« на головну 21.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

ШВЕЦІЯ – УКРАЇНА: ОБМІН ДОСВІДОМ КВАЛІФІКОВАНИХ РОБІТНИЧИХ КАДРІВ

ШВЕЦІЯ – УКРАЇНА: ОБМІН ДОСВІДОМ КВАЛІФІКОВАНИХ РОБІТНИЧИХ КАДРІВ

12 січня у Харків­ському професійно­му електротехнічно­му ліцеї відбулася зустріч представни­ків шведської проф­спілки електриків Elektrikerna та Профспілки праців­ників будівництва і промисловості буді­вельних матеріалів України в рамках ре­алізації міжнарод­ного проекту з обмі­ну досвідом.

До ліцею завітали представники Elektrikerna Де­від Фернхед, ом­будсмен шведської проф­спілки електриків Elektrikerna та Хенрік Хаг­берг, майстер виробничо­го навчання шведського електротехнічного ліцею Ållebergsgymnasiet (alle­bergsgymnasiet.se), в який згодом буде направлено першу проектну групу.

Ідея обміну була запо­чаткована ще в 2015 році головою ЦК Профспілки будівельників України Василем Андреєвим та омбудсменом шведської профспілки Elektrikerna Нікласом Енстромом. Протягом року відбулося декілька зустрічей проек­тного комітету, одна з яких пройшла у м. Сток­гольмі наприкінці листо­пада 2016 року, де було ви­значено дати візиту пер­шої команди української сторони до Швеції.

Під час візиту до Хар­ківського професійного електротехнічного ліцею гості ознайомилися з ма­теріально-технічною ба­зою навчального закладу, відвідали уроки теоретич­ного та виробничого на­вчання з професії «Елек­тромонтажник». Упро­довж екскурсії ліцеєм та спілкування з учнями і пе­дагогічними працівника­ми представники швед­ської профспілки електри­ків були приємно вражені творчими надбаннями, по­тенціалом та практични­ми навичками всіх учас­ників навчально-виховно­го процесу. Хенрік Хагберг зазначив, що майстри лі­цею працюють з натхнен­ням та вкладають усю душу в навчально-вихов­ний процес, адже навіть у свій вільний час працю­ють над розробкою автор­ських інтерактивних лек­ційних матеріалів, що були представлені гостям.

На завершальному ета­пі зустрічі відбулося засі­дання круглого столу, в якому взяли участь за­ступник голови Профспіл­ки будівельників України Катерина Клименко, голо­ва Харківської обласної організації Профспілки працівників будівництва і промбудматеріалів України Лариса Онуфрі­єнко, головний спеціаліст департаменту науки і освіти ХОДА Геннадій Майський, заступник го­лови Адміністрації Основ’янського району із соці­альних та гуманітарних питань Євген Мошняков, заступник начальника Управління освіти адміні­страції Основ’янського району Ольга Прохорен­ко, методист НМЦ ПТО в Харківській області З. На­зарець, представники ба­зових підприємств м. Хар­кова та ін. Учасники круг­лого столу обмінялися до­свідом та обговорили пер­спективи співпраці щодо обміну учнями під час ви­робничої практики та пра­цевлаштування випус­кників ліцею. Після завер­шення зустрічі Девід Фернхед зробив презента­цію компанії та предста­вив будівельні майданчи­ки, на яких учні проходи­тимуть виробничу прак­тику в рамках проекту.

Наступного дня голова ППО Харківського профе­сійного електротехнічного ліцею організував для гос­тей візит у трамвайне депо, де учні навчального закла­ду проходять виробничу практику. Сьогодні Харків­ське трамвайне депо ак­тивно працює над запус­ком нових трамваїв, осна­щених сучасним електро­технічним обладнанням і сидіннями з підігрівом.

Центральний комітет Профспілки працівників будівництва і промисло­вості будівельних матері­алів України висловлює велику подяку голові Хар­ківської обласної органі­зації профспілки Ларисі Онуфрієнко за допомогу в організації візиту, а та­кож голові ППО Харків­ського електротехнічного ліцею Андрію Сотнікову за теплий прийом.

Анастасія КЛИМЕНКО,

координатор проектів ЦК Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України

 

РОБОЧА ПОЇЗДКА ГОЛОВИ ФПУ НА ОДЕЩИНУ

Голова Федерації профспілок України під час робочої поїздки на Одещину взяв участь в урочистому засіданні пленуму ЦР Профспілки робітників морського транспорту України, присвяченому 25-річчю від дня її заснування.

Як повідомляє прес-центр ФПУ, у своєму виступі профспілковий лідер сердечно привітав спілчан з нагоди знаменної дати і наголосив, що «ця юві­лейна подія – це ще один крок до нових почи­нань і здобутків, збереження й примноження гідних тра­дицій та започаткування нових». Григорій Осовий поба­жав членам Профспілки і надалі зберігати свій високий авторитет та множити профспілкові лави, нових від­криттів і трудових звершень та традиційно – семи футів під кілем! Він вручив Почесний знак ФПУ «За розвиток соціального партнерства» голові Профспілки Михайлу Кірєєву.

У ході свого робочого візиту лідер українських профспі­лок відвідав одеські підприємства, які представляють різні сфери економіки: завод «Стальканат-Сiлур», буді­вельну компанію «Стікон», а також КП «Одесміськелектротранс».

Під час зустрічей з керівництвом підприємств, спеціа­лістами, профспілковими активістами Григорій Осовий цікавився, як вирішуються на виробництвах питання за­йнятості, кадрового забезпечення, професійної підготов­ки і взаємодії з центрами зайнятості, професійно-техніч­ними закладами, фінансування яких із цього року пере­дано місцевим бюджетам.

Відбулася жвава дискусія з такого важливого питання, як запровадження новацій в оплаті праці, зокрема збіль­шення вдвічі мінімальної заробітної плати та проведен­ня реформи оплати праці. Голова ФПУ цікавився станом колективних переговорів з цих питань на підприєм­ствах, чи достатньо коштів на підвищення мінімальної зарплати.

За підсумками зустрічей Григорій Осовий відзначив злагоджену роботу керівництва і профкомів щодо впро­вадження новацій в оплаті праці, а також наголосив, що практика засвідчила: єдино правильні дії на противагу зростанню цін і тарифів – це підвищення реальної заро­бітної плати. На всіх трьох підприємствах відзначаєть­ся фінансове зростання на рівні 20% при інфляції в ми­нулому році 12%. Це майже вдвічі. І важливо, що це під­вищення є результатом роботи трудових колективів і напряму пов’язане із зростанням обсягів випущеної про­дукції та наданих послуг.

Як у промисловості, так і в будівництві зростання зарплат – це насамперед перспектива залучення кваліфіко­ваних кадрів, дефіцит яких з кожним роком зростає, осо­бливо в курортній Одесі. І навіть зарплата в 8–10 тис. грн сьогодні не є вже надто привабливою. Так, на заводі «Стальканат-Сілур» основними донорами робочої сили виступають сільські райони, які довозять робітників на підприємство. В цій ситуації важливу роль має відігра­вати наставництво, робота з центрами Державної служ­би зайнятості України в регіонах, центрами підготовки та перепідготовки кадрів, рекрутинговими агенціями.

11.02.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання