисдикції, мільярдні по­датки та відрахування спла­чуються в український бю­джет. Відрахування цих підприємств до місцевих бюджетів дають змогу роз­виватися містам і селам об­ласті, які прийняли най­більшу кількість вимуше­них переселенців. Завдяки збільшеним відрахуванням міста змогли відремонтува­ти школи і садочки, привес­ти до ладу й оновити кому­нальне господарство. В ра­йонах почали діяти різно­манітні соціальні програми для вимушених переселен­ців. Розвивається бізнес-се­редовище, створюються ро­бочі місця. Жодна «торгів­ля» з будь-якими терориста­ми не ведеться. Вугілля до­бувається і вивозиться ви­ключно українськими ком­паніями під контролем Служби безпеки України. Саме вугілля вкрай необхід­не українській енергетиці.

Кожна тонна вугілля даєть­ся надзвичайними зусилля­ми. Втім, у 2016 році ціною надзусиль працівників ву­гільної галузі падіння ви­робництва вдалося зупини­ти. Більше того, обсяги ви­добутку навіть дещо зрос­ли. Україна впевнено про­ходить зимовий період.

На жаль, нерозважливі дії окремих політиків загрожу­ють українському гірничо­му господарству катастро­фою. Брак вугілля антраци­тової групи вже призвів до скорочення виробництва на багатьох заводах і фабриках, а нестача його й надалі при­зведе до повної їх зупинки, що потягне за собою руйну­вання промислового комп­лексу України. Якщо заводи зараз загасять доменні печі, то на відновлення їх роботи знадобляться місяці та роки.

Замість того, щоб шукати шляхи для порозуміння та мирного вирішення ситуа­ції, так звані «активісти» розпочали боротьбу з україн­цями – як шахтарями, так і мільйонами споживачів те­пла й електроенергії. На їхні вимоги українська енергети­ка має відмовитись від укра­їнського вугілля і витрачати мільярди доларів на закупів­лю дорогого іноземного ву­гілля. Те, що десятки тисяч шахтарів втратять роботу, а бюджет втратить мільярди податків, політичних аван­тюристів не турбує.

Донецька обласна рада профспілок України вима­гає від політичного керів­ництва держави терміново втрутитись в ситуацію і по­класти край беззаконню».

 

03.03.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання